Dodaj do ulubionych

Nowe prawo na ZZ ?

23.11.06, 13:00
godz.12.30 budynek B kl.VI na chodniku stoi zaparkowany samochód."Pan
ochroniarz" spuszcza powietrze z koła tego samochodu.Wydaje mu się że robi to
po kryjomu ale nie, bo ja to obserwuję.Na pytanie od kogo dostał takie
polecenie odwraca się do mnie d.. i odchodzi.Myślałam że ochrona ma pilnować
przestrzegania prawa na naszym osiedlu.Sprawę zgłosiłam
administratorowi.Przecież przyjeżdżają czasem do nas np.monter do pralki czy
inni usługodawcy.Wg mnie to wandalizm.
Obserwuj wątek
    • asterix2001 Re: Nowe prawo na ZZ ? 23.11.06, 13:11
      A według nie to jest walka z natrętami chcącymi za darmo parkowac na osiedlu. A
      takich samochodów jest coraz więcej bo kart wjazdowych wydanych jest wiecej niż
      miejsc parkingowych.
      • renata_zz Re: Nowe prawo na ZZ ? 23.11.06, 13:32
        wg mnie metody walki z "natrętami" też muszą być cywilizowane.Ochroniarze mają
        być na osiedlu i pilnować aby nikt nie parkował gdzie popadnie.Skoro nie
        upilnowali to się mszczą.Ja na takie praktyki zgody nie wyrażam.Już dawno
        powinniśmy przeznaczyć większe środki na ochronę a nie duże pieniądze na
        dozorców którzy niczego nie pilnują.
        • piotr1223 Re: Nowe prawo na ZZ ? 23.11.06, 13:48
          To juz przesada , zamiast pilnowac porzadku - sami spuszczają powietrze z
          opon .Taki czlowiek nie powinen byc dalej ochroniarzem
          • michal_74 Re: Nowe prawo na ZZ ? 23.11.06, 14:33
            A wiesz chociaż jak ten ochroniaż się nazywa? Czyje polecenie dostał? Jeśli
            nie, to szkoda, bo dopiero wtedy możnaby wyciągać konsekwencje... i wnioski...
            • renata_zz Re: Nowe prawo na ZZ ? 23.11.06, 14:40
              natychmiast sprawę zgłosiłam P.administratorowi,oczywiście wskazałam
              ochroniarza.
              • stewald Re: Nowe prawo na ZZ ? 23.11.06, 15:28
                Ale przeciez nie znasz całej historii tego zdarzenia. Oczywiście, że nie można
                spuszczać powietrza z opon pierwszemu lepszemu, który zaparkuje na chodniku bo
                jak pisałaś przyjeżdżają tu różne osoby, np. monterzy itp.
                Jakbyśmy znali dokładnie opisany przypadek to można byłoby to ocenić. A może
                ochroniarz zrobił wszystko co było można, a kierowca stanął sobie na chodniczku
                i powiedział do niego żeby spier..., że ma go w d...itp. W takim przypadku
                ocena tego byłaby zupełnie inna, dlatego też dopóki nie znam sprawy nie będę
                oceniał zachowania ochroniarza.
                • m_arita Re: Nowe prawo na ZZ ? 23.11.06, 15:37
                  Nic nie usprawiedliwia wandalizmu jakiego dopuścił się stróż,jego zadaniem jest
                  pilnować porządku a egzekucja to nie jego sprawa.Wspólnota podjęła decyzję o
                  blokadzie kół a nie o niszczeniu mienia.Nie daj Boże aby ktoś z obrońców
                  tych "stróży" doznał tego na własnej skórze kiedy na chwilę zatrzyma się nie na
                  swoim miejscu.Myślę że Zarządca takiego polecenia mu nie wydał a samowola
                  takiego ciecia mnie przeraża.
          • marcin44 Re: Nowe prawo na ZZ ? 24.11.06, 00:33
            dla mnie osoby które przyjeżdzają na tzw chwilę monterzy,handlowcy,znajomi itp
            powinni mieć za szybą specjalną kartkę za szybą i wtedy ochrona wie czy to
            parkujący na waleta czy nie
    • iwona034 Re: Nowe prawo na ZZ ? 23.11.06, 14:36
      tylko patrzeć jak będą bili tych co parkują na dziko

i oby te 'metody wychowawcze' nie weszły im w krew za bardzo smile
    • scubares Re: Nowe prawo na ZZ ? 24.11.06, 08:18
      Kiepsko... że dał się przyłapać smile

Nie pochwalam takich metod, ale przy zetknięciu z niektórymi nadętymi osobnikami
      z naszego osiedla inne metody nie skutkują. Nie raz byłem światkiem jak to
      wielcy "właściciele" mieszają z błotem tzw. "cieci". Często padają słowa:
      "spie...", "odop...", "gów... mnie to obchodzi", itd. Ochrona nie ma
      odpowiedniego "aparatu" do walki z takimi typami.

Jeżeli więc Pan Ochroniarz przekroczył dopuszczalne normy społeczne i prawne to
      musiał być ku temu konkretny powód. Nie słyszałem aby ktoś zachowujący się
      według zasad obowiązujących na osiedlu miał problemy z ochroną. Pomijając
      komentowany przypadek, zazwyczaj problemy mają Ci którzy rozrabiają smile a ochrona
      im to utrudnia. Więc z poczucia braku swobody narzekają jaką to mamy fatalną
      ochronę.

Dajmy ochronie właściwe narzędzia aby mogła spełniać swoją rolę. Uchwalmy
      wreszcie odpowiednie uchwały pozwalające zwalczać osoby parkujące w
      niedozwolonych/niewłaściwych miejscach. Ochrona zyska legalną broń i nie będzie
      musiała chwytać się tanich sztuczek.
      • sagaris1 Re: Nowe prawo na ZZ ? 24.11.06, 09:57
        > Dajmy ochronie właściwe narzędzia aby mogła spełniać swoją rolę. Uchwalmy
        > wreszcie odpowiednie uchwały pozwalające zwalczać osoby parkujące w
        > niedozwolonych/niewłaściwych miejscach. Ochrona zyska legalną broń i nie
        będzie
        > musiała chwytać się tanich sztuczek.

Wydawało mi się, że przegłosowaliśy uchwałę, która w takich przypadkach
        pozwala, a raczej nakazuje ochronie blokowanie kół.

W sprawie ochrony Renata ma rację:
        >Już dawno powinniśmy przeznaczyć większe środki na ochronę a nie duże
        pieniądze na dozorców którzy niczego nie pilnują.

Czy to takie trudne, żeby przegłosować uchwałą większą liczbę ochroniarzy oraz
        zasady i wymagania, według których należy renegocjować umowę z firmą
        ochroniarską? No i przy okazji zobowiązać zarządców do działania, bo trudno
        oprzeć się wrażeniu, że im problem bezpieczeństwa... że ich ten problem nie
        interesuje.

• admin110i112 Re: Nowe prawo na ZZ ? 24.11.06, 17:45
          Szanowni Państwo,
          potwierdzam wczorajszą sytuację. Pomysł na jaki wpadł jeden z ochroniarzy był
          oczywiście jego własną "inwencją". Niestety zgubną gdyż z tego powodu
          wczorajsza służba była jego ostanią na Zielonym Zaciszu. Oczywiście jesteśmy
          przeciwni nieprawidłowemu parkowaniu, ale takim metodom również.
          Pragnę jeszcze raz podziękować Pani, która zgłosiła mi tą sytuację.

Pozdrawiam
          Tomasz Popłoński
          administrator
          • january33 Panie Popłońskiproszę spojrzec bez emocji 25.11.06, 23:51
            Mam w tej sprawie nieco odmienne zdanie. Otóz ochroniarz mógł udać że nie widzi
            i pójść dalej. Postanowił swoimi meetodami / te metody / egzekwowac
            obowiązujące zasady. Nie jest prawdopodobne aby właścicielem parkującego na
            chodniku auta był lekarz czy pilnie wezwany majster.A to dlatego, że o tej porze
            miejsc do zaparkowania jest mnóstwo. Jakis ignorant, mający w głębokim poważaniu
            przepisy, zaparkował gdzie mu się podobało.Bo był pewien że mozna mu skoczyc.
            Oczywiście powstaje pytanie dlaczego nie załozono blokady? Lub inaczej:
            dlaczego tak rzadko stosuje się ten środek? Myślę ,że po tej sprawie
            nadgorliwiec powinien zostac solidnie ochrzaniony a nie usuwany ze składu
            ochrony.Dla pozostałych wniosek: udaj że nie widzisz bo nadgorliwość nie
            popłaca.
            • rkozlo Re: Panie Popłońskiproszę spojrzec bez emocji 26.11.06, 20:00
              Zgadzam się w 100% z przedmówcą
              • janka1231 Re: Panie Popłońskiproszę spojrzec bez emocji 27.11.06, 07:41
                Też myślę że reakacja przesadzona wobec ochroniarza..szkoda że nikt tak
                zdeycydowanie nie ezgekwuje od ochrony żeby jednak plinowali porządku z
                parkowaniem na sępa każdego - a nie tylk tych co sa na tyle kultuaralini zby te
                zasady respektować.
                Od dawna nie widziałam naklejek na szyby,blokady na koła...Kiedy wczoraj
                pytałam ochroniarza czy już wolno parkowac na osiedlu gdzie sie chce
                odpowedział że nie, ale jak ktoś parkuje to oni i tak nie moga wiele zrobić -
                bo jak założą blokadę to zarządzca każe zdjąć, a jak oni zgłaszają zarządzy
                notoryczne łamanie porządku - zarządzca milczy...i pewnie coś musi z tym być
                bo srebne BWM jak parkowało tak parkuje - z tą róznicą że teraz gdzie chce (raz
                pod A raz na zakręcie pod B) -chyba żeby takim sąsiadom jak ja długo nie rzucać
                się w oczy hihi.Zawsze może powiedzieć że do tej pory parkował 10 min pod A
                (CZYLI DZIEŃ) a teraz parkuje 10 min pod B (CZYLI DZIEŃ). Nie wierzę że fakt
                otrzymania jakiś niepisanych praw do parkowania przez srebrne BWM to wina
                niewykonywania obowiązków przez ochronę - tym bardziej że właścieiej parkuje
                często na wprost wejścia do klatki A i nie da się samochodu nie zauważyć.

• a10188 Re: Panie Popłońskiproszę spojrzec bez emocji 27.11.06, 08:45
                  No cóż, czyż nie powinniśmy wziąć przykładu ze skutecznego usuwania ludzi za
                  najdrobniejsze przewinienia?(bo mimo wszystko nie uważam za przestępstwo tego,
                  co zrobił ochroniarz wobec olewającego go mieszkańca!!) Biorąc przykald
                  powinniśmy jak najszybciej usunąć.....Zarządcę..., bo to jego wina, a nie
                  ochroniarza, który własnymi metodami probowal poradzić sobie z natrętem!!!
                  Popieram przedmówcę, Zarządca nie chce zrobic porządku z lokatorami parkującymi
                  na sępa!!!!! Ochrona nie ma narzedzi wyegzekwowani8a, zwłaszcza, że jak
                  ostatnio rozmawialam z jedym z Panów ochroniarzy na temat źle parkującego
                  pojazdu on zalożyłby blokadę, gdyby miał druga, bo jednak gdzieś już założona!
                  Panie Zarządco, ośmiesza się Pan walcząc z przyjezdnymi, którzy przyjechali na
                  osiedle na godzinę i często to oni mają założone blokady, a mieszkańcy nie
                  mający miejsc parkują dzień w dzień na dziko za Pana przyzwoleniem!!!!!!!!
                  Pańska nieudolność w tym względzie jest żałosna! Niech Pan nie zwala
                  wszystkiego na ochroniarzy, którzy nie mają takich narzędzi oddziaływania na
                  lokatorów jak Pan ma!!!!
                • pawel112 Re: srebrne BMW 27.11.06, 09:19
                  właścicielem BMW jest człowiek z IV klatki wincentego 110 m. 150
                  tak apropos kiedyś "mooj" określił go jako porządnego gościa a nie typowego
                  karka)
                  raczej ma głęboko regulamin, zarządcę i ochroniarzy, nie jeden ochroniarz się o
                  tym przekonał, który chciał coś zrobić,
                  z rozmów z ochroną wynika że to zarządca nakazuje zostawić w spokoju
                  właściciela BMW - strach czy układ???

tak dla rozluźnienia atmosfery,
                  kiedyś moje oczy widziały jak BMW stało na środku skrzyżowania ZZ, po jakimś
                  czasie ochroniarz nalepił karteczki, porozumiał się przez radio i coś dziwnego
                  się stało... nie minęły 2 minuty jak ten sam ochroniarz własnoręcznie zdzierał
                  karteczki z szyby. Brakowało mi tylko żeby mu przetarł reflektory i uzupełnił
                  płyn w spryskiwaczach
                  • mooj Re: srebrne BMW 27.11.06, 10:27
                    dokładniej chyba pisałem że jest człowiekiem zdolnym modyfikowac swoje
                    zachowania
                    i chyba nie posunąłem się tak daleko żeby kogoś "kwalifikować" do karka czy nie
                    karka
                    albo silić się na ocenę czy ktoś (tj ktokolwiek) jest "porządny" czy nie

• pawel112 Re: srebrne BMW 27.11.06, 12:40
                      nie o to w tym wątku ale przytoczę twoje słowa:

"a tak w ogóle to sąsiad nie jest nieroformowalnym karkiem (jakże ja lubie rolę
                      adwokta diabła) - jest w stanie znacznie modyfikowac swoje postępowanie
                      wiem bo sprawdziłem osobiście"
                      • mooj Re: srebrne BMW 27.11.06, 12:44
                        masz mniesmile
                        ale chodziło mi o tą reformowalność (możliwość zmiany nieakceptowanego ogólnie
                        postępowania) właśnie -
                        nie o ocenę czy ktoś jest porządny
                        bardzo cenię że wygrzebałeśsmile
                        pozdrawiam
                        • pawel112 Re: srebrne BMW 27.11.06, 13:04
                          wierz mi że nie chodziło mi o "złapanie ciebie za słowo", tylko o zlikwidowanie
                          patologii jaką jest parkowanie auta i inne zachowania mieszkańca lokalu 150 A

pozdrawiam również
                          • mooj Re: srebrne BMW 27.11.06, 13:21
                            nie czuje się złapanysmile śwoadctwo morlaności nikomu nie wsytawiam i o to mi
                            chodziło
                            cenię to że posłużyłes sie cytatem , ze Ci się chciało
                            ciągne dalej ten poboczny watke ale tak naprawdę to chodzi mi o to, ze trudno
                            byłoby mi (na miejscu czy zarzadcy czy ochrony) poważnie zająć się sprawą
                            parkowania autentycznie niepłnosprawnej osoby dopóki mniej kontroersyjne
                            przypadki nie zostaną wyeliminowane)
                            zrestza mi tez głupio byłoby pośrdnio przyczynić się np do założenia blokady
                            (jak czytałem JEDYNEJ kóra jest) zamiast na bmw to na smochód zonaczony jako
                            uzytkownay przez niepłnosprawnego - nawet mieszkańca
                            to tak w "odnodze wyjaśniającej" - tym razem pewne niekonsekwencjesmile
                            pozdrawiam
                            • pawel112 Re: srebrne BMW 27.11.06, 14:08
                              ale dla mnie srebrne bmw to jest "mniej kontrowersyjny przypadek"

czy zauważyłeś że człowiek z bmw ma naklejkę osoby niepełnosprawnej, tylko nie
                              z przodu ale na tylnej szybie. A chłop jak dąb i o czym tu rozmawiać...
                              • mooj Re: srebrne BMW 27.11.06, 14:28
                                dopóki nie napisałes o naklejce tez był dla mnie mniej kontrowersyjnym
                                przypadkiem
                                dlatego o nim wspomniałem
                                ma naklejkę (czytam "ma uprawnienia") - nie mnie oceniać wszystkich
                                użytkowników danego samochodu (pełna anlogia do wszystkich samochodów "z
                                naklejkami") -nie wiedziałem! dobrze ze się pojawiła taka informacja
                                skoro ma nie widzę podstaw do różnicowania
                                mamy zamienić forum/jakąś "rade osiedla"/zarządy wspólnot w komisje ds.
                                orzecznictwa?
                                nie zapominam że naklejka nie upoważnia do parkowania w miejscach zabronionych
                                paragraf 33 rozporządzenia Ministrów infrastruktury oraz spraw wewnętrznych i
                                administracji (Dz. U. z 2002 r. Nr 170, poz. 1393) (znaki B-1, B-3, B-3a, B-4,
                                B-10, B-35, B-37, B-38 i B-39)

• pawel112 Re: srebrne BMW 27.11.06, 15:13
                                  tylko nie mylmy samochodu osoby niepełnosprawnej z osobą która podszywa się pod
                                  osobę niepełnosprawną, swoją droga jak można wpaść na taki pomysł, ponoć jest
                                  to dosyć popularna forma stawania aut na kopertach w W-wie (podróbki)

wspomnianą przeze mnie naklejkę na tylnej szybie bmw każdy może sobie przykleić
                                  na szybie tylko po co sama naklejka nie uprawnia do stawania na kopercie

troche pogrzebałem i o to co znalazłem na stronie:
                                  www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/16413
                                  "W związku z tym, że wielu kierowców nie wie, jak powinien być oznakowany
                                  samochód, przypominamy:

-jedynym dokumentem uprawniającym do parkowania na kopercie jest Karta
                                  parkingowa (a nie jej kopia i żadne inne dokumenty)
                                  -nalepki ze znaczkiem inwalidzkim nie uprawniają właściwie do niczego – można
                                  ich w ogóle nie przyklejać na szyby, to tylko znak informacyjny. To, czy je
                                  przyklejać na szyby, zależy od własnego widzimisię właściciela samochodu
                                  parkując na „kopercie” należy obowiązkowo wyłożyć oryginał karty parkingowej w
                                  widocznym miejscu za przednią szybą pojazdu
                                  -Karta parkingowa wydawana jest na osobę (znajduje się na niej zdjęcie osoby,
                                  która z niej korzysta), nie jest wydawana na samochód – nie można jej nikomu,
                                  ani od nikogo pożyczać
                                  -posiadacz Karty parkingowej nie musi mieć własnego samochodu, wystarczy, że
                                  weźmie ze sobą w podróż kartę i kierowca, który go podwozi, może zaparkować
                                  na „kopercie”"
                                  • mooj Re: srebrne BMW 27.11.06, 15:26
                                    i jest pozytywny efekt dialogu
                                    wiemy jak wygląda identyfikator uprawniający

ja nie widziałem żadnego znaczka (ale tez nie przyglądałem zadnemu z
                                    samochodów) -nie musisz mnie przekonywac że był nieprawidłowy smile

pisałem z założeniem, że jest poprawny , prawidłowo umieszczony etc
                                    nawet wtedy jedna nie uprawnia do parkowania poza wyznaczonymi miejscami
                                    parkingowymi

chodziło mi o stosowanie tych samych reguł (tzn "czy oglądałes wszystkie
                                    identyfikatory"?smile
                                    gotów jestem nawet zaakceptwoac te które nie są zbyt wygodne
                                    aby były jasen, równe dla każdej z kategorii

pozdrawiam
                                    • pawel112 Re: srebrne BMW 27.11.06, 15:34
                                      np czerwone mitsubishi czy biały peugeot 406 mają prawidłowo oznakowane
                                      samochody (za przednią szybą oryginał karty)
                                      pytanie tylko czy moga parkować bezustannie na kopertach a jeśli są zajęte to
                                      czy mogą stawiać w niedozwolonych miejscach
                                      chociaż ten problem bym przełknął w porównaniu do dokonać bmw
          • sagaris1 Re: Nowe prawo na ZZ ? 27.11.06, 09:04
            Bardzo dobrze, że nadgorliwy ochroniarz został zwolniony. Nie rozumiem tylko,
            dlaczego musiał posunąć się do tak drastycznych działań, skoro wspólnota
            upoważniła administratora do nakładania blokad.

Proszę w takim razie wyjaśnić, co robi administrator, żeby egzekwować uchwałę
            wspólnoty nakazującą zakładanie blokad na źle zaparkowane samochody. Blokady
            miały być zdejmowane po zapłaceniu 50zł. Czy może coś się zmieniło?
            • admin110i112 Re: Nowe prawo na ZZ ? 27.11.06, 10:23
              Proszę Państwa,
              Decyzja o usunięciu tego pracownika ochrony została podjęta wspólnie z
              kierownictwem ochrony i nie pod wpływem emocji. Na tego ochroniarza od pewnego
              czasu powtarzały się skargi ze strony mieszkańców, a ostatni incydent po prostu
              spowodował natychmiastowe zastąpienie go nowym pracownikiem.
              Jeśli chodzi o nieprawidłowe parkowanie to w minioną sobotę późnym wieczorem i
              niedzielę rano przyjechałem na osiedle, żeby skontrolować ten problem. Niestety
              to co zastałem wskazuje na ewidentne zaniedbania ze strony ochrony a nie
              Zarządcy. Sprawa została przekazana niezwłocznie i oczekujemy na wyczerpujące
              wyjaśnienia o podjęcie działań ze strony Ateny.
              Nie potwierdzam przy okazji, że jakikolwiek samochód parkujący nieprawidłowo na
              osiedlu ma na to zgodę Zarządcy lub administratora. Jeśli chodzi o blokowanie
              to nic się nie zmieniło, ochrona ma taki obowiązek a to jak się z tego
              wywiązuje na pewno będzie poruszone na spotkaniu z dyr. Ateny, do którego
              zapewne dojdzie w tym tygodniu.

Pozdrawiam
              Tomasz Popłoński
              • mooj Re: Nowe prawo na ZZ ? 27.11.06, 10:32
                to jeśli zaczynamy rozmawiac o ostrych kryteriach ("jest zgoda na nieprwidlowe
                czy nie jest"
                1. jakimi zasadami kierujecie się pzry kwalifikowaniu samochodu jako
                gościnnego ? tj mozliwości korzystania z miejsc gościnnych (a własciwie
                ciagłego ich używania przez kilka samochodów)
                2. czy miejsca dla niepełnosprawnych sa przeznaczone dla niepełnosprawnych
                gości czy niepełnosprawnych mieszkańców nieposiadających miejsc parkingowych?
                3. jakie są możliwości wyegzekwowania (pzrez ochronę? pzrzez administratora?
                przez zarządcę?) zakazy parkowani apoza miejscami wyznaczonymi?
                4. jelsi są to dlaczego nie są używane? jeśli nie ma (hipotetycznie dopuszczam
                choć kłóci się to z moją wieszą) to dlaczego nie ma? wszystki epropjekty uchwał
                zaproponowane przez zarządcę zostały pozywtynie przegłosowane. We wszystkie
                narzędzia o które zarządca wystąpil aby zlikwidowac ten problem został
                wyposazony
                pozdrawiam
                • magdalenka22 Re: Nowe prawo na ZZ ? 27.11.06, 11:17
                  zgadzam się z przedmówcą!!!!!!!!
                • stewald Re: Nowe prawo na ZZ ? 27.11.06, 11:29
                  Właśnie a propos niepełnosprawnych, zauważyłem że jeden taki samochód
                  zaoszczędził na miejscu parkingowym i zawłaszczył sobie jedno takie miejsce,
                  gdyż non-stop tam parkuje, a jak wszystkie koperty są zajęte to parkuje gdzie
                  popadnie.
                  Przecież jak ma się np. niepełnosprawne dziecko to nie znaczy, że się dostaje
                  miejsce do parkowania w postaci koperty za darmo. Przecież te miejsca mają
                  służyć wszystkim, w szczególności niepełnosprawnym gościom a nie dla stałego
                  parkowania tam niepełnosprawnych mieszkańców.
                  • mooj Re: Nowe prawo na ZZ ? 27.11.06, 11:45
                    nie wiem "czy mają służyć tylko niepełnosprawnym gościom tylko"
                    mogę sobie wyobrazić sytuację że nie tylko gościom ale i mieszkańcom
                    jesetm w stanie to zaakceptować

i oficjalnie ogłosić
                    " mamy X miejsc dla niepełnosprawnych mieszkańców za darmo -jesteśmy na tyle
                    przyjaźni że uwzględniamy potrzeby niepełnosprawnych nie tylko finansując
                    architektoniczne udogodnienia"
                    "jesteś niepełnosprawny (masz niepęłnosprawnego członka rodziny), masz
                    samochód, chcesz kupić mieszkanie? Możesz liczyć (jakżdy niepełnosprawny
                    mieszkaniec) że będzie miał do dyspozycji X miejsc na osiedlu do wykorzystania
                    dl amieszkańców"!

nie rani mnie to bardzo, jestem w stanie zaakceptować taką nieefektywność
                    tylko, żeby jasno było powiedziane

jasno nie szeptem, wyraźnie, bez robienia tajemnic, półcieni etc
                    • stewald Re: Nowe prawo na ZZ ? 27.11.06, 12:02
                      Oczywiście, że miejsca te powinny służyć nipełnosprawnym nie tylko gościom,
                      mieszkańcom również. Ale o to właśnie chodzi, żeby miejsca te słuzyły wszystkim
                      a nie wyłącznie np. jednej osobie która zawsze tam parkuje. Niepełnosprawny
                      mieszkaniec może również korzystać z tego miejsca tylko nie może traktować tego
                      jak swoją własność czyli parkować tam na stałe.
                      • mooj Re: Nowe prawo na ZZ ? 27.11.06, 12:16
                        tak jak nie jest dla mnie oczywiste że "nie dla mieszkańców niepełnosprawnych"
                        tak samo nie jest oczywiste "także dla mieszkańców niepełnosprawnych"

jeśli niepełnosprawny mieszkaniec ma swoje miejsce nie widze powodu azeby mial
                        korzystać z miejsc dla niepełnosprawnych (logicznego wyjaśnienia -nawet jeśli
                        jest to miejsce wygodniejsze w użyciu- dlaczego gośc nieenosprawny ma mieć
                        trudniej niż niepłenosprawny mieszkaniec?)
                        zresztą niełenosprwanych ruchowo zakaz ZATRZYMYWANIA SIĘ (nie parkowania!) nie
                        dotyczy -podjechać wsiąść, zawsze można nawet jak jest zakaz ruchu/wjazdu
                        w przypadku opisywanym zdaje się że nawet nie chodzi o taką sytuację

a jeśli jest oczywiste że jest także dla mieszkańców to nie dziwmy się
                        korzystając z prawa ktoś nie kupuje miejsca
                        i nie miejmy o to pretensji zrównując sępa z takim co ma prawo
                        w takim wypadku ("także dla mieszkańców") sugerowałbym jednka aby takie miejsca
                        istniały w pobliżu wszystkich wspólnot -tzn aby przywilekje dla swoich cżłonków
                        zapewniała dana wspólnota
                        bo wyobrazam sobie łatwiej że taki przywilej (także dla mieszkańców) na rzecz
                        sąsiada -członka tej samej wspólnoty jest dużo łatwiej akceptowalny
                        niż sytuacja opisana
                        ww pod rozwagę zarządowi C i gremiom ogólnoosiedlwym poddaję (na marginesie:
                        analogicznie do kontenerów na posegregowane surowce wtórne smile
                        pozdrawiam

Są osoby (mieszkańcy) które mają prawo korzystać z miejsc dl aniepęlnosprwnych
                        jednak kupiły miejsce... w zasadzie jeśli się zgodizmy że "także dla
                        mieszkańców" to mogą spokojnie sprzedać ew. wynająć komuś innemu i parkować
                        na "osiedlowych" -tak?

sytuacja nie jest wg mnie jednoznaczna - wymaga decyzji. A jesli jest
                        jenoznaczna to chciałbym abu zarząd i zarzadcy sie wypowiedzieli i egzekwowali
                        postanowienia. Przerwie to spekulacje i zdecydowanie ozyści atmosferę
                        kwestia jasnego kryterium
                      • zz138b Sz. P. Tomaszu - a jaką przyczynę swego czynu ... 27.11.06, 12:28
                        a jaką przyczynę swego czynu podał rzeczony Ochroniarz ?
                        bo chyba czyms sie kierował?
                        • admin110i112 Re: Sz. P. Tomaszu - a jaką przyczynę swego czynu 28.11.06, 13:23
                          zz138b napisał:

> a jaką przyczynę swego czynu podał rzeczony Ochroniarz ?
                          > bo chyba czyms sie kierował?

Tak jak wspomniałem, z tym ochroniarzem były już problemy, a powodu swojego
                          zachowania nie poptrafił racjonalnie wyjaśnić.

Pozdrawiam
                          Tomasz Popłoński
              • january33 Panie Popłoński zapraszamy częsciej.... 27.11.06, 15:47
                Zapraszamy częściej póżnym wieczorem na osiedle. Szczególnie w piatki, tak
                gdzies około 22. Zobaczy Pan ,,wdzięczną ,, rolę ochroniarza użerającego się
                z różnymi typkami.A więc typki zmotoryzowane odmiana ,, tylko na chwilę ,,. Ta
                chwila trwa długo i w zasasdzie niewiele można zrobic. Gdyby jeden ochroniarz
                był tylko od tych spraw tj dochodzenia gdzie typek się zaszył, to moze.Druga
                grupa to typki ,, ja do kolegi,,. Stoi taki jak sęp przy bramce z przyklejonym
                do ucha telefonem i tylko czeka okazji aby sie wcisnać.Na dobra sprawę w piatek
                / dlaczego akurat ten dzień ?/ tylko jeden ochroniarz przy bramie miałby stałe
                zajęcie. Trzecia grupa typków ujawniajacych się w piatkowe wieczory ti,, typy
                biesiadne,,. Najmniej grożni lecz wielce upierdliwi. Te ich głośne i bełkotliwe
                rozmowy balkonowe / na papieroska / trwają do bardzo póżna.Najgorzej jak w tym
                towarzystwie pojawia się upojone damy. Nie pozostaje nic innego jak zatykac
                dzieciom uszy watą. I wreszcie czwarty typ, całe szczęście występujący sezonowo
                to,, typ usportowiony.,, Drze dziub mocno po 22 udajac że gra w kosza lub w
                noge. Udaje się co jakis czas do altany pokrzepić się kolejnym browarem i drze
                dziub nadal uzywając bardzo ograniczonej ilości słów a gdzie słynne k..... bywa
                co pół wyrazu. Może by Pan Panie Popłoński spowodował by gasić światło na
                boisku o 22? Dlaczego ten wyszynk także ja finansuje doprawdy nie wiem?zarządco
                A w ciągu tygodnia nic ciekawego się nie dzieje.Zatem zapraszam w piatki!
            • dorocha Re: Nowe prawo na ZZ ? 27.11.06, 14:12
              patrząc na nielegalne parkowania mniemać można, że blokady powinny być
              zakładane minimum raz dziennie, codziennie. czy/gdzie zatem można sprawdzić,
              jak to faktycznie wygląda? jeśli komuś zostaje założona blokada, wspólnota
              wzbogaca się teoretycznie o 50 zł. - może zatem z tej uzbieranej kasy dokupić
              kilka kolejnych takich blokad? czy w ogóle wiadomo jaka to kwota?
              • michal_74 Tak się dobrze skłąda, 27.11.06, 14:28
                że inni aktywni członkowie zarządów/KR nie przypomnieli sobie własnej
                aktywności na zebraniu 13 września br. Otóż wszystkie 3 wspólnoty (zarządcy i
                KR) zebrali się wówczas, aby porozmawiać z Atena (stawili się z jej strony
                dyr. Kania oraz koordynator). Do dnia 22 września Atena miała przedstawuić
                własne propozycje, aby poprawić sytuację na osiedlu: jakie wydatki/modyfikacje
                są do przeprowadzenia od razu, a jakie należy zapisać w planach gospodarczych,
                czygo im najbardziej brakuje do skuteczności. Pomysły dotyczyły tzw. anty-pass
                bar, nagrywania cyfrowego, kolczatek, nowego szlabanu, większej liczby kamer
                etc. Konkretna odpowiedź się nie pojawiła, a przynajmniej ja nie mam jej
                świadomości.
                Co państwo dyrektorzy/administratorzy/zarządcy na to?
    • asterix2001 Re: Nowe prawo na ZZ ? 27.11.06, 15:54
      Według mnie podstawowym problemem w ruchu pojazdów na Naszym osiedlu jest budka
      strazników na osiedlu(jej zbudowanie wewnątrz).
      Jak by była przed szlabanem to ochroniarz nie wpuscil by zadnego
      nieuprawnionego samochodu na osiedle - kazał by zawrócić(chyba ze delikwent
      wylamal by szlaban), a rozmowa z kierowca juz po wjechaniu wiele razy kończy
      sie pod klatka wejsciową do bloku (kierowca sie nie zatrzymał przy "portierni").
      A drugim probelmem jest za duża aktywność dodtakowych kart wejściowo-wjazdowych.
      Jak by był nadzór nad tymi kartami zarządeców a nie firmy działającej na
      zlecenie dla TP to problem by był szybko rozwiązany.Nie masz miejsca
      parkingowego to nie masz wjazdu na osiedle ani do garażu.
      Kolejna sprawa do załatwienia to dobrowolny wjazd samochodów korporacji taxi.
      Wjechac na osiedle może każdy w taksówce(ochrona tego nie sprawdza).
      Moze wyeliminujmy te problemy a problem z miejscami na osiedlu zniknie a na
      pewno sie mniejszy.
      Pozdrawiam
      Asterix_ZZ
      • iwona034 :) 27.11.06, 16:25
        jeszcze nam ich ktos ukradnie bo lubia sobie pospac smile

• kazinski.j Re: Nowe prawo na ZZ ? 27.11.06, 17:18
        Potwierdzamy państwa obserwacje. Ponieważ nie możemy dalej tolerować takiego
        sposobu pełnienia dyżurów zwłaszcza w dni wolne kiedy ochrona czuje się mniej
        kontrolowana. W dniu dzisiejszym przeprowadziliśmy kolejną ostrzegawczą i
        ostateczną rozmowę z koordynatorem. Jeśli przez koordynatora nie zostanie
        przywrócony porządek , którego sobie Państwo życzycie na osiedlu a zwłaszcza
        jeśli chodzi o parkowanie będziemy się musieli z tą ochroną rozstać. Już w tej
        chwili zebraliśmy kilka ofert innych firm ochroniarskich. Koordynator ochrony
        zaproponował, że przygotuje regulamin pełnienia dyżurów na naszym osiedlu, w
        którym przypadki niewłaściwego parkowania oraz wjazdu samochodów
        nieuprawnionych będą skutkowały obniżeniem wynagrodzenia dla kierownika zmiany.
        Obniżenie to będzie z kolei odzwierciedlało się na zmniejszeniu zapłaty za
        usługę przez Wspólnoty. Jeśli to nie zmobilizuje kierownika zmiany i
        pracowników do właściwej pracy to niestety będziemy musieli rozwiązać z Atena
        umowę bo nie jest naszym celem kupowanie usługi o niskiej jakości.
        Zapowiedzieliśmy koordynatorowi, że poprawa sytuacji musi nastąpić od jutra
        Jeśli tak się nie stanie postaram się razem z Wspólnotą C przeprowadzić
        postępowanie ofertowe do końca roku i wybrać inną firmę, która mogłaby być
        zatrudniona od marca 2007 ze względu na 2 miesięczny okres wypowiedzenia.

Z poważaniem
        Józef Kaziński Zarządca
        • a10188 Re: Nowe prawo na ZZ ? 28.11.06, 09:16
          Panie Kaziński,
          domyślam się, ze doczytal Pan powyższe posty, ale jakby Pańskie zrozumienie lub
          odniesienie się do nich bylo wybiórcze. Większość wypowiadających się widzi
          problem szerzej niż zmianę ochrony i to Pana obciąża winą za stan na osiedlu.
          ochrona jest tylko jednym z elementów, wcale nie kluczowych! Nic nie zrobi
          ochrona, jeśli Pan będzie przymykał oko na wybranych mieszkańców parkujących na
          dziko (a o tym była mowa na forum), nie wiele zrobi kolejna ochrona, jeśli Pan
          nie wyposaży ich w odpowiednie narzędzia walki z sępami!!!!
          Nie zalezy nam na tym, żeby zrobić z osiedla zamknięte getto, ale żeby
          wprowadzić porządek i wyeliminować sępów. Pańskie dzialania powinny być
          skierowane na mieszkańców permanentnie olewających zasady obowiązujące na
          osiedlu.
        • zz138b Sz. Panie J. Kaziński 28.11.06, 09:39
          Ponieważ Pan Tomasz najwyraźniej nie zauważył prosze Pana o odpowiedź
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10541&w=52724423&a=52952807
          Ad. vocem Pana wypowiedzi: TRUDNO PRZYWRÓCIC COŚ CZEGO NIGDY NIE BYŁO
      • a10188 Re: Nowe prawo na ZZ ? 28.11.06, 09:07
        Nie masz racji Asterix, akurat taksówkarze to nie ten problem, o ktorym mowa w
        nagłówku, tak jak nie do końca zgadzam się, że zamieszanie z parkowaniem
        spowodowane jest większą liczbą kart! To bzdura. W tek chwili bez karty każdy
        może wjechac na osiedle.
        • asterix2001 Re: Nowe prawo na ZZ ? 28.11.06, 10:06
          Ja wiem o czym mowa w nagłowku.
          Tylko bezproblemowe wyrobienie sobie kart w dowolnej ilości(dla cioci wujka
          babci itd itp) ulatwia wjazd takim sępom o których mówicie.
          Zauważylem ze w garażach i na osiedlu osoby mające 2 samochody kombinują zeby
          zmylic ochrone i raz parkują samochodem na swoim miejscu a drugim na sępa i np.
          za kilka dni zmiana)
          Problem wiekszej ilości kart to samochody(znajomych, przyjaciól itd)parkujace w
          garażach nie mówie tu o sporadycznych przypadkach tylko nagminnych.
          np. niebieski Fiat Cinquecento parkujacy w garażu pod klatka 7-8. I mimo
          karteczek naklejonych na szybe parkuje tam nadal.
          Nie mów ze bzdurą jest wieksza ilosć kart bo z karta jest wjechac łatwiej (brak
          kontroli przy szlabanie).Ochrona mysli - masz karte to masz miejsce parkingowe-
          a to myślenie jest bzdurą.
          Uwazam ze nadzow nad kartami przez zarzadców zmniejszy problem sępów.
          A wracajac do taksówkarzy mówisz ze to nie ten problem o ktorym mówimy OK ale
          problemem niekontrolowanego wejscia na osiedle jest.
          wszelkie bramki na karty mijają sie z celem jak zamówie taksówke i wjadę
          niekontrolowany na osiedle (ukradnę kilka rzeczy i wyjade taksówką) smile
          Pozdrawiam
          Asterix
          • a10188 Re: Nowe prawo na ZZ ? 28.11.06, 13:43
            Akurat jestem takim przypadkiem, że potrzebuję trzeciej karty wjazdowej przy 2
            miejscach zakupionych, nie będę na forum podawała powodu, ale to nie znaczy, że
            kiedykolwiek zajmowałam czyjeś miejsce. Piszę, że taksówkarze to nie problem,
            bo jak już uporamy się z poważniejszymi to będzie już tylko bułka z masłem,
            samochod łatwo rozpoznawalny, kierowca zazwyczaj w środku, łatwo poprosic go o
            przestawienie, gdy komuś przeszkadza. Inna sprawa, że każdy moze wjechać, ale
            uwierz, że złodziejowi nie chciałoby się brać taksówki, gdy ma dużo możliwości
            prostrzego wejścia, ale tego tematu lepiej nie rozwijajmy na forum. To
            zostawiłabym na koniec, a całą energie skierowała na ukrócenie starych praktyk
            sępów.
            • freediver45 Re: Nowe prawo na ZZ ? 28.11.06, 14:17
              Jak to masz 2 miejsca a 3 karty i jeszcze sie bezczelnie przyznajesz?
              A niby dla kogo masz 3 kartę? Dla znajomych, rodziców? I gdzie parkują skoro
              masz tylko 2 miejsca? Parkują na lewo !! Wystarczy że takich kombinatorów na
              osiedlu jest 50 i mamy taki burdel jaki mamy..

• michal_74 Re: Nowe prawo na ZZ ? 28.11.06, 14:53
                Wyciągasz co najmniej pochopne wnioski!
                Ja mam 1 miejsce i dwie karty, ale nie oznacza to, że wjeżdżam 2 autami na ZZ -
                po prostu jedną mam ja (nawet gdy chodże na piechotę)a drugą ma moja żona. Bo
                nie ma oddzielnych kart na furtkę, brame czy garaż.
                Więc chyba sie trochę zagalopowałeś, nie sądzisz?
              • iwona034 Re: Nowe prawo na ZZ ? 28.11.06, 14:59
                są tacy co wożą 1 kartę w samochodzie i jedna maja w portfelu smile (może mają
                jeszcze jedna w tzw. zapasie na wypadek zagubienia)
                ale zajmują jedno miejsce parkingowe bo maja jeden samochód

i co ktoś mi zabroni mieć trzy karty ?

zresztą,
                ilość kart można sobie dowolnie zwiekszyc i chyba kazdy o tym wie
              • a10188 Re: Nowe prawo na ZZ ? 29.11.06, 09:10
                Zastanów się co piszesz.
                pozdrawiam Cię sasiedzie.
      • pawel112 Re: do p. Kazińskiego w sprawie zasad parkowania 29.11.06, 08:36
        Szanowny Panie Kaziński,

odnośnie Pana wypowiedzi dotyczącej ultimatium dla Ateny, pragnę zauważyć, że w
        dniach 28, 29, 30.11.2006 srebrne BMW (właściciel doskonale pewnie Panu i
        ochronie znany - lokal 150, klatka IV, ZZ1 - brak identyfikatora osoby
        niepełnosprawnej) stało nadal na niedozwolonym miejscu, tym razem na miejscu
        dla niepełnosprawnych, w tym samym czasie samochód prawidłowo oznakowany dla
        osoby niepełnosprawnej stał obok na miejscu dla służb miejskich.

Sądzę, że jest naruszenie zasad przez Pana postawionych na tym forum dnia
        27.11.2006. Proszę o natychmiastową reakcję

Pzdr
        • freediver45 Re: do p. Kazińskiego w sprawie zasad parkowania 29.11.06, 09:02
          Moze sie troche zagalopowałem z oceną. SORRY !
          Ale 'sępy' jakoś wjeżdzają i to jest fakt.
          Srebrne BMW parkowało też często na kopertach pod klatkiami 2/3!! Zadnej
          reakcji ochrony.
          Acha, dlaczego Pani Administrator daje zły przykład i sama parkuje na kopertach
          codziennie?
          Podobnie jeśli chodzi o czerwonego space stara, ktory jest ciągle na miejscach
          goscinnych lub na kopertach. Takich przypadków tylko pod blokiem 1 można
          naliczyć wiele. Przeciez to zwariować można ..
          • a10188 Re: do p. Kazińskiego w sprawie zasad parkowania 29.11.06, 09:13
            No i teraz zastanow sie czy BMW, Space Star czy pani Administrator to problem
            dodatkowej karty? Chyba nie! Więc to nie karty są problemem najwiekszym.
        • mooj Re: do p. Kazińskiego w sprawie zasad parkowania 29.11.06, 09:18
          30.11 ?smile
          dołączam się powtarzając pytania o wykorzystanie miejsc gościnnych szczególnie
          przez uzytjkowników samochodów wykorzystujących jest nieprzeranie bądź z
          krótkimi przerwami od wielu tygodni
          • darej77 Re: do p. Kazińskiego w sprawie zasad parkowania 29.11.06, 09:40
            Witam,

a może by tak po prostu odholowywać takie zalegające samochody? O ile jest to
            prawnie możliwe. Wiem, że taka przyjemność zaczyna się paruset zł w zależności
            od czasu ile autko spędzi na parkingu. Myślę, że to skutecznie wyleczyłoby
            sępów. Bo i samochodu nie ma na za ZZ, a i dla właściciela to niemały wydatek.
            Pozostaje doprecyzować tylko sposób kwalifikacji samochodu do wywiezienia. Wiem,
            ostre posunięcie, ale chyba nie do przebicia.

Pozdrawiam
            • sagaris1 Re: do p. Kazińskiego w sprawie zasad parkowania 29.11.06, 09:58
              Wystarczy założyć blokadę raz, a jak bedzie trzeba to drugi i trzeci. Skończą
              się problemy, albo wspólnota wzbogaci się o parę groszy. Konkretnie 1500zł
              miesięcznie od samochodu.
            • mooj Re: do p. Kazińskiego w sprawie zasad parkowania 29.11.06, 10:20
              alez to jest oczywiste!
              umowa z firma odholowywującą była
              holowniki były wzywane
              leży to (usunięcie pojazdu) także w zakresie obowiązków strazy miejskiej i
              policji -nawet na drogach wewnętrznych o ile zagraża bezpieczeństwu
              ponoć jedynym "ale" był problem techniczno-prawny
              tj prawa do założenia blokady pozwalającej bez zagrożenia "ucieczką" i jej
              konsekwencjami (przyjeżdza holownik, samochodu sępa nie ma, kto płaci)
              uchwały dot. blokad są
              nie ma problemu że ktoś odjedzie w trakcie okresu gdy odholowywacz został
              zawiadomiony a jeszcze nie przyjechał

ww na temat odholowywania pojzadów parkująych na miejscach zabronionych ,
              drogaż ppoż (a takimi są wsystkie miesca na terenie zamieszkania poza
              wyznaczonymi parkingowymi)
              czyli całego terenu ZZ !

• pawel112 Re: do mooja 29.11.06, 09:41
            oczywiście pomyliłem się, powinno być 28, 29.11.2006, ale ta pomyłka coś znaczy
            bo spodziewam się, że jutro bmw też bedzie stało "na sępa"
            • piotr3211 W tej CHWILI WAŻNY jest temat wjazdu !!!! 29.11.06, 10:29
              proponuję zająć się tym tematem w I kolejności a potem zabierzemy się za
              porządek z parkowaniem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka