Forum   1896

1896

(16 wyników)
  • 1896 – około 110 górników zginęło w pożarze w KWK "Kleofas" w Katowicach.
  • 3 marca 1896 wybuchł pożar, w wyniku którego zginęło około 110 górników. Pochowano ich na cmentarzu przy ul. Brackiej
  • "Prof. Dr hab Feliks Koneczny Dzieje Ślązka Uniwersytet Jagielloński Kraków Luty 1896 roku Henryk Brodaty, choc Piast z rodu, byl zupelnie zniemczony; do tego stopnia, ze trudno go nawet uwazac za Polaka. Ojciec, Boleslaw Wysoki, przebywal za mlodu duzo na dworze "cesarza rzymskiego", a króla niemieckiego, dawal nawet posilki wojenne cesarzowi Fryderykowi na wojne z wloskiem miastem Medyolanem; juz Boleslaw Wysoki tracil niemczyzna, nauczywszy sie od swego ojc...
  • "Prof. Dr hab Feliks Koneczny Dzieje Ślązka Uniwersytet Jagielloński Kraków Luty 1896 roku Henryk Brodaty, choc Piast z rodu, byl zupelnie zniemczony; do tego stopnia, ze trudno go nawet uwazac za Polaka. Ojciec, Boleslaw Wysoki, przebywal za mlodu duzo na dworze "cesarza rzymskiego", a króla niemieckiego, dawal nawet posilki wojenne cesarzowi Fryderykowi na wojne z wloskiem miastem Medyolanem; juz Boleslaw Wysoki tracil niemczyzna, nauczywszy sie od swego ojc...
  • Czołem:) 10 sierpnia 1896 roku w Warszawie przyszedł na swiat Stefan Wiechecki "Wiech". "Zasłynął przede wszystkim jako pisarz i dziennikarz; współpracował z wieloma pismami warszawskimi, zwłaszcza z „Expressem Wieczornym”. Początki jego kariery związane były z kroniką kryminalną w jednej z warszawskich gazet i dopiero później nabrały charakteru satyrycznych felietonów. W okresie międzywojennym dziennikarstwo nie było też podstawą utrzymania Wiecheckiego, prowadz...
  • niedzielny zupa julienne mózgi na muszlach sztuka mięsa rumiana z ziemnikami pieczonemi kapłon z ryżem lub węgorz w potrawce groch zielony lub karczochy łosoś obsamżony z serem ryż dęty (souffle de riz) poniedzałek zupa ox-tail kulebiak z rybą polędwica wołowa po francusku kompot
  • Co sądzicie o starych filmach - ze starymi gwiazdami np. Chaplin, Garbo czy Wayne. oglądałem w zeszłą sobote Gorączkę Złota z Chaplinem - kiedys mi sie podobało, a teraz nie dałem rady. ale mam kilka filmów dawnych lat, z wielkimi gwiazdami hollywódzkimi - które uwielbiam oglądać.np. Pół żartem, pół serio. Dyktator Chaplina czy nawet Przeminęło z Wiatrem. a wy co sądzicie? oglądacie jakies starocie?
  • Dziendoberki................. Autor: tesunia Data: 21.10.2004 10:47 witajcie Wszyscy.... zawsze mozemy sie gdziesik przywitac, ale tu chyba najstosowniej. ___________________________________________________________________________ Linki do części I – V dzieńdoberków: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23923&w=16900726 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23923&w=25366736 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23923&w=27942500 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23923&w=31121066...
  • Witam, mam ogromną prośbę. Czy moglibyście powklejać zdjęcia swoich łazienek z uwzględnieniem oświetlenia? Nie mam pojęcia jak zaplanować oświetlenie a Wasze łazienki myślę że coś by mi podpowiedziały :) Muszę jak najszybciej kupić jakieś halogenki czy kinkiety, sama nie wiem co lepsze. Z góry dziękuję za pomoc.
  • Walter Mehring wurde am 29. April 1896 geboren. In der Weimarer Republik schrieb er mit spitzer Feder gegen den Ungeist: Pfaffentum, Militarismus, Antisemitismus und Korruption. Er war Mitarbeiter der Weltbühne und übersetzte unter anderem Lieder der Französischen Revolution ins Deutsche. Bereits 1934 sah er sein eigenes Schicksal voraus: "Du bist verdonnert nun auf lebenslänglich Zu den kleinen Hotels Zu den kleinen Hotels Zu den kleinen Hotels." Nicht ahnen konnte er, d...
  • news.yahoo.com/news?tmpl=story2&cid=1896&u=/nm/20031201/us_nm/bush_iraq_pilot_dc_3&printer=1 Ha! Ale numer!
  • "Płyta została nagrana jeszcze z basistą Cliffem Burtonem, w 1896 roku." WHAT THE FUCK ! W 1896 roku? O kurwa, 1896 rok to XIX wiek! a ja znam ten album na pamiec bo go kupilem zaraz jak sie ukazal a urodzilem sie w 1970 roku. A moze ta plyta zostala nagrana w 1986 roku, he! Jakis matol nieinteresujacy sie Metallica musial napisac te wzimanke !

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się