wapno

(73 wyniki)
  • Czy wiecie jakie jest dzienne zapotrzebowanie na wapn? Powiedzmy jesli dziecko zjada 1 danonek dziennie to wystarczy czy z malo?
  • Dziewczyny nie moge sie dodźwonić do swojego lekarza , może któraś pamięta ile podaje się maluchowi wapna bo podobno pomaga dziecku , jak ma katar uodparnia go. Mały skończył właśnie 7 m-cy , waży 8kg. Będę wdzięczna bardzo za podpowiedź.
  • właśnie odebrałam wyniki krwi mego synka (5mcy)i ma poziom wapna 11.0 przy normie 8.5-10.5 a fosfór 4.2 przy normie 4.0-7.0 dawałam mu vigantol 2 krople i miałam wrażenie że coś mu nie tak potym więc poszłam zrobić to badanie bo z lekarką niemogłam dojść do porozumienia. Jakie mogą być konsekwencje przekroczonej normy? czy objawy takie jak wypryski skórne krostki na ciele mylone z alergią pokarmową a może to na vigantol jest uczulony? potliwość wiecznie jest ciepły stópki , spocone ...
  • moj synek za miesiąc skończy 3 lata, do tej pory nie chorował, teraz po raz pierwszy dostal kataru, dośc mocnego ale wydzielina nie jest ropna tylko przezroczysta, do tego lekko pokasłuje a raczej tak chrząka, widac, że spływająca wydzielina drażni mu gardło. Poszlismy do lekarza bo jako, że to pierwsza choroba to wolalam malego pokazać. lekarz kazal dawac rutinacea junior, wapno w syropie i przepisal eurespal. poczytalam trochę w necie i generalnie ten eurespal ma zla opinie i jest odradzany...
  • Czy znaciew moze normy? Synek ma prawie 7 mcy. Wlasnie odebralam wyniki, do lekarza dopiero w srode a ja sie martwie, ze ma za niskie wyniki :(
  • Moja mała ma katar, dość gęsty, biały (opisuję, bo kolor podobno jest ważny). W rozmowie z koleżanką powiedziałam, że podaję Cebion i wapno. A ona twierdzi, że wapno zagęszcza katar i żebym nie dawała. Słyszę to po raz pierwszy, zawsze pediatra zalecała podawanie wapna przy przeziębieniach. Jutro zadzwonię do naszej lekarki ale dziś mnie zżera ;) Słyszałyście coś o tym ?
  • Przedwczoraj wieczorem ja głupia matka kupilam hiszpanskie maliny i dalam 6 latkowi, ktory maliny uwielbia i ktorych kazdej jesieni zjada masę. W przeciągu pol godziny w kilku miejscach na ciele pojawila sie taka rozlana wysypka. Sama podalam dziecku wapno, pol tabletki clemastyny i posmarowalam fensitilem. Rano po wysypce nie bylo sladu. Wczoraj wieczorem byslimy na basenie i zauwazylam zaczerwienienie na ramionach. Po przyjsciu z basenu te rozlane plamy byly juz na calym ciele a mlody zacza...
  • widze ze u mojego 18 miesiecznego synka zaczyna sie katarek... cos sie szykuje. Czy mam szanse jakos to postrzymac? macie jakies sposoby?
  • Dzisiaj w nocy mojego 5-latka pogryzł komar. W 3 miejscach -objawy są typowe. Ugryzł go jednak jeszcze w płatek ucha. Ucho jest bardzo napuchnięte i rozognione. Dałam mu wapni, przemyłam wodą utlenioną i 3 razy w ciągu dnia posmarowałam hydrokortyzonem. Teraz śpi, ale poprawy większej nie widać. Może macie dobry sposób, aby złagodzić obrzęk?
  • mojego 20 miesiecznego synka miesiac temu ugryzł komar w 3 miejscach.bąble miał duze ok 2 cm.nie podeszły mu ropa, były tylko twarde i czerwone.smarowałam je fenistilem i dałam wapno w syropie.znikło ale w jednym miejscu pod uchem ,blady slad został do dzis a minał juz miesiac.czy cos z tym robic?Dziekuje z góry za rady.
  • moj 7 tygodniowy syn zaraził sie od mojej córki i ma katar kaszel ale nie gorączkuje , pani doktor kazała dawac 2ml wapna 2*dziennie i syrop prawoslazowy 2ml 2* dziennie , nie wiem jak mu pomóc z tym kataram i kaszlem i bardzo nie chce zeby mu sie to rozwineło , bo czekaja nas zaszczyki : czekam na dobre rady , moja córka jest na antybiotyku na zapalenie oskrzeli/ z kataru oczywiście/
  • Mały ma 11 miesięcy. Przed chwila ugryzła go osa w paluszka. Strasznie płakał, ale już jest zadowolony. Tylko paluszek mu trosdzkę spuchł. Nie wiem czy powinnam coś z nim zrobić czy po prostu poczekać.
  • Witam drogich rodziców ... Mój synek ( rok i dwa miesiące) zachorował na zapalenie gardła, dostał angumentin, syropek stodal i claretine... Podczas zbrania lekarstw był bardzo marudny i płaczliwy a dziś obudził się cały w plamkach... Jest ich coraz więcej byliśmy z mężem u lekarza i kazała odstawić wszsytkie leki, ma tylko wapno i maści (fenistil i locoid)... chciałam się zapytać czy Waszym dzieciom też się to zdarzyło ?? Bo ja już się bałam że może to ospa wietrzna, ale nie miał ...
  • Wapno?(4)

Czy podajecie swoim dzieciom wapno, tak profilaktycznie?
  • apteczka(10)

Co powinno znaleźć się w apteczce rocznego dziecka? Moja córka nie chorowała dotychczas i mam tylko syrop przeciwgorączkowy (profilaktycznie zakupiony), żel na ząbkowanie i czopki glicerynowe. Na pewno trzeba plastry z opatrunkiem, bo zaczyna chodzić, ale co jeszcze? I jakie wapno jest przeznaczone dla dzieci?
  • witajcie! mam taki problem - moje dziecko ma wg mnie dziwną wysypkę - czy alergie, bo ma tylko na prawej rączce po wewnęcznej stronie, potem po prawej str brzuszka, i kilka śladów na prawym kolanku. byłam u lekarza, przepisał zyrtec, clemastinum, no i wapno wszystko w syropkach. Mała bierze to 6 dni i nie ma poprawy :( jutro idziemy do kontroli, ale czy Wasze dzieci tez miały wysypki tylko z jednej strony???
  • Ledwo(chyba) uporałam się z zaostrzeniem alergicznym w oskrzelach, jeszcze nie zdążyłam odstawić tego syfiastego encortonu a dziś młody wstał cały plamiasty. Jak go zobaczyłam to się przeraziłam. Cały jest w czerwonych plamach, mniejszych lub zlewa się to w olbrzymie placki. Miejsca są ciepłe, delikatnie wypukłe, czerwone i swędzące. Bledną po kilku godzinach i pojawiają się na nowo szczególnie pod wpływem potu, ciepła. Jest ich bardzo dużo na całym ciele. Najbardziej martwi mnie to że coś ta...
  • Witam, mój 2 letni synek dostał jakichś krost na czole:( Zaczęło się od tortu urodzinowego- zjadł kawałek tortu śmietanowego i następnego dnia rano obudził się z 2 czerwonymi plackowatymi krostami na obu policzkach. Odstawiłam nabiał, krosty na policzkach znikły ale..pojawiły się na czole, była jedna na łydce i jest jedna na rączce. Ta na rączce wygląda tak jakby miał pod skórą jakiś koralik - nie ma białego czubka - jest twarda. Oprócz tego ma ze 4 krosty na czole. Pediatra prze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się