Dodaj do ulubionych

22.12.2012...weekend przedświąteczny

22.12.12, 08:59
Jak przedświąteczny, to chyba najwyższy czas do tych świąt się przygotować, nawet tak minimalnie jak ja mam to zamiar zrobić.
Jade na zakupy i już

Dobrego dnia smile
Obserwuj wątek
    • zuza_anna Re: 22.12.2012...weekend przedświąteczny 22.12.12, 09:38
      Okres przedświąteczny, czas przebaczania i wybaczania, może czas zakończyć rozpamiętywanie,
      i zacząć się weselić, że idą oczekiwane Święta? Dzień dobry. Niech ten dzień będzie spokojny
      i ciepły. Pozdrawiam smile
      • 1zorro-bis Re: 22.12.2012...weekend przedświąteczny 22.12.12, 10:08
        big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinsmirk
        jak prAWDZIWI KATOLICY:::::.s
        • zuza_anna Re: 22.12.2012...weekend przedświąteczny 22.12.12, 10:12
          Więcej tych rubasznych uśmiechów nie mogłeś wkleić, trochę za mało...postaraj się
          następnych razem wink
          • 1zorro-bis Re: 22.12.2012...weekend przedświąteczny 22.12.12, 11:17
            big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinsmirk
            Starczy? Nie?
            No to prosze: big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
            smirk

zuza_anna napisała:

> Więcej tych rubasznych uśmiechów nie mogłeś wkleić, trochę za mało...postaraj s
            > ię
            > następnych razem wink
            >
      • m.maska Re: 22.12.2012...weekend przedświąteczny 22.12.12, 11:14
        zuza_anna napisała:

> Okres przedświąteczny, czas przebaczania i wybaczania, może czas zakończyć rozp
        > amiętywanie,
        > i zacząć się weselić, że idą oczekiwane Święta? Dzień dobry. Niech ten dzień bę
        > dzie spokojny
        > i ciepły. Pozdrawiam smile
        >

Zuza, Tobie sie chyba cos pomylilo... wybaczac i przebaczac mozna tylko wtedy, jesli sprawca ma swiadomosc popelnienia czynu karygodnego i potrafi przeprosic... przypominasz sobie taki fakt w przypadku tych wszystkich swinstw Jokkera... czy ja cos przegapilam? Jesli wybaczasz ot po prostu to jest to dla sprawcy zawsze zacheta do kolejnych takich czynow....i zaproszenie do nastepnych.
        Kiedys chcialas zebysmy przestali pisac o "kopulujacym psie"... efekt? Jokker taki "oczytany i kulturaln" ale bez swiadomosci, ze robi cos zlego, ze lamie prawo, ze pokazuje ze jego morale jest na poziomie menela - opublikowal nasze zdjecie... i znowu nawet nie przeprosil - ciekawe czy jest w stanie w podlosci przebic samego siebie, bo konkurencji na forum nie ma....
    • m.maska Re: 22.12.2012...weekend przedświąteczny 22.12.12, 11:04
      Aha, aha.... zakupy przedswiateczne - no i ja gdyby nie ten nieszczesny karp, nie musialabym sie dzisiaj ruszac w kierunku sklepow, a tak: od razu sie okazalo, ze jeszcze tego nie ma i tamtego i owego...i lista urosla...

Dzien Dobry Wam smile
      • al-szamanka Re: 22.12.2012...weekend przedświąteczny 22.12.12, 13:28
        Z zakupów wróciłam w odpowiednim czasie, jeszcze zanim zaczął się prawdziwy kołowrót.
        Ale niewielkie te zakupy: brukselka, ogórek, trzy bułki, pomidory, trochę owoców. Wystarczy big_grin
        Barszczyk z torebki też mam.
        • m.maska Re: 22.12.2012...weekend przedświąteczny 22.12.12, 13:35
          Jednym slowem na pewno zoladka nie przeciazysz.... smile
          • al-szamanka Re: 22.12.2012...weekend przedświąteczny 22.12.12, 14:44
            Raczej nie smile

A teraz, ooooch, jak ja tego nie lubię, nie znoszę, nie cierpię - ale muszę...
            Muszę zabrać się za sprzątnie mieszkania!!!
            I to już...!
            • 1zorro-bis Re: 22.12.2012...weekend przedświąteczny 22.12.12, 14:45
              ja to robie jutro.....smirk
              • m.maska Re: 22.12.2012...weekend przedświąteczny 22.12.12, 15:58
                u mnie zrobil to KM - dzisiaj... smile

Wlasnie wrocilam ze sklepu - nie zauwazylam zadnego szalenstwa, to dobrze... nie bylo karpia w srode? dzisiaj bylo go pod dostatkiem...zamowiony i niezamowiony, do wyboru, jak sie chce, w calosci, jako filety...

Leje i siapi - pogoda jest rzeczywiscie bozonarodzeniowa i kiedy wyciagalam to co kupilam(bylo tego znowu 3 razy wiecej niz zamierzalam) zauwazylam, ze mi wycieraczka na tylnej szybie padla... tzn. gumka sobie a wycieraczka sobie... wiem juz dokad pojade w czwartek po Swietach...
                • m.maska Re: 22.12.2012...weekend przedświąteczny 22.12.12, 16:00
                  KM-a zapedzilam wlasnie do obrabiania karpia - oczywiscie obowiazkowo musi mi łuski z karpia "wyłuskać" - potrzebne mi sa, do.... portmonetki smile
                • 1zorro-bis Re: 22.12.2012...weekend przedświąteczny 22.12.12, 16:00
                  karpie? Jakie karpie? U mnie jest roastbef.smirk
                  • m.maska Re: 22.12.2012...weekend przedświąteczny 22.12.12, 16:13
                    Zorrku - czy jest jakis obowiazek? rostbeef to ja moge sobie jesc caly rok... spotkalismy sie 2 razy i za kazdym razem jadles rybke... big_grin u mnie w domu tak bylo, i tym sposobem mam namiastke tamtych czasow...raz w roku mam ochote na karpia, on tego dnia zupelnie inaczej smakuje, jest pelen wspomnien - w ciagu roku, tez mi nie smakuje smile
    • n.nutella Re: 22.12.2012...weekend przedświąteczny 22.12.12, 17:52
      https://www.bilder-hochladen.net/files/big/itqm-1jr-cb79.gif

bardzo rozbiegany ten Kalejdoskop... tyle w nim ruchu ile w domach przed Świętami smile
      • m.maska Re: 22.12.2012...weekend przedświąteczny 22.12.12, 18:35
        Tak mi sie przypomnialo... czy zdarzylo Wam sie, ze w przeddzien Swiat, nagle padal telewizor? calymi miesiacami nic, ale wtedy kiedy mozna bylo spodziewac sie jakiegos lepszego programu(nie dotyczy czasow wspolczesnych) wtedy nagle pyk - nie dziala...
        Na mojej prowincji tv-Mann oglaszal sie, ze jeszcze w Wigilie switem bladym przyjmuje zgloszenia i ew. daje aparat zastepczy....
        Teraz to mi akurat tv nie jest do niczego potrzebny, ale moze wlacze go nawet, moze posluchamy podczas spotkania w pierwszy dzien Swiat wspolnie koled, na tv-Polonia, w koncu to program wlasnie dla nas pomyslany jest...tych, ktorzy poza granicami...
        • al-szamanka Re: 22.12.2012...weekend przedświąteczny 22.12.12, 19:32
          U mnie padła żarówka, przedostatnia setka ze starych zapasów. Juz się trzęsę, co będzie, bo tych nowych nie znoszę
          • al-szamanka Re: 22.12.2012...weekend przedświąteczny 22.12.12, 19:33
            Ale za to mieszkanie jako tako odgruzowałam. W nagrodę wypiłam sobie szklaneczkę grzańca i znowu w głowie zasłabłam big_grin
      • m.maska Re: 22.12.2012...weekend przedświąteczny 22.12.12, 22:48
        Jestem wlasnie tak rozbiegana jak ten kalejdoskop... miedzy kuchnia a pokojem, miedzy pokojem a kuchnia... za chwile bede musiala w koncu zabrac sie za przygotowanie keksa - nie moge juz tego dluzej odwlekac...
        • czarek_sz Re: 22.12.2012...weekend przedświąteczny 22.12.12, 22:58
          Każdy zabiegany i zapracowany smile jak to w okresie przedświątecznym. Dziś w marketach sodoma i gomora. Tabuny ludzi ,m.in a za karpiem i śledziem tasiemcowe kolejki. Cóż, kto nie zapobiegliwy traci czas który mógłby spożytkować na inne sprawy również związane ze świętami smile u nas bigosik zawekowany czerwony barszczyk na zakwasie zrobiony karp zamrożony więc coś tam coś tam już zostało zrobione smile ciast nie robimy, kupujemy gotowe. Kiedyś Janeczka piekła teraz ogranicza się do robienia tzw śnieżki i galaretki z bitą śmietaną czekoladą i rodzynkami. Bardzo to smaczne smile
    • m.maska 23.12. - pracowity dzien przedswiateczny 23.12.12, 13:22
      Dzien Dobry Wam...

na zewnatrz wiosennie...12°...
      W nocy udalo mi sie powalczyc z keksem - wiec juz jest...trzeba go tylko oblac polewa smile
      Grzybki nienamoczone, ale nie dlatego, ze zapomnialam, a dlatego, ze w zasadzie nigy ich nie mocze... ugotuja sie ladnie i beda i tak mieciutkie....
      Pracowaita niedziela mnie czeka smile

Zabieganym Paniom domu...dobrych wypiekow i nie tylko zycze w tym dniu smile i zeby nic sie nie przypalilo.... wink
      • al-szamanka Re: 23.12. - pracowity dzien przedswiateczny 23.12.12, 13:33
        A ja jeszcze za moje jedyne, wigilijne danie się nie zabrałam - za kapustę.
        6 namoczonych grzybków stoi od wczoraj w garnczku. Trzeba to ugotować, a ja nie znoszę tego zapachu i podejrzewam, że i tak wyjem z dania kapustę a grzyby zostawię.

No i zastanawiam się, Maseczko, nad Twoją pracowitą niedzielą, bo jakoś wierzyć mi się nie chce, że taki leń jak Ty ma zamiar przygotować kilka potraw. Zdradź wiec, jak to Ty działać będziesz big_grinbig_grinbig_grin
        • m.maska Re: 23.12. - pracowity dzien przedswiateczny 23.12.12, 14:09
          No ja tez musze kapuste ugotowac i zupe i kompot do tego.... smile karpia i tak zrobi KM... no! a kto posieka kapuste? na pewno musi zostac posiekana....jeszcze jej nie widzialam - ale dobrze, ze sobie przypomnialam, KM musi te sloiki otworzyc....znikam w "otchlani" kuchennej...
          • 1zorro-bis Re: 23.12. - pracowity dzien przedswiateczny 23.12.12, 14:26
            mamy wszystko. Jutro zrobie tylko rybe.smirk
            A mial byc roastbef.....smirk
            • m.maska Re: 23.12. - pracowity dzien przedswiateczny 23.12.12, 15:04
              Aaaaaaaaaaaaa jednak smilesmilesmilesmile

Wiesz ta ryba w Wigilie inaczej smakuje.... smile cos w tym jest smile smakii dziecinstwa sie odzywaja smile
              • m.maska Re: 23.12. - pracowity dzien przedswiateczny 23.12.12, 15:07
                Przeciez pomarancze sa na wyciagniecie reki a jednak ilekros czuje zapach pomaranczy, kojarza mi sie ze Swietami...

• m.maska Re: 23.12. - pracowity dzien przedswiateczny 23.12.12, 15:13
          AL - wlasnie wykonalam wielki wysilek, posiekalam kapuste i posiekalam sobie juz grzybki do kapusty smile na szczescie grzybki mam wlasne, zapasy starczylyby dla druzyny pilkarskiej... KM jest zapalonym grzybiarzem, inaczej przy tej ilosci jaka zuzywam, poszlabym z torbami.... dlaczego te suszone prawdziwki sa tak grzesznie drogie, tego nie wiem, ale przynajmniej nie musze oszczedzac smile a tegoroczne zbiory byly pokazne smile
          • m.maska Re: 23.12. - pracowity dzien przedswiateczny 23.12.12, 16:56
            Zorrku a u Ciebie jutro podwojne Swieto.... to Wam trzeba podwojnie zyczyc chyba smile
            • art.usa Re: 23.12. - I już czas na życzenia dla wszystkich przyjaciół 23.12.12, 18:06
              m.maska napisała:

> Zorrku a u Ciebie jutro podwojne Swieto.... to Wam trzeba podwojnie zyczyc chyb
              > a smile

Dlaczego?
              Jest w końcu w ciąży?

Wszystkim moim przyjaciołom z Kalejdoskopu,
              życzę zdrowych i wesołych świąt Bożego narodzenia i szczęśliwego nowego roku.
              • m.maska Re: 23.12. - I już czas na życzenia dla wszystkic 23.12.12, 18:16
                art.usa napisał:

> m.maska napisała:
                >
                > > Zorrku a u Ciebie jutro podwojne Swieto.... to Wam trzeba podwojnie zyczy
                > c chyb
                > > a smile
                >
                > Dlaczego?
                > Jest w końcu w ciąży?
                >
                hihi..... nieeeeeeeee.....

Artusie.... Twoje Zyczenia przeniose na watek Swiateczny smile
                • art.usa Re: 23.12. - I już czas na życzenia dla wszystkic 23.12.12, 19:37
                  m.maska napisała:

> art.usa napisał:
                  >
                  > > m.maska napisała:
                  > >
                  > > > Zorrku a u Ciebie jutro podwojne Swieto.... to Wam trzeba podwojnie
                  > zyczy
                  > > c chyb
                  > > > a smile
                  > >
                  > > Dlaczego?
                  > > Jest w końcu w ciąży?
                  > >
                  > hihi..... nieeeeeeeee.....
                  >
                  > Artusie.... Twoje Zyczenia przeniose na watek Swiateczny smile

Dziękuję ci Maseczko.

Jak mówi stare porzekadło twórców;
                  Gdybym ja to wiedział że to jest dzieło,
                  zatrzymał bym je z pewnością dla siebie.

Pozdrawiam cię.
                  • al-szamanka Re: 23.12. - I już czas na życzenia dla wszystkic 23.12.12, 19:49
                    Hej, Artusie, jak tam Twoje szynki?big_grin
                    • al-szamanka Re: 23.12. - I już czas na życzenia dla wszystkic 23.12.12, 19:53
                      Kapustę mam już gotowąbig_grin
                      Zdobyłam się tez na nie lada wysiłek: porządki w pracnych papierach. Przejrzałam wszystkie kopie i już nieaktualne diagnozy, protokoły itp. Okazało się, jak zresztą podejrzewałam, że połowę mogę wyrzucić. Zważyłam - równe 7kg papieru
                      • czarek_sz Re: 23.12. - I już czas na życzenia dla wszystkic 23.12.12, 20:14
                        Nie lepiej taki bilans zostawić na po Świętach a przed Nowym Rokiem ? smile byłem dziś na Starym, przed chwilą wróciłem. Pocykałem trochę ale jest diabelnie zimno, dłonie bardzo marzną. Zaszedłem na Rynek co by tego grzańca ew spróbować ale wkurzyłem się i zrezygnowałem. Nie jestem chytry ani sknera ale nie dam lichwiarzom zarobić smile kubeczek ciepłego /ok 100 g/ winka z goździkami 10 zł !! na oko to jakaś pięciokrotna przebitka - nie za wiele !!! za te same pieniądze na Nowym Świecie w pijalni wódek to ja mam angielkę i ciepłą zakąskę i nie pod chmurką na mrozie tylko w cieple i na siedząco smile a tak w ogóle to nie mam dziś chęci na alkohol smile
                        • al-szamanka Re: 23.12. - I już czas na życzenia dla wszystkic 23.12.12, 21:08
                          To już rzeczywiscie łupią strasznie tymi cenami. U mnie, na jednym z najsłynniejszych jarmarków adwentowym świata, kosztuje grzaniec 2,5€ - czyli mniej więcej tyle samo, z tym że tutaj pojemność kubeczka wynosi 150ml, no i ludzie zarabiają więcej. To w Warszawie, jest prawdziwym draństwem!
                        • m.maska Re: 23.12. - I już czas na życzenia dla wszystkic 23.12.12, 21:13
                          U nas kosztuje kubek chyba 150ml - 2€...plus 2€ kaucja za kubek... hihi... kubki sa kazdego roku nowe, "bozonarodzeiowo-jarmarkowe" i sa zbieracze, ktorzy ich nie oddaja - tez mam jeden u siebie, chyba z 2010 roku... a poniewaz kubek kosztuje wlasnie 2€, mozna go nie oddac - zreszta czesto dzieje sie tak, ze bierze sie grzanca i spaceruje sie z nim... cala butelka naprawde dobrego gotowca 1l - kosztuje okolo 4€ - to nie jest dobra kalkulacja....ide sobie podgrzac grzanca big_grin
                          • m.maska Re: 23.12. - I już czas na życzenia dla wszystkic 23.12.12, 21:26
                            Nie - ten kubek ma 200ml...2€...
                            Nie rozumiem, ze sa handlowcy, ktorzy chca zarobic szybko i duzo, efekt jest jednak odwrotny, bo ludzie nie sa durni i nie lubia kiedy robi sie ich w przyslowiowe bambuko...a ten domowy jest i tak lepszy big_grin
                            • m.maska Re: 23.12. - I już czas na życzenia dla wszystkic 23.12.12, 21:33
                              Uuuups... KM skorygowal - 2,50€... tyle, ze flaszka 0,75l... i tak lepsza kalkulacja... i nie trzeba po wypiciu tego chodzic wink
                            • al-szamanka Re: 23.12. - I już czas na życzenia dla wszystkic 23.12.12, 21:36
                              Właśnie też podgrzałam grzańca, a właściwie jego resztki. Kupiłam tylko jedną, litrową butelkę, bo myślałam, że i tak nie wypiję. Ale był tak doskonały w smaku, świetnie doprawiony, że poszedł szybciutko.
                              I uwaga - cała litrowa butelka; cena 1,99€
                    • art.usa Re: 23.12. - I już czas na życzenia dla wszystkic 24.12.12, 00:27
                      al-szamanka napisała:

> Hej, Artusie, jak tam Twoje szynki?big_grin

Jo.jo ty taka sama mądralina jak ma starsza siostra.
                      Moje szynusie są dobre.
                      Smaczne nie powiem całkiem sobje..
                      A jeżeli chodzi......
                      a to będę milczał. Bo słowa to srebro, a milczenie to złoto.
                      (A złoto drogie niby gwośdzie w pełni)
                      A to pozdrawiam wszystkich aniołków.
                      A i powiedzcie Zorowi by od jakichś prymitywnych skrobanek ręce odjął.
                      Może mu zaszkodzić, jak już niewiem czemu raz.
                      • art.usa Re: Ludzie już dziś 24, a wiecie ten święty 24.12.12, 00:33
                        A ja tu se siedzę i grzeszę.
                        A bom akurat myślał o stworzeniu człowieka, oczywiście w swej nagości.

Jak mówi stare powidło;
                        Nagiś przylazł a goły pójdziesz.

A to do jutra kochani.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka