Dodaj do ulubionych

Obniżone stypendia na PŁ

IP: *.toya.net.pl 20.04.04, 16:17
Dowiedziałam się dzis, że w miesiącach maju i czerwcu stypendia za wyniki w
nauce zostaną wypłacone w wysokości 50% należnych!!! Spowodowane jest to
rzekomą złą sytuacją finansową uczelni. Co najśmieszniejsze jednym z
inicjatorów tego "przedsięwzięcia" jest- uwaga- samorząd studencki!!! Uważam
to za wielki skandal- nie po to pracujemy przez cały semestr, żeby raptem
dowiedzieć się, że dostaniemy tylko połowę tego, na co sami ciężko
zapracowaliśmy. A może ktoś sobie powinienen połowę pensji wypłacić???
Obserwuj wątek
    • monia_m4 Re: Obniżone stypendia na PŁ 20.04.04, 16:19
      Ale jesli dobrze sie orientuje to wlasnie od poczatku tego semestru stypendia
      naukowe zostaly podwyzszone...skad wiec te ciecia?
    • keridwen Re: Obniżone stypendia na PŁ 20.04.04, 16:27
      pewna studentka dnia dziesiejszego raczyla napisac, co nastepuje:

'nie po to pracujemy przez cały semestr, żeby raptem
      dowiedzieć się, że dostaniemy tylko połowę tego, na co sami ciężko
      zapracowaliśmy. '

a nie uczysz sie dziecko przypadkiem dla siebie?
      • h8red Re: Obniżone stypendia na PŁ 20.04.04, 16:31
        keridwen napisała:

> a nie uczysz sie dziecko przypadkiem dla siebie?

To nie jest takie proste :((( Ja doskonale rozumiem takich studentów. Skończyłem
        Polibudę i powiem tylko, że taka kaska zawsze się przydawała. Poza tym są tacy
        co nie łapią się na socjalne a mimo to im sie nie przelewa.
        • keridwen Re: Obniżone stypendia na PŁ 20.04.04, 16:33
          ja wiem. ale ujecie tego w taki sposob jest dla mnie troche dziwne.
          ucze sie, wiec mi sie nalezy.
          nie.
          ucze sie, wiec mnie za to nagradzaja.
          • h8red Re: Obniżone stypendia na PŁ 20.04.04, 16:37
            keridwen napisała:

> ja wiem. ale ujecie tego w taki sposob jest dla mnie troche dziwne.
            > ucze sie, wiec mi sie nalezy.
            > nie.
            > ucze sie, wiec mnie za to nagradzaja.

Niby tak. Ale idąc tą drogą można by powiedzieć, że nagrodą mogłaby być PRACA po
            studiach. Niestety o takiej nagrodzie można jedynie pomarzyć.

Co do podejścia do problemu zgadzam się z Tobą :)))
            • keridwen Re: Obniżone stypendia na PŁ 20.04.04, 16:38
              dziekuje unizenie :P
            • Gość: bob Re: Obniżone stypendia na PŁ IP: *.p.lodz.pl 20.04.04, 23:47
              ludzie, ktorzy obijaja sie caly czas smieja sie z porzadnych studentow ktorzy
              pracowali na stypendia. Teraz lepiej wolny czas przeznaczyc na cos innego nie
              nauke
              • Gość: obibok Re: Obniżone stypendia na PŁ IP: *.p.lodz.pl 20.04.04, 23:56
                no widzisz - rozumiesz w koncu :-)))))
      • ubu_krolowa Re: Obniżone stypendia na PŁ 20.04.04, 16:57
        keridwen: czy Ty przypadkiem nie uczysz się lub nie uczyłaś bele jak???

niestety, ale obcinanie stypendiów nie powinno mieć miejsca - państwo funduje
        wiele stypendiów dla uzdolnionej młodziezy, dlaczego z tej grupy mają być
        wyłączeni studenci? Aby było jasne: mówię to z punktu widzenia osoby, która
        ciężko pracowała i miała dobre wyniki w nauce i uczyła się dla siebie, a nie
        dla stypendium... zresztą i tak go nie miałam...
        pamiętam, jak kiedyś z powodów materialnych odmówiona nam, studentom zapłaty za
        praktyki studenckie - prze 5 tygodni wykonywałam ciężką pracę fizyczną! do
        niczego to mi się nie przydało! do niczego nie mobilizowało i nie robilam tego
        z pobudek altruistycznych, tylko dla odpowiedniego wpisu w indeksie...
        sądzę, że gdybyśmy dostali za to symboliczne wynagrodzenie, to dziś
        doceniałabym tę pracę i miała ją w głebokim poważniu, a tak uważam ją za
        bzdurną stratę czasu i wyzysk!
        niestety dożyliśmy czasów, że nikt niczego nie może oczekiwać - chcesz, to się
        ucz lub pracuj, ale nie myśl, że coś Ci się wzamian należy...myślę ze zgrozą o
        podejściu do życia przyszłych pokoleń, gdy to zaniknie odpowiedni system
        nagradzania...
        • h8red Re: Obniżone stypendia na PŁ 20.04.04, 17:08
          ubu_krolowa napisała:

>...myślę ze zgrozą o
          > podejściu do życia przyszłych pokoleń, gdy to zaniknie odpowiedni system
          > nagradzania...

To można już zobaczyć na Polibudzie w tym roku. Postanowiono nie płacić
          stypendiów doktoranckich. Nie wiem czy na całej uczelni uzbiera się z 20
          przyszłych doktorów.
        • keridwen Re: Obniżone stypendia na PŁ 20.04.04, 18:26
          jak napisalam wyzej.
          powtarzanie sie nie jest moja domena.

nauka posiada wartosc sama w sobie.
          niestety wiekszosc studentow panstwowych uczelni nie umie tego dostrzec.
          i wymagaja, by oprocz darmowych zajec jeszcze im za to placono.

ja studiuje prywatnie i na mojej uczelni [ bo nie wiem jak na innych ] nie ma
          jakiejkolwiek mowy o stypendiach naukowych... socjalne to zupelnie inna bajka.

i gdyby ktos mial watpliwosci- tak, mam dzisiaj zly humor.
          • Gość: student PŁ Re: Obniżone stypendia na PŁ IP: *.p.lodz.pl 20.04.04, 21:17
            Ty glupia chyba jestes przeciez nie zmienia sie zasad gry w czasie gry o to
            chodzi a nie ze sie nalezy sa odpowiednie progi ocen za ktore dostaje sie w
            nagrode taka kwote jaka jest ustalona na poczatku roku czy pod koniec semestru
            a nie w czasie trwania semestru mowi sie studentowi ktory juz wie ze ma ta kase
            ze dostanie o polowe mniej czemu za co nagle nagroda sie nie nalezy za to ze
            sie dobrze ktos uczyl ??
            A na skoro studiujesz na prywatnych to znaczy ze cie na to stac wiec nie
            potrzebujesz kasy bo juz ja masz a dla niektorych to sa wrecz niezbedne
            pieniadze zeby cokolwiek kupic lub przezyc przez miesiac
            Zastanow sie troche a nie wypisuj bzdur
            Poza tym studia panstwowe nie sa tak naprawde bezplatne niestety ...
            Pozdro
            • keridwen Re: Obniżone stypendia na PŁ 20.04.04, 22:56
              moze i glupia jestem, ale znakow przestankowych uzywac potrafie. w
              przeciwienstwie do ciebie, niestety.

druga sprawa - studiuje na platnych [dwoch kierunkach gwoli scislosci], nie
              dlatego, ze mnie na to stac, ale dlatego, ze tam wymagam tego co mi sie nalezy.
              a zeby zaplacic za studia i wlasne utrzymanie pracuje... pasuje taka odpowiedz?
              • Gość: student PŁ Re: Obniżone stypendia na PŁ IP: *.p.lodz.pl 20.04.04, 23:59
                wielu z nas tez pracuje, ale mimo tego i tak jest ciezko - wiekszosc
                dostajacych stype pochodzi naprawde z cholernie biednych rodzin i nawet nie ma
                co marzyc o prywatnych studiach, nie powinni zmieniac wysokosci stypy w trakcie
                semestru, zreszta i tak wiemy jak jest, gdyby nasi wykladowcy zechcieli to
                mogliby zaoszczedzic gdzie indziej... niestety im sie nie chce...
                • keridwen Re: Obniżone stypendia na PŁ 21.04.04, 00:06
                  to jest juz inna sprawa. ja pije glownie do tego, ze wykrzykujecie, iz wam sie
                  to nalezy jak psu zupa.

....
                  • tartaq Re: Obniżone stypendia na PŁ 21.04.04, 18:29
                    Powiem tak: orientujesz sie chyba, ze stypendia na PL wyplacane sa na podstawie wynikow osiagnietych w semestrze wczesniejszym. W zwiazku z tym, zamknawszy sesje zimowa z okreslona srednia, moge i mam prawo oczekiwac, ze przez caly semestr bede otrzymywal stypendium odpowiednie do osiagnietych wynikow.

Nie zamierzam dyskutowac tutaj o zasadnosci i jakosci podejmowanych przez rektorat decyzji (choc mozna bylo to zrobic inaczej), ale TAK, uwazam ze stypendium w dotychczasowej wysokosci nalezy mi sie jak psu zupa. Do konca biezacego semestru.

pozdrawiam,
                    tartaq
              • Gość: - Re: Obniżone stypendia na PŁ IP: *.p.lodz.pl 21.04.04, 00:12
                jakbys postudiowala laleczko na polibudzie to bys zmienila zdanie. A tak
                wymadrzasz sie i nic nie wiesz o tym jak jest na polibudzie wiec najlepiej sie
                nie odzywaj :P
                • keridwen Re: Obniżone stypendia na PŁ 21.04.04, 00:22
                  oh jejku, cos madrzejszego masz do dodania?
                  czy to jedyny twoj argument?
                  • Gość: hm` Re: Obniżone stypendia na PŁ IP: *.retwilan.pl / 217.153.156.* 22.04.04, 00:14
                    Heh, nie, chodzi po prostu o to, ze nie zdajesz sobie sprawy z tego jak ciezko
                    jest zapracoweac na srednia nawet 4,0.
                    pozdr. hm`
                    • keridwen Re: Obniżone stypendia na PŁ 22.04.04, 21:27
                      tak? a skad ten wniosek?
            • Gość: inny student Re: Obniżone stypendia na PŁ IP: *.p.lodz.pl 21.04.04, 00:17
              zgazdam się, działanie prawa w stecz jest konstytucyjnie zabronione a tu proszę ...
      • tartaq Re: Obniżone stypendia na PŁ 21.04.04, 10:05
        keridwen napisała:

> a nie uczysz sie dziecko przypadkiem dla siebie?

Ja bym to ujal tak: dla siebie ucze sie rzeczy, ktore mnie interesuja (IV rok-mam juz dokladnie okreslone dziedziny w ktorych chce sie specjalizowac).
        Natomiast dla pieniazkow - ucze sie szczegolowo tego, co w obecnej i przyszlej pracy potrzebne mi nie bedzie, o czym prawdopodobnie zapomne bardzo szybko...

Niezbyt madrze ulozony program powoduje, ze ok. 10h w tygodniu trace na rzeczy lezace na dalekiej granicy moich zainteresowan, czas ten moglbym znacznie lepiej wykorzystac chociazby przez zwiekszenie liczby godzin z przedmiotow "specjalizacyjnych". Stypendium traktuje wiec rowniez jako forme rekompensaty za stracony czas.

pozdrawiam
        tartaq
    • h8red Jedna rzecz mnie jeszcze by interesowała 20.04.04, 20:40
      Ciekawe kiedy zaczną obcinać pieniądze kadrze??? A konkretnie Profesorom różnej
      maści. Rozumiem, że Oni i tak mało zarabiają porównując do uczelni zagranicznych
      ale bardzo mnie ciekawi jak będzie kolejność "ratowania" budżetu??? Na przykład
      tak: studenci -> doktoranci -> pracownicy techniczni -> asystenci ->
      profesorowie ???
      • Gość: dj Re: Jedna rzecz mnie jeszcze by interesowała IP: *.p.lodz.pl 20.04.04, 21:10
        profesorowie dali sobie podwyzki o 1000zl we wrzesniu i sie ciesza bo
        obowiazkow im za to nie przybylo :(
        • Gość: gt Re: Jedna rzecz mnie jeszcze by interesowała IP: *.p.lodz.pl 20.04.04, 23:50
          usuneli jedyny prawdziwy komentarz a ja to potwierdzam CHWDPR :) i samorzadowi
          tez
    • Gość: Dżej [...] IP: *.p.lodz.pl 20.04.04, 20:44
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: gr8one [...] IP: *.lodz.mm.pl 20.04.04, 20:47
        • Gość: Dżej [...] IP: *.p.lodz.pl 20.04.04, 20:51
          • Gość: gr8one Re: Well IP: *.lodz.mm.pl 20.04.04, 20:54
            Grzeczność staniała to i stypendia poszły w dół ;)
        • h8red Buuu 21.04.04, 08:13
          Wykasowali mi posta :((( A ja tylko poprawiłem koledze błąd językowy. Napisał
          przez H a przecież pisze się przez CH.
    • Gość: Pepe (student) Re: Obniżone stypendia na PŁ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 21:36
      Jakim prawem odbiera nam sie pieniadze, na które zasłużyliśmy. I dlaczego ktos
      za nas ma decydowac co zrobic z naszymi pieniedzmi. Jezeli chce zabierac to
      niech zacznie od siebie, a nie od nas. Zawsze istnieje jeszcze cos takiego jak
      sąd w ktorym możemy walczyc o nasze prawa.
      • ubu_krolowa Re: Obniżone stypendia na PŁ 22.04.04, 12:37
        Gość portalu: Pepe (student) napisał(a):

> Jakim prawem odbiera nam sie pieniadze, na które zasłużyliśmy. I dlaczego
        ktos
        > za nas ma decydowac co zrobic z naszymi pieniedzmi. Jezeli chce zabierac to
        > niech zacznie od siebie, a nie od nas. Zawsze istnieje jeszcze cos takiego
        jak
        > sąd w ktorym możemy walczyc o nasze prawa.

He, he, tu nawet Rzecznik PO nie pomoże, już to było przerabiane - odpowiedź
        brzmi: "Chcieli, to zabrali"!
    • Gość: b00g13 Re: Obniżone stypendia na PŁ IP: *.net / 157.25.164.* 20.04.04, 23:08
      normalka, człowiek poświęca cały swój czas na utrzymanie średniej, a potem się
      dowiaduje że za ten wysiłek nie dostanie nic albo niewiele... w takim razie po
      jaka cholere łapać średnią i noce zarywać na nauce, jak można pracować gdzieś i
      uczyć się równocześnie, średnia będzie oscylować wokół 3,0 ale będzie co jeść
      chocia.
      socjalne..... mam ładny przykład na socjalne. z dziekanatu wychodzę ja i mój
      kumpel z roku, on z socjalnym ja bez, dlaczego? a dla różnicy tych 10 zeta,
      które mnie uniemożliwiły zdobycie socjalki.
      różnice między prywatnymi a państwowymi uczelniami....
      czasem tanie wychodzi studiowanie na prywatnej, ja np za same książki w
      pierwszym semestrze na UŁ powinem zapłacić ponad 1000 zeta.
      • keridwen Re: Obniżone stypendia na PŁ 20.04.04, 23:11
        ja u mnie na uczelni przestalam sie udzielac w komisji stypendialnej, po tym,
        jak nie przydzielono jednej dziewczynie stypendium, bo miala dochod na osobe
        wiekszy o...... 5zł!!!

ale to juz sa historie na inny watek.
    • Gość: Do. Re: Obniżone stypendia na PŁ IP: *.76.203.62.cust.bluewin.ch 20.04.04, 23:11
      Nie zmienia sie regul w czasie gry. Stypendia naukowe jesli sa to maja byc,
      takie jak je ustalono. Niektorzy swoj byt na nich opieraja i ciekawe co ja bym
      zrobila gdyby mi tak powiedzieli nagle w czasie moich studiow.... Chyba bym
      przestala jesc, bo juz i tak na jedzenie tylko mi wystarczalo.
      Keri, latwo Ci mowic bo patrzysz z jednej strony. Jedni sie ucza dla nauki, a
      drudzy, bo nie maja za co jesc. A regul gry sie nie zmienia.
      Natomiast uwazam, ze stypendia socjalne nie powinny istniec, bo niestety my
      Polacy do tego nie doroslismy. Zawsze znajda sie tacy co oszukuja, zeby je dostac.
      Pozdr.
      Do.
      • Gość: hm` Re: Obniżone stypendia na PŁ IP: *.retwilan.pl / 217.153.156.* 22.04.04, 00:18
        Hm, generalnie sie zgadzam. Natomiast co do drugiej czesci Twej wypowiedzi,
        twierdzisz, ze Polacy nie dorosli. Ja twierdze, ze takie stypendia wogle nie
        powinny wchodzic w gre.
        pozdr. hm`
    • Gość: Michał M. Re: Obniżone stypendia na PŁ IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 20.04.04, 23:53
      W Polsce żyjesz! Przecież wiesz, że nikt sobie połowy pensji nie obetnie jeśli
      kierowana przez niego państwowa firma źle stoi finansowo. A studenta można
      traktować jak szmatę i po prostu zarządzać obniżkę stypendium.

Można jeszcze skasować studia dzienne, kazać wszystkim bulić i mówić, że "tak
      jest w Europie"... w której to Europie jest też tak, że ludzie mają 3 razy tyle
      kasy co my, a nikt jakoś nie pali się do naśladowania tego nad Nerem i Bzurą.

Jedna prośba: Nie używaj określenia "w miesiącach maju i czerwcu". To językowy
      potworek. "w maju i czerwcu" naprawdę wystarczy. Wszyscy wiedzą, że to
      miesiące :-D
      • Gość: hm` Re: Obniżone stypendia na PŁ IP: *.retwilan.pl / 217.153.156.* 22.04.04, 00:21
        Te miesiace to niestety wziely sie z rosyjskiego, a czemu sie wziely z
        rosyjskiego mozna sobie samemu dopowiedziec...
        pozdr. hm`
    • Gość: Master Re: Obniżone stypendia na PŁ IP: 212.160.138.* 21.04.04, 08:23
      Odpowiadam na ten list (nie czytałem następnych listów) będąc świeżo po
      spotkaniu Rady Studentów PŁ z Panem Rektorem ds. Studenckich Prof Stanisławem
      Miturą (wczoraj tj. 20.04.04 wieczorem)
      Sytuacja z tymi stypendiami to nie jest wina złej sytuacji finasowej na Uczelni
      (rewelacyjna też nie jest niestety, ale wychodzimy na prostą), lecz fakt, iż
      MENiS nie prześle nam wszystkich transzy związanych w wypłatami na stypendia
      motywacyjne w roku 2004. Na stypendia socjalne (Fundusz Pomocy Materialnej dla
      Studentów)są zagwarantowane pieniądze, ale na motywacyjne niestety nie.
      Wiemy o tym już dzis i współdecyzją Rady Studentów PŁ było, by stypendia za maj
      i czerwiec '04 będą wypłacone w wysokości 50%, po to by przez resztę roku już
      wszystko było ok i po to, by uchronić ten Fundusz od zapaści.
      Tak wiemy (Samorząd), że nie jest to w porządku, ale ... "z pustego to i
      Salomon". I NALEŻY TO ZROZUMIEĆ !!!! Studenci, którzy nie otrzymają
      spodziewanej kwoty za stypendia motywacyjne w miesiącach maj i czerwiec mogą
      próbować "wspomóc" swój budżet składając podania do Państwa Dziekanów o
      zapomogę (wys. max. 350 PLN) lub do Pana Rekota (max. 600 PLN).
      I to wszystko na ten temat. Mam nadzieję, że wszystko zostało wyjaśnione.
      Pozdrawiam
      Marek Krzewicki
      • h8red Re: Obniżone stypendia na PŁ 21.04.04, 10:41
        Tłumaczenie częściowo wyjaśnia sytuację. Co nie zmienia faktu, że podejmowanie
        takiej decyzji i ogłaszanie jej za 5 dwunasta jest dla niektórych ciosem poniżej
        pasa :/
    • Gość: Janna Re: Koniec kradzieży pieniędzy na pomoc socjalną IP: 193.0.122.* 21.04.04, 15:29
      Stypendia naukowe wypłacane są z pieniędzy z budżetu przeznaczonych na
      stypendia socjalne. Jednak na wszystkich uczelniach ponad 70% pieniędzy idzie
      na stypendia naukowe - gdzie trafiają do studentów bez sprawdzania, czy są
      uprawnieni do tych pieniędzy. To zwyczajna kradzież. Np. stypendium socjalne -
      90 zł, stypendium naukowe - 400 zł! Nie jestem wrogiem stypendiów naukowych,
      ale nie może to być wypłacane z pieniędzy najuboższych.
      • h8red Pociesz się 21.04.04, 15:49
        Już nie będzie.
      • Gość: ogest Re: Koniec kradzieży pieniędzy na pomoc socjalną IP: *.toya.net.pl 21.04.04, 23:49
        Ty rozumiesz co piszesz. To właśnie przy wypłacie stypendió motywacyjnych
        sprawdzane jest to czy stypendium się należy. Jest semestr, jest sesja,
        sprawdzane sa wyniki w nauce.
        A stypendia socjalne ? Tutaj to się nie sprawdza czy te pieniądze są niezbedne
        temu człowiekowi. Przyniesie jakieś zaniżone dochody i ma stypendium.
        Wydaje mi się że ze 20%-30% styp. socjalnych trafia do osób które chociaz
        trochę naciągneły uczelnię.
        A z motywacyjnym nie ma przebacz, albo osięgneło się średnią i oddało indeks w
        terminie i ma sie nagrodę, albo człowiekowi nie poszło i nie ma pieniędzy.
    • tczubek Re: Obniżone stypendia na PŁ 21.04.04, 19:29
      zabierajac ta kase studentom chyba chca sami sobie dziury w kieszeniach zalatac
      albo raczej dziure budzetowa...
    • Gość: karola Re: Obniżone stypendia na PŁ IP: *.p.lodz.pl 22.04.04, 21:57
      a dlaczego pracownikom nie wypłacą połowe pensji
    • Gość: karola Re: Obniżone stypendia na PŁ IP: *.p.lodz.pl 22.04.04, 22:04
      masz racje to jest niesprawiedliwe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka