Forum Zdrowie Zdrowie kobiety Zdrowie kobiety
ZMIEŃ
      soczewki kontaktowe

soczewki kontaktowe

(31 wyników)
    • Moja siostra na ostatnim badaniu u okulisty poprosiła o dobór soczewek kontaktowych.Usłyszała,że taka usługa jest płatna.Na stronie NFZ nie ma tego badania wśród usług nierefundowanych.Stąd moje pytanie , czy ktokolwiek z was miał takie badanie na wizycie państwowej , czy zależy ono od dobrej woli lekarza lub chęci dodatkowego zorobku ?
    • ostatnio zamówiłam na allegro soczewki kontaktowe do noszenia w dzien i w nocy przez okres jednego miesiaca. ale dzis dopadły mnie watpliwosci czy dobrze zrobiłam. zapłaciłam za nie duzo pieniedzy bo musiałam kupic 2 komplety (bo mam różna wade wzroku) i zastanawiam sie czy nie zrobie "krzywdy" moim oczom naszac je :( nie zalezy mi na tym zeby nosic takie szkła na stałe. zamówiłam je tylko dlatego, ze niedługo wychodze za maz i na ta okazje chce zrobic sobie tipsy a niestety taki...
    • Witam, Od wielu lat noszę okulary i chciałabym wreszcie zamienić je na soczewki kontaktowe. Czy mogłybyście doradzić mi jak przygotować się do wizyty u okolisty (słyszałam, że nie można się malować:)) ile trwa taka wizyta i które soczewki polecacie? Słyszałam, że dobre są acuve toric lub acuve advance for astigmatism. Podzielcie się ze mną swoim zdaniem. Pozdrawiam
    • witam od 2 dni nosze soczewki kontaktowe mam pytanie co do zakldania,a mianowicie czy w przypadku zalozenia soczewki odwrotnie(druga strona) obraz jest niewlasciwy?jak to wyglada?
    • Kiedyś usłyszałam, że antykoncepcja hormonalna (zarówno tabletka jak i plaster)wpływa negatywnie (nie wiem konkretnie jaki to jest wpływ) na siatkówkę oka w przypadku codziennego noszenia szkieł kontaktowych. Pytałam lekarza, ale on zapewnił mnie, że nie ma żadnego konfliktu. Niestety nie mogę znaleźć żadnych informacji na ten temat, a odpowiedź lekarza jakoś mnie nie uspokoiła. Czy ktoś może mi podpowiedzieć, gdzie mogę znaleźć info na ten temat, albo podzielić się swoimi doświadczenia...
    • Czy jednorazowe soczewki kontaktowe są tylko na zamówienie? Ile się na nie czeka? Jaki jest ich koszt?
    • czy okulista taki z przychodni refundowany moze dobrac soczewki? cyz tylko prywatnie?
    • Mam pytanie, chcialabym brac pigulki tylko slyszalam ze jezeli nosi sie soczewki kontaktowe to jest to niemozliwe . Czy to prawda??
    • Mam niewielką suchość oczu odkąd noszę soczewki. Oprócz tego żadnych podrażnień czy też pieczenia. Pani w aptece dała mi krople Tears Naturale II, ale na ulotce nie jest napisane, czy można je zakraplać do oczu z soczewkami, czy trzeba je wyjąć. Może macie doświadczenie/ wiedzę w tym temacie i poradzicie mi co z tym fantem zrobić?
    • Czy któraś z Was nosi soczewki przy astygmatyzmie? Właśnie wróciłam od okulisty, bo wreszcie się na noszenie soczewek zdecydowałam. Mam astygmatyzm (niewielki) i nosze okulary ze szkłami cylindrycznymi. Okazało się, że soczewki dla mnie są koszmarnie drogie. Chciałam sprawdzić ile kosztują w necie np. na allegro, ale nie wiem jak ich szukać-nie znam żadnych nazw, poza wadą na oko prawe i lewe nie wiem na co jeszcze powinnam zwrócić uwagę. Mam wynik tego badania, ale jest tam duż...
    • Pani Doktor! Mam dość dużą wadę wzroku, ale z soczewkami kontaktowymi nawet udaje mi się bezproblemowo żyć - niestety słyszałam od okulisty, że podczas ciąży zmienia się skład płynu łzowego i soczewek nie da się nosić. Co Pani na to? A może wśród Forumowiczek jest ktoś, kto ma podobny problem (każdy krótkowidz wie, jak pogarsza się jakość życia przy zamianie soczewek na okulary - prowadzenie samochodu, parowanie szkieł, bóle glowy no i ogólnie znaczny dyskomfort). A co do wady wzr...
    • jakie sa w ogóle wady soczewek kontaktowych? pozdrawiam!
    • chciałam kupić sobie soczewki po raz pierwszy, myślałam ze je się dobiera podobnie jak okulary czyli np. jak mam -2 to musze mieć soczewki -2 A terz przypadkiem zobaczyłam reklame soczewek w internecie i tam była napisana moc odchyba -12 do +8 czy cos takiego.Tzn. że ja mając -2 mogę używać tych samych soczewek co mój mąz który ma okulary +2?
    • Właśnie mi się przypomniało, że podobno przeciwskazaniem do brania tabletek antykoncepcyjnych jest noszenie soczewek kontaktowych. Rzeczywiście tak jest?
    • cześć chciałabym się dowiedzieć jak długo mogę przechowywać dwutygodniowe soczewki kontaktowe w płynie? kupiłam je wczoraj i chciałabym zacząć nosić dopier od niedzieli ale nie wiem czy mogę przez ten czas przechowywać je w płynie i pojemniku na soczewki? z góry dziękuję Wam za odpowiedzi
    • Mam pytanie - ktoś mi powiedział, że małych wad wzroku nie koryguje się soczewkami, bo dobiera się soczewki o pół dioptrii słabsze niż wada. Mam astygmatyzm 0,75, noszę okulary 0,5 cylindry (nie mam problemu z daleko ani blisko wzrocznością). Bardzo źle sie czuję bez okularów, niewyraźne widzenie bardzo mi przeszkadza. Latem wolałabym nosić jednak soczewki. Sprawdzałam, ze są dostępne toryczne -0,75 ale czy okulista nie powie mi, że to dla mnie za dużo? Poradźcie, może macie z tym...
    • Mam wade wzroku L 4,5 P 5,0. Przez pare lat nosiłam tylko jedną soczewke. Zawsze na oko lewe (lepiej mi sie zakładało) > czy ma to jakies implikacje zdrowotne?
    • Hej! Jak juz pisałam w swoim poprzednim wątku jestem od kilku dni szczesliwa (?) posiadaczka soczewek.Tyle, ze w pierwszy dzien było super, nie czułam nic na oczach, ale od drugiego dnia jazda, ciagle czuje jedna, zle widze z bliska...Tak ma byc, czy oko sie przyzwyczai?A moze jest zle dobrana?Dokucza mi tylko jedna, druga jest ok...Zła jestem, bo kupiłam ju zapas na 3 msc. Do okulisty nie mam jak teraz isc :-( Dziewczyny tez tak miałyscie?Czy bez zadnego dyskomfortu od poczatk...
    • w poniedziałek wybieram się do optyka, ponieważ chcę przeżucić się z okularów na soczewki. O co powinnam pytać-wiecie jak to jest jeśli używacie szkieł to wiecie jakie mogą się pojawić problemy i co należałoby wyjaśnić. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź
    • Przymierzam się do kupna socz. typu night&day (od wielu lat noszę zwykłe - miesięczne i jednodniowe) - będę wdzięczna za wszelkie opinie osób, które korzystają/korzystały z nich, a także za informacje o cenach. Pozdrawiam wszystkich "kontaktowców" :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się