Dodaj do ulubionych

Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka...

03.08.04, 10:30
Ja rozumiem, że pewnie 99% komisji rewizyjnych ZZ I i II jeździ samochodami,
więc dla nich bardziej palącą potrzebą jest budowanie dodatkowego pasa dla
samochodów. Niemniej jednak już dużo wcześniej Zarządca ZZ II informował o
podjętych rozmowach o utworzeniu dodatkowej furtki. Dla pieszych mieszkańców
ZZ dużym ułatwieniem byłaby taka furtka (szczególnie w deszcz), bo to zawsze
kilka minut chodzenia krócej... A tu budujemy pas dla samochodów, jakby
kierowcy nie mogli posiedzieć minutki w samochodzie dłużej sad

Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • mooj Re: Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka... 03.08.04, 10:42
      dodatkowe wejście będzie w "C"
      "dodatkowy wjazd" ma być w tym samym miejscu co istniejący - ni epowoduje
      konieczności dodatkowej ochrony
      kolejek do wejścia jeszcze nie ma -do wjazdu owszem
      więc małoporównywalny temat

ale rozumiem jego pojawienie się wiec merytorycznie:

dodatkowa furtka..być moze tak
      nie jestem jej przeciwnikiem -tzn pomysłu dodatkowego wejścia

będę natomiast pzreciwnikiem jeśli miałaby działać jak poprzednia -czyli
      niestrzezona z zamkiem blokującym się po 40 sekundach bądź nieblokującym się w
      ogóle

tzn wejście - jak najbardziej ale nie kosztem bezpieczenstwa. W projekcie
      nalezy to uwzględnić szczególnie szacując koszty. Czy wystarczy dodatkowa
      kamera? Czy proponowany kiedyś "kołowrotek" umozliwiajacy przejście 1 osobie?
      To nie tak że wystarczy "przespawać" furtkę z pgr kilkanaście metrów dalej
      Poza tym do takiej furtki trzeba dojść zarówno po naszej stronie (jedyne
      możliwe miejsce to zakręt) jak i po "miejskiej" ZDM-owskiej czyli - położyć
      chodnik

Nie zanczy to że nie warto. Warto ale pomyśleć całościowo - tzn furtka w ramach
      dyskusji i projektu komunikacji ..do czego zresztą zachęcałem.
      pozdrawiam
      • sc77 Re: Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka... 03.08.04, 10:51
        A dodatkowa furtka ułatwiająca wejście się pojawiła.
        Wcześniej wchodziliśmy i wychodziliśmy jedną a teraz mamy dwie smile

Moim zdaniem usprawniło to ruch pieszy.

Dodatkowa furtka będzie pod C i to wystarczy.

Jestem całkowitym przeciwnikiem uruchomienia furtki od PGR, gdzie nie będzie
        żadnego strażnika !
        • hana77 Re: Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka... 03.08.04, 15:07
          Gdzie mieszkasz? Jeżeli "A" I klatka to sie nie dziwię!
          • mooj Re: Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka... 03.08.04, 15:11
            tam gdzie kupił mieszkanie smile
            • sc77 Re: Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka... 03.08.04, 15:40
              A klatka V.
              Czekam na furtkę przy C, ale obecnie spacerek mi nigdy nie przeszkadzał.

A furtka przy PGR i tak nic by nie dała.
              • yigael Re: Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka... 03.08.04, 17:10
                Też jestem przeciwny idei furtki "zdalnie strzeżonej".
                Czyli ekstra furtka generuje ekstra koszty stałe /ochroniarz i stanowisko pracy
                ochroniarza/.
    • aruen Re: Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka... 04.08.04, 11:16
      wmazurczyk napisał(a):

> Ja rozumiem, że pewnie 99% komisji rewizyjnych ZZ I i II jeździ samochodami,
      > więc dla nich bardziej palącą potrzebą jest budowanie dodatkowego pasa dla
      > samochodów. Niemniej jednak już dużo wcześniej Zarządca ZZ II informował o
      > podjętych rozmowach o utworzeniu dodatkowej furtki. Dla pieszych mieszkańców
      > ZZ dużym ułatwieniem byłaby taka furtka (szczególnie w deszcz), bo to zawsze
      > kilka minut chodzenia krócej... A tu budujemy pas dla samochodów, jakby
      > kierowcy nie mogli posiedzieć minutki w samochodzie dłużej sad
      >
      > Co Wy na to?

Tu chodzi jeszcze o coś innego. Ja samochodu jeszcze nie mam, a jestem za
      wybudowaniem dodatkowego pasa. Dlaczego? Otóż przez frustrację mieszkańców co
      do długiego czekania, zanim ochrona sprawdzi gości, ochrona bardzo się z gośćmi
      spieszy i ich nie sprawdza, nie anonsuje i tym samy stwarza niebezpieczeństwo
      intruza lub złodzieja na osiedle. Dodatkowy pas byłby przeznaczony tylko dla
      mieszkańców z kartą, a ten przy ochronie dla gości. To by znacznie ułatwiło i
      usprawniło pracę ochrony.

A co do dodatkowej furtki jestem za. Nie uważam (w przeciwieństwie do
      niektórych wypowiadających sie), żeby powodowała ona jakieś niebezpieczeństwo
      dla osiedla. Pod warunkiem oczywiście, że furtka by działała, a nie co drugi
      dzień z powodu awarii była otwarta. Zauważcie, że bramka, która teraz jest
      wyłączona z użytku, na krańcu bloku A, też znajdowała się z dala od ochrony i
      nic się złego nie działo. Przy bloku C też nie będzie ochrony, a dodatkowa
      bramka będzie. Więc skąd obawy?
      • mooj Re: Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka... 04.08.04, 11:26
        a owszem - działo się!
        furtka była używana niejednokrotnie przez osoby bez kart -pzrejrzyj forum
        w skrócie:
        - mieszkancy "nie mieli serca" zamykac przed nosem innym osobom furtki -także
        nieznanym
        - zamek zamykał furtkę (nie zamykacz a zamek -czyli furtka wygladała na
        zamknieta a bez karty można było otworzyć) po 40 sekundach -wystarczająco długo
        żeby zniknąć za rogiem i nawet nie zauważyć wejścia osoby nieuprawnionej
        - ochrona umywała ręcę (i troche ją rozumiem) twierdząc ze to mieszkańcy
        wpuszczają a nie mają obsady zeby tam cały czas stać
        pozdrawiam
        • sc77 Re: Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka... 04.08.04, 12:06
          A przy furtce etapu C będzie ochrona
          • mooj Re: Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka... 04.08.04, 12:10
            z tego co wiem to wejście "przez C" będzie miało bardziej rozbudowana formę niz
            prosta furtka- ale owszem z ochroną
            • sc77 Re: Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka... 04.08.04, 13:13
              Oczywiscie w uproszczeniu nazwałem to furtką.

Będzie tam też brama przeciwpożarowa (a może równiez dla służb oczyszczania
              miasta wjeżdzających dużymi ciężarówkami ledwo mieszczącymi się przez
              szlaban...)
              • aruen Re: Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka... 04.08.04, 14:39
                Powstaje pytanie, czy ludzie są reformowalni. Czy zależy im na swoim mieniu na
                tyle, żeby jednak zrezygnować z sentymentów i nie wpuszczać kolejnej osoby.
                Dobrym wyjściem jest przeczekanie, jak pisała zz_beatka. A co do działania
                furtki, to trzeba wymóc na zarządcach, żeby furtka była stale sprawdzana pod
                względem działania (tudzież awarii). To chyba właśnie wchodzi w zakres
                konserwacji prawda?
                Myślę, że można wypracować wiele sposobów, by furtka bez ochrony działała. A
                jestem za taką furtką, bo jeżeli muszę wyjść 15 min wcześniej z domu, żeby
                dojść na przystanek, który świetnie widzę z okna, to mnie szlag trafia...smile

Pozdrawiam,
                Agnieszka

• mooj Re: Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka... 04.08.04, 15:09
                  i tak jak wybudują C i agmetowskie "pod lasem" to pewnie będzie musial chodzić
                  na "wcześniejszy' przystanek tj pod ratusz czyli pewnie przez C
                  ale poważnie...doświadczenie uczy że w pewnej czesci sa nieroformowalni a
                  wystarczy niewielki odsetek niereformowalnych żeby była koniecznośc
                  zabezpieczen fizycznych a nie tylko regulaminowych
                  istnieje bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że niechroniona furtka rozszczelni
                  system wpuszczania na osiedle.
                  świadczy o tym zarówno teoria jak i praktyka.
                  Więc należałoby sprawdzić czy i za ile można uruchomić dodatkowe wejście, które
                  umożliwi zachowanie dotychczasowego "rygoru gościnnego". Zgłoszone do tej pory
                  propozycje to uwzględniały, miały natomiast inne niedogodności (koszty,
                  uniemożliwienie przejazdu wózkom itp).
                  Zmojego punktu widzenia równie atrakcyjny jak furtka na św. wincentego byłby
                  projekt furtki do kanałku i mostku przez kanałeksmile ale pomimo duzo wiekszego
                  ułatwienia (chyba z 700-800 metrów krócej) raczej nie będę próbowal tego
                  przeforsowaćsmile
                  pozdrawiam i zachęcam do głębszej analizy (tzn jak to zrobić żeby nie pogorszyć
                  zamkniętości osiedla)
                  • grzegorz_zz Re: Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka... 04.08.04, 15:34
                    Najrozsądniejszym rozwiązaniem byłoby przesunięcie głównego wjazdu pod PGR, ale
                    koszty z tym związane byłyby przeogromne, a przy okazji użeranie się urzędami
                    miejskimi przy załatwianiu odpowiednich pozwoleń. Pytanie kto by to sfinansował?

Dlatego też, trzeba zacisnąć zęby i czekać na wybudowanie etapu C.
                    • sc77 Re: Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka... 04.08.04, 16:01
                      Oczywiscie, ze wjazd od PGRu finansować będzie TP. Tak mają w projekcie i tak
                      powinni oddać osiedle.
                      Przeszkodą jest oczywiście brak drogi od strony PGRu, która nie wiadomo kiedy
                      powstanie, a jeśli TP po sprzedaniu mieszkań w C zmyje się z ZZ to nie wiadomo
                      jak będzie wyglądał docelowy wjazd.
                      • zz138b coś drgnęło 24.08.04, 13:44
                        19 sierpnia 2004 Pan Łubiński podczas "wizji lokalnej" uzyskał jednoznacznę
                        opinie członków KR ZZ II obecnych na spotkaniu w zakresie lokalizacji
                        niezbędnej furtki przy PGR.
                        (na przedłużeniu chodnika prowadzącego przy klatce bocznej budynku A powstac
                        moze przejscie do przeniesionej w to miejsce furtki, ochrona bedzie widziała
                        furtke z budki, spiacy policjanci z obu stron łuku - co o tym myslicie?).
                        Pan Mariusz zobowiązał sie podjąc starania o realizacje furtki tak szybko jak
                        to możliwe.
                        Co
                        • mooj Re: coś drgnęło 24.08.04, 13:53
                          przeciw - z powodów wcześniej wymienionych - brak ochrony
                          co do lokalizacji - oczywiście zgadzam się -to jedyne możliwe miejsce
                          (typowane od rokusmile ale brak możliwości kontroli osób przechodzących bardzo
                          mnie niepokoi

moim zdaniem:
                          warunek konieczny ale niewystarczający to kamera
                          • zz138b Re: coś drgnęło 24.08.04, 13:59
                            rozumiem ze "przeciw" dotyczy jedynie braku ochrony, moze któraś z kamer - po
                            przekierowaniu - bedzie mogła "obsłuzyc" to miejsce
                            • mooj Re: coś drgnęło 24.08.04, 14:07
                              DODATKOWA kamera
                              zmiana nie moze pogarszać bezpieczenstwa
                              przekierowanie kamery jest pogorszeniem
                              i sama kamera mnie nie przekonuje
                              • robert28 Re: coś drgnęło 24.08.04, 14:30
                                Witam!
                                Furtka,która funkcjonowała przed rozpoczęciem budowy Etapu C również była poza
                                zasięgiem ochrony a jednak zdawała egzamin. Kamera i karta w zupełności
                                wystarczą/moim zdaniem/ a wygoda dla wielu osób szalona.Obawiam się jednak, że
                                jeszcze długo będą trwały dyskusje,gdyż Pan Zarządca Etapu B nie jest szybki w
                                działaniach/bardziej w obietnicach/Ale pomarzyć o bliższym przejściu do
                                przystanku i sklepu PGR dobra rzecz. Pozdrawiam wszystkich
                                • mooj Re: coś drgnęło 24.08.04, 14:45
                                  nie zdawała egzaminu!
                                  niejednokrotnie była przyczyną nieautoryzowanych wejść, co przyznawała zarówno
                                  ochrona jak i (wtedy) odpowiedzialny za zarządzanie p. Boliński
                                  niejednokrotnie wchodziły osoby nieuprawnione -fakt: włamań nie było a "tylko"
                                  ulotki
                                  i jeszcze jedno -powstanie dodatkowej furtki rozwiąze ręce Turretowi jeśli
                                  chodzi o wejście do C -skoro rozszczelniamy system to nie sfinansują stanowiska
                                  ochrony w C a jedynie czytnik kart (i być może domofon -ale TYLKO do C)
                                  w ten sposób odetniecie gości od możliwości przejścia przez C do A i B

Apele zarządcy (kartka pzry wejściu) to nie jest rozwiązanie problemu...
                                  Naprawdę będziecie pzryjezdnych (niezmotoryzowaych) gości ciągać do recepcji
                                  pomimo istnienia faktyznych możliwości wejścia kilkaset metrow bliżej od
                                  przystanku?
                                  i wierzycie ze to będzie działało?

• mooj Re: coś drgnęło 24.08.04, 14:49
                                    nie mówiąc o tym ze zapewne znajdzie się także "wiele osób" którym ułatwi życie
                                    furtka do kanałku
                                    • robert28 Re: coś drgnęło 24.08.04, 15:08
                                      Nie będę się upierać przy swoim zdaniu.Korzystałam z furtki przy pomocy karty i
                                      gdy zaszła taka potrzeba wchodziła ze mną również osoba towarzysząca/mnie/ bez
                                      konieczności legitymowania się w recepcji.Natomiast wiara w skuteczność ochrony
                                      mnie zadziwia.Niejednokrotnie wchodząc/lub wychodząc/ nie zauważyłam aby któryś
                                      z Panów ochroniarzy spojrzał w kierunku furtki. To samo tyczy samochodów które
                                      wjeżdżają za samochodem z kartą.Ale wiara czyni cuda - gratuluję głębokiej
                                      wiary w naszą ochronę. Pozdrawiam
                                      • zz138b Re: coś drgnęło 24.08.04, 15:28
                                        > Nie będę się upierać przy swoim zdaniu.Korzystałam z furtki przy pomocy karty
                                        i> gdy zaszła taka potrzeba wchodziła ze mną również osoba towarzysząca/mnie/
                                        bez > konieczności legitymowania się w recepcji.
                                        I TUTAJ PO TO BYŁABY POTRZEBNA KAMERA BY OSOBA WPUSZCZAJACA ZOSTAŁA "UTRWALONA"
                                        I W RAZIE "CZEGO" ODPOWIADAŁA ZA TO KOGO WPUSCIŁA "ZA SOBA" (PODOBNIE JAK
                                        MOZLIWE JEST WWZIEZIENIE KOGOS NA ZZ WŁASNYM AUTEM).
                                        EWENTUALNIE DODATKOWO GUZIK ALARMOWY DO RECEPCJI, GDY CHCE ZA NIA WEJSC KTOS
                                        NIEUPOWAŻNIONY- TJ. NIEZNANA JEJ OSOBA BEZ KARTY
                                        Natomiast wiara w skuteczność ochrony>
                                        > mnie zadziwia.Niejednokrotnie wchodząc/lub wychodząc/ nie zauważyłam aby
                                        któryś> > z Panów ochroniarzy spojrzał w kierunku furtki. To samo tyczy
                                        samochodów które > wjeżdżają za samochodem z kartą.
                                        I TO WYMAGA BEZWZGLEDNIEJ ZMIANY PODEJSCIA OCHRONY, TO ONA JEST OD TEGO BY
                                        ZADAC OKAZANIA KARTY, MYSLE ZE PO KILKUKROTNYM "PRZEROBIENIU" PROCEDURY
                                        OKAZANIA KAZDY MIESZKANIEC CZYNIŁBY TO JUZ BEZ WEZWANIA ALE NIESTETY TO OCHRONA
                                        MUSI "ZACZĄĆ", BO TO ONA JEST DLA NASZEJ WYGODY A NIE MY DLA NIEJ, CHYBA ŻE
                                        WPISZĄ DO UMOWY ODPOWIEDZIALNOSC MATERIALNĄ FIRMY OCHRONIARSKIEJ ZA SKUTKI
                                        LENISTWA.
                                  • zz138b Re: coś drgnęło 24.08.04, 15:20
                                    mooj napisał:

> nie zdawała egzaminu!
                                    > niejednokrotnie była przyczyną nieautoryzowanych wejść, co przyznawała
                                    zarówno
                                    > ochrona jak i (wtedy) odpowiedzialny za zarządzanie p. Boliński
                                    > niejednokrotnie wchodziły osoby nieuprawnione -fakt: włamań nie było
                                    a "tylko"
                                    > ulotki

1. niestety problem nieautoryzowanych wejść istnieje nawet przy recepcji, gdyz
                                    ochrona nie oczekuje od każdego wchodzacego/wjeżdzającego okazania (bo nie
                                    torturujmy sie jej odbijaniem indywidualnie prze każdego wchodzacego)karty.

2. Jedynie stała "załoga" tych samych ochroniarzy, którzy znaja - z twarzy i
                                    rejestracji - większosc mieszkańców stanowic będzie znaczny postep w
                                    bezpieczeństwie.

> i jeszcze jedno -powstanie dodatkowej furtki rozwiąze ręce Turretowi jeśli
                                    > chodzi o wejście do C -skoro rozszczelniamy system to nie sfinansują
                                    stanowiska> ochrony w C a jedynie czytnik kart (i być może domofon -ale TYLKO
                                    do C)> w ten sposób odetniecie gości od możliwości przejścia przez C do A i B
                                    >
                                    3. co do "rozszczelniania" Czy wiadomo oficjalnie jak ma wygladać ostatecznie
                                    wejscie/brama przy C i czy tylko od TP zależy czy będzie tam stałe stanowisko
                                    ochrony?
                                    • mooj Re: coś drgnęło 24.08.04, 15:41
                                      zależy od naszych (A i B) nacisków na TP
                                      rok temu mówili o recepcji
                                      tydzień temu (biuro sprzedaży) o czytniku kart i domofonie
                                      ale jakie będziemy miec argumenty po zainstalowaniu niechronionej furtki?

co do tego czy łatwiej przejść przez furtkę osobie niepowołanej gdy ta furtka
                                      jest obok ochrony chyba mamy takie same zdanie
                                      różnimy siętylko akceptacją spadku bepzieczeństwa i oceną czy spadek ten jest
                                      usprawiedliwiony wygodą (skróceniem drogi)
                                      moim zdaniem - nie jest, ale przy poważnym potraktowaniu problemu (kamera,
                                      rejestracja, BRAK domofonu, odpowiedzialność osoby wpuszczającej, inne -jakie?
                                      nie wiem) być moze zmienie zdanie
                                      jestem przekonywalny (vide: śpiacy policjanci) ale nie argumentem "będzie
                                      łatwiej"
                                      łatwiej to będzie jak płot zlikwidujemy i ochronę zwolnimy - kolosalne
                                      oszczędnosci
                                      a powolna erozja pierwotnego systemu dostępowgeo następuje..i fizycznych
                                      urządzeń i naszych wymagań
                                      P.S. furtka "przy C" była tymczasowa z założenia -przez pewien czas była
                                      użytkowana jedynie przez biuro sprzedaży i klientów (wprowadzanych
                                      osobiście!)..zauważyliście ostatnio ile osób pzrychodzi "popatrzeć jak się
                                      buduje"?
    • brenya Re: Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka... 24.08.04, 20:52
      Pozwole sobie wyrazic swoje zdanie w tej zazartej dyskusji.

Po pierwsze, proponuje, aby wszyscy zmotoryzowani odstawili np. na miesiac
      swoje samochody na przynalezne im miejsca postojowo-garazowe i zrobili sobie
      test pt. ile kilogramow zakupow za jednym razem sa w stanie, bez odpoczynku,
      przeniesc na odcinku miedzy sklepem przy PGRze, a ostatnia klatka budynku B,
      zachaczajac przy tym o urocza budke ochrony... Pozwole sobie przypomniec -
      niezmotoryzowani ROWNIEZ musza robic zakupy i je nosic do domu, czasem zdarza
      sie dzwigac cos ciezszego. W obecnej sytuacji musimy uskuteczniac maraton z
      przeszkodami, co z zakupami w reku nie nalezy do przyjemnosci.

Wnioskuje o przeniesienie budki ochrony w miejsce, gdzie juz na poziomie
      PROJEKTU powinno zostac umiejscowione wejscie na osiedle tj. w miejscu, gdzie
      WSZYSTKIM bedzie wygodnie. Jak narazie pijany architekt (a moze niedouczony, a
      moze bez wyobrazni) umiescil to wejscie w miejscu, ktore nie pasuje NIKOMU.
      Proponuje, aby w ramach gwarancji Turret dokonal odpowiednich poprawek w
      koncepcji osiedla - za to partactwo nie powinni odpowiadac mieszkancy!

Po drugie - budowanie udogodnien, w postaci drugiego pasa, dla zmotoryzowanych
      (bo, o zgrozo, za dlugo stoi im sie w kolejce do wjazdu!) uwazam za NIEETYCZNE
      w obecnej sytuacji i po prostu nawet bezczelne - mam nadzieje, ze sfinansuja to
      sami zainteresowani, bo ja nie zamierzam. Jezeli nowa furtka nie powstanie
      pozwe Turret i obie wspolnoty za utrate zdrowia i koszty leczenia mojego
      kregoslupa!

Przy okazji chcialabym uprzejmie spytac komisje rewizyjna co sie dzieje w
      kwestii rozliczania zaliczek - co sie dzieje z trawa na tarasach, dlaczego nikt
      jej nie podlewa. Teraz to juz chyba nie mozemy zaslaniac sie bezczynnoscia Pana
      zarzadcy za funkcjonownie osiedla?

Zirytowana.
      • jott7 Re: Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka... 24.08.04, 21:10
        Brenya, wyjatkowo sie z Toba zgadzam. Ale za ten dodatkowy wjazd chyba będą
        płacic ci którym jest ciasno, bo mnie nie jest to do niczego potrzebne.
        Wyjezdzam kiedy nie ma tłoku. Tak samo z przyjazdem. Natomiast obecne
        usytuowanie wejscia /n.b. fatalne / to ,, madry,, pomysł TP. jEST taniej
        a ze trzeba chodzić , nieszkodzi. Oni jeżdzą.
        • yigael Re: Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka... 24.08.04, 22:45
          Witam sąsiadów. /Uprzedzając Już nie efemeryczną, a poirytowaną właścicielkę
          zdekompletowanej kociczki - zmotoryzowanym./
          Dodatkowy pas jest byłby przydatny. Dodatkowa furtka jest potrzebna. Jestem za.
          Jeśli chodzi o ochronę to primo furtka byłaby w polu widzenia recepcji, secundo
          kamera jest oczywistością /i nie jest problemem nie do przeskoczenia/, tertio
          proponuje założyć karuzelki w OBU furtkach /przy ochronie zlikwiduje
          problem "nieuważnych" ochroniarzy/ - jedno odbicie karty = jedna osoba. Koszt
          nieduży skuteczność stuprocentowa. Niedogodnością tego rozwiązania jest
          konieczność pozostawienia furtki przy recepcji - dla wózków i rowerów /jeśli
          furtka błaby dodatkowo otwierana tylko "ręcznie" przez ochroniarza po okazaniu
          karty to szczelnośc ochrony by się POPRAWIŁA/. Moim zdaniem jest to
          niedogodność /rowerzyści i mamy z wózkami miałyby wciąż dalej niż ogół
          pieszych/ do zaakceptowania ponieważ rowerzystom ten kawałek nie zrobi różnicy,
          a mamy raczej spacerują z wózkami niż biegną z nimi do i z autobusu. Jestem
          ciekaw Waszych opinii. Jeśli Mamy poczułyby się dyskryminowane, to można nieco
          większym kosztem i im umożliwić korzystanie z nowego wejścia - obok karuzelki
          dla wszystkich śluza dla "wózkowiczów" - ogradzamy płotem przestrzeń metr na
          półtora i umieszczamy dwie furtki na obu końcach - po uruchomieniu kartą
          czytnika otwiera się bliższa nam furtka, a otwarcie drugiej jest możliwe
          dopiero po zamknięciu tej pierwszej. Technicznie nie jest to żaden problem, w
          połączeniu z kamerą i karuzelką załatwia sprawę przepustowości nie pogarszając
          szczelności systemu ochrony, pozostając przy tym "bezobsługowym" dla ochrony.
          • zz_beatka Re: Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka... 25.08.04, 06:12
            Nie jest to takie proste jakby się wydawała zgodęna przebudowę wjazdu czy nowej
            furtki musi wydać ZDM.
          • mooj Re: Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka... 25.08.04, 09:45
            bardzo mi się Twoja wypowiedź podoba
            wiąże oba tematy (komunikacja, ochrona) w sposób konstruktywny, wysuwając
            propozycje
            i o to chodzi -uświadomienie ze wjazd/wejście to nie problem przespawania
            furtki ale kwestia systemowa

zwracam jeynie uwage że wejście w C będzie znacznie bliżej przystanku "Ratusz"
            niż planowana furtka przystanku "Żuromińska" i wydaje mi się ze będzie znacznie
            bardziej wykorzystywane przez niezmotoryzowanych
            i to już niedługo
            C nie zmieni wjazdu na lepze a na gorsze, natomiast wejście może tylko
            polepszyć a nie pogorszyć
            stąd pomysł najpierw wjazd -potem (po oddaniu C i udostepnienia drugiego
            wejścia) zasatnówmy się nad dodatkową (dodatkowymi) furtkami
            pozdrawiam
      • zz138b Re: Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka... 25.08.04, 12:08
        W sprawie niedoszłej budki ochrony/wjazdu od PGR zapytamy (przez Zarzadców)
        pisemnie TP czy/kiedy przewiduje wjazd od PGR. Na razie niestety mamy to co
        mamy:
        a) bramę nie w 5 ni w 9
        b) korki przy niej
        Więc aby te stanowiące zagrożenie korki rozładować (do niezmotoryzowanych tez
        moga przyjechac Goście lub za rok oni sie zmotoryzują)powstał pomysł
        dodatkowego pasa. Jeśli TP nie przewiduje w najblizszej przyszłości budowy
        wjazdu od PGR powinien sfinansować rozbudowę obecnego.

W sprawie rozliczenia zaliczek (przez P. Zarządcę a nie Komisję) 19 sierpnia
        zaniepokojoni członkowie KR B złozyli na ręce P. Łubińskiego pisemne zapytanie,
        uzyskana w tej kwestii odpowiedź: "Opóźnienie (...)spowodowane wyznaczeniem
        dodatkowego terminu na przekazanie stanów liczników".
        O trawę na tarasach zapytam(y) Pana Mariusza na jutrzejszym spotkaniu lub w
        kolejnym pismie.
        A na zakupy jezdze do Carrefour z regułuy w poniedz ok 18.00 jesli chcesz
        chętnie zabiorę.
        • zz138b Re: Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka... 25.08.04, 12:09
          To było jako odp dla brenya tylko miejsca pomyliłem wink
          • brenya Re: Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka... 25.08.04, 12:39
            Bardzo dziekuje za propozycje smile Niestety o tej porze jestem jeszcze w pracy -
            zakupy robie w weekend - czasami mozna zobaczyc mnie jak wloke to wszystko za
            soba, robiac przystanki co 10 krokow (czasem wyznaczam sobie bardziej
            wysrubowane cele np. przystanek co 15 krokow). Niestety po drodze jest tylko
            jedna laweczka, na ktorej mozna oprzec zakupy, potem musze rzucac je na
            chodnik... I wtedy nachodza mnie wizje wysadzenia w powietrze wejscia na
            osiedle, zamordowania prezesa TP i pare jeszcze innych smile

W kazdym razie dziekuje za zrozumienie - mam nadzieje po prostu, ze w pierwszej
            kolejnosci powstana rzeczy najbardziej potrzebne.

Co do zaliczek to moze wystosujemy oficjalne pismo pt. "a co mnie obchodzi, ze
            inni mieszkancy nie podali stanu licznikow". No wlasnie - co mnie to obchodzi???
            • yigael zaliczki - patrz wątek o zarządzaniu NO TXT 25.08.04, 12:42

• zz138b Re: Dodatkowy pas do wjazdu a dodatkowa furtka... 25.08.04, 12:45
              > Co do zaliczek to moze wystosujemy oficjalne pismo pt. "a co mnie obchodzi,
              ze inni mieszkancy nie podali stanu licznikow". No wlasnie - co mnie to
              obchodzi??
              100 % ZGODY

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka