Forum Czas Wolny, Hobby Militaria
ZMIEŃ
      sydney

sydney

(3 wyniki)
    • Niedawno wróciłem z krótkiego wyjazdu do Australii, a ponieważ czasu wolnego było bardzo mało zdążyłem „tylko” odwiedzić Australian War Memorial w Canberze. Wrażenia niesamowite – trudno nie zgodzić się z reklamą, że jest to rzeczywiście jedno z najciekawszych muzeów tego typu na świecie. Z wielu rzeczy, które są tam wyeksponowane utkwiła mi w pamięci stara, zupełnie już poszarzała tratwa ratunkowa (można ją zobaczyć tutaj: www.navy.gov.au/spc/history/ships/syd...
    • W listopadzie 1941 podczas samobojczego pojedynku u wybrzezy zachodniej Australii krazownik korsarski Kriegsmarine "Kormoran" zatopil australijski lekki krazownik "Sydney". Z zalogi HMAS Sydney nie uratowal sie nikt. Zaloga Kormorana dostala sie do niewoli australijskiej. Sprawa do dzisiejszego dnia jest owiana mgla tajemnicy, znana jest wlasciwie tylko wersja niemiecka. Czy ktos z forumowiczy wie cos konkretnego na ten temat ? Czy istnieja moze jakies zdjecia podwodne wraka "Sydn...
    • Opublikowano pierwsze zdjecia poszukiwanego od dawna wraku HMAS Sydney.lezacego na glebokosci ok 2.5 km...okretu ktory stal sie symbolem najwiekszej tragedii australijskiej navy news.ninemsn.com.au/slideshow.aspx?sectionid=1915&subsectionid=79727§ionname=slideshow&subsectionnam e=hmassydney&photo=1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się