Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Na którą strone okna ?

IP: 195.94.199.* 25.08.05, 08:53
    Mam pytanko. Zastanawiam sie nad kupnem mieszkania. Mam juz na oku 3
    propozycje. Nie moge sie zdecydowac :)
    Czy jest istotne na ktorą strone swiata wychodzą okna? Czy poludnie jest
    lepsze od zachodu dla salonu i kuchni? Czy sypialnia powinna byc na wschod
    aby rano budzilo nas słonce czy moze lepiej na polnoc?
    Obserwuj wątek
      • annb Re: Na którą strone okna ? 25.08.05, 08:59
        co kto lubi
        > Czy jest istotne na ktorą strone swiata wychodzą okna?
        tak jesli jest to nowa zabudowa, bloki maksymalnie blisko siebie a mieszkanie
        na nizszych pietrach
        Czy poludnie jest
        > lepsze od zachodu dla salonu i kuchni?
        ja mam salon (dobre slowo ;) od zachodu i chwalę sobie bo po przyjsciou z pracy
        mam jeszcze słońce a w weekendy omija mnie upał

Czy sypialnia powinna byc na wschod
        > aby rano budzilo nas słonce czy moze lepiej na polnoc?

co kto lubi...jak się wstaje o 6 to lepszy jest wschod, ale jak sie ma wolny
        zawod i lubi sie pospac lepsza polnoc
      • Gość: ja Re: Na którą strone okna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 11:30
        a ja mam obydwa pokoje na zachód i szlag mnie trafia jak wracam z pracy, bo w
        lato jest to piekarnik (do godz. 19-ej, kiedy w końcu słońce chowa się za
        sąsiednim blokiem). Ostatnio z gorąca odpadł mi termometr (przyklejony do ramy
        okiennej) Normalnie, w słoneczne dni pokazywał przeszło 40 st., czasami skala
        się kończyła. KOSZMAR !! Jedyny plus to że można pospać, bo na wschód okien nie
        mam...
        • Gość: asdas Re: Na którą strone okna ? IP: 195.94.199.* 26.08.05, 11:35
          a co sadzicie o salonie i kuchni na poludnie i sypialni na polnoc ?? wysoko bo
          na 8 - ostatnim pietrze. Nie bedzie problemu z naslonecznieniem wnetrza?
        • mcmacpl Re: Na którą strone okna ? 26.08.05, 12:32
          > Normalnie, w słoneczne dni pokazywał przeszło 40 st., czasami skala
          > się kończyła. KOSZMAR !!

Zgadza się :-)

> Jedyny plus to że można pospać, bo na wschód okien nie mam

Tak, można pospać, tak o 5 nad ranem, kiedy temp. w pokoju spadnie do 26 stopni :-)
      • Gość: ja Re: Na którą strone okna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 14:39
        dodam jeszcze, że okna w całym bloku wychodzą na zachód i dodatkowo się nie
        otwierają. Blok nie ma windy, więc jak się wdrapuję popołudniu po schodach na
        trzecie piętro, trzymając na jednym ręku półtoraroczne dziecko a w drugiej
        targając siaty z supermarketu to określenie debil pod adresem architekta jest
        najdelikatniejszym jakie wydobywa się z moich ust. A później to już prosto pod
        prysznic....
      • villac Re: Na którą strone okna ? 26.08.05, 14:54
        Kilka tygodni temu na forum rozgorzała duża dyskusja, zajrzyj do archiwum a
        poczytasz na ten temat. Co do mnie sypialnia od wschodu reszta wyłącznie
        południowy zachód. Nie wyobrażam sobie mieszkania w piwnicy bez światła
        słonecznego.
        • mcmacpl Re: Na którą strone okna ? 26.08.05, 16:25
          > Co do mnie sypialnia od wschodu reszta wyłącznie
          > południowy zachód.

Jeśli ktoś wstaje o 5:30 a w temperaturze 26 stopni trzęsie się z zimna - jak
          najbardziej. W przeciwnym razie - rozwiązanie najgorsze z możliwych. Chociaż
          zawsze można zamontować klimę dużej mocy...
      • Gość: KASIA Re: Na którą strone okna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 20:21
        Dla mnie tez sypialnia wschod, reszta południowy zachód. Tak mam ibędę miała.
        SUPER

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka