Dodaj do ulubionych

Zdrowie publiczne, kosmetologia, dietetyka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 13:43
Czy ktoś z was studiuje na kierunkach zdrowie publiczne, dietetyka lub
kosmetologia? Jak tak to na jakiej uczelni? Czy na tych studiach jest cięzko?
Chodzi mi o ilość osób, które odpadają, i co można po tych studiach robić?
Obserwuj wątek
    • Gość: jazz Re: Zdrowie publiczne, kosmetologia, dietetyka IP: *.chello.pl 26.11.06, 18:56
      jestem studentką pielęgniarstwa a od tego roku zaczelam nowy kierunek, wlasnie
      zdrowie publiczne. powiem szczerze ze sie nie przemeczam. moze dlatego ze dla
      mnie ten kierunek jest w miare ciekawy ;) co do dietetyki to znam sporo osob z
      tego kierunku i niestety nie jest lekko ;/. to sa studia dla kogos kto lubi o
      samych tłusczach wkuć 2 kiazki nie mowiac juz o innych skladnikach pokarmowych.
      te kierunki mozna studiowac na akademiach medycznych
      • Gość: roxy Re: Zdrowie publiczne, kosmetologia, dietetyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 19:48
        jestes na obu kierunkach dziennie?
    • Gość: Tawananna* Re: Zdrowie publiczne, kosmetologia, dietetyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 20:12
      Zdrowie publiczne - kierunek łatwy i przyjemny, dużo mniej
      "biologiczno-chemiczny" niż pozostałe - taka mieszanka, wszystkiego po trochu.
      Moim zdaniem średnio perspektywiczna, ale lekka w studiowaniu, różnorodna i z
      dyplomem AM na koniec.
      • arshina Re: Zdrowie publiczne, kosmetologia, dietetyka 26.11.06, 22:09
        studiuje dietetyke i dla mnie zdrowie publiczne jest gorsze niz dietetyka bo
        jest tam prawo ekonomia itp na dietetyce tez jest ale nie w takich
        ilosciach...a dietetyka to studia dla osob ktore sie tym interesuja..
        • Gość: kinga Re: Zdrowie publiczne, kosmetologia, dietetyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 22:25
          Najbardziej byłabym zadowolona z kosmetologii, ale na państwowe uczelnie ciężko
          się dostać.
          Moja mama skończyła dietetykę w studium medycznym, później położnictwo. Też mi
          odradza dietetykę, mówi, że nawet nie wiem co mnie czeka:/
          Właśnie dlatego pytam, żeby podjąć odpowiednią decyzję.

A czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć, co robi się po zdrowiu publicznym? Gdzie
          jest możliwość zatrudnienia?
          • arshina Re: Zdrowie publiczne, kosmetologia, dietetyka 27.11.06, 16:35
            Zdrowie Publiczne – licencjat i studia magisterskie

Celem kształcenia jest przygotowanie pracownika zdrowia publicznego, którzy w
            oparciu o interdyscyplinarną wiedzę i przy wykorzystaniu nabytych umiejętności
            będzie w stanie realizować, w ramach pracy w instytucji ochrony zdrowia, w
            administracji państwowej wszystkich szczebli organizacyjnych, w samorządzie lub
            w szkołach wyższych albo instytutach naukowo-badawczych, a także w dużych
            zakładach przemysłowych zadania związane z rozpoznaniem podstawowych zagrożeń
            zdrowia, jego ochroną i umocnieniem. Ewolucja potrzeb w dziedzinie zdrowia
            publicznego powoduje, że potencjalny zakres działalności absolwenta powinien
            odpowiadać wymogom kształtowanym przez nowoczesną koncepcję zdrowia publicznego
            w Polsce i Unii Europejskiej

Dietetyka – licencjat

Celem kształcenia jest przygotowanie absolwenta do samodzielnego wykonywania
            zawodu dietetyka. Dietetyk, w oparciu o wiedzę i umiejętności nabyte podczas
            trzyletniego szkolenia zawodowego będzie mógł podjąć i w pełnym zakresie
            wykonywać pracę:

w instytucjach służby zdrowia, zarówno w warunkach szpitalnych i
            ambulatoryjnych,
            w strukturach Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
            w ramach indywidualnej działalności ukierunkowanej na profilaktykę zaburzeń
            stanu zdrowia związanych z żywnością i żywieniem, promocję zdrowego żywienia i
            poradnictwo,
            w zakładach żywienia.

Poza wiedzą i umiejętnościami praktycznymi absolwent studiów licencjackich o
            specjalności 'dietetyka' powinien zostać przygotowany do aktywnej i prowadzonej
            w oparciu o wiarygodne źródła kontynuacji doskonalenia zawodowego i
            samokształcenia w dziedzinie dietetyki.

Ratownictwo Medyczne – licencjat

Zawód ratownika medycznego obok lekarza ratunkowego i pielęgniarki ratunkowej
            jest kluczowym zawodem w tworzonym w Polsce systemie zintegrowanego ratownictwa
            medycznego. Jest to zawód powszechnie uznany w krajach Unii Europejskiej.
            Ratownik medyczny współdziała na zasadach otwartego partnerstwa z lekarzem w
            zakresie ratowania osób w stanie bezpośredniego zagrożenia życia lub zdrowia.
            Wiedza, praktyczne umiejętności, doświadczenie zawodowe i sprawność ratownika
            medycznego w dużym stopniu decydują o skuteczności medycznych działań
            ratunkowych podejmowanych na miejscu zdarzenia.

Celem kształcenia jest przygotowanie kompetentnego pracownika jednostek
            ratownictwa medycznego funkcjonujących w Polsce w ramach systemu "Zintegrowane
            Ratownictwo Medyczne".

Kadra Wydziału Zdrowia Publicznego prowadzi badania naukowe reprezentujące
            priorytetowe zagadnienia w zdrowiu publicznym oraz programy reprezentujące
            badania kliniczne.

W odniesieniu do obszaru zdrowia publicznego prowadzone są badania
            epidemiologiczne (epidemiologia środowiskowa, epidemiologia chorób zakaźnych i
            epidemiologia kliniczna) oraz badania związane z oceną i szacowaniem ryzyka
            zdrowotnego (narażenie na czynniki fizyczne, chemiczne i biologiczne w
            środowisku pracy i w środowisku komunalnym). W tej dziedzinie realizowane są
            także programy reprezentujące ekonomikę ochrony zdrowia, politykę zdrowotną
            oraz metodologię analiz biostatystycznych. Osobnym działem w tym obszarze są
            badania reprezentujące dietetykę, w tym epidemiologię żywieniową oraz ocenę
            zdrowotnej jakości pożywienia.

W odniesieniu do obszaru badań klinicznych wymienić trzeba badania
            ukierunkowane na rolę technik informatycznych w medycynie, uwarunkowania chorób
            społecznych i badania nad markerami zaburzeń zdrowia, głównie o podłożu
            nowotworowym, a także ocenę możliwości wykorzystania metod epidemiologii
            molekularnej w medycynie klinicznej.

poczytaj sobie na stronie slamu o tym co cie interesuje...sądze że są to zawody
            z przyszłoscia w koncu medycyna sie ciagle rozwija ale nie wiem czy w
            Polsce...tutaj rzeczywiscie trzeba miec albo cholerne szczescie albo znajomosci
            zeby sie wybić...smutna prawda
            • Gość: aga Pięlegniarstwo IP: *.miks.uj.edu.pl 29.11.06, 14:05
              Chciałabym uzyskaskać informację na temat kierunku pielęgniarstwo ile jest
              zajęć, czy są ciekawe? czy praktyki są ciężkie no i jakie perspektywy, dzięki!
    • Gość: Kinga Re: Zdrowie publiczne, kosmetologia, dietetyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 19:16
      Dziekuje za wszystkie informacje. Jednak zdrowie publiczne nie jest chyba dla
      mnie... Musze powaznie to jeszcze przemyslec:)
    • Gość: Ola Re: Zdrowie publiczne, kosmetologia, dietetyka IP: 188.241.25.* 29.05.19, 13:43
      Zdrowie publiczne to jest bardzo prosty kierunek. Studiuję go drugi rok na Wydziale Nauki o Zdrowiu na Warszawskim Uniwersytecie Medyczny(study4u.eu/pl/uczelnia/675-wydzial-nauki-o-zdrowiu-warszawski-uniwersytet-medyczny) i nie żałuję swojej decyzji. Serdecznie polecam każdemu kto tylko ma zamiar się wybrać na ten kierunek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka