Dodaj do ulubionych

nie mam komina -a chce kominek pomocy!!

27.02.07, 16:53
kominek ma byc w salonie na parterze -więc trzeba przebic strop pierwszego
pietra i dach - wpuscic rurę ?czy jest to wykonalne dach jest płaski

czy ten kominek może ogrzać salon na parterze ok 30m kw i na 1 piętrze dość
dobrze? salon na piętrze ma ok 30 m kw
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: nie mam komina -a chce kominek pomocy!! 27.02.07, 16:57
      Wykonalne.
      • Gość: kominiorz Re: nie mam komina -a chce kominek pomocy!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 17:00
        wykonalne : komin dwupłaszczowy samonośny
        • jes3 Re: nie mam komina -a chce kominek pomocy!! 27.02.07, 17:49
          Komisja ;) stwierdziła, że wykonalne, ja dodam, że ogrzeje spokojnie.
        • Gość: pyton Re: nie mam komina -a chce kominek pomocy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 17:53
          Gość portalu: kominiorz napisał(a):
          > wykonalne : komin dwupłaszczowy samonośny

ale chyba będzie lepiej, jeżeli dwupłaszczyznowy będzie od stropu nad salonem
          (?)
          • gotti7 Re: nie mam komina -a chce kominek pomocy!! 28.02.07, 10:59
            serdecznie wam dziekuje za pomoc ale możecie mi wytłumaczyc co to jest
            dwupłaszczowy na chłopski rozum -ile miejsca może zajmowac w cm w salonie na
            piętrze ? jeszcze raz dziękuje za pomoc pozdrawiam
            • Gość: pyton Re: nie mam komina -a chce kominek pomocy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 14:56
              gotti7 napisał:
              ... możecie mi wytłumaczyc co to jest dwupłaszczowy ...

Lekki komin składa się z :
              rury stalowej ( właściwego przewodu kominowego )
              + jego ocieplenia ( z wełny mineralnej )
              + jego warstwy zewnętrznej ( obudowy - najczęściej z blachy stalowej
              nierdzewnej / ewentualnie z tytanowo-cynkowej )

Średnica przewodu kominowego powinna być indywidualnie ustalona i odpowiednio
              dobrana. Zależy ona od rodzaju i mocy wkładu kominkowego, wysokości komina,
              itd. Nie powinna ona być zbyt mała i zbyt duża - chodzi o zapewnienie
              odpowiedniego ciągu kominowego.
              Ważną sprawą są odpowiednie szczegóły ( np.wyczystka, ewent.szyber, a przede
              wszystkim zapewnienie dopływu powietrza do kominka - tak, aby ono nie było
              pobierane z ogrzewanego pomieszczenia, a najlepiej z zewnątrz.

Oczywiście są też inne rodzaje kominów - np. systemowe, murowane, itd. (
              np.Schiedla )

Dodam tylko, że zgodnie z obowiąz.w PL Prawem bud. tego rodzaju "zamierzenie
              budowlane" wymaga uzyskania decyzji o pozwoleniu na budowę ( niestety ), ze
              wszystkimi tego konsekwencjami ( tzn: ocena stanu tech. +projekt +dziennik
              bud.+itd. + opinia kominiarska, +itd.).
              • Gość: janek Re: nie mam komina -a chce kominek pomocy!! IP: *.bater.net.pl 18.03.07, 14:41
                można wypuscic rurę stalową 2mm bertrams przez strop i dach dom nie jest
                drewniany i zabudowac ją itongiem montaz kratek i odzyskac z niej ciepło na
                piętrze
                • Gość: beny Re: nie mam komina -a chce kominek pomocy!! IP: *.bmj.net.pl 23.03.07, 18:22
                  chyba dobry pomysł,
    • gotti7 Re: nie mam komina -a chce kominek pomocy!! 26.03.07, 09:43
      moze ktos ma jeszcze jakies pomysły

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka