Dodaj do ulubionych

sieć domowa

26.10.05, 21:23
chciałbym sobie założyć przewodową sieć ale chciałbym wykorzystać istniejące
gniazdka - mam akurat w każdym pokoju. Czy dobrze zakładam że w takim
gniazdku 1 wejście to telefon a drugie to sieć ? czy ktoś przyglądał się może
instalacji pod kątem takiej przeróbki - żeby mieć wydzieloną sieć za jakimś
routerem
Obserwuj wątek
    • przemek.c Re: sieć domowa 27.10.05, 00:24
      ello11 napisał:

> chciałbym sobie założyć przewodową sieć ale chciałbym wykorzystać istniejące
      > gniazdka - mam akurat w każdym pokoju. Czy dobrze zakładam że w takim
      > gniazdku 1 wejście to telefon a drugie to sieć ? czy ktoś przyglądał się może
      > instalacji pod kątem takiej przeróbki - żeby mieć wydzieloną sieć za jakimś
      > routerem

"Wejście" sieci do lokalu znajduje się w skrzyneczce LAN-owo-telefoniczno-
      telewizyjnokablowej. Stamtąd peszlami rozchodzą się kable do gniazdek w
      ścianach. Żeby zrobić sieć trzeba by routerek zamieścić w tej skrzyneczce (czy
      też na zewnątrz niej, z racji gabarytów routerka), a dalej wyprowadzić po kablu
      do każdego gniazda.
      • ello11 Re: sieć domowa 27.10.05, 14:59
        przemek.c napisał:

> "Wejście" sieci do lokalu znajduje się w skrzyneczce LAN-owo-telefoniczno-
        > telewizyjnokablowej. Stamtąd peszlami rozchodzą się kable do gniazdek w
        > ścianach. Żeby zrobić sieć trzeba by routerek zamieścić w tej skrzyneczce (czy
        > też na zewnątrz niej, z racji gabarytów routerka), a dalej wyprowadzić po kablu
        >
        > do każdego gniazda.

tak właśnie myslałem tylko że ruterek byłby trochę większy - tak naprawdę do
        kompa chciałem i ew. switcha. Tam pewnie nawet zasilania nie ma. No nic trzeba
        będzie przemyśleć sprawę
        • klejmanm Re: sieć domowa 28.10.05, 10:24
          ja sie zdecydowałem na routerek wi-fi - i to polecam.
          Nie trzeba ciągnąc żadnych przewodów po mieszkaniu,
          Standard g działa szybko i przy odpowiedniej konfiguracji wystaczająco
          bezpiecznie. Ceny sprzętu też są przystępne.
          pozdrówka,
          Marcin.K
          • zz_zitom Re: sieć domowa 28.10.05, 15:19
            Ja sie wlasnie zastanawiam czy ciagnac "sktetke" (poki nie ma podlogi) - czy tez
            wejsc w wifi? Z jednej strony 802.11g (54Mbit/s) to juz calkiem niezle, a z
            drugiej kabelek to zawsze kabelek smile (100Mbit) i do tego zdecydowanie pewniej.

pozdro
            zitom
            • klejmanm Re: sieć domowa 28.10.05, 16:03
              długo mozna by dyskutować nad wyższością jednego nad drugim.
              Moim zdaniem dla "świadomego" użytkownika zdającego sobie sprawę z tego
              jak skutecznie zabezpieczyć wi-fi (www.pcworld.pl/news/83005.html)
              sieć radiowa w domu jest zdecydowanie wygodniejsza.
              Ja miałem już naprawdę dosyć kurzących się kabli i uwiązania laptopa
              do jednego miejsca w domu.
              Ale oczywiście - co kto lubi smile
              Widzę że internet na ZZ jest dosyc powszechnym zjawiskiem - może uda nam się
              kiedyś postawić hotspota na całe osiedle - będzie taniej smile
              pozdrawiam,
              Marcin.K
              • sc77 Re: sieć domowa 28.10.05, 16:22
                Ja polozylem sobie kabelek do komputera stacjonarnego, ale i tak podlaczam
                dodatkowo access pointa aby miec siec wifi do laptopa. To chyba najlepsze
                rozwiazanie.
                Musze tylko wgryzc sie w konfiguracje routera aby go dobrze zabepieczyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka