Forum   1952

1952

(36 wyników)
  • 27 Marca 1952 roku w prezydium policji w Monachium eksplodowala bomba, zabijajac eksperta od ladunkow wybuchowach. Paczka byla adresowana do kanclerza Niemiec Adenauera. Dwoch malych chlopcow, ktorzy za sowite honorarium 3 Marek mieli wyslac paczke z poczty zdecydowalo sie zaniesc ja na policje. Sklonil ich do tego fakt, ze byli sledzeni przez nieznajomego. Autorem zamachu byla izraelska organizacja terrorystyczna "Irgun", ktora w ten sposob chciala zapobiec wyplaceniu przez Niemcy...
  • Witam wszystkich, pojawiła się zapowiedz mojej książki o historii samochodów produkowanych w Jelczańskich Zakładach Samochodowych. Poniżej podaję link do zapowiedzi: www.wkl.com.pl/pojazdy-samochodowe-i-przyczepy-jelcz-1952-1970,1,1,1291? Pozdrawiam Wojciech Połomski
  • Bogom niech będą dzięki ze tej prawdy nie udało się zatuszować na 100% i chwała IPNowi że przyczynił się do uratowania od zapomnienia tej katastrofy
  • 25 października 1952 wyemitowano w Polsce pierwszy program telewizyjny:) "Pierwsze prace nad uruchomieniem stacji telewizyjnej w Polsce rozpoczęły się w 1935 w warszawskim Państwowym Instytucie Telekomunikacyjnym oraz Polskim Radiu. Eksperymentalna stacja rozpoczęła nadawanie próbnego programu w 1937, a jej kierownikiem został Władysław Cetner, była to telewizja mechaniczna nadająca w standardzie 120 linii, nadawano m.in. film z telekina „Barbara Radziwiłłówna” z ...
  • Ja przynajmniej tak uważam. Kto się ze mną zgadza ?
  • Pióro przymocować prawidłowo i na amen, a wierne kopie sprzedawać obok jako pamiątki z Wrocławia. Gdzie mieliśmy ul. Fredry?
  • p. Januszu, bardzo proszę, jeśli można o interpretację mojej daty urodzenia - 08.02.1952r. z góry bardzo dziękuję
  • Zal mi Pisarza ze cos takiego o nim pisze. Jestem ciekaw, czy "cos takiemu" trudno popatrzec na te garstki co go witali na staciach? No i wogule, "cos takiego" jak zwykle sie popisal "wiedza". Jak raka zwyczezal Aleksander? A, no zrobili mu operacje. Sam zwyczezyl? Czy lekarz co mu pomogl i ktoremu byl wdzieczny przez cale zycie? Co mowil o Zachodzie? Moze jakies cytaty? A moze tez to, ze nie byl swoim w jednonarodowej emigracii? Moze zydzi go nie przyjeli? Bo cos glosil o Prawoslawiu, ...
  • ałeś? Bo nie tylko katolik ale każdy Polak wie kto podsyca najprzeróżniejsze zboczone ruchy społeczne do walki z katolicyzmem i patriotyzmem polskim. Porównaj: "Gretkowska: Polska to nie kobieta, ale zapijaczony facet z depresją" http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Gretkowska-Polska-to-nie- kobieta-ale-zapijaczony-facet-z-depresja,wid,11686408,wiadomosc.html przeczytaj sobie i [b]wyjaśnij na zdrowy ROZUM jak Finkę nie razi WIELKI KRZYŻ na jej fladze Finlandii a razi ma...
  • Zbigniew Mieczkowski (Wielka Brytania), w czasie wojny oficer 1. Dywizji Pancernej gen. Maczka, po wojnie społecznik i filantrop przekazał materiały związane ze swoją wieloletnią działalnością oraz książkę Horyzonty wspomnień. (To tekst z info. bibliotecznego) Osobiscie jestem pod wrazeniem po przeczytaniu tego dokumentu - bo wlasciwie ksiazka jest takim wspomnieniowym dokumentem. Rodzina Mieczkowskich pochodzi z tych wlasnie stron - wymienia sie majatek w Ciborzu nad Wela. Autor...
  • Bylo to w lutym 1895. Wtedy to Jakub Hanneman dokonal pierwszych parcelacji terenu pod przyszle Letnisko Falenica. Falenica do 1952 roku byla oddzielnym miastem. W 1952 wlaczono tereny od Wawra do Falenicy do Warszawy. (na podst ksiazki: Falenica moja milosc po raz drugi, Teresy Dobrzynskiej)
  • Wczoraj świętowaliśmy 50 lecie linii do NH, czyli otworzyli ją 1952, ale dokąd dojeżdzała, chyba do pl.Centarlnego , bo os.Piastów, Mistrzejowice, Wzgórza, Pleszów,Walcowanię dorobili później. Wiem też kiedy podłączyli Bieżanów N. (ok. 1980), a kiedy pojawiły się tory do innych końcówek: Widok, Bronowice, Cichy Kącik, Salwator, Krowodrza itp.?
  • 1952? 1970? 1981?
  • Cześć, mam możliwość kupna mieszkania na osiedlu MDM. Mam pytanie do osób, które tam mieszkają, jak się mieszka. Nie chodzi mi oczywiście o wymienianie zalet komunikacyjnych czy coś w tym rodzaju, tylko o wrażenia z samego mieszkania - ciepłe, chłodne, ciche (w sensie słychać sąsiadów czy nie slkychać) i tak dalej, Będę wdzięczna za wszystkie opinie, bo muszę szybko podejmować decyzję:) pzdr lewobrzezna
  • Jak to powiedział Towarzysz Adam: Kiszczak to czlowiek honoru...... ---------------------------------------------------------------------------ZW": Wg teczek Stasi, Jaruzelskiego zwerbował Kiszczak "Życie Warszawy" dotarło do niemieckich dokumentów, według których w 1952 roku Czesław Kiszczak pozyskał na tajnego współpracownika Wojciecha Jaruzelskiego. Wojciech Jaruzelski nazywa niemieckie doniesienia "kpiną". Czesław Kiszczak, fot. PAP "Czesława Kiszczaka poznałem chyba w...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się