Dodaj do ulubionych

Najpiekniejsze domy w Środzie.

12.02.05, 13:44
Ach, jak tu cicho. To taki spokojny temat. Przynajmniej do poniedzialku,
dopoki admin nie wroci do pracy.
Jakie budowle (stare i nowe)podobaja wam sie w Środzie najbardziej?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • maro22 Re: Najpiekniejsze domy w Środzie. 12.02.05, 14:05
      Domy - budynki
      Bezprzecznie nr1 w Środzie jest Kolegiata zwana również królewskąświątynią.
      Dziwi mninie, że wielu mieszkańców Środy Tak mało wie o historii tego kościóła
      i zabytkach, które znajdują się w jego wnętrzu.
    • duch3 Re: Najpiekniejsze domy w Środzie. 12.02.05, 14:19
      Bezsprzecznie Kolegiata jest najpiekniejsza. Zwlaszcza ladnie wyglada
      wieczorem, kiedy jest osiwetlona. Prawda tez jest ze ludzie tak malo o niej
      wiedza. Mam nadzieje ze wkrotce to sie zmieni.
      Sredzianie w ogole nie interesuja sie swoim miastem.
      Pozdrawiam
      • maro22 Re: Najpiekniejsze domy w Środzie. 12.02.05, 18:43
        Byłam kiedyś w tym domu na strychu, coś niesamowitego wnętrze jak z filmu o
        starych zamkach (bardzo zaniedbane), pełno zakamarków różna wysokość stropu
        byłoby tam ciekawe mieszkanko. Ale zawsze interesował mnie dom znajdujący się
        naprzeciw cukrowni taki zniszczony pałacyk, niedawno ktoś zaczął tam remont,
        ale nie dokończył i budynek nadal niszczeje. Chciałabym poznać jego historię.
        • luciussnow Re: Najpiekniejsze domy w Środzie. 15.02.05, 12:04
          Choć nie jestem Średzianinem (może to dobrze, może nie, zależy od chwilowego
          punktu widzenia) zawsze intrygował mnie dom naprzeciwko cukrowni. Kojarzył mi
          się z nawiedzanym miejscem (bujna wyobraźnia), jak w klasycznym filmie "House
          on the Hounted Hill"
          • wolframiq Re: Najpiekniejsze domy w Środzie. 15.02.05, 14:40
            taak..."Straszny Dwor" lub,jak kto woli,"Kurwidomek"to piekny budynek.Jedynie
            usytuowanie okazuje sie kiepskie:P z tego co wiem kilka lat temu rozpoczeto
            powazny remont(zerwano tynki,posadzki,osuszono piwnice,wreszci wymieniono
            dach).W planach podobno byl Hotelik.Podobno remont zakonczyl sie gdy rozpoczela
            sie kampania cukrownicza..Zgadnijcie dlaczego?:)))
      • maro22 Re: Najpiekniejsze domy w Środzie. 12.02.05, 18:46
        Oczywiście pierwsza część mojej wypowiedzi dotyczy domu przy "2"
        • k_walus Re: Najpiekniejsze domy w Środzie. 14.02.05, 22:20
          A mnie ciekawi co bedzie z tym slicznym domkiem przy cukrowni. Ten palacyk
          wyglada okazale, tzn. sie wygladalby gdyby ktos wreszcie tam cos zrobil. Jak na
          razie to tylko dach jest ladny.
          • wojciechd83 Re: Najpiekniejsze domy w Środzie. 23.02.05, 17:38
            Najciekawsze jest to, o czym chyba nie wszyscy wiedzą, że ten niby pałacyk tak
            na prawdę jest zwykłym budynkiem.Wierzyczki widoczne od frontu to atrapa.Od
            strony podwórza nie ma żadnych dodatków tego typu.
    • waclaw_kzn Re: Najpiekniejsze domy w Środzie. 12.02.05, 16:08
      Nie będę mówił o tych najbardziej znanych... niezwykłe wrażenie robi na mnie
      zawsze dom przy "Dwójce", koło wieży ciśnień - ten zielonkawy z wieżyczką w
      narożniku, zwieńczoną stromym dachem. Cuuuudo... choć nieco zaniedbane. Mam
      zdjęcie Mojej Ukochanej na jego tle - dwie piękności i błękitne niebo u góry...
      Ach :-)
    • emi53 Re: Najpiekniejsze domy w Środzie. 12.02.05, 20:13
      Najbardziej podoba mi się kamienica przy Starym Rynku pod nr. 16 ,która sięga
      aż do Krzyżowej 1 ,poprzez ulicę Senatorską.Na Krzyżowej 1 mieszkałem w latach
      1953-1959.
      • duch3 Re: Najpiekniejsze domy w Środzie. 12.02.05, 23:43
        Szczerz mowiac domu nie pamietam, ale przejde sie specjalnie zobaczyc.
        A ja wlasnie sie dowiedzialem, ze na Dabrowskiego, obok "Ziola" znajdowal sie
        szpital. Kojarzycie ten dom po lewej?
        Wszystko w ksiazce "Sroda na dawnej i wspolczesnej fotografii" (chyba nie
        pomylilem.
        Ciekawe sprawa jest z dawnym budynkiem strazy pozarnej, ktory znajdowal sie
        miedzy ratuszem a synagoga.
        Pozdrawiam
        • rogeer Re: Najpiekniejsze domy w Środzie. 13.02.05, 10:48
          Wiem, że ten budynek za synagogą został zburzony ale w jakich okolicznościach?
          niestety nie pamietam. Może ktoś z was?
          Jak już wspomnieliście o tym budynku przy "2" to chciałbym też zwrócić uwagę na
          domy dalej w stronę ronda, jeden jest troszke podobny do tego pod "2" a drugi
          jest dość specyficzny, ale też ciekawy.
          • wolframiq Re: Najpiekniejsze domy w Środzie. 13.02.05, 11:56
            gdy oglada sie stare,pzredwojenne zdjecia tych i wielu innych budynkow to az
            sie smutno robi-50 lat komuny doprowadzilo je do ruiny:(i ta moda na pokrywanie
            warstwa tynku wszystkiego co sie da...
            • wolframiq Re: Najpiekniejsze domy w Środzie. 13.02.05, 12:01
              w Poznaniu co roku kilka najladniejszych,zabytkowych kamienic jest
              remontowanych przez miasto(np.na ul.Dabrowskiego).Moze udaloby sie nasze wladze
              zainteresowac czyms podobnym?
              • wolframiq Re: Najpiekniejsze domy w Środzie. 13.02.05, 12:03
                chocby jedna na rok,dwa.to juz cos.Ale sie rozmazyle...pozdr
                • duch3 Re: Najpiekniejsze domy w Środzie. 13.02.05, 22:39
                  Zgodze sie z Toba wolframiqu! Gdyby chociaz ze 2 domy rocznie poddawalni
                  gruntownemu remontowi to mielibysmy duzo ladniejsze miasto. Kiedy burmistrz
                  objal posade i wyremontowali kaminice w ktorej jest apteka "Pod zlota waga" to
                  juz myslalem ze cos sie ruszy, okazalo sie ze jednak nie. Jak pieknie wygladaj
                  domy na starych pocztowkach. Teraz zeby zobaczyc ze sa ladne trzeba sie
                  naprawde przyjzec. Szkoda. :(
                  • wolframiq Re: Najpiekniejsze domy w Środzie. 14.02.05, 09:28
                    racja duchu.trzeba sie dowiedziec,co szeroko pojete wladze o tym mysla.I czy
                    jest jakakolwiek nadzieja na poprawe sytuacji
    • duch3 Ratusz 15.02.05, 00:42
      Podoba mi sie tez Ratusz. Ciekawe jest to ze stoi na fundamentach zamku
      kasztelanskiego. Z togo co widac mielismy bardzo maly zamek...
    • duch3 Sąd 15.02.05, 00:45
      Spieralem sie jakis czas temu z moim przyjacielem czy budynek Sadu jest ladny.
      Osobiscie uwarzam ze nie. Tzn. nie dokonca pasuje mi neogotycka budowla w
      tamtym miejscu. Jakie jest wasze zdanie. Zostawiamy czy wyburzamy? ;)
      • wolframiq Re: Sąd 15.02.05, 01:45
        gdyby tak sie zastanowic duchu to budownictwo pruskie i neogotyk to prawie to
        samo:P a powaznie to budynek sadu jest jednym z okazalszych i,co
        najwazniejsze,najlepiej zachowanych budynkow z tamtego okresu.Zdecydowanie
        nalezy go zostawic w spokoju:)
        • wolframiq Re: Sąd 15.02.05, 01:58
          Co do rozmiarow zamku kasztelanskiego to,jak na sredniowieczne warunki,byl on
          calkiem okazala budowla(jesli oczywiscie wymiary jego fundamentow rzeczywiscie
          odpowiadaja wymiarom dzisiejszego ratusza).Standardy byly niegdys nieco inne-
          duzo pozniejsze(XVIIw.jesli dobrze pamietam)domki"senatorskie"nalezaly do
          najbogatszych i najbardziej wplywowych ludzi w miescie.Dzis sa najmniejsze
          obrebie rynku.Podobnie rzecz sie ma np.z osada piastowska naLednicy,a
          konkretnie z"zamkiem".Takie przyklady mozna by mnozyc.Zeby bylo smieszniej-
          zwykli ludzie rowniez byli mniejszej postury:)ale nam sie ten swiat rozrasta:)
    • duch3 Moja wyprawa.... 16.02.05, 15:38
      Oczywiscie ze nie jestem za wyburzeniem budynku sadu. Nasz rynek to jednak
      mieszanka roznych stylow, a ja wolalbym zeby bylo jednakowo.
      Zrobilem wyprawe po Środzie i stwierdzilem ze ulice Sejemikowa i Św.Ducha
      naprawde sa ladne. Św.Duch jednak wymaga remontu.
      Piekny budynek kolo drewniaka na Dabrowskiego (blisko apteki "Pod Zlota Waga").
    • rogeer Re: Najpiekniejsze domy w Środzie. 20.02.05, 17:28
      Chciałbym zwrócić uwagę, że na ulicy Kilińskiego jest bardzo ciekawy budynek. Ma
      takie jakby dwie wieżyczki i zbudowany jest w specyficznej technice(takie
      drewniane belki widoczne na zewnatrz). Wie ktoś może coś więcej na temat tego
      budynku? data zbudowania? co się tam mieściło?
      On także by wymagał remontu, a jest naprawde ciekawy.
      Zainteresował mnie także inny budynek w tamtej części środy. Na ulicy chyba
      Kazarkiewicza(ne pewno się pomyliłem) to jest niedaleko apteki i salonu
      citroena, jest taki długi budynek, w pierwszej części są okna zakratowane ale w
      dalszej są chyba mieszkania. Wie ktoś coś wiecej na jego temat? w ogóle słabo
      znam historię tej części Środy.
      • emi53 Re: Najpiekniejsze domy w Środzie. 20.02.05, 22:05
        Czy to chodzi o budynek,w którym mieścił się ZHP,a wcześniej Urząd Skarbowy?
        • rogeer Re: Najpiekniejsze domy w Środzie. 20.02.05, 22:19
          nie wiem czy to jest ten budynek:)
          ten budynek o którym pisałem, że ma ciekawą konstrukcje jest widoczny na tym
          zdjeciu: www.heimatsammlung.de/topo_unter/posen/posenordner_56.jpg w
          centralnej części zdjęcia. Takie jakby dwie wieżyczki wejście po środku.
          • duch3 Kilinskiego 20.02.05, 22:25
            Kiepsko widac na tym zdjeciu.
            To konstrukacja szachulcowa. Nie wiem jaki budynek jest stary ale zeczywisci
            tam byl jakis urzad. Gora przeznaczona byla na mieszkania.
            Teraz jest tam o ile sie nie myle "Zwiazek Kompatantow".
            • natala77 Re: kamienica na Kilińskiego 23.02.05, 15:50
              Też mi się wydaje, że była tam komenda hufca ZHP czy coś takiego.
              Teraz normalnie mieszkają tam ludzie (pozdrawiam madzia:)), Kombatanci mają tam
              siedzibę - chyba w jednym z lokali na parterze.
              Te belki to pruski mur:))
              • emi53 Re: kamienica na Kilińskiego 23.02.05, 19:04
                Tak, to o tym budynku myślałem.Przed ZHP miał w nim siedzibę Urząd Skarbowy/
                tuż po 1945 - ściągano w nim podatki od okolicznych chłopów./
    • burza212 Re: Najpiekniejsze domy w Środzie. 02.03.05, 00:44
      A czy zwóciliscie uwage na kamienice na rogu Sejmikowej i Starego Rynku. Tam
      gdzie jest sklep z poscilami i tam gdzie znajduje sie sklep "Spolem". Naprawde
      bardzo mi sie podoba.
    • duch3 Kto pomoże... 20.03.05, 10:14
      odczytać pewnien napis???
      Jeśli staniecie na ulicy Wałowej plecami do wejścia do supersamu, na wyskości
      ok 3metrów zobaczycie ledwo widoczny napis. Trudno go niestety odczytać. Tak
      się zastanawiam czy to przypadkiem nie jest pozostałość po obecności Niemcow.
      Byc moze deszcze odsonily ten napis albo jest on tam od dawna. Licze na pomoc :)
      • rogeer Re: Kto pomoże... 20.03.05, 16:12
        Widziałem napis aczkolwiek nie udało mi się go odczytać. Ma propozycje:
        poszukajmy właśnie takich napisów, reklam, pozostałości na murach budynków w
        naszym mieście naprawde można ciekawe rzeczy znaleźć na które zwykle nie
        zwracamy uwagi. Dzisiaj wybrałem się na spacer po naszym mieście i kilka
        ciekawych okazów znalazłem:
        - idąc od ronda w stronę wieży ciśnień po prawej stronie jest budynek na którym
        jest reklama gdy liczbowej mieszkańców wielkopolski "Koziołki"
        - z drugiej strony tego budynku jest reklama PKO
        -na rynku na budynku w którym mieści się teraz apteka jest połowa napisu
        "RESTAURACJA"
        - idąc Dąbrowskiego od poczty w strone rynku po lewej stronie na budynku w
        którym jest spożywczy widać reklame DOMAR'u i kilka nazw ulic na których się
        znajdował np. Nowotki, Walki młodych.
        - potem na skrzyżowaniu dąbrowskiego z ulicą chyba Powstańców(tą idącą do placu
        Armi Poznań) tuż przed rynkiem na jednym z budynków reklama sklepu z Zabawkami.
        Jeśli ktoś znalazł jakieś inne tego typu rzeczy zapraszam do podzielenia się nimi:)
        • emi53 Re: Kto pomoże... 20.03.05, 20:52
          >Zwróciłem kiedyś uwagę na znak na budynku poczty.Jest to okrągły,żeliwny
          znak ,na którym widnieje napis bodajże-R.P. /Rzeczypospolita Polska / i coś
          jeszcze,niestety nie pamiętam.Można to w każdej chwili sprawdzić.Znak jest
          gdzieś na wysokości 0.8-1 metr nad chodnikiem.
          • rogeer Re: Kto pomoże... 20.03.05, 21:33
            Też kiedyś zwróciłem uwagę na ten znak,znajduje się od ulicy Dąbrowskiego. Nie
            przychodzi mi do głowy dlaczego ktoś go tam umieścił, może ktoś pomoże?:)
            • duch3 Re: Kto pomoże... 24.03.05, 12:53
              Widzialem, to jest znaczek wysokosciwy. Moj kolega Wolframiq twierdzi ze tego
              jest pelno na starych budynkach.
              • rogeer Re: Kto pomoże... 24.03.05, 22:41
                To jest znaczek wysokościowy? Co to dokładnie oznacza? Wskazuje on jakąś
                wysokość nad poziomem morza?
                Jeśli kolego Wolframiq twierdzi, że pełno jest tych znaczków na starych
                budynkach to niech się podzieli z nami wiedzą gdzie je można obejrzeć:)
                • duch3 hotel Schnaidera 29.03.05, 14:51
                  Niestety nie wiem, taki byl na nim podpis.

Kto wie gdzie byl hotel Schnaidera w Srodzie?
                  Gdy przegladalem okryta juz legeda ksiazke "Sroda na dawnej ... " to zauwazylem
                  budynek z podpisem hotel Schnaidera. Po ksztalcie myslalem ze znajdowal on sie
                  na Dabrowskiego ale tam go nie bylo. Ostatnio znalazlem go w koncu!
                  Znajduje sie on na ul.Krotka 6 obok ZUSu.
                  Pozdrawiam
                • fezs1 Re: Kto pomoże... 29.03.05, 15:04
                  Taki znaczek znajduje sie także na budynku sądu i rzeczywiscie oznacza wysokość
                  n.p.m. tłumaczył mi to jeszcze mój dziadek. Znaczki te znajdują się na starych
                  budynkach. Nie pamietam gdzie jeszcze taki mozna znaleźć. Zastanawia mnie co
                  innego? Dlaczego takie znaczki były w ogóle wmurowywane w mury domów. Ktos wie?
                  • rogeer Re: Kto pomoże... 29.03.05, 19:31
                    Z tego co mi kolega wolfram mówił przy piwie (bo tutaj jakoś zaprzestał) to taki
                    znaczek wysokościowy oznacza miejsce, którego wysokość została zmierzona i
                    wpisana do jakiejś ewidencji ale co to dokładniej oznacza i po co się to robi to
                    niestety nie wiem.
                    • emi53 Re: Kto pomoże... 29.03.05, 22:42
                      Przypuszczam,że mając dane o wysokości poszczególnych budynków w
                      mieście,podobnie jak i w terenie ,można wówczas wyrysowywać było poziomice,i w
                      ten sposób opracowywać mapy i plany miasta, z podaniem właśnie wysokości nmp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka