Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jak tanio ogrodzić działke?

19.06.06, 07:44
    Witam. Mamy z mezem dzialke, na ktorej za jakies 5-8 lat stanie nasz dom. Do
    tego czasu chcielibysmy ja ogrodzic, ale tymczasowo i po jak najmniejszych
    kosztach - chodzi o to zeby powoli mozna bylo tam od czasu do czasu cos
    zasadzic, albo przygotowywac sobie miejsce pod wypady weekendowe - jestesmy
    mieszczuchami, a dzialka jest pod miastem. Miejsce urocze, ptaszki spiewaja,
    w sasiadztwie niewiele na razie zabudowac. I teraz wlasnie moje pytanie -
    jaka jest najtansza forma ogrodzenia dzialki o bokach 36 m na 46 - lacznie to
    bedzie ok 1656 metrow biezacego ogrodzenia. Dzieki za wszelkie wskazowki:))
    charl
    Obserwuj wątek
      • andrzej.sawa Re: jak tanio ogrodzić działke? 19.06.06, 09:31
        Zapomniałaś przecinka.Słupki co 2,5 - 3,0 m,siatka 1,5 wysokości.
      • swojaczeek Re: jak tanio ogrodzić działke? 19.06.06, 11:07
        proszę mi podpowiedzieć czy za urządzoną działkę pracowniczą z wyposażonym w
        meble domkiem, prądem , małą szklarnią 10 tys. zł to dużo?!
        • joolanta Re: jak tanio ogrodzić działke? 19.06.06, 11:50
          zalezy gdzie, w W-wie?
        • Gość: mif Re: jak tanio ogrodzić działke? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 12:13
          Duuuużo
      • mynia_pynia Re: jak tanio ogrodzić działke? 19.06.06, 21:40
        po pierwsze to mi wychodzi 236m bieżących bo przecież liczysz obwód a nie
        pole ;)
        najtaniej to chyba podmurówka + siatka, jak macie długi czas do budowy, to
        można ładnie obsadzić dookoła jakimiś krzaczorami i po 3 latach zrobi się
        naprawde uroczo ;)
        • mynia_pynia Re: jak tanio ogrodzić działke? 19.06.06, 22:03
          aaaaa... jaki błąd wychodzi 164m bieżące.
          Uwaga ;) pamiętać o kolejności działań licząc kalkulatorem ;))))
          • charl75 Re: jak tanio ogrodzić działke? 19.06.06, 23:26
            No wlasnie, tylko czy ja sama temu podolam - bede te prace prowadzic sama i czy
            ogarne te podmurowki. Musze tak jakiegos tubylca najlepiej naraic zeby mi tam i
            zaoral i potem moze ogrodzil - myslisz ze to dobry pomysl - myslalam o siatce,
            ale to tez slupki i wogole... kurcze...... :)
            • mynia_pynia Re: jak tanio ogrodzić działke? 20.06.06, 07:30
              sama podmurówka to nie problem, bo wykopujesz w ziemi "rów" i zalewasz betonem
              (na to możesz ułożyć jedną warstwe kostki granitowej (dużej) i będzie fajnie
              wyglądać a nie będziesz musiał robić szalunków.
              Ale musisz dobrze rozmierzyć słupki, postawić je idealnie w poziomie, muszą też
              być wszystkie na prostej żeby płot wyglądał "jakoś", pozatym napewno masz
              różnice poziomów na działce, więc podmórówka czasem będzie wyżej czasem niżej
              ważne żeby siatka była w poziomie.
              Ja mimo że kilka razy byłam zaciągana do takich prac przez dziadka śp. nie
              tknełabym się tego, bojąc się że odwale fuszerkę.

• charl75 Re: jak tanio ogrodzić działke? 20.06.06, 08:43
                Sluchaj a ta wylewka, na przyklad za kilka lat jesli budowa ruszy i zaczniemy
                robic juz wlasciwie ogrodzenie to nie bedzie przeszkadzac, nie bedzie z tym za
                duzo roboty? Caly czas mam nadzieje, ze to sie da jakos tak zagrodzic bez
                takich ogromnych zabiegow, a co najwazniejsze za kilka lat da sie szybko
                zdemontowac i zaczac realizacje wlasciwiego ogrodzenia.
                • Gość: mif Re: jak tanio ogrodzić działke? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 10:53
                  Skoro ma być ogrodzenie tymczasowe, to nie rób podmurówki.
                  W nadleśnictwie kup żerdzie (stemple) na słupki. wytrzymają kilka lat. Na
                  składzie łaty 4x5 cm na łaty między słupkami. Poprzybijaj sztachety i pomaluj
                  to przechodzonym olejem silnikowym (na gorąco).
                  • charl75 Re: jak tanio ogrodzić działke? 20.06.06, 15:46
                    olejem silnikowym? na gorąco???
                    • Gość: mif Re: jak tanio ogrodzić działke? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 17:45
                      charl75 napisała:

> olejem silnikowym?

Zużytym (przechodzonym). Kupisz za grosze w serwisie samochodowym, gdzie
                      wymieniają olej. Potrzebne będzie około 60L.

....na gorąco???

Tak. Wlewasz do dużego garnka, stawiasz na grillu na kółkach i jedziesz wzdłuż
                      płotu. Olej może się zapalić. Miej koc w pogotowiu i uważaj.
                      Płot trochę smaruje przez jakiś czas, ale wytrzymuje już 15 lat, bez
                      konserwacji w tym czasie.
                      Powodzenia
                      • Gość: kowicz Re: jak tanio ogrodzić działke? IP: *.range81-129.btcentralplus.com 21.07.06, 23:17
                        Moj nowy plotek posmarowalem maslem ,ile wytrzyma ?
                        • Gość: mif Re: jak tanio ogrodzić działke? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 01:15
                          Zależy, jak szybko masło zjełczeje.
                          • utalia Re: jak tanio ogrodzić działke? 22.07.06, 23:27
                            mozesz rowniez kupic w szkolce sadzonki wierzby energetycznej. Posadzic w dwoch
                            rzedach jak na zywoplot. Ten gatunek wierzby rosnie nieslychanie szybki, mocno
                            sie rozgalezia i naprawde w krotkim czasie mozesz miec ogrodzenie nie do
                            pokonania. Chyba ze jest to okolica wielce naturalna i pasa sie tam np. sarny
                            czy jelenie to moga ogrodzenie zjesc ze smakiem.
      • adasha5 Re: jak tanio ogrodzić działke? 02.08.06, 18:20
        ogrodzenie pastwiskowe,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka