sosenka32 08.08.07, 12:50 Czy ktos może wie jak długo trzeba stać w kolejce( po południu) by to załatwić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: krystyna Re: wymiana dowodu osobistego IP: *.icpnet.pl 08.08.07, 13:18 dzisiaj stalam w kolejce za numerkiem ogodz8 15 i nie dostalam jestem osoba nie pelnosprawna podchodze juz 2 raz doradzcie co zrobic to skandal zeby ludzie w kolejce ustawiali sie o 3 rano Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: wymiana dowodu osobistego 08.08.07, 16:01 Dlaczego "skandal"? I nie przesadzaj z tą 3 rano. Złozyłam wniosek o zmianę dowodu równo tydzień temu. Grubo za późno, wiem. Przyszło mi stać w kolejce, ale nie narzekałam - sama byłam sobie winna, trzeba było to zrobić w terminie. Stanęłam w kolejce o 7:05. O 8:00 zaczęto wpuszczać do urzędu. O 8:15 dostałam numerek - byłam 114-ta. O 10:15 wychodziłam z urzędu ostatecznie, mijając osoby, które przez telefon mówiły, że mają np. 428 numerek i że może do 14-tej uda im się wejść. Może też trzeba uświadomić sobie, że urzędnicy nie są cyborgami i że okazują wobec nas spóźnialskich petentów (przepraszam tu wszystkich niespóźnialskich, którzy muszą sterczec w tych gigantycznych kolejkach nie z własnej winy) anielską cierpliwość. Urzędnicy przez naszą opieszałość będą musieli, im bliżej końca roku, tym dłużej pracowac, a na koniec siedzieć w pracy również w soboty i niedzielę. Tak jest co roku w okolicach 30 kwietnia, tak było przy wymianie prawa jazdy. Bo my wszystko zostawiamy na ostatnią chwilę. Stanowisk w hali, gdzie składa się wnioski, jest chyba 14 albo 15. Wszystkie są obsadzone. A jednak kolejki są gigantyczne! Z winy urzędników? Ja swój dowód powinnam była wymienić do końca 2005 roku. A ilu jest takich, jak ja, w samym Poznaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: wymiana dowodu osobistego 08.08.07, 17:16 No cóż Dzidko:)) A jeszcze w maju i czerwcu w urzędzie było praktycznie pusto. Zaledwie parę osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dadafafa Re: wymiana dowodu osobistego IP: *.icpnet.pl 08.08.07, 17:29 No i właśnie przez takich jak ty są kolejki. ty miałaś termin dawno temu, a teraz powinni iść ci, którzy mieli iść w tym roku. Niektórzy mają termin dopiero od 1 lipca na wymianę. I muszą stać przez takich jak ty w kolejce. Powinno być tak,że ty jak się spóźniłaś to po ptokach już i sobie idź wymienić po 1 stycznia. Powinno ci być wstyd ,że blokujesz innym kolejkę. Tym co chcą wymienić dowód w terminie. Bo ty termin przegapiłaś i nie pouczaj tych, którzy dostosowują się do obwieszczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the_dzidka Re: wymiana dowodu osobistego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.07, 19:46 > Powinno ci być wstyd ,że blokujesz innym kolejkę. Tym co chcą > wymienić dowód w terminie. A ja zdaje się wyraźnie napisałam: "(przepraszam tu wszystkich niespóźnialskich, którzy muszą sterczec w tych gigantycznych kolejkach nie z własnej winy)" Ale najłatwiej nie doczytać/udać, że się nie doczytało, i zajazgotać, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 A po co wymiana dowodu osobistego? 09.08.07, 11:58 the_dzidka napisała: > Grubo za późno, > wiem. Przyszło mi stać w kolejce, ale nie narzekałam - sama byłam > sobie winna, trzeba było to zrobić w terminie. Dzidka, skąd to samobiczowanie? Pomyśl lepiej, po co ta cała akcja wymiany i dlaczego my musimy płacić za g***, jakim jest dowód osobisty według nowego wzoru!? Jeżeli jest to zachcianka urzędników (oczywiście nie tych z okienek), to niech urzędnicy wymyślają sensowną motywację - zaczynając choćby od tego iż pierwszy dowód w ramach wymiany powinien być "gratis". Nie neguję tego iż dowód osobisty powinien być ważny ograniczony czas (znam Panie, które wiele lat po ślubie ciągle mają dowód "panieński" z pieczątką), ale odpłatna wymiana dowodu bo ktoś ośmielił się zmienić miejsce zamieszkania pachnie mi fiskalizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznanianka Re: wymiana dowodu osobistego IP: *.icpnet.pl 08.08.07, 17:58 ty nie pisz co bylo tydzien temu bo ja rowniez bylam dzisiaj i sie nie dostalam i rowniez bylam o 8 wszyscy wiemy ze kolejki sa z naszej winy lepiej zastanowmy sie jak uzdrowic ta sytuacje bo kolejki beda jeszcze wieksze Odpowiedz Link Zgłoś
tipsiara Re: wymiana dowodu osobistego 08.08.07, 18:00 byłam w poniedziałek przed 16,dokładnie 15.40 taką godzine miałam na numerku-z urzedu wyszłam 16.15 wiec jednak mozna szybko załatwic:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznanianka Re: wymiana dowodu osobistego IP: *.icpnet.pl 08.08.07, 18:35 prosze czytac dokladnie forum zeby cokolwiek zalatwic trzeba otrzymac najpierw numerek za ktorym trzeba rano stac Odpowiedz Link Zgłoś
tipsiara czytać ze zrozumieniem,prosze!! 09.08.07, 16:42 to ty sobie rano stój w kolejce kilka godzin po numerek a ja z jeszcze wiekszym spokojem bede mogła przed 16 wejsc do urzedu,stanąc w kolejce (liczącej osób 2!!!!) po numerek,potem 30 min i wszystko załatwione! ja sie dziwie że istnieją jeszcze ludzie którzy myslą że jak im cos nie wychodzi to inni mają taki sam marny los :PPPPPPPPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojo Re: czytać ze zrozumieniem,prosze!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 17:47 Tylko się nie zdziw, jak się okaże, że numerków zabrakło już przed południem. To się zdarza nagminnie. A jak numerków nie ma, to chocbyś stanęła na tipsach - nie przyjmą. Odpowiedz Link Zgłoś
tipsiara Re: czytać ze zrozumieniem,prosze!! 09.08.07, 18:38 ooo nieeee,sami analfabeci na tym forum czy co????przecież jasno napisałam DWA RAZY że wszystko w 30 minut załatwiłam!!!!!!a teraz napisałam to trzeci raz!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: czytać ze zrozumieniem,prosze!! 09.08.07, 20:28 Napisałas także: "a ja z jeszcze wiekszym spokojem BEDE MOGŁA przed 16 wejsc do urzedu,stanąc w kolejce (liczącej osób 2!!!!) po numerek," I jeszcze jedno. To jest Forum,a nie Ekwador w Manieczkach. Bądź uprzejma dostosowac się do poziomu rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
tipsiara Re: czytać ze zrozumieniem,prosze!! 11.08.07, 09:27 a co to ekwador i manieczki???widzę że ty wiesz to proszę mi wytłumaczyć:PP do twojego poziomu rozmowy mam sie dostosować???ale mi nie wygodnie pisać leżąc na podłodze hahahahahahahahahha :PPPPPPP Odpowiedz Link Zgłoś
stypendysta z uporem maniaka zadaję pytanie 08.08.07, 21:47 Czy wiecie może, u kogo można zrobić zdjęcie dowodowe osobie, która nie wychodzi z domu i praktycznie jest obłożnie chora (wiek: 84 lata). Zapytałem o to w Urzędzie (czy znają adresy takich punktów) i uzyskałem odpowiedź, że ... to nie ich sprawa. I wychodzi na to, że wyłącznie z tego prozaicznego powodu moja staruszka nie wymieni dowodu (a właściwie ja dla niej). Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: z uporem maniaka zadaję pytanie 08.08.07, 23:04 Niestety, mimo najszczerszych chęci, nie mogę w tej sprawie pomóc. Na Twoim miejscu podzwoniłabym po punktach fotograficznych, ewentualnie przeszłabym się po kilku. Ktoś przecież musi się znaleźć. Albo wrzuć na Google hasło: "zdjęcia do dowodu w domu". Przed chwilą to zrobiłam i pokazało się parę linków. Odpowiedz Link Zgłoś
antidotumm Re: z uporem maniaka zadaję pytanie 09.08.07, 12:17 Przedwczoraj chyba byl w GW artykul, ze od jesieni nie bedzie kolejek tylko zapisy! I ze zatrudniaja dodatkowych ludzi (nowe stanowiska), urzad bedzie dluzej czynny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neti Re: z uporem maniaka zadaję pytanie IP: 195.20.110.* 14.08.07, 11:00 Tak. Był artykuł i mam nadzieję, że to prawda, bo sam muszę wymienić dowód. Moim zdaniem ta cała wymiana jest bez sensu bo od stycznia mają wejść jeszcze nowsze dowody (z jakimiś dodatkowymi danymi). Ale my tych nie dostaniemy- kompletny bezsens. A jeszcze tak na marginesie to nie można byłoby składać wniosku przez internet? Wypełniłoby się formularz, ze wszystkimi danymi, wysłałoby się zdjęcia w formie elektronicznej itd. Na koniec otrzymałoby się maila z terminem odbioru. Później do urzędu - podpisać dokumenty i odebrać nowiutki D.O bez zbędnych numerków i kolejek. Czyż nie byłoby to piękne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wania Re: z uporem maniaka zadaję pytanie IP: 80.50.95.* 14.08.07, 15:27 Dzisiaj podjechałem na Libelta. Żona miała ambitny plan wymienić dowód. Jak zobaczyliśmy kolejkę aż do Placu Ratajskiego to i mnie sie odechciało. To jakaś wielka bzdura. Fakt , że to kolejka spóźnialskich ale Urząd nic sobie z tego nie robi a to nasi utrzymankowie. Załatwiałem wymianę prawa jazdy i paszportu. Komplety dokumentów wysłałem listem poleconym a potem sie tylko informowałem i w końcu mam. Dlaczego dowodów tak nie mozna załatwiać? Ile oszczędności nerwów i czasu ludzi i o wiele spokojniejsza praca urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peselik Re: z uporem maniaka zadaję pytanie IP: *.199.50.230.tesatnet.pl 14.08.07, 18:09 A sama wymiana dowodu to totalne nieporozumienie. Po jego wymianie musiałem o tym poinformować wszystkich świętych (w urzędach, bankach, u operatorów komórkowych i w paru jeszcze miejscach, bo dla naszych urzędów ważny jest numer dowodu osobistego (ten się zmienia), a nie PESEL, który można znaleźć na wielu dokumentach tożsamości wydawanych przez urzędy tego idiotycznego, zbiurokratyzowanego państwa. A tak wogóle nie słyszałem, by stare dowody w momencie wydawania miały wyznaczony termin ważności (to akurat piszę z punktu widzenia osoby opiekującej się starszym, obłożnie chorym członkiem rodziny, który wszystkie swoje sprawy prawne już dawno uregulował, a operacje finansowe doknuje on-line. I po co komuś takiemu nowy dowód, skoro nawet karty kredytowe i legitymację rencistów otrzymuje pocztą ... do skrzynki, a i listonosz nigdy nie żąda dowodu? Pod tym względem generalizująca problemy, panikarska reklama MSWiA jest całkowicie oderwana od życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wania Re: z uporem maniaka zadaję pytanie IP: *.centertel.pl 14.08.07, 18:13 po prostu i jak zwykle któś sobie wylobbował temat i teraz kasa idzie szerokim strumieniem z naszych kieszeni do....?? Pamiętamy - wymiana tablic rejestracyjnych bo Unia itd. Ja jeżdżę cały czas na czarnych i nikt się nie czepia , więc można Odpowiedz Link Zgłoś
posnania1 Re: wymiana dowodu osobistego 14.08.07, 22:43 Ja stałam w kolejce w sobotę od 5.40. Miałam 84 numerek. Ok. 9.30 wchodziłam złożyć wniosek. Czyli ok 4 godziny z życiorysu. Odpowiedz Link Zgłoś