ciasto na tartę
(6 wyników)
-
tak jak ciasto francuskie zrolowane na folii? chciałabym mieć taki duży zapas
ciasta na tartę żeby w każdej chwili móc tylko przygotować nadzienie i pominąć
etap robienia ciasta i czekania aż się schłodzi? wydaje mi się że czemu nie w
końcu składniki na obydwa te ciasta są takie same. czy ktoś coś na ten temat
słyszał albo ma jakieś doświadczenia?
-
Proszę, czy ktoś moze mi podac dobry przepis na ciasto na tartę (słodka
i "normalna"). Wiem, ze jest tu sporo przepisów, ale na samo ciasto znalazłam
mało i jak je wypróbowałam.....a jestem super psują w kuchni:))) - to albo
było za mało na moją formę do tarty (28 cm średnicy) albo mi sie rozlatywało,
albo nie chciało się rozwałkowac...za kazdym razem klapa....a wydawało mi
się, ze tarta rozwiąże moje problemy z szykowaniem jedzonka:((((
Pozdrawiam:))
-
Witam.
Dzis mialam drugie podejście i znowu klapa ;(((( Jeszcze raz pewnie spróbuje
a potem sie zniechęcę... Moze Wy mi pomożecie??........
A więc chodzi o tartę na kruchym cieście. Robiłam z dwóch przpisów: raz od
Pascala (mąka+oliwa z oliwek itp.), drugi raz z forum (1maslo+3 szkl.
mąki+2żółtka+1/3szkl.śmietany). Nie wiem na ile ważne są proporcje, ale z
tego co piszecie to są różne warianty ciast kruchych na tartę więc nie sądzę
że tu coś sknociłam. Ciasto było jakby z zakalce...
-
Na forum kuchnia znalazłam przepisy na ciasto na tartę ( na słodko, żeby była
jasność ). I wszystkie ciasta miały ten sam skład. Dodaje się soli. Czy można
jej NIE DAĆ? Ten słonawy posamczek mi wybitnie nie leży. Proporcje dałam
dobre - jak w przepisach. A i jeszcze jedno - czy wystarcza wam tyle ciasta (
z 200 g mąki, 1/2 masła, wody i jajka - na jaką wielkość foremki to są
proporcje )? Ja ledwo wykleiłam szklaną foremkę na tartę i LEDWO mi starczyło!
-
Bardzo proszę o poradę praktyczną, chcę zrobić pierwszy raz tartę z porami i
brokułami, w przepisach raz jest napisane żeby ciasto przed nałożeniem
składników głównych podpiec a w innych żeby nakładać od razu.
Jak to jest, czy to zależy od składników które sie dodaje?
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
-
ciasto na tartę z przepisu Pascala. Zrobiłam wczoraj i wyszło beznadziejne :(
Po prostu niesmaczne i twarde. Farsz był mojej produkcji: pory smażone na
maśle, wędzona szynka, pomidory, sos śmietanowo-serowy i wyszedł dobry - na
pewno wykorzystam go do innych dań.
Wniosek z tego, że ciasto na tartę jest najlepsze według tradycyjnego
przepisu.
pzdr,
P.