Gość: am_lipiec IP: 80.72.40.* 08.12.06, 13:23 Kogo polecasz? Jak szukać architekta do projektu indywidualnego??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mif Re: DO mif - projekt indywidualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 14:28 Mała pracownia 1 - 2 osbowa w pobliżu miejsca budowy. Architekt z uprawnieniami do prowadzenia i nadzoru prac budowlanych, czyli projekt i później kierownik budowy. Pracownie, oferujące gotowce, omijaj szerokim łukiem. Jak paprają swó produkt sprzedażny, to spaprają indywidualny. Popytaj w Wydz. Architektury Gminy/Starostwa. Oni orientują się, kto jest dobry, z którym architektem ludzie mają najmniej kłopotów. Miejscowy architekt zna teren i może nie trzeba będzie robić badania gruntu. Zamówienie u architekta powinno dotyczyć nie projektu, ale realizacji całego obiektu. Niby drożej, ale w ogólnym rozrachunku wychodzi taniej. Większy wachlarz negocjacji, uzgodnień, możliwości zmian w trakcie budowy i odpowiedzialności architekta. Ot, żeby nie było takich przypadków: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=53593837&a=53596532 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch.1234 Re: DO mif - projekt indywidualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 15:32 Gość portalu: mif napisał(a): Ot, żeby nie było takich przypadków: > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=53593837&a=53596532 ... albo np. takich : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=36420420&a=36604594 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramonka27 Re: DO mif - projekt indywidualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 23:46 Który architekt ma uprawnienia do prowadzenia robót konstrukcyjnych??? Więc nie może być kierownikiem budowy a jedynie kierownikiem nadzowu autorskiego i to tylko ze strony architektonicznej. Hmmm chyba nigdy się nie nauczycie, że konstrukcje dorabia konstruktor a nadzoruje wykonanie kierownik budowy a nie architekt. Architekt to może sobie co najwyżej pomarudzić że okno dał za małe ale nie ma nic do gadania jeśli chodzi o np: wykonywanie zbrojenia, wylwanie stropu, lub konstrukcję więźby dachowej. Dla mnie jako konstruktora ważniejsze jest to, czy się nie zarysuje strop podczas uzytkowania niż to czy okno zostało przesuniete o 2 cm względem projektu budowlanego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: DO mif - projekt indywidualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 01:31 ramonka27, ja wiem, że tworzysz konstrukcje na miarę Świątyni Opatrzności , albo więkeze. To są domki jednorodzinne, czasem 2-u. Wracaj z obłoków na ziemię :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: penar Re: DO mif - projekt indywidualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 02:17 Ramonka27, jeżeli nie masz pojęcia o rzeczach elementarnych, to się nie wypowiadaj, bo się tylko kompromitujesz. I po co ci to ? Uprawiasz masochizm intelektualny ? Jako "uprawniony do projektowania konstruktor" powinieneś wiedzieć, tak podstawowe rzeczy, że : a) nie ma czegos takiego, jak "uprawnienia do prowadzenia robót konstrukcyjnych"! ( ale co najwyżej uprawnienia do kierowania robotami budowlanymi w specjalności konstrukcyjno-budowlanej, albo w specjalności np. ...itd. ) a jest to znaczna różnica ! bo "prowadzić roboty" ... to mogą wykonawcy, a nie ... b) zdziwisz się zapewne ( co mnie z kolei b.dziwi ), ale wyobraź sobie, że są uprawnienia zarówno do projektowania, jak i kierowania robotami budowlanymi w specjalności architektonicznej. Nie wiedziałeś o tym ? Dziwne, że o tak podstawowej sprawie nie wiedziałeś !:( ( podobnie jak np. w specjalności konstr.-bud., instalacji sanitarnych ( woda,kanaliz.,gaz, ogrzew, klimatyz.i wentyl.), instalacji elektrycznych, itd. Powinieneś wiedzieć rzeczy tak elementarne i podstawowe, a wynikające z Prawa budowlanego. c) ręce opadają na stwierdzenie, że architekt ponoć "nie może być kierownikiem budowy"... - masz żenującą wiedzę z zakresu Prawa budowlanego, i tzw. samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie, itd. - dlatego tego rodzaju stwierdzenie pozostawię bez komentarza..., ale równie dobrze ja bym mógł ( zupełnie absurdalnie ) powiedzieć, że to konstruktor nie może być kier,bud.(..) Jako ciekawostkę powiem ci tylko , że na podstwie par.4 ust.1 rozporządzenia Min.Gosp.Przestrz.i Bud. z 30.12.1994 roku, w sprawie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie tylko uprawnienia do kierowania robotami budowlanymi w specjalnosci architektonicznej uprawniały ( i uprawniają ) do kierowania całością budowy obiektu budowlanego (!!!), a takiego uprawnienia nie dawały ani uprawnienia w specjalności konstrukcyjno-budowlanej, ani w zakresie instalcji sanitarnych, ani w zakresie instalcji elektrycznych, ani...itd. Dodam jeszcze tylko, ( zpapewne ku twemu zdumieniu ), że upr.do kier.rob.bud. w specj. architektonicznej uprawniały ( i uprawaniają ) także i m.in. do : " kierowania wytwarzaniem konstrukcyjnych elementów budowlanych oraz nadzoru i kontroli technicznej tych elementów ", sprawowania nadzoru inwestorskiego ( pełnienia funcji inspektora nadzoru inwestorskiego ), pełnienia funkcji kierownika robót, sprawowania technicznej kontroli ...itd. - Patrz Prawo bud. Co, oczy ci na wierz wyszły ? Hmmm, dziwne. d) nie ma czegos takiego, jak "kierownik nadzoru autorskiego"- wymyśliłeś to sobie sam, na swój własny użytek, szczęść ci Panie Boże - więc pozostawię to bez komentarza. e) zdziwisz się zapewne ponownie, ale wyobraź sobie, że są architekci, którzy mają uprawnienia nie tylko do projektowania oraz/lub do kierowania robotami budowlanymi w specjalności architektonicznej, ale także np. w specjalności konstrukcyjno-budowlanej, albo np. w specj. ... ( podobnie jak są konstruktorzy którzy mają także uprawnienia ( do proj. lub/i kier.rob.bud.) w specjalności architektonicznej, albo np. w specj. .... itd.), ... itd.,itd.,itd. Ty, ewentualnie też takie mógłbyś mieć, ale po spełnienieniu pewnych Prawem budowlnym i ściśle określonych warunków ..., ale na szczęście sie na to nie zanosi :))) f) to ty wreszcie, jak piszesz "naucz się, że konstrukcje dorabia konstruktor", bo sam chyba to nie za bardzo rozumiesz - i tyle. A np. kierownikiem budowy może być architekt, albo inżynier, np. budownictwa , albo...itd. - Reguluje ( i zawsze regulowało to od kilkudziesięciu lat Prawo budowlne ). Nie tylko w Polsce. (...) Na więcej twoich "banialuk", nie będę reagował, bo szkoda mojego czasu . P.S. Ja wiem, że dla ciebie najważniejsze są twoje pręty zbrojeniowe ... i niech tak już zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramonka27 Re: DO mif - projekt indywidualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 11:29 Szanowny Panie kolego nie musi mi pan wklejać paragrafów z PB - bo mam je w jednym palcu. Ja także mam uprawnienia do projektowania i nadzorowania budowy w specjalności konstrukcyjnej B.O. (bez obraniczeń). W dodatku mogę nadzorować procesy wytwarzania prefabrykatów itd. Pisząc uprawnienia do prowadzania robót konstrukcyjnych miałem na myśli prowadzenie budowy w zakresie wykonawstwa jej konstrukcji. Pan jako architekt nie może się podpisać w dzienniku budowy o poprawności wykonywania konstrukcji bo nie ma Pan odpwoeidnich uprawnień. To co Pan posiada nie umozliwia panu prowadzenia budowy samodzielnie - a tylko w zakresie architektonicznym. Dziewne - wkleja mi Pan PB a nie odróznia Pan robót konstrukcyjnych od architektonicznych - widać jaka płytka jest pańska wiedza. Poza tym najlepszą obroną jest atak - i pan to stosuje. Ja na żadne ataki nie będę odpowiadać - bo łamie to netykietę. Poza tym chciałbym widzieć zaprojektowaną, OBLICZONĄ i wykonaną przez ciebie (jako architekta) np halę stalową - ile by postała - do momentu zdjęcia cięgien usztywniających czy do momentu naciągania stężeń??? Ja wiem ile wy architekci macie pojęcia o zasadach pracy jakiejkolwiek konstrukcji. We wrocławiu to są tacy architekcji, że okna nie umieją poprawnie zwymiarować i PB rózni się od zestawienia stolarki - bałagan i jeszcze raz bałagan. Ja kiedyś nawet jednego takiego ze swojej budowy wywaliłem - czytać nie umiał że teren budowy (BHP nie znał i musiał lecieć po kask do sklepu). Nastepnym razem jak przyjechał już mniej się wymądrzał. Także radzę mniej wymadrzania się a więcej współpracy. P.S. Konstruktorzy zajmują się nie tylko pretami zbrojeniowymi - ja akurat projektuję konstrukcje stalowe - widać nie zna Pan procesu projektowania i nie wie, że wystepują także inne rodzaje konstrukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramonka27 Re: DO mif - projekt indywidualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 11:41 I jeszcze jedno zanim na kogoś nabluzgasz przeczytaj uważnie i zrozum wympowiedź. P.S. życzę także powodzenia w wytwarzaniu np belek żelbetowych lub konstrukcji stalowych - tylko najpierw zapoznaj się z metodami wytwarzania bo zapewne przeceniasz swoje mozliwości panie ANARCHITEKT. (to nie błąd słowny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: penar Re: DO mif - projekt indywidualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 12:09 Oj szanowny Panie Ramonka27, ja chciałem Panu tylko i wyłącznie zwrócić uwagę, że w budownictwie istnieją ( trochę upraszczając ) 4 branże : - architektura - konstrukcja - instalacje sanitarne - instalacje elektryczne i wszystkie one są "tak samo ważne" :) Bez architektury, ... albo bez konstrukcji, ... albo bez instalacji ... takich, czy innych ... mamy - powiedzmy sobie - "kichę". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elena Re: DO mif - projekt indywidualny IP: *.chello.pl 12.12.06, 12:30 Gość portalu: mif napisał(a): > Mała pracownia 1 - 2 osbowa w pobliżu miejsca budowy. Architekt z uprawnieniami do prowadzenia i nadzoru prac budowlanych, Hi, hi, hi taniej będzie pracoownia 0,5 osobowa , do uprawniem ndzoru dodać jeszcze uprawnienia ogrodnika . Rosliny w ogrodzie to ważna rzecz dla estetyki domu. Takiej głupoty , dawnoo nie słyszałam . skądżeś się urwał człowieczku mif . W Talibanie być może takie numery przechodzą w Europie zawodowiec robi jedno jeden zawód i to dobrze , wystarcza zwykle dla zwykłej budowy . Zakładając od razu partaninę zamiast rzetelnej pracy . Spartaczą budowę , to pewne , jak Amen w pacierzu. Dla mif , to wystarcza Czy dla Ciebie czytelniku też . Odpowiedz Link Zgłoś
marsmann Re: DO mif - projekt indywidualny 12.12.06, 12:40 Gość portalu: elena / a właściwie ekipa.wawa, bob budowniczy, itd. / napisał (a): > Hi, hi, hi ... Romuś, wracaj na drzewo, bo tam twoje miejsce. Newet jak się bardzo starasz, bez /tych samych/ błędów pisać nie potrafisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: penar Re: DO mif - projekt indywidualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 13:25 Gość portalu: elena napisał(a): ... w Europie zawodowiec robi jedno jeden zawód i to dobrze ... No właśnie. Tyle, że odwrotnie. W Europie nie ma po pierwsze tzw. uprawnień - jest to wymysł i pozostałość komunizmu. Po drugie, w Europie każdy architekt,... albo konstruktor,... albo inny inżynier ( do np. instalacji sanitarnych, elektrycznych, itd.) może nie tylko "rysować" ( projektować ), ale i "budować" ( tzn. nadzorować dane roboty budowlane = być np. formalnym kier.budowy, lub robót, lub... odpowiedzialnym także za realizację ). Tylko w Polsce są tzw. "uprawnienia" i to w dodatku oddzielnie do projektowania i oddzielnie do kierowania rob.bud. - totalny absurd, pozostałość komunizmu, tzw. socjalistycznego podziału pracy, biurokracji, reglamentacji prawa ( normalnego ) wykonywania zawodu, głupoty, skrajnego biurokratyzmu i korupcji też. A za to musi płacić m.in. klient - inwestor, zatrudniając nie tylko projektanta, ale później także np. kierownika budowy, jeżeli nie ma on odpowiednich "papierów" . W Europie, to wszystko jest "w jednym ręku", od razu ... i jest to oczywiste ... i jasne, jak słońce na niebie . ( ... że np. powinno się wiedzieć nie tylko to jak "coś narysować", ale potem też jak to coś "zrobić",... zwłaszcza jeżeli "to coś" się samemu narysowało ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klakson Re: DO mif - projekt indywidualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 00:17 Jeśli zbudujesz dom w/g wskazówek forumowych "specjalistów"...to bajeczka o wilku i trzech świnkach... przestanie być bajką. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
am_lipiec Re: DO mif - projekt indywidualny 11.12.06, 22:00 Pomysł, żeby architekt był kierownikiem budowy lub inspektorem nadzoru (co lepsze??) jest ciekawy, gorzej ze wdrożeniem. Panie "mif" niestety nie uda sie mi iśc za Pana radą. Na wszeklie sposoby próbowaliśmy ze starostwa wydobyć jakies rekomendacje i nic. Mieli podobno jakiś przypadek/awanturę, że ktoś kogo polecili sie nie sprawdził i inwestor się wygrażał... no w każdym razie są tak ukrochmaleni, że wogóle nie można pogadać. W nadzorze budowlanym i gminie - to samo. Mazowiecka Okręgowa Izba Architektów też nie odpowiada na prośby o rekomendację. Bieganie po tablicach rozpoczętych budów i wypytywanie ludzi to też kiepski pomysł to jednak większośc idzie gotowcami, a poza tym o tej porze roku mało kto się kręci na budowach. Chyba najprościej, jeśli poleci Pan jakiegoś kolegę z rejonu Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatouille Re: DO mif - projekt indywidualny 11.12.06, 23:11 witam A pisałem kiedyś, mifie, że powinieneś się pośrednictwem i doradzaniem zawodowo zająć :D pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: DO mif - projekt indywidualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 00:11 :) Pozdrawiam również Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: DO mif - projekt indywidualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 23:27 :))) To była przygrywka do budowy. Niestety, w jej trakcie nie idzie wszystko po masełku :( Wiem, że szukanie architekta jest trudniejsze, niż szukanie gotowca. Szukaj sposobów dotarcia do tego, który będzie Wam odpowiadał. Sposób na bezradną blondynkę (która jednak swoje wie), jest jednym ze sposobów. Weż z Izby Architektów adresy architektów z uprawnieniami prowadzenia robót budowlanych, z wieloletnim stażem - wyeliminujesz 60%. Pozostaje podzwonić, pochodzić, pogadać. 15 min. rozmowy może wyeliminować kolejne 20%. To wszystko nie przychodzi łatwo, ale warto. Uczy rozumu i cierpliwości, a doświadczenie będzie procentować przy budowie :) Będziesz miał kontakt z architektami branżowymi. Może oni kogoś polecą zarekomendują. Spróbuj w starostwie/ gminie jeszcze raz, ale nie w formie głośnego ogłoszenia. Pogadaj z ludźmi (dobra szkoła do negocjacji w hurtowniach, na składach, z ekipą roboczą). am_lipiec napisała: > Pomysł, żeby architekt był kierownikiem budowy lub inspektorem nadzoru (co > lepsze??) jest ciekawy, gorzej ze wdrożeniem. Art. 18. 1. Do obowiązków inwestora należy zorganizowanie procesu budowy, z uwzględnieniem zawartych w przepisach zasad bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, a w szczególności zapewnienie: 1) opracowania projektu budowlanego i, stosownie do potrzeb, innych projektów, 2) objęcia kierownictwa budowy przez kierownika budowy, 3) opracowania planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, 4) wykonania i odbioru robót budowlanych, 5) w przypadkach uzasadnionych wysokim stopniem skomplikowania robót budowlanych lub warunkami gruntowymi, nadzoru nad wykonywaniem robót budowlanych – przez osoby o odpowiednich kwalifikacjach zawodowych. 2. Inwestor może ustanowić inspektora nadzoru inwestorskiego na budowie. 3. Inwestor może zobowiązać projektanta do sprawowania nadzoru autorskiego. ............................................ Kierownik budowy, wynika z ustawy, musi być i trzeba mu za to zapłacić. Inspektor nadzoru inwestorskiego (może być, ale nie musi), to dodatkowy etat/funkcja, za który też trzeba zapłacić. > Chyba najprościej, jeśli poleci Pan jakiegoś kolegę z rejonu Warszawy. Nie jestem architektem, a nawet budowlańcem. Sam przeszedłem trudną drogę od znalezienia i kupienia działki, poprzez szukanie w gotowcach, szukania architekta (sposób wyżej opisany), budowę, rozmowy i wybór dostawców, szukanie ekip roboczych, zakończenie budowy i pozwolenie na użytkowanie, przeprowadzka, urządzanie ogrodu itd. Analiza przeprowadzonych rozmów, analiza doświadczeń znajomych z czasów budowy, błędów poczyninych, niesprawdzonych założeń i koncepcji układu i wielkości pomieszczeń, wreszcie przejście samemu przez wszystkie etapy inwestycji daje duże doświadczenie. Trzeba zapłacić trochę frycowego i przy następnej budowie człowiek jest mądrzejszy, ale i tak jakieś frycowe zapłaci :) Optymistom jest łatwiej Uszy do góry i powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: penar Re: DO mif - projekt indywidualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 10:39 Pytanie w Starostwach o architektów, to chyba nie najlepszy pomysł. Dlaczego ? Przede wzystkim dlatego, że w większości Starostw funkcjonują różnego rodzaju "mafie" projektowe. Polecani przez urzędasów są ich kolesie, często nie architekci, ale róznego rodzaju inżynierowie, którzy "załatwiają" pieczątkę ( zazwyczaj jakiegoś emerytowanego) architekta, starego kolesia. Tak przynajmniej się dzieje najczęściej w mniejszych ośrodkach. Z tego też powodu, z tego co wiem, w wielu starostwach wprowadzono odgórnie zakaz informowania ( = polecania ) takich, czy innych "architektów", "projektantów", itd. - i słusznie, bo śmierdzi to korupcją na kilometr - a taka była dodychczasowa, wieloletnia praktyka. Także pytanie w izbie arch. to też nie najlepszy pomysł. Z tych samych powodów, co wyżej + to, że w izbie arch. najczęściej nie wiedzą, którzy architekci mają także uprawnienia do kierowania robotami budowlanymi. - Tacy architekci są ( muszą być (!)) bowiem członkami izby inż.bud., a nie tylko arch. (!). Można ewent. pytać w izbie inż.bud., ale tam też można nie uzyskać informacji. Często zasłaniają się oni ( w izbie inż.bud.) tzw. "ochroną danych osobowych" :))) ... poza tym architekci w izbie inż.bud., delikatnie mówiąc, nie są darzeni ( przez inż.bud.) "symatią", a wręcz odwrotnie - raczej postrzegani są jako konkurencja dla "typowych inż.bud." ( = konstruktorów ). Najlepszą metodą jest chyba znalezienie na danym terenie wszystkich architektów, np. poprzez : www.architekci.pl/szukaj/baza.php lub poprzez książki telefonicne ( PKT, Ditela, itd.), Panoramę Firm, internet, itd. i osobiste ( np. telefoniczne ) dowiadywanie się, czy dany architekt ma także uprawnienia do kierowania robotami budowlanymi ( tzn., czy jest także członkiem izby inż.bud., a nie tylko izby arch. ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: penar Re: DO mif - projekt indywidualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 11:13 Może tylko jeszcze dodam, że nazwisko danego architekta można np. ewntualnie wrzucić na wyszukiwarkę członków izby inż.bud., jeżeli wynik będzie pozytywny, tzn., że jest on czł.izby.inż.bud. i najprawdopodobniej ma odpowiednie uprawnienia ( do kier.rob.bud. ) www.piib.org.pl/index.phpid=wyszukaj&SID=bf3d29f983b45e35c95703aa9393873d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: penar Re: DO mif - projekt indywidualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 11:15 Coś mi chyba nie wyszło, dlatego jeszcze raz próba: www.piib.org.pl/index.php?id=wyszukaj&SID=bf3d29f983b45e35c95703aa9393873d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: DO mif - projekt indywidualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 11:36 To ja, jeszcze przed tą korupcją i nie w starostwie, bo jeszcze go nie było :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: penar Re: DO mif - projekt indywidualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 11:42 Gość portalu: mif napisał(a): > To ja, jeszcze przed tą korupcją ... :))) Mif, nie zostań jako jedyny w ... :) Odp: Polska najbardziej skorumpowanym państwem Unii Europejskiej Dodana: 7 listopada 2006, 09:43 Zmodyfikowana: 7 listopada 2006, 09:43 -------------------------------------------------------------------------------- Polska nadal postrzegana jest jako kraj o wysokim stopniu korupcji - wynika z opublikowanego w poniedziałek przez Transparency International badania, które objęło w tym roku 163 państwa. Polska zajęła w nim 61. miejsce. Ponadto nasz kraj jest postrzegany jako najbardziej skorumpowane państwo Unii Europejskiej. Polska nadal postrzegana jest jako kraj o wysokim stopniu korupcji - wynika z opublikowanego w poniedziałek przez Transparency International badania, które objęło w tym roku 163 państwa. Polska zajęła w nim 61. miejsce. Ponadto nasz kraj jest postrzegany jako najbardziej skorumpowane państwo Unii Europejskiej. Pierwsze miejsca w badaniu, oznaczające najmniejszy wskaźnik postrzegania korupcji, zajęły Finlandia, Islandia i Nowa Zelandia. Indeks Percepcji Korupcji (IPK) szereguje państwa pod względem postrzegania korupcji w 10-punktowej skali. 10 punktów oznacza pełną przejrzystość mechanizmów i brak korupcji, a 1 punkt brak przejrzystości i wszechogarniającą korupcję. W czołówce rankingu w tym roku, podobnie jak w latach ubiegłych, znalazły się: Finlandia (9,6 pkt), Islandia (9,6), Nowa Zelandia (9,6), Dania (9,5), Singapur (9,4) oraz Szwecja (9,2). Najniżej uplasowały się Haiti (1,8 pkt), Birma (1,9), Irak (1,9) i Gwinea (1,9). Polska otrzymała 3,7 pkt i jest postrzegana jako najbardziej skorumpowane państwo Unii Europejskiej. Dla 15 państw "starej UE" średni IPK wynosi 7,7 pkt, natomiast dla nowych państw członkowskich - 5,3 pkt. Jak powiedziała w poniedziałek na konferencji prasowej w Warszawie prezes zarządu Transparency International Polska Małgorzata Brennek, niska wartość IPK dla Polski pokazuje dużą skalę korupcji. Podkreśliła jednak, że w stosunku do ubiegłego roku indeks poprawił się o 0,3 punktu. "Oznacza to przełamanie wieloletniego trendu systematycznego spadku Polski w rankingu, począwszy od 1996 rok, kiedy nasz kraj został po raz pierwszy objęty badaniem" - mówiła Brennek. W ubiegłorocznym badaniu Polska zajęła 70. miejsce wśród 159 państw. Jak podkreśliła Brennek, o wysokim poziomie postrzegania korupcji świadczą także wyniki badań opinii publicznej. Wskazują one na niski poziom zaufania społecznego do organów władzy oraz polityków i urzędników państwowych. PAP samorządowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: DO penar- :)) Pozdrowienia n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 12:44 Odpowiedz Link Zgłoś