Forum Zdrowie Zdrowie kobiety Zdrowie kobiety
ZMIEŃ
      ospa wietrzna

ospa wietrzna

(6 wyników)
    • Witam, Chciałabym sprawdzić czy przechodziłam ospę wietrzną, moja mama twierdzi że nie ale może była to jakaś ukryta jej postać. Nie chciałabym zachorować w czasie ewentualnej ciąży. Czy można zrobić takie badanie sprawdzające? Wiecie coś na ten temat? Pozdrawiam,
    • Zwracam się tu o pomoc do wszystkich, którzy są zorientowani. Przechodzę właśnie ospę wietrzną (30 lat). I kompletnie nie wiem już co robić. Wysypało mnie wszędzie: głowa, twarz, tułów, plecy, kark, uszy, jama ustna itp. Nie drapię się, ale podobno mimo tego zdarza sie, że pozostaja blizny. Proszę mi odpowiedzieć, co z higieną ciała podczas tej choroby. W sieci jest bardzo dużo informacji na ten temat, ale zdania podzielone: jedni piszą, że koniecznie się myć codziennie, inni że...
    • Dzien dobry, mam 28 lat, na ospe nie chorowalam (chyba, ze na jakas utajona forme), mialam kontakt z osoba, u ktorej na drugi dzien zaczela sie wysypka, zaraza sie juz 48h przed jej wystapieniem, wiec moglam sie zarazic. Czy ospa u doroslych ma faktycznie taki ciezki przebieg? Czy moga sie wypowiedziec osoby, ktore chorobe przechodzily jako dorosle?
    • Moja kolezanka jest w czwartym miesiacu ciazy, zarazila sie od corki ospa gdzies pomiedzy 10, a 12 tygodniem ciazy. Czy orientujecie sie jakie moga byc nastepstwa, jakie badania ewentualnie powinna przejsc by wykluczyc wady rozwojowe plodu, bo podobno to 3%, ze takie moga miec miejsce. Moze ktos wie cos na ten temat, albo byl w podobnej sytuacji, jest zalamana, jeszcze nie wychodzi z domu, z lekarzem za bardzo nie rozmawiala, nawet nie wiem jak jej pomoc.
    • Po jakim czasie od kontaktu z chorym mogą pojawić się pierwsze objawy półpaśca?
    • "Niezauważalnie", nie zdając sobie sprawy, przebyłam półpasiec. Krostki i pęcherzyki na plecach były minimalne, więc je zigorowałam. Potem doszło zapalenie gardła i ból opasowy w okolicach pleców i piersi. Tu wkroczył lekarz. W tej chwili choroba praktycznie się cofa, pęcherzyki się zasuszyły, gardło wraca do normy, pozostał "reumatyczny" ból, który koję maściami przypisanymi przez lekarza. Mam pytanie- czy mogłam zarazić dzieci? Jak to wygląda? Ktoś przechodził i się orientuje...
    Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się