Dodaj do ulubionych

Dziwne odgłosy

27.01.05, 14:26
Dziwne odgłosy "buczenia" jakiegoś urządzenia dochodzą z którgoś lokalu na
parterze w V kl. czy inni lokatorzy tez mają z tym problemy. Permanentnie nie
pozwala to zasnąć bo odglosy trwają popołudnie i cała noc.
Obserwuj wątek
    • mania2424 Re: Dziwne odgłosy 27.01.05, 16:38
      Ja z mężem też je słyszymy, ale wydaje mi się że ten dziwięk pochodzi z
      pomieszczenia technicznego na parterze koło windy z prawej strony, tam gdzie
      znajdują się liczniki. Tak mi się wydaje ale nie jestem pewna. Faktem jest, że
      jest to uciążliwe i wnerwiające, szczególnie nocą.
    • sc77 Re: Dziwne odgłosy 27.01.05, 16:54
      A czy B ?

W A nic takiego nie słyszę, więc może B
    • arturos777 Re: Dziwne odgłosy 27.01.05, 22:44
      V piętro w IV klatce B - też to słyszymy ...
      Nie potrafię zidentyfikować skąd, ale na pewno nie z pomieszczenia technicznego do którego przylegamy.
      Podejrzewaliśmy pralkę lub zmywarkę do naczyń u któryś sąsiadów, ale widzę że to jakiś globalny problem.
      Hałas trwa z przerwami w dzień i w nocy.
      • zzdorka Re: Dziwne odgłosy 28.01.05, 00:43
        Rzeczywiscie, tez to slysze. Myslalam, ze to jakis zepsuty samochod. Ale nie
        wnikalam bo zasnelam.
        • putput Re: Dziwne odgłosy 28.01.05, 01:23
          Jeśli jest to 'pyrkotanie' a nie buczenie - to wiem, co to jest. U mnie (i nie
          tylko u mnie - u sąsiadów też) tak gra kaloryfer w łazience. W ubiegłym roku
          hydraulik był i stwierdził, że to jest jak najbardziej prawidłowe zjawisko, (w
          co nie chce mi się wierzyć...) Mały problem jak ktoś jest w domu - wystarczy
          ruszyć termostatem i przestaje. Gorzej jak nikogo nie ma. Tworzą się drgania i
          to tak potrafi 'pyrkotać' parę godzin.
          • arturos777 Re: Dziwne odgłosy 28.01.05, 10:15
            U mnie to wyraźne buczenie, jakby jakiś agregat pracował.
            I to nie może być kaleryfer.
            Podejrzewam mechanizm wind.
            • mania2424 Re: Dziwne odgłosy 28.01.05, 16:12
              Dziś w nocy te odgłosy były naprawde głośne. Dość intensywne buczeniea albo
              stukanie. Tak jakby agregat, może rzeczywiście mechanizm windy. Może trzeba by
              to zgłosić administratorowi.
          • zz_beatka Re: Dziwne odgłosy do putput 03.02.05, 12:21
            nie są to normalne odgłosy kaloryfera (moje są identyczne jak w każdym innym
            mieszkaniu a odgłosów nie wydają żadnych chyba że w mróz gdy rozkręcam na full
            to syczą z gorąca)
            • putput Re: Dziwne odgłosy 03.02.05, 20:05
              Cóż wink skorzystałam z telefonu i możliwości nagrania tych odgłosów i gdyby
              tylko format tego pliku dał się odtworzyć - bardzo chętnie udostępniłabym to
              nagranie. Znajomi mieli zagwozdkę, próbując odgadnąć, co może wydawać takie
              dźwięki. Traktor - to była jedna z odpowiedzi. Pisałam, że nie tylko mój
              kaloryfer, bo słyszymy te same dźwięki gdzieś w okolicy (być może w pionie).
              Śmiejemy się z tego, bo nigdy nie podejrzewałabym, że kaloryfer oprócz szumu
              może wydawać takie dźwięki (wogóle jakieś dźwięki)wink Problem pojawia się w
              nocy, kiedy z niewiadomej przyczyny zaczyna grać... i wtedy wystarczy poruszyć
              termostatem i po odgłosach - ale sprawa wymaga wybudzenia, chociaż o takie,
              przy sile tych odgłosów nie trudno. Podejrzewam, że wpadł w drgania, nie ma
              właściciela i nie ma kto przekręcić termostatu. Tak jak pisałam, zgłaszaliśmy
              problem 'osiedlowemu' hydraulikowi, ale ten stwierdził, że jest ok'i. Czytając
              Wasze wypowiedzi dochodzę do wniosku, że nie jest to jednak powszechne,
              normalne, dlatego ponowię prośbę sprawdzenia instalacji/termostatu...
              Plik po przesłaniu na komputer ma rozszerzenie ...AMR, jeśli ktoś podpowie mi,
              co otwiera to AMR - chętnie udostępnię nagranie zainteresowanym (dla
              porównania)
              i to, że uśmiecham się nie wynika z braku zrozumienia - jest to
              wyjątkowo dokuczliwy hałas
              pozdr.
              • mooj Re: Dziwne odgłosy 03.02.05, 22:20
                kawitacja?
                • putput Re: Dziwne odgłosy 03.02.05, 22:38
                  dokładnie...
                  moim zdaniem ze względu na to, że mój kaloryfer nie jest odosobniony w
                  wydawaniu takich dźwięków, opisy zjawiska jakie mają miejsce w V klatce – na to
                  wskazują.
                  Udało mi się przerobić plik o rozszerzeniu AMR na .wav i jako ciekawostkę mogę
                  przesłać...
                  Tak, jak pisałam... bez interwencji właściciela lokalu może tak ‘pyrkotać’
                  b.długo... niestety
                  pozdr.
                  • zz_beatka Re: Dziwne odgłosy do wszystkich 04.02.05, 07:45
                    a czy macie zamontowane odpowietrzniki? Może to jest przyczyną wydawania
                    dżwięków. Ja mam przy wejściu jak i przy wyjściu (może to powoduje, że moje
                    grzejniki nie wydają odgłosów). Spytajcie o to hydraulika.
                  • wojbud Re: Dziwne odgłosy 08.02.05, 13:40
                    Poprosze jeśli mozna na priv wojbud@gazeta.pl.

Z gory dzienx
                  • wojbud Re: Dziwne odgłosy 11.02.05, 10:34
                    Dziękujeę za pliki. To te same odgłosy. Kiedyś kaloryfery tak się nie
                    zachowywały. Latamy na księżyc a takie badziewie jeszcze ludzie produkują i
                    montują nam w mieszkaniach.
    • wojbud Re: Dziwne odgłosy 03.02.05, 10:43
      Te buczenia są nie do zniesienia. Mogę się mylić ale chyba pochodzą z któregoś
      z lokalów 206 lub 207.Chyba sie tam wybiorę lub wyslę ochronę. Ostatnio ktoś
      też rozpoczął remont chyba a my windę rozpakowalismy...Slychać wiercenia na
      potęgę i jeszcze do łazienki przenika odór podobny do potu i w żaden sposób nie
      można się go pozbyć. TO osiedle zaczyna przypominać folwark...zwierzecy. Smutne
      a miało być tak pieknie.
      • monika9944 Re: Dziwne odgłosy 03.02.05, 11:05
        hmmm..., myślałam że dziwne odgłosy, które są nie do wytrzymania to tylko mój
        probelem, więc zapewniam że nie wydobywają się z lok. 207 bo właśnie tam
        mieszkam, sama próbowałm zlokalizować z którego mieszkania pochodzą ale
        niestety bez skutku
        • wojbud Re: Dziwne odgłosy 03.02.05, 13:10
          Przepraszam w takim razie mam nadz. bez urazy. Albo mi się numer pomylily ale
          wydawalo mi sie ze to jeden z lokali stojac na przeciwko windy po prawej
          stronie na parterze.
      • yigael Re: Dziwne odgłosy 03.02.05, 11:44
        Kucie i wiercenie w V klatce to moje mieszkanie. Na windę pracownicy uważają.
        Prace nie są prowadzone nocami, więc do nocnego "buczenia" się nie przyznam.
        Odór potu też nie pochodzi z mojego mieszkania możesz to w każdej chwili
        sprawdzić. Dla pocieszenia dodam że "łomotliwe" prace przekroczyły półmetek.
        Za ewentualne niedogodności przepraszam.
        • wojbud Re: Dziwne odgłosy 03.02.05, 13:13
          Głownie chodziło mi o winde (wiadomo jak to z ekipami) bo to rzecz wspołna. A
          tak swoja droga to w A sa jakby efektowniejsze.
      • zz_beatka Re: Dziwne odgłosy do wojdbud 03.02.05, 12:24
        zajrzyj do kanału z rurami gdzie są wodomierze. Ten kanał nie jest w żaden
        sposób uszczelniony i zapachy od sąsiada z dołu czy od ciebie do góry idą
        właśnie tędy.
        Ja zatkałam prowizorycznie zmiętymi gazetami i pianką montażową. Od tego momentu
        przestało wiać od dołu a i atrakcji zapachowych brak.
        • wojbud Re: Dziwne odgłosy do wojdbud 03.02.05, 13:16
          Gazetty ok ale jak to pianką?? Przecież tam sa liczniki a ja nie mam drzwiczek
          tylko płykę ceramiczną na magnes.
          • zz_beatka do wojdbud już tłumaczę 04.02.05, 12:15
            poniżej liczników upchaj zmiętymi gazetami a potem lekko pianką tak by nie
            ubrudzić i nie zatkać liczników a tylko uszczelnić dno wypchane gazetami (tak
            robisz u dołu pod licznikami a góry same gazety lub nic bo to co do góry to
            idzie do sąsiada)
            • zz_beatka Re: do wojdbud już tłumaczę cd 04.02.05, 12:23
              zapomniałam jeszcze musisz uważać abyś sąsiadowi nie ubrudził liczników, sprawdź
              czy gazety się dobrze trzymają (może same gazety starczą na początek). W moim
              pionie pion rur jest przelotowy przez całą wysokość budynku, (tak więc gdy komuś
              ucieknie chomik a ja otworzę płytkę z licznikami to moje koty będą miały radochę
              wink )
              Jak otwierałam klapkę to taki przeciąg szedł od rur a teraz po zatkaniu od dołu
              już nie.
        • monika9944 Re: Dziwne odgłosy 03.02.05, 14:11
          Oprócz wcześniej omawianych odgłosów w moim mieszkaniu jak jest trochę
          większy wiatr (okna od stadniny)od okien wydobywają sie takie dźwięki jakby za
          szybą była, co najmniej wichura, otwieram okno a na zewnątrz trochę większy
          wiaterek. Nie wiem jak wytłumaczyć tak wyolbrzymione dźwięki. Nie jest to wina
          okien, bo są szczelne i wiatr nie tańczy w mieszkaniu.
          Nie wiem czy jest to spowodowane tym, że mieszkam na parterze blisko
          wyjściowych drzwi, czy tak zła jest akustyka bloku.
          • zzann Re: Dziwne odgłosy 03.02.05, 14:36
            Mam to samo!!! Też mieszkam na parterze (okna od strony stadniny) i czasami jak
            na dworze jest wietrznie (wystarczy przeciętnej prędkości wiatr, nie huragan!),
            mam wrażenie, że blok się za chwile przewróci, albo przynajmniej wyrwie mi
            drzwi wejściowe z mieszkania!
            Strasznie - jakby to powiedzieć - "świszcze"!
            Odgłosy "wycia" dobiegają z klatki, a ja niestety mam dużą szczeliną między
            progiem a drzwiami wejściowymi, co dostarcza dodatkowych odgłosów.
            Dramatycznie wyje czasami!
            • zz_beatka Re: Dziwne odgłosy do zzann 04.02.05, 07:43
              drzwi wejściowe do mieszkania mają specjalną regulację (śrubkę którą gdy się
              dokręci czy odwrotnie stają siębardziej szczelne). Poproś w administracji o
              przysłanie fachowca z diera. Być może hałas wtedy ustąpi.
            • andecki Re: Dziwne odgłosy - uszczelnić futrynę! 04.02.05, 10:24
              zzann napisała:

> Mam to samo!!! Też mieszkam na parterze (okna od strony stadniny) i czasami
              >jak na dworze jest wietrznie (wystarczy przeciętnej prędkości wiatr, nie
              >huragan!),
              >
              > mam wrażenie, że blok się za chwile przewróci, albo przynajmniej wyrwie mi
              > drzwi wejściowe z mieszkania!
              > Strasznie - jakby to powiedzieć - "świszcze"!
              > Odgłosy "wycia" dobiegają z klatki, a ja niestety mam dużą szczeliną między
              > progiem a drzwiami wejściowymi, co dostarcza dodatkowych odgłosów.
              > Dramatycznie wyje czasami!

Wypróbuj takie rozwiązanie: Futryna drzwi wejściowych jest dzielona, składa się
              z dwóch części: wewnętrznej i zewnętrznej. Od strony hollu między tymi dwoma
              częściami jest szczelina. Trzeba ją czymś zakleić. Najlepiej odpowiedniej
              szerokośći taśmą klejącą w kolorze futryny. Można też uszczelnienie futryny
              zrobić silikonem od strony mieszkania ale wtedy trzeba uszczelniać styk futryny
              ze ścianą a to ze względu na niewygodny dostęp, zwykle jest trudniejsze do
              wykonania. Tak czy inaczej, "wycie" powinno ustąpić "jak ręką odjął". No i
              pomyśl o uszczelnieniu tej "dużej szczeliny" między drzwiami a progiem. Może
              wystarczy przykleić odpowiedniego profilu i grubości uszczelkę piankową
              samoprzylepną? Po uszczelnieniu tych dwóch miejsc żadnego wycia nie powinno być
              słychać. Powodzenia. smile
              And.
              • zzann Re: Dziwne odgłosy - uszczelnić futrynę! 04.02.05, 17:17
                Bardzo dziękuję za porady! Macie racje, musze się za to wziąć i doprowadzić
                sprawę do końca, bo nikt tego za mnie zrobi...
                Tylko, że byli u mnie panowie z Dierre i wmówili mi, że tam nic się już nie da
                zrobić (w sensie ani przykręcić, ani docisnąć, ani opuścić!)
                Nie miałam czasu na dyskusje z nimi, generalnie stwierdzili tylko, ze mam próg
                źle zamontowany i oni już nic na to nie poradzą.
                Będą musiała ich zaprosić raz jeszcze, tylko ja strasznie nie lubię być
                upierdliwa...

Jeszcze raz dziękuję za wskazówki.
                O wynikach poinformuje smile

A wszystkim sąsiadom, zyczę fantastycznej zabawy w ostatni weekend karanawału!!!
                ania
      • mania2424 Re: Do wojbuda 04.02.05, 11:04
        wojbud napisał:

> Te buczenia są nie do zniesienia. Mogę się mylić ale chyba pochodzą z
        któregoś
        > z lokalów 206 lub 207.Chyba sie tam wybiorę lub wyslę ochronę.

Zapewniam, że buczenie nie pochodzi z lokalu 206, jest to lokal zajmowany
        przeze mnie i jak pisałam w swoich wcześniejszych wypowiedziach ja również je
        słyszę. Raz dochodza z korytarza z pomieszczenia technicznego, innym razem
        gdzieś z góry.
        Zapraszam do siebie, możesz nawet wziąć ochronę, jak mówiłeś.

Pozdrawiam
        • wojbud Re: Do wojbuda 04.02.05, 11:34
          Zaznaczyłem, że mogę się mylić. Ale skoro wszyscy je słyszą i nikt do tej pory
          tematu nie poruszał to nie dziw się że się wkurzam jak coś hałasuje i słychać
          to w całym bloku. Wcześniej nie było tego problemu. Niestety tak pracuje że
          raczej nie dam rady zgłosić tego do adm. osobiście.
          • zzdorka ... 04.02.05, 12:10
            Probowalam zlokalizowac buczenie dzis w nocy kolo godz. 2. Ale przyznam, ze
            zbyt dlugie ganianie po klatce w pidżamce jakos mi sie nie usmiechalo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka