-
Kupiłam nowy piekarnik. W starym blaty bezowe piekłam z zamknietymi oczami, nie musiałam nawet odklejac papieru, bo beza w ogóle nie przywierała. W sobotę spaliłam blaty po raz pierwszy. I OK, zdarza się, ale dzis spaliłam znów i-mówiąc eufemistycznie-jestem bardzo niezadowolona. Dlaczego? Wierzch jest w porządku, wegli sie powierzchnia spodnia, styczna z papierem. Zbyt wysoka temperatura nowego nabytku? Pierwsze 10 min 180, potem 150 stopni.
-
ZA DUŻO CUKRU! SAM CUKIER.
-
Proszę o pomoc, zrobiłam właśnie sernik gdzie w przepisie napisano aby 15 min przed wyjęciem sernika nałożyć bezę ( ubite 3 białka z 0,5 szkl. cukru). Beza urosła ładnie zarumieniła się a po wyjęciu wydawała się chrupiąca ( i o taki efekt mi chodziło) ale po 15 minutach beza siadła i zrobiła się gumowa. Co zrobiłam nie tak?
-
Witam właśnie robię bezy i oczywiście smakuję je na niemalże każdym etapie
produkcji. Po zmiksowaniu białek i dodaniu syropu z cukru, i miksowaniu na
parze smak nadal jest ok ale wyczuwalne są kawałki jak gdyby papieru.
Sprawdzałam dwa razy :)....książki kucharskiej ani ręczników papierowych na
pewno mi nie wciągnęło :).... a wiec dlaczego te kawałeczki papieru w moich
planowanych jako ósmy cud świata bezach? Gdzie tkwi problem? Część białek była
wcześniej mrożona.... czy to mogło mieć ...
-
Znalazłam fajny przepis na małe bezy z kremem kawowym. Baez- cukier, ciałko.
Krem- całe jaja, cukier puder, mascarpone, bita śmietana 36 %, płatki
żelatyny, kawa rozpuszczalna.
Jak widzicie taki krem??? Czy w sklepie znajdę żelatynę w płatkach??? Możę
macie inny pomysł na składniki takich bezików. Czy w sklepie są gotowe bezy do
przekładania kremem. Jak uformować ładną w kształcie bezę??? Sorry za ilość
pytań, ale ja lubię dokładnie, a większość przepisów jest jakaś taka ogólna. Pozdr
-
Witam.Mam spora ilosc bez i chcialabym zrobic z nich jakies ciasto.Szukalam w internecie ale znalazlam przewaznie ciasta z chalwa a niestety tego produktu ja tutaj nieposiadam i prosilabym o jakies przepisy z pominieciem tego wlasnie produktu
-
Mam pozostałości białkowe, mus zrobienia jutro czegoś słodkiego oraz kompletny
brak czasu na wypieki czy smażenia. Dysponuję dobrym, szczegółowym
instruktażem robienia bez. Zastanawiam się tylko, czy mogę je zrobić o smaku
waniliowym? Sęk w tym, że cukier waniliowy wyszedł, obawiam się, że laski też.
Wiem, że mam aromat. Czy mogę go dodać z cukrem do ubitej piany? Czy rozwali
konsystencję?
-
W ubiegłym roku przed Wielkanocą podano na forum przepis w którym była beza
czekoladowa i masa daktylowa. Pamiętam, że zrobiłam na tej bazie
mazurek.Znalazłam ten przepis w swoim archiwum, ale nie zanotowałam, czy masę
daktylową piecze się osobno, czy nakłada na nią bezę? To chyba było podane
jako torcik? Wyszło pysznie, chcę powtórzyć , ale pamięć zawodzi. W
wyszukiwarce też nie potrafię znaleźć.
-
corobic aby nie byly suche i biale tylko meiciutkie i ciemniejsze-jak kakaoko
-
Mam kilka pytań: 1. Czy białka od Wielkanocy trzymane w lodówce to już
wywalić? Czy zaryzykować i troszkę rodzinkę podtruć bezami ze starych
białek?? ( ostatnio mi trochę podpadli to może te bezy zrobię jednak:D)
2.W życiu mi się bezy nie udały - zawsze sa płaskie i paskudne - dajcie link
do takich puszystych - żeby sie w środku ciągnęly a na zewnątrz były kruche i
najważniejsze - potrzbuje przepis nie na sztuki białek tylko na objetośc bo
mam prawie pełny słoik 0,9 l a nie wiem i...
-
Mam całą paczkę takich drobnych, podłużnych bez. Macie jakieś pomysł na ich
smaczne wykorzystanie?
-
probowalam pare razy, zawsze beza miast chrupiacej wychodzi mi kleista i za
slodka, nawet jak na beze. Co robie nie tak? jakie powinny byc proporcje,
jaka temperatura?
-
usilowalam ostatnio zrobic tort bezowy...
problem polega na tym, ze jak juz mam super ladnie ubita piane i zaczynam
dodawac cukier, to z kazda lyzeczka piana staje sie coraz rzadsza.... i nie
chce sie juz potem ubic na sztywno:/
co prawda po wlaniu do formy i tak upieklam i nawet dobre bylo, ale kurcze,
nie o to chodzi
moze mozna wsypac caly cukier i razem ubic? albo nie ubijac po dodaniu cukru,
tylko lekko wymieszac? albo moze cukier zly? powinien byc krysztal, czy puder?
poradzc...
-
Jest taki deserek: bezy pokruszone, maliny i chyba bita smietana, jakis
klasyk chyba, nie pamietam dokladnie przepisu, tego trzeciego skladnika,
moze ktos to zna i podpowie :-)))
-
potrzebuje pomocy. chcialabym zrobic tort bezowy. jadlam kiedys taki lodowy
chyba kawowy. ale nie wiem jak go przygotowac, chodzi mi o krem czy lody;)
kupilam tort bezowy gotowy. potrzebuje tylko przepis na lody czy krem do
srodka. dziekuje za pomoc. pozdrawiam
-
do oryginalnej Pavlovy dodaje się owoce kiwi
-
Za każdym razem kiedy zostają mi białka to próbuję upiec bezy.
Dziś po raz kolejny zamiast kruchych białych ciasteczek mam na blasze brązowe
ciągnące się "cóś". Czy to kwestia kuchni (elektryczna)? Robiłam próby z temp.
120, 150 stopni, z termoobiegiem i bez. Za każdym razem klapa.
Pomocy....
-
Ze styropianu?
-
prosze o dokładny przepis jak zrobić bezy
-
No spoko przepis Lubię bezy mniam