Dodaj do ulubionych

DOM w Dolcanie

IP: *.ebox.pl / 217.79.145.* 21.12.04, 00:12
Witam serdecznie. Chcę kupić dom przy ul. Szwoleżerów od firmy Dolcan. Czy
ktoś wie, czy warto? Może znalazłby się ktoś, kto już kupił i ma
doświadczenia, którymi by się mógł podzielić? Wiem, że właściciele mieszkań
są bardzo niezadowoleni z tej firmy i wieszają na nim psy....Chodzi mi jednak
o domki- czy sytuacja jest podobna? Bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam,
Chris
Obserwuj wątek
    • Gość: S.W. Re: DOM w Dolcanie IP: *.ipartners.pl 03.01.05, 12:10
      Sprawa z Dolcanem jest prozaiczna i ma się następująco. Dolcan jest
      pośrednikiem, który zleca większość robót podwykonawcom budujących mieszkania i
      domki. Działają tak teraz chyba wszystkie firmy deweloperskie. Nic w tym
      szczególnego, jednak jak się bliżej przyjrzymy to zobaczymy, że podwykonawcy,
      którym Dolcan zleca budowanie to (tak na moje oko) w 60% więksi i mniejsi
      partacze budujący do BÓLU JAK NAJTANIEJ MOŻNA!!!!. I tu zaczyna się „rosyjska
      ruletka”. Jeżeli masz szczęście to twoje mieszkanie lub domek wykonają
      fachowcy, a jeżeli nie to partacze. Biorąc pod uwagę stosunek partaczy do
      fachowców to nikt nie ma szczęścia i w każdym lokalu czy też domku będą usterki
      dla pechowych duże dla szczęściarzy małe. Jedyną możliwością tego uniknąć jest
      często bywać na budowie i patrzeć na ręce podwykonawcom, bo na etapie budowy
      dużo można bezboleśnie usunąć – no, ale trzeba się cokolwiek znać na
      budownictwie innych rzeczach z tym związanych. Jeżeli się nie znamy na tych
      sprawach wkrótce powiększymy grono sfrustrowanych i niezadowolonych ignorantów
      płaczących na forum, którzy zapomnieli, że Polska to jeszcze nie Europa i tutaj
      sprawy się mają trochę inaczej z budowaniem. Podpisać umowę i zapłacić to nie
      oznacza tak do końca to, co nam się wydaje.
      Umowa z Dolcan, która podsuwają do podpisu jest tak skonstruowana, że z góry
      zakłada opóźnienia w realizacji - przy domkach było to do 3 miesięcy. Po
      terminie pan prezes (celowo z małej litery) informował niezadowolonych, że jak
      się nie podoba to on zwraca pieniądze. To zwykły zabieg socjotechniczy, bo
      niewiadomo czy byłoby go na to stać.
      Z przekąsem dodam, że Dolcan stosuje kodeks dobrych praktyk (śmiechu warte) i
      ma na ścianach wywieszone oprawione w ramki przydatne świstki (patrz dyplomy i
      certyfikaty), co należy traktować jako socjotechniczny lep. Na papierze
      firmowym ma wypisane cytuję: „Naszymi atutami są:
      szybkie terminy realizacji,
      konkurencyjne ceny,
      wysoka jakość wykonywanych usług.
      Co również jest rozkoszne.
      Co się tyczy pan prezesa to jest typowym przedstawicielem „kapitalisty z ludzką
      twarzą”. Jest chodzącym kłębkiem nerwów, ma braki w wychowaniu (być może i w
      wykształceniu). Bardzo nieładnie zachowujący się przy rozmowach z klientami
      (oprócz spotkania przy podpisaniu umowy). Jego obroną jest atak. Ma w zwyczaju
      nie odpowiadać na wysyłane do niego pisma.
      Piszesz, że własciciele mieszkań wieszaja na firmie Dolcan psy. Napewno
      własciciele domków też.
      Pozdrawiam
      • Gość: CHRIS77 Re: DOM w Dolcanie IP: *.dabrowka.waw.pl / 217.79.145.* 04.01.05, 23:48
        Dzięki za poświęcenie chwili czasu i napisanie kilku słów. Cóż, jak to jeszcze
        długo na naszym rynku- dobrze kupić to po prostu zawsze loteria...(((
        Może jakiś sąsiad się odezwie? Ja podpisuję umowę w czwartek i zamierzam
        wynająć rzeczoznawcę, który będzie obserwował roboty wykończeniowe od początku
        do końca (już oglądał stan aktualny). Zobaczymy, jak to wszystko wyjdzie. Bedę
        pisał szczegóły..:)
        Pozdrawiam i zachęcam do podzielenia się swoimi uwagami.
        • Gość: agniecha Re: DOM w Dolcanie IP: *.man.polbox.pl 05.01.05, 11:45
          Czesc przesylam Ci link do naszego watku,co prawda chodzi o mieszkania ale tez
          budowane przez Dolcan.
          Jesli uzbroisz sie w cierpliwosc i przejrzysz wszystkie posty, to jest tam link
          do watku o domkach Dolcanu w Zabkach.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=14848510
          Pozdrawiam.
          • Gość: CHRIS77 Re: DOM w Dolcanie IP: *.dabrowka.waw.pl / 217.79.145.* 06.01.05, 01:03
            Cześć,
            Dziękuję. Niestety szukałem, ale nic nie udało mi się znaleźć o domkach,
            chociaż bardzo dobrze przeszukałem...:( Jak coś znajdziesz, to maźnij proszę,
            plizzzzzzz.
            Pozdrawiam,
            Chris
            • Gość: agniecha Re: DOM w Dolcanie IP: *.man.polbox.pl 06.01.05, 10:39
              O kurcze, przepraszam, to byl link do strony o mieszkaniach w Rembertowie.
              Tu sa linki o Zabkach:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=7816417&v=2&s=0
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=6810737&v=2&s=0
              I jak? Zdecydowales sie na kupno?
              Pozdrawiam.

• Gość: agniecha Re: DOM w Dolcanie IP: *.man.polbox.pl 06.01.05, 10:57
                proponuje Ci wpisac w wyszukiwarke DOLCAN i poszukanie info w 2003, tam jest
                sporo wypowiedzi.
        • Gość: S.W. Re: DOM w Dolcanie IP: *.ipartners.pl 07.01.05, 15:24
          Rzeczoznawca to bardzo dobry pomysł, ale nawet rzeczoznawca nie pomoże, jeżeli
          dom jest już zbudowany i pod tynkiem i ziemia przykryto wady.
          • Gość: Nulka Re: DOM w Dolcanie IP: *.compower.pl 14.01.05, 11:21
            Nie wszyscy rzeczoznawcy to budowlańcy z wykształcenia i praktyki, chyba
            że faktycznie rzeczoznawca z praktyką budowlaną (tzn. jego poprzedni/obecny zawód)
            wg mnie lepsi są inspektorzy nadzoru budowlanego (można zatrudnić z listy)
            lub znajomi budowlańcy
            • Gość: CHRIS77 Re: DOM w Dolcanie IP: *.dabrowka.waw.pl / 217.79.145.* 18.01.05, 22:56
              Dziękuję. Na szczęście wybrałem właśnie inspektora nadzoru:))) Męczy ich już:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka