Dodaj do ulubionych

Green House Development - Kryształowa

06.03.07, 22:48
Czy ktoś wie coś o tej inwestycji i o tym developerze?
Obserwuj wątek
    • Gość: p Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 22:52
      A co bys chcial wiedziec? wejdz na strone i tam wszystko masz. Drogo i jakies
      takie kiepskie uklady mieszkan jak na moje oko
      pozdr
      p
      • Gość: ag Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 15:50
        7 000 za metr -czy to jest drogo?? Uwazam że to jest całkiem rozsądna oferta
        jak na Bemowo, radze porównać z innymi ofertami deweloperów w tych okolicach,
        JW.Construction chce na Bemowie już 7800 za metr...no comments. Sama jestem
        zainteresowna mieszkaniem w tej inwestycji GHD na Kryształowej, i po wstępnym
        sprawdzeniu tego dewelopera wszystko wydaje się być oki...jak będzie dalej tego
        nikt nie wie, na pewno ruszyli już z budową i mają wszystkie potrzebne
        prawomocne pozwolenia.
        • Gość: p Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 22:03
          to fakt, cena standardowa. Ale mieszkania w tym budynku sa jakies dziwne.
          Wiekszosc mieszkan w okolicah ok 40 kilku metrow to 1 pokoj i jeszcze jakos
          dziwnie rozplanowany, np z 10 metrowym hallem. generalnie nie udalo mi sie
          znalezc sensownego rozkldadu w cenie ponizej 400 pln.
          pozdr
          p
          • Gość: gsc Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.spray.net.pl 12.03.07, 21:43
            Swoja droga - czy nie uwazacie ze okolica tam jest fantastyczna?
            Tzn bez przesady - sa blokowiska blisko, ale ogolnie sama ulica Krysztalowa jest
            niezwykle urokliwa, no i ten park. Chwilowo wyglada slabo, ale plany sa ambitne...

Mieszkania tam nie kupie, bo interesuje mnie tylko cos w okolicach 90m2 - a
            takich nie ma - ale okolice bede monitorowal :)
            • Gość: p Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.u.itsa.pl 13.03.07, 10:03
              Smieszy mnie tylko nazywanie parkiem czegos, co nigdy parkiem faktycznie nie
              bylo. Wychowalem sie na Jelonkach i dla mnie zawsze byla to po prostu wielki
              trawnik ze slupami elektrycznymi na srodku (i dlatego zapewne sie toto uchowalo
              w srodku osiedla). Ale rzeczywiscie okolica jak najbardziej ok w porownaniu z
              wieloma innymi inwestycjami.
              pozdr.
              p
              • Gość: Guzik Re: Green House Development - Kryształowa IP: 194.242.62.* 13.03.07, 10:26
                Jeżeli szukacie urokliwych miejsc na Bemowie to polecam okolice Fortów Bema.
                Jest duży park i cały czas jeszcze coś tam budują (choc z kupnem od deweloperów
                może być problem, bo jak coś "rzucą" to kupujący zgarniają w 2 godziny, ale jest
                sporo ofert z rynku wtórnego).
                • Gość: xxx Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 19:45
                  Witam,

czy ktoś już może zakupił mieszkanie w tej inwestycji GHD ?
                  • Gość: FunkyKoval Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.skynet.net.pl 02.05.07, 16:21
                    sam sie nad tym zastanawiam o ile jeszcze niejest za pozno

zwlaszcza ze mieszkam rzut beretem na borowego od 20lat wiec okolice znam jak wlasna kieszen

tylko ze strona developera niedziala :-(
    • sady2 Re: Green House Development - Kryształowa 24.03.07, 20:44
      Ja zakupiłem, budują z małym opóźnieniem ale narazie wszystko wygląda OK.
      Okolica faktycznie OK jak na bemowo przeprowadzilem mały wywiad środowiskowy z
      ludźmi z pobliskich domów. Sam mieszkam od urodzenia na Żoliborzu także
      przeprowadzka w takie miejsce nie była zbyt łatwa do zakceptowania. Ale polecam
      na stronie gminy Bemowo poczytać plan zagospodarowania przestrzennego w tej
      okolicy wyglada obiecująco i zaczyna być już realizowany od wiosny tego roku.
      • Gość: xxx Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 09:59
        W takim razie witam sąsiada :) Ja równiez zakupiłam mieszkanie w tej
        inwestycji, myśle ze opóźnienie jest tam naprawde niewielkie, z tego co się
        dowiedziałam informacje o zakończeniu etapu budowy garazu poziom -2 dostaniemy
        na dniach. Jezeli chodzi o okolice, to właśnie zaczęła sie tam budowa
        amfiteatru w Parku Górczewska - w projektach wygląda to całkiem przyjemnie
        • Gość: gosciu Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.spray.net.pl 25.03.07, 20:10
          Wczoraj bylem na spacerze w parku - budowa amfiteatru ruszyla a na
          wizualizacjach calosc wyglada naprawde swietnie :)

Mam nadzieje ze nie tylko wizualizacje beda ladne.. ;)
          • kolotwor Re: Green House Development - Kryształowa 27.03.07, 14:13
            Proponuję zapoznać się z sąsiedztwem bloków na Muszlowej. Główna menelownia i dilerownia na osiedlu.
            Nie zazdroszczę sasiedztwa :))) Jedyna zaleta to faktycznie park i najlepsze na Jelonkach przeszkole pod
            domem. Ciekawe tylko dlaczego ten Green House uparcie się nadal reklamuje, gdzie się da, nie ma
            chętnych na mieszkania? Startowali od 5 tys za metr, może robią jak Pirelli i podwyższają cene co chwila?
            • Gość: gosciu Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.spray.net.pl 27.03.07, 17:31
              Ostatnio jak pytalem to mieli po 7,5 za m2
            • Gość: xxx Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 18:26
              ciekawa jestem kiedy tam proponowali 5 tys z metr?? dzowniłam tam w listopadzie
              (kiedy dopiero co rozpoczeli budowe) i cena była 7 tys za metr, teraz w marcu
              tez była cena 7 tys za metr...wiec troche mnie dziwia niektórych tutaj osób
              komentarze, albo moze sie niektórym inwestycje pomyliły
              • Gość: steed Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.07, 23:28
                A sprawdzał ktoś jak sie ma cena metra vs. cena mieszkania, ktora podaja?
                Zasadniczo rozne.
                • Gość: Tomek Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:57
                  Kupilem tam mieszkanie, developer OK. Co do ceny metra vs ceny calkowitej to nigdy nie bedzie tak
                  samo, jak sie bedziesz dowiadywal u jakiegos developera to podadza ci cene samego mieszkania, a
                  dochodzi jeszcze metraz balkonu, jakis schowkow i miejsce parkingowe wiec nie sugeruj sie cena
                  mieszkanie
                  • Gość: rob Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.acn.waw.pl 27.08.07, 16:37
                    Deweloper przesadził z cena tarasu - polowa ceny m2, no i ten amfiteatr do
                    dopiero bedzie :) hucznie (dzielnica słynie z imprez :) teraz to dopiero bedzie
                    sie działo
                    • Gość: Balandis Re: Green House Development - Kryształowa IP: 81.210.22.* 04.09.07, 11:26
                      okolica - super pomimo że to blokowiska ale lokalizacja przy parku
                      przy cichej uliczce bardzo udana.

z ceną balkonów/tarasów naprawde przesadzili. Miałem upatrzone tam
                      piekne mieszkanko na ostatnim piętrze...Pokój 30m2 + 20m2 tarasu.....
                      Taras robił cene całości na poziomie 360 tys. - co jest nie do
                      przyjęcia za tak małe mieszkanko.

Pozdrawiam.
                      • Gość: Lester Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.stansat.pl 13.11.07, 23:01
                        Zawarłem z tym developerem umowe na mieszkanie w Ożarowie Mazowieckim, ich
                        pierwszej inwestycji. Budowa miała zostac zakonczona 15 grudnia 2006. Pozwolenie
                        na uzytkowanie budynku dostali 31 sierpnia 2007 !!!. Do dzisiaj nie ustalono
                        daty podpisania aktu notarialnego. Wg umowy powinno to nastąpić 15 listopada
                        2007 uwzgledniajac 180 dniowe opoznienie zastrzezone w umowie ze wzgledu na 2
                        okresy zimowe oraz bardzo niskie temperatury zimą 2006 potwierdzone wpisem do
                        dziennika budowy (podobno maja taki). Pod koniec października developer
                        przekazal klientom aneksy do umów przedwstępnych pozbawiajace ich wszystkich
                        praw do kar umownych, odsuwajace termin zakonczenia o kolejne 180 dni, bez
                        deklaracji daty podpisania aktu notarialnego.
                        Dodam, ze umowa przedwstepna przed podpisaniem byla kilka razy zmieniana ze
                        wzgledu na bledy merytoryczne i gramatyczne.
                        Jesli chcecie zawierac umowe z tym developerem , to przeczytajcie ja 10 razy ,
                        porownajcie z innymi oraz zawrzyjcie ją tylko i wylacznie w postaci aktu
                        notarialnego.
                        • Gość: Lester Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.stansat.pl 13.11.07, 23:05
                          Dodam jeszcze, że wiosną 2007, kiedy warunki pogodowe calkowicie sprzyjajały
                          pracom budowlanym, na budowie można było zobaczyc 2 robotników i nie było widać
                          żadnych postępów w pracach. Jednocześnie developer rozpoczął w grudniu 2006
                          inwestycję na Kryształowej, gdzie przerzucił siły robocze. Klientem inwestycji w
                          Ożarowie przekazywał mgliste tłumaczenia o postepie prac. Pierwsze oświadczenie
                          dla banku zostało wystawione w czerwcu z informacją, ze akt notarialny zostanie
                          podpisany pod koniec czerwca. Do dzisiaj akt notarialny nie został podpisany i
                          nie ma realnych przesłanek na podpisanie go w najbliższej przyszłości.
                          • Gość: gość 1 Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.gprs.plus.pl 17.11.07, 17:49
                            Przykro mi bardzo, ze macie problemy z inwestycj w Ozarowie. Z tego
                            co wiem, to inna ekipa budowała Inwestycje w Ozarowie i z uwagi na
                            fakt, ze były opoznienie, GHD zmieniło ekipę do budowania
                            inwestycji na Kryształowej, gdzie nie ma zadnyh opóznien. Czyli nie
                            przerzucano zadnych sił roboczych.Umowa jest znacznie lepsza nic
                            wiele innych umów innych developerów. Sprawdzałam umowe z prawnikiem
                            i jest ok.
                            • Gość: Rudy Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.aster.pl 17.11.07, 19:11
                              Buhahaha. Albo piszesz z biura sprzedaży co jest prawie pewne, albo
                              prawnik jest z wykształcenia weterynarzem. Buhahaha. KRS mówi o
                              doswiadczeniu developerskim właścicieli, które niestety polegało na
                              sprzedazy bułek na dworcu. mimo wszystko życze powodzenia
                              • Gość: Lester Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.stansat.pl 18.11.07, 23:45
                                Witam ponownie.
                                Developer udzielił w końcu rzetelnych informacji na temat opóźnień. Inwestycja w
                                Ożarowie to ich pierwsza inwestycja mieszkaniowa, więc pewnie zdobywali
                                doświadczenie w tej dziedzinie. Inwestycję rozpoczęli we wrześniu 2005 a na
                                wiosne 2006 ekipa budowlana rozwiazala z nimi umowę, zapłaciła karę i poszła
                                pracować do Warszawy do innego developera za wyższe stawki. Developerowi trudno
                                było znaleźć ekipę, która wykona pracę za stawkę umożliwiającą utrzymanie cen
                                mieszkań podanych w umowie przedwstępnej. Wiosna 2006 to początek szybkiego
                                wzrostu cen w branży budowlanej (wielki skok cen mieszkań, cen materiałów
                                budowlanych i stawek za pracę).
                                Obecne przedłużanie terminu podpisania aktów notarialnych to problem z
                                urzędnikami w Starostwie. Osoba w starostwie nie mogła poradzić sobie z
                                rozdzieleniem mieszkań od miejsc w garażu podziemnych, gdyż wcześniej nie
                                spotkała się z takim problemem :).
                                Ostatecznie developer nie podnosi cen z umowy przedwstepnej zawartej na początku
                                2006 roku i chce jak najszybciej rozwiazac kwestie urzędowe.
                                Szkoda, że znacznie wcześniej klienci nie zostali poinformowani rzetelnie
                                (najlepiej formalnie) o przyczynach opóźnienia. Podejrzewam , że problemy, na
                                jakie trafili oraz ich brak doświadczenia powodowały, że momentami gubili się w
                                tym wszystkim i pewnie nie wiedzieli, co robić.
                                Jak tylko podpiszę akt notarialny, pochwalę się i wtedy polecę developera Green
                                House Dewelopment.
                                Pozdrawiam,
                                • Gość: Lester Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.stansat.pl 18.11.07, 23:51
                                  Sprostowanie do poprzedniego postu:
                                  Pisząc o problemach z ekipą budowlaną, miałem na myśli wiosnę 2007, kiedy to na
                                  budowie właściwie nie było widać żadnych postępów.
                                  Pozdrawiam,
                                  • Gość: klient GHD Re: Green House Development - Do Lester IP: *.stansat.pl 15.12.07, 15:27
                                    Lester - Ja również jestem mieszkańcem budynku stawianego w Ożarowie
                                    przez GHD.
                                    Staram się teraz wybrnąć z kłopotów zwiazanych z ciągłym czekaniem
                                    na akt notarialny.
                                    Proszę o kontakt na jaoko@tlen.pl - myślę że możemy wymienić uwagi
                                    na temat działań "naszego" Developera i rozwiązania
                                    sprawy "trudnych" aneksów do umowy.
                                    Pozdrawiam
                                    • Gość: Lester Re: Green House Development - Do Lester IP: *.stansat.pl 15.12.07, 19:43
                                      Witam!
                                      Tak jak obiecałem, informuję, że w tym tygodniu podpisałem akt notarialny i
                                      zapłaciłem kwotę mniejszą niż maksymalne stawki notariuszy. Aneks odbierający mi
                                      wszelkie prawa podpisałem, ale dopiero po ustaleniu konkretnego terminu
                                      podpisania aktu notarialnego (wierząc w dobre intencje dewelopera).
                                      Cały proces od podpisania umowy przedwstępnej do podpisania aktu notarialnego
                                      mogę podsumować w ten sposób: inwestycja Green House Development była pierwszą
                                      inwestycją mieszkaniową tej spółki. Dodatkowo trafili oni chyba na najgorsze z
                                      możliwych warunków do realizacji. Brak doświadczenia (w tym brak obycia z
                                      realiami urzędów) oraz trudne warunki rynkowe spowodowały tak znaczne opóźnienia.
                                      Sądzę, że wspólnicy GHC bogatsi w doświadczenia i działający w bardziej
                                      stabilnych warunkach rynku budowlanego będą w stanie realizować kolejne
                                      inwestycje w założonych terminach.
                                      Pomimo wszystkich niedociągnięć ostatecznie odbieram wspólników spółki, z
                                      którymi miałem do czynienia, jako uczciwych ludzi z dobrymi chęciami i
                                      intencjami. A z dobrymi chęciami jak jest, to każdy wie ;).
                                • Gość: zxcv Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 00:38
                                  opużnienia były przez to że wykonawcy niechcieli robić u tych
                                  niewypłacalnych oszustów
                              • Gość: redrock Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.de.storck.com 05.02.08, 11:36
                                Witam,
                                rowniez kupilem mieszkanie przy Krysztalowej - prawnik nie mial
                                zastrzezen co do jej konstrukcji. Ponadto, ze strony dewelopera
                                wyszla propozycja podpisania umowy przedwstepnej w formie aktu
                                notarialnego... (jako obowiazujacy standart). Co do umowy i
                                dokumentow - nie budza zadnych zastrzezen, poza tym w momencie
                                sprzedazy budowa byla w toku - a nie jak w przypadku wiekszosci
                                inwestycji w planach...
                      • Gość: xxx Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.08, 17:34
                        Witam,
                        czy ktoś z Państwa wszedł juz na budowe i ogladał swoje mieszkanie w
                        środku? Z uzyskanych informacji wynika , ze deweloper chce oddać
                        mieszkania na Kryształowej już na wczesną wiosne, choc pracy w
                        środku jeszcze tam sporo...
                        • Gość: gosc Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.08, 13:27
                          Tak, ja widziałam juz swoje M wielokrotnie? Robilizmy poprawki
                          elektryczne, hydrauliczne itp. wiec wyzyty byly konieczne. Pracy
                          jest sporo wewnątrz,ale zalezy ile osob tam pracuje, jak by bylomich
                          sporo to mają szanse sie wyrobic. Teraz to juz z górki. Pozdraiwam
        • Gość: zxcv Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 00:32
          wsystko do dupy
    • Gość: Darek 552 Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.jelonki.robbo.pl 14.01.08, 12:16
      Witam,
      Dwa pytania dla zainteresowanych, które możecie zadać developerowi:
      Dlaczego inspektor nadzoru zrezygnowała kilka miesięcy temu z prowadzenia tej
      inwestycji?
      Czy jest zgoda na podłączenie do wodociągu, jeżeli to do którego, bo najbliższa
      rura jest własnością prywatną i ma tylko 100 mm średnicy?

Pozdrowienia
    • Gość: persephone Uwaga na developera - umowa tylko notarialnie!!! IP: *.stansat.pl 14.01.08, 18:31
      Radzę uważać na developera - też wydawało nam się że wszystko w
      porządku, a w tej chwili developer wymusza na nas podpisanie
      zbójeckiego aneksu i żąda dodatkowych pieniędzy za powierzchnię pod
      ścianami w mieszkaniu. Niestety nie podpisaliśmy umowy notarialnie
      więc teraz aktu notarialnego ani widu ani słychu. Firmie wydaje się
      że wymyślony przez nich aneks obowiązuje bez podpisu drugiej strony.
      Aneks kasuje wszelkie prawa klienta związane np. z karami umownymi i
      nalicza każdemu mieszkańcowi większą powierzchnię, za którą
      oczywiście trzeba dopłacić.
      Jeśli ktokolwiek myśli, że podpisana obustronnie umowa do czegoś
      zobowiązuje to w przypadku Greenhouse grubo się myli.
      • Gość: gosc Re: Uwaga na developera - umowa tylko notarialnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.08, 13:22
        CZy chodzi o mieszkania na Kryształowej czy o mieszaknia w Ożarowie?
        pozdrawiam
        • persephone Re: Uwaga na developera - umowa tylko notarialnie 17.01.08, 13:28
          Chodzi o Ożarów, bo to jest inwestycja zakończona - po tym co nam
          się przydarzyło jesteśmy mądrzejsi i jesli ktoś planuje współpracę z
          tym developerem to proponuję maksymalne zabezpieczenie czyli umowę
          notarialną na wstępie. Jeśli nie, to wymyślą cokolwiek będzie dla
          nich wygodne.
    • Gość: Fabiusz Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.jelonki.robbo.pl 07.02.08, 11:06
      Inspektor nadzoru zrezygnowała z prowadzenia tej inwestycji, po tym jak
      zobaczyła co wyprawiają "fachowcy".
      • Gość: pioytre Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.08, 17:44
        Ja kupilem mieszkanie na Krysztalowej. Jak to jest mozliwe, ze
        inspektor budowy zrezygnował? kiedy zrezygnował. Przeciez sa
        prowadzone prace wykonczeniowe. Nie rozumiem jak inspektor budowy
        mogł zrezygnować, albo mowi ze nie jest tak jak powinno, albo
        dostaje kase pod stolem i ryzykuje.
        • Gość: test Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.chello.pl 25.02.08, 17:12
          Mam pytanie bo pierwotnie miałem podpisana standardową umowę lecz po
          tygodniu zmieniłem na akt notarialny. Czy może ktoś z mieszkańców
          który ma zwykłą umowę sprawdzić planowany termin oddania budynku do
          użytkowania, z aktu notarialnego wynika 1 czerwiec 2008.

• Gość: xxx Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 09:49
            Z aktu notarialnego wynika ze 1 czerwiec 2008, natomiast z pierwszej
            umowy standardowej z deweloperem wynika że deweloper ma czas do
            końca czerwca 2008 (20 m-cy od momentu rozpoczęcia budowy)
            • Gość: gsc Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.spray.net.pl 04.05.08, 21:19
              i jak z ta inwestycja? Ogladam sobie ten budynek i od jakiegos czasu nie widac
              postepow w wykanczaniu elewacji.
              Czy dadza rade oddac do konca czerwca?
              • Gość: gksk Re: Green House Development - Kryształowa IP: 193.24.14.* 05.05.08, 11:31
                Z zewnątrz elewacjaj stoi ale za to w środku wykańczaja.Do mnie
                trafiło pismo ze pierwsze planowane odbiory mieszkan planowane na
                miesiac maj- ciekaw jestem czy to nie jakis bubel.
                • Gość: xyzzz Re: Green House Development - Kryształowa IP: 217.153.180.* 05.05.08, 14:52
                  w tym tygodniu mają instalować windy, co podobno trwa od trzech do
                  czterech tygodni - akurat tą informacje mam z innych źrodeł niż
                  deweloper, też dotarło do mnie pismo że w maju mają być pierwsze
                  odbiory techniczne, ale cięzko to widze, budynek jeszcze nie
                  pomalowany, balkony to na razie tylko barierki, tez nie wykończone,
                  ale zostało jeszcze cztery tygodnie - zobaczymy
                  • Gość: eboj Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 21:46
                  • Gość: tboj Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 21:52
                    Jak jest z umowami notarialnymi. Czy ktoś z Was ma taką umowę
                    sporzadzoną i ile go ta przyjemność kosztowała? Czy nie obawiacie
                    się jakichś niespodzianek ze strony developera? Jak obserwuję
                    postępy na tej inwestycji i słucham zapewnień developera o wstępnych
                    obiorach to mam obawy czy coś się za tym nie kryje. Czy ktoś z Was
                    ma jakąs rzetelną informację o termnie podpisania aktu notarianego?
                    • Gość: gksk Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.chello.pl 14.05.08, 21:33
                      Umowa przedwstepna w formie aktu notarialnego to koszt okolo 1,5
                      kafla po znizkach w kancelarii w której ten deweloper podpisuje. W
                      umowie ostateczny termin aktu notarialnego przekzania własnosci
                      lokalu to 31.12.2008 tak że między Bogiem a prawda do tego momentu
                      maja czas pózniej naliczaja się im kary, które de facto i tak są
                      śmieszne. Co do zapewniem dewelopera to pozostaje tylko czekać.
                      Pierwsze odbiory techniczne żekomo miały być w maju. Już w tym
                      momencie jestem więcej niż przekonany że to chwyt omamiający z ich
                      strony bo przez te kilkanaście dni napewno nie zdążą. Poczekamy
                      zobaczymy czy dalej bedą stosować tego rodzaju nieładne chwyty
                      marketingowe.
                      • Gość: Redrock Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.de.storck.com 20.05.08, 15:57
                        Dodam tylko, iz dostalem kolejne pismo od dewelopera w
                        temacie "przewidywanego" terminu odbioru... tym razem ma to byc w
                        czerwcu! (poprzednia informacja zakladajaca termin w maju pozostala
                        bez zadnego komentarza ze strony GHD).
                        • Gość: gksk Re: Green House Development - Kryształowa IP: 193.24.14.* 21.05.08, 11:43
                          Zaczyna sie!!!!!
                        • Gość: tboj Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.08, 20:48
                          Byłam w sobotę 17 maja na budowie. Jedna winda jest osadzona,
                          drugiej jezcze nie ma. Wszystkie kanały, gdzie znajdują się r ożne
                          instalacje nie są obudowane. Na piętrach 2 -4 na korytarzach są
                          ułożone płytki, brak wykończenia. Ściany nie ruszone, poza tym, że
                          otynkowane. Schody też nie zrobione. Ściany w lokalach porysowane,
                          ze wgłębieniami nie nadają się pod farbę.Otwory wentylacyjne w wielu
                          lokalach nie wykute i nie oprawione. Jednym słowem, w budynku
                          wewnątrz jest jeszcze bardzo dużo do zrobienia. Z zewnątrz - gołym
                          okiem widać - też sporo zostało. Na balkonach również brak płytek.
                          Nie wiem skąd bierze się termin określany przez developera o
                          wstępnym odbiorze w maju czy czerwcu tego roku.
                          Jeśli masz jakieś nowe informacje - napisz.
                          Pozdrawiam
                          • Gość: nowy gosc Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 21:29
                            deweloper informuje, ze podobno już są wyznaczone pierwsze terminy
                            odbioru dla mieszkancow parteru - bardzo ciekawe , bo na balkonach
                            sa tylko barierki, a nie ma nawet jeszcze szyb - jeśli w takim
                            stanie chce nas zaprosić na odbiory mieszkań i bierze
                            odpowiedzialnosc za to co sie moza stac na "placu budowy" przed
                            uzyskaniem pozowlenia na uzytkowanie budynku( a w takim stanie jak
                            jest teraz pozwolenia by takiego nie otrzymał) to chyba deweloper
                            chce miec jakies prawne kłopoty - to po pierwsze. Po drugie, co do
                            jakości wykonania - w załączniku do umowy jest wyraźnie napisane ze
                            na ścianach maja być tynki gipsowe gotowe do malownia , a na
                            balkonach płytki - mam zamiar i oczywiście Państwu też polecam
                            przybyc na odbior mieszkania ze swoim Inspektorem Budowlanym i jeśli
                            w takim stanie deweloper zamierza oddac nam mieszkania nie
                            podpisywac sie pod protokołem odbioru,jako ze mieszkanie jest
                            zwykłym placem budowy jaki widac i nie spełnia podstawowych warunków
                            wykończenia. pozdrawiam
                            • Gość: Max Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.08, 10:33
                              Ja jestem mieszkańcem parteru i dostałem tylko pismo, że odbiór ma
                              być w czerwcu, bez konkretnej daty, ale z tego co widzę to jestem
                              ciekaw co mam odbierać brak tarasu, juz nie wspomnę o wielkim leju
                              do okoła zamiast ogródka
                              Piszcie ludzie jak macied jakieś info, bo brak informacji ze strony
                              developera. Rozmawiałem z ludzmi na budowie i twierdzili, że do
                              września potrwa wykańczanie
                              • Gość: tboj Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.08, 21:29
                                Czy ktoś z Was, kto podpisal notarialnie umowę, dokonał wpisu do
                                księgi wieczystej? Jaki termin oddania inwestycji jest określony w
                                umowie notarialnej osób (Dz. Ustaw nr 90 poz.1011 z późniejszymi
                                zmianami), które niezbyt dawno podpisały taką umowę? Słyszałam, że
                                development w umowach notarialnych nie zawarł klauzuli o odsetkach,
                                jakie miałby zapłacić z tytułu niedotrzymania terminów, czy to
                                prawda? Ja nie mam podpisanej umowy notarialnej? Czy macie równieź w
                                umowie klauzulę, iż sprzedający czyli development ma prawo do
                                sprzedaży inwestycji? (par.15 pkt.2 umowy).
                                • Gość: Redrock Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.centertel.pl 10.06.08, 22:34
                                  Witam,
                                  odpowiem tylko na pierwsza czesc pytania - "Czy ktoś z Was, kto
                                  podpisal notarialnie umowę, dokonał wpisu do księgi wieczystej?" -
                                  jasne ze tak, mozesz to nawet sprawdzic osobiscie proszac GHD o
                                  przeslanie e-mailem aktualnego skanu wypisu z ksiegi wieczystej -
                                  widnieja tam wpisy poszczegolnych mieszkancow - wpisanych jest
                                  conajmniej kilkanascie nazwisk (stan z poczatku kwietnia)
                              • Gość: Redrock Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.centertel.pl 10.06.08, 22:24
                                Sa juz wyznaczone terminy odbiorow dla niektorych mieszkan (z tego
                                co wiem pierwsze odbiory rozpoczely sie 09 czerwca 2008r.). Poza
                                tym - jak widac na placu budowy jest jeszcze troche prac do
                                zrobienia, niemniej poszczegolne mieszkania wraz z balkonami
                                wygladaja na "gotowe" do odbioru (przynajmniej z zewnatrz). I
                                jeszcze jedno - deweloper rzeczywiscie nie kwapi sie do informowania
                                na biezaco o sytuacji, niemniej, polecam kontakt telefoniczny z GHD -
                                mozna wyjasnic wszelkie watpliwosci.
                                • Gość: xyz Re: Green House Development - Kryształowa IP: 212.87.0.* 11.06.08, 17:06
                                  Czy ktos wie kiedy budynek ma być oddany do użytku?
                              • Gość: zxcv Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 01:22
                                inspektor tej budowy to dureń sprawia wrarzenie zagubionego w akcji
                                oglądałem ten budynek jak był w surowym stanie (poraszka) tynki w
                                środku robione były w największe mrozy zobaczcie jak są wykonane
                                obrubki w drzwiach balkonowych i na balkonach piaskowiec ktury jest
                                na ścianachjest niezaimpregnowany po pół roku będzie zielony i
                                niedaj borze pocieknie po elewacji która chyba jest najładniejsza
                                zcałego budynku obserwuje tą budowe dość długo i naprawde wad tego
                                budynku jest durzo miałem ochote na te mieszkania ale potym co
                                zobaczyłem podczas całej tej inwestycji i po tym jak inspektor
                                nieumiał sobie poradzić na tej budowie poprostu przerosło go to
                                wszystko wyleczyłem się raz dwa pozdrawiam nowych mieszkańców tego
                                budynku i rzyczę powodzenia
    • j.bartosiewicz.0 Re: Green House Development - Kryształowa 11.06.08, 07:18
      Znam sprawe !

Jeden z moich dalekich kuzynow jest zaangazowany !

Reczymy rodzinnie za krysztalowa uczciwosc inwestycji oraz doskonale parametry !

ja jezeli szukalbym mieszkania nie pozalowalbym zielonych na zakup nieruchomosci
      w tej inwestycji !
      • Gość: xyz Re: Green House Development - Kryształowa IP: 212.87.0.* 11.06.08, 17:11
        Ja tez nie mam podpisanej umowy notarialnej
        "Czy macie równieź w
        umowie klauzulę, iż sprzedający czyli development ma prawo do
        sprzedaży inwestycji? (par.15 pkt.2 umowy)." Jest coś takiego, nie mam umowy
        przy sobie, ale kojarze taki zapis, próbowałem negocjować, ale nie udalo się,
        zresztą jak i z innymi niedozwolonymi klazurami w umowie. Mam jednak nadzieje,
        ze razem wspolnie mieszkaćy nie damy się deweloperowi i zmienimy niekorzystne
        zapisy np. o utworzeniu wspolnoty.
        • Gość: tboj Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.08, 21:54

Jest cos takiego w obecnym prawie polskim jak klauzula zakazana.
          Analizując naszą umowę, ta sytuacja rownież występuje, np. dotyczy
          to zwrotu 5% develeperowi w chwili rezygnacji z udziału w
          inwestycji, narzucanie nam zarządzanie nieruchomością przez okres 3
          lat, itd. Za takie zapisy w umowie grożą develeperom obecnie duże
          kary, gdyby ktoś z nas złożył skargę.
          Wracając do inwestycji - klatki schodowe, korytarze i balkony do 4
          piętra włącznie prawie wszystkie są wyłożone płytkami, ale nie do
          końca, wymagają jeszcze duzo pracy wykonczeniowej. Na 5 piętrze na
          tarasach -tragedia, zupelnie nic. Windy zamontowane, nie wiem czy
          działają. W niektorych mieszkaniach założone gniazda i widać, że
          ściany były poprawiane - wyrównywane wgłębienia i rysy, wyglądają
          lepiej niż 2 - 3 tygodnie temu. W garażach szlifowana jesy posadzka -
          są nawet fajne, dosyć obszerne. Całośc wygląda coraz lepiej, ale
          jeszcze kupa roboty.
          Pozdrawiam
        • Gość: tboj Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.08, 22:00
          TAK, ten zapis w umowie, iż sprzedający czyli development ma prawo
          do sprzedaży inwestycji? (par.15 pkt.2 umowy jest u mnie w umowie
          również. Ciekawi mnie czy w umowach podpisanych notarialnie jest
          również taki zapis. Proszę o informację osoby, które mają podpisana
          umowę notarialnie. Wydaje mi sie zę taki zapis w tych umowach nie
          mógł byc zawarty. Jeszce raz proszę o informację.
          • Gość: nowy gosc Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.08, 10:14
            mam podpisane dwie umowy, w umowie zwykłej rzeczywiscie jest taki
            zapis iz deweloper ma prawo do sprzedaży inwestycji, ale w umowie
            notarialnej nie ma wogóle takiego zapisu. Co do narzucania nam
            zarządzania nieruchomoscia przez dewelopera przez kolejne 3 lata
            jest to jedna z praktyk deweloperów, ktore znajduje sie w zbiorze
            klauzul zakazanych i jako przyszli mieszkancy wszyscy razem bez
            problemu myśle bedziemy w stanie skutecznie zadziałać i powołac
            wspólnote mieszkaniowa. Ja z koleji mam pytanie , czy ktos juz z
            Państwa odebrał mieszkanie, podobno pierwsze mieszkania sa juz po
            odbiorze technicznym? czy były jakies duze usterki, które
            zgłosiliscie Panstwo przy podpisywaniu protokołu odbioru?
            • Gość: max Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.chomiczowka.waw.pl 16.06.08, 11:19
              Ale kto tak mówił, że pierwsze lokale są po odbiorze? ktoś coś wie na 100% czy
              to takie plotki, przecież budowa jest jeszcze rozgrzebana
              • inezkaw Re: Green House Development - Kryształowa 19.06.08, 16:00
                Witam
                Jesteśmy już po wstępnym odbiorze technicznym, za wyjatkiem mało
                dokładnych tynków więszych uwag nie bylo. Wszystko przebiegło szybko
                miło i sprawnie. Deweloper robi wszystko aby jak najszybciej oddac
                budynek - to widać przecież po pracach budowlamych.
                • Gość: max Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.chomiczowka.waw.pl 23.06.08, 18:31
                  Witam, z którego piętra Pan jest? Czy to że Pan odebrał mieszkanie oznacza, że może je pan wykańczać? Przecież budynek jest nie odebrany w całości?
                  • Gość: xyz Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.igcz.poznan.pl 24.06.08, 13:56
                    Jak można odebrać mieszkanie, kiedy budynek nie jest oddany do użytku??? Tak sie
                    praktykuje, ale nie jest to chyba zgodne z prawem. Deweloperm naciska na nas ,
                    aby odbierać mieszkania, bo chce uniknąć płacenia kar za opożnienia w budowie.
                    Zgodnie z umową ma czas do końca czerwca. Byłem w ostan piatek na budowie, jesli
                    budynek w takim stanie zostanie oddany do użytku, to bedzie to duży przekręt.
                    CZY KTOS BEDZIE WALCZYL O WYPLAENIE KAR ZA OPIZNIENIA? Ja wynajmuje z zoną
                    mieszkanie i w tej sytuacji jestśmy narażeni na kolejne miesiace placenia za nie
                    swoje mieszkanie, a planowalismy juz od marca wykonczyc swoje i jak najszybciej
                    sie przeprowadzic :(
                    • Gość: tboj Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.08, 17:41
                      wczoraj byliśmy na bodowie. Akurat instalowano kablówkę - w garaz€
                      montowano skrzynkę. Klatki schodowe wymagają jeszce sporo pracy
                      wykończeniowej. Zaczynają wyglądać przyzwoicie. Zgodnie z
                      ustaleniami maja być wykończone do końca lipca - jest to jednak
                      termin nierealny. Rzeczywiście niektóre lokale są pozamykane na
                      klucz, to są te lokale, w których porobiono już poprawki. Hole
                      wymagają znacznie więcej pracy. Klatki ani hole nie są też
                      przygotowane jeszcze do malowania. Z mediów też narazie nie można
                      korzystać, więc wykonywanie jaichkolwiek robót (zakładając, że
                      odbierzemy mieszkanie) jest rownież nierealne. Chyba to jeszcze
                      długa droga do zakończenia robót. Coprawda są rozpoczete prace przy
                      ogrodzeniu, ale to o niczym nie świadczy. Ciekawi mnie jakie
                      odpowiedzi uzyskujecie Państwo od developera na pytanie, kiedy
                      osttecznie budynek zostanie oddany do użytkowania. Myślę, że
                      należałoby zażadać od developera odsetek czy też odszkodowania z
                      tytułu opóźnień. Jeśli ktoś ma jakieś informacje, proszę o ich
                      przekazanie.
                      Pozdrawiam
                      • Gość: nowy gosc Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 18:25
                        deweloper telefonicznie udziela informacji iż nie ma problemu z
                        odebraniem mieszkania już teraz , tylko jak to jest mozliwe jak
                        budnek nie został jeszcze oddany do użytkowania i jak poniżej
                        Państwo wspomnieli nie mozna korzystac jeszcze z mediów? wiec jaki
                        mamy wykańczac w takim stanie odebrane mieszkania? odnośnie zapłaty
                        odsetek przez dewelopera jak najbardziej uwazam ze powinnismy o nie
                        walczyc - jest to zgodne z umowa , ktora podpisaliśmy. Ulewnych
                        deszczy, uciązliwej zimy , ani innych anomalii pogodowych nie
                        było,które mogłyby spowodować opóżnienie w budowie - a jeżeli
                        deweloper stwierdzi ze były takie, to prosze udowodnic w Dzienniku
                        budowy, kiedy był taki moment. Patrzac na tempo prac
                        wykończeniowych mam wrazenie ze koniec sierpnia staje sie realnym
                        terminem na legalny, zgodny z umowa obiór kluczy...
                        • Gość: gosc Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 15:15
                          mam pytanie, czy ktos sie orientuje kiedy bedzie płacony czynsz za
                          mieszkanie, czy od razu po odbiorze? Jesli ktos odbierze juz teraz
                          mieszkanie w takim stanie jak jest blok i teren wokół to kiedy moze
                          sie spodziewac opłat czynszu.
                          • Gość: Redrock Re: Green House Development - Kryształowa IP: 195.205.251.* 03.07.08, 09:53
                            Witam,

przed chwila czytalem umowe - jest tam jasno sprecyzowane, ze czynsz
                            (a w zasadzie oplata za utrzymanie w nalezytym stanie) powinien byc
                            oplacany od chwili wydania lokalu potwierdzonego aktem notarialnym -
                            wiec mozna by przypuszczac ze dopiero od chwili podpisania aktu...
                            Niemniej, wyjasnienia telefoniczne dewelopera wskazuja ze bedzie to
                            moment podpisania protokolu odbioru - co moim zdaniem jest troche
                            naciagane. Napisze wiecej jezeli bede znal juz ostateczne ustalenia
                            po odbiorze.

I jeszcze jedno pytanie - jako ze niemozliwe jest podpisanie umowy z
                            Zakladem Energetycznym bez posiadania aktu wlasnosci mieszkania -
                            czy Panstwo rowniez zetkneli sie z propozycja dewelopera dotyczaca
                            ryczaltu za zuzycie energii elektrycznej i wody do momentu
                            podpisania umowy z ZE i zalozenia odrebnego licznika?
                            • Gość: gksk Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.devs.futuro.pl 04.07.08, 17:38
                              Po rozmowie z deweloperem również otrzymałam informacje na temat
                              zryczałtowanego pokrycia kosztów za użytkowanie wody i energi do
                              momentu podpisania z Zakładem Energetycznym umowy oraz założenia
                              licznika.Na chwile obecną nie wiedząc na jakiej podstawie stwierdził
                              to deweloper koszt każdego z mediów około 50 zł miesięcznie.
                              Jeżeli chodzi o informacje dotyczące odbiorów lokali otrzymałam
                              informację że już trwają odbiory mieszkań osób którym zależy na
                              czasie.Deweloper poinformował że ostatnia ekipa wykończeniowa ma
                              schodzić z placu budowy w okolicy 20 lipca bo do tej daty mają
                              zakontraktowane terminy zakończenia robót. Na pytanie kiedy terminy
                              sporządzania aktów notarialnych otrzymałam odpowiedz ze druga połowa
                              sierpnia. Powiem tak daty grubymi nićmi szyte.
                              Jeżeli chodzi o stan mieszkania to powiem tak mieszkanie już jest
                              zamknięte rzekomo już można odbierać ale jak weszłam to sie
                              załamałam Alternatywy 4 to chyba przy ty bóstwo. Ściana działowa
                              pęknięta na prawie całej długości. Tynk który mam być przygotowany
                              pod malowanie jest w okropnym stanie, pełno nierówności i
                              chropowatości gdzie nie gdzie zaraz pewnie odpadnie. Przy
                              wszelakiego rodzaju przyłaczach instalacji wodnych widać ślady
                              skuwania i na szybko załatane zaprawą.
                              Kontakty, włączniki światła i gniazda telewizyjne nie trzymają
                              poziomu usytuowane na różnych wysokosciach. Na balkonie wystająca z
                              pod płytek izolacja poprzycinana w cały świat.
                              Oglądałam tylko z grubsza.
                              • Gość: t Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.08, 19:11
                                mama miszkanie na 4 piętrze. U mnie też nie było ciekawie, ale teraz
                                nawet nieźle wyrównano ściany, Tam, gdzie odstawał tynk, wszystko
                                zostało zerwane do nalożenia nowego. O ile mozna sie zorientować
                                bądąc na budowie, to pod farbę przygotowywane są piętra od czwartego
                                w dół. Może masz mieszkanie na niższym piętrze?
                                Pozdrawiam

Czekam na nowinki z budowy i informacje zasłyszaną od developera.
                                • Gość: Gość Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.ifsab.se 09.07.08, 11:18
                                  1. Obdiór techniczny i stan budynku
                                  Mamy mieszkanie na trzecim piętrze i 21.06.08 mieliśmy odbiór
                                  techniczny.
                                  Nie było żadnych usterek na ścianach, oknach, drzwiach z elektryką,
                                  gniazdkami itd. pomijając wpisane uwagi jak zamontowanie szyb w
                                  balustradzie i wiedeofonu.
                                  Instalacja elektryczna jest gotowa ale w mieszkaniu nie ma jeszcze
                                  napięcia (to samo dotyczy wody).
                                  Gdy GHD poprawi powyższe braki, będziemy mogli zwrócić się do firmy
                                  Witex o komplet kluczy i zniszczyć obecny, używany na budowie.
                                  Jeśli chodzi o stan budynku (byłem tam wczoraj), to wciąż jest tam
                                  sporo do zrobienia (głównie prace wykończeniowe wewnątrz).
                                  Wczoraj montowano przyłącze do wodociągu, więc wyglada na to, że
                                  woda może być w mieszkaniach w tym tygodniu, jak się dowiedziałem
                                  prąd powinien być za jakieś 10 dni (to nie są informacje od GHD).
                                  Patrząc na budynek nie wierzę, że ostania ekipa wykończeniowe
                                  zejdzie z placu budowy 20 lipca - wtedy będziemy musieli klatki
                                  schodowe wykończyć sami :)
                                  Do dokończenia jest zewnętrzna elewacja, do zamontowanie część szyb
                                  w balustradach, do zrobienia ogrodzenie wokół budynku.
                                  Wewnątrz do zabudowania są niektóre piony, szafki elektryczne, na
                                  klatkach widać ogólny bałagan.
                                  Moim zdaniem prace wykończeniowe mogą spokojnie potrwać do końca
                                  Sierpnia - będę bardzo zaskoczony jeśli skończą wcześniej.
                                  Kiedy zostanie wydane zatem pozwolenie na użytkowanie budynku - nie
                                  wiem, ale to może zająć jeszcze jeden miesiąc, zapewne.

2. Prace wykończeniowe
                                  Powodem dla którego zdecydowaliśmy się na odbiór techniczny
                                  mieszkania gdy budynek jest w takim stanie to fakt, że zależy nam na
                                  czasie.
                                  Przez to w momencie gdy deweloper wykańcza klatki, my będziemy mogli
                                  wykańczać mieszkanie - w tym momencie opóźnienie nie jest dla nas
                                  tak dotkliwe. To racja, że na budowie może zdarzyć się wszystko, ale
                                  gdy mieszkanie będzie zamknięte naszymi kluczami i będą w nim media
                                  nie widzę w wykańczniu żadnego problemu (pod warunkiem że sprawdzi
                                  się wodę przed układaniem podłóg itd.).

3. Obmiar geodezyjny i aneks do umowy
                                  Moja rada to dokładne sprawdzenie obmiaru geodezyjnego i podanej tam
                                  powierzchni mieszkania.
                                  Nasze mieszkaniae było w tym dokumencie 0 1,90 m większe niż w
                                  rzeczywstości - na podstawie tego deweloper oblicza ostateczną cenę.
                                  Co prawda z poprawieniem wyliczenia nie było żadnego problemu, ale
                                  co by było gdybym nie sprawdził i czy firma geodezyjna popwinna
                                  sobie pozwalać na takie wpadki, to już inna historia.
                                  W ostatnim aneksie do umowy znajduje się zapis, że kupujący zrzeka
                                  się prawa do odsetek za opóźnienie, tutaj deweloper powołuje się na
                                  punkt mówiący o "zwłoce w wydaniu należnych pozwoleń, która to nie
                                  jest zależna od dewelopera".
                                  Mam wrażenie że nawet gdy podpisze się ten aneks, to o odestki nadal
                                  moglibyśmy zawalczyć - taki zapis może mieć jakąś "moc prawną" tylko
                                  w przypadku opoźnień niezależnych od dewelopera. Na budowwie widać,
                                  że nie wszystkie są niezależne.
                                  Ogólne moje wrażenie jest takie, że deweloper poszedł nam trochę na
                                  rękę i kwestię odsetek, każdy musi przemyśleć sam.
                                  W naszym przypadku gdyby budynek został oddany do końca czerwca i
                                  tak miesiąc albo półtora potrzebowalibyśmy na wykończenie mieszkania.
                                  Równie dobrze, zamiast tego deweloper mógłby dokładnie przestrzegać
                                  zapisów umowy, wypłacić odsetki - owszem, ale wydać nam mieszkanie
                                  za półtora miesiąca lub przy podpisywaniu aktu.
                                  • Gość: greck Re: Green House Development - Kryształowa IP: 217.153.180.* 09.07.08, 15:14
                                    jeżeli nie ma jeszcze podłączonej wody do mieszkań i prądu, to jaki
                                    sens miało odebranie mieszkania w czerwcu , a nawet i teraz kiedy
                                    nie można zacząć prac wykończeniowych? ja jednak sie wstrzymam,
                                    chyba ze deweloper wyśle oficjalne pismo zapraszające mnie na odbiór
                                    techniczny mieszkania.
                                  • Gość: bbb Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.08, 21:05
                                    O jaki aneks chodzi, czy aneks ten jest przedstawiany w momencie
                                    dokonywania odbioru technicznego i czego on dokładnie dotyczy - czy
                                    tylko rezygnacji z odsetek, czy jest w nim określony kolejny termin
                                    oddania mieszkań, czy może jeszcze coś innego. Czy w momencie
                                    odbioru technicznego koniecznym jest wplacenie ostatniej raty, która
                                    miała być uiszczona na konto developera w momencie podpisywania aktu
                                    notarialnego. Jak z opłatą za czynsz, czy developer nie będzie
                                    naliczał go od tego momentu.
                                    Co do stanu budynku wewnątrz, dzisiaj sobota - do południa nic tam
                                    sie praktycznie nie działo. Jakiś chłopak (dokladnie tak - być może
                                    że był to syn jakiegoś robotnika) szpachlował ściany - tempo prac,
                                    że ho ho - może do zimy coś drgnie. Jestem na budowie dosyć często i
                                    widzę, że tempo coraz mmiejsze. Może developer coś knuje? Wiem, że
                                    podpisał porozumienie ze spółdzielnią mieszkaniową "Górczewska", iż
                                    ogrodzenie naszego budynku od strony ulicy Muszlowej przekaże jej na
                                    własność w zamiam za korzystanie z jej terenu od tamtej właśnie
                                    strony i ma to być sfinalizowane w maju 2009r - tak w maju 2009r. Od
                                    strony ul. Muszlowej ogrodzenie budowy znajduje się na terenie
                                    spółdzielni, teren naszej działki aż tam nie sięga.
                                    Pozdrawiam
                                    • Gość: greck Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 15:36
                                      Jesli to prawda ze ogrodzenie budynku bedzie od strony ul.Muszlowej
                                      własnoscia spółdzielni, a nie naszego budynku, to chyba najbardziej
                                      powinno zaniepokoić to mieskzańców parteru - przeciez beda miec tam
                                      ogródki, czy to znaczy, ze teren przeznaczony na ogródki, nie jest w
                                      całosci własnościa dewelopera? dziwna sprawa
                                      • Gość: rr Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.08, 16:39
                                        To niezupełnie tak, ogrodzenie budynku od strony ul.Muszlowej
                                        - zgodnie z tym porozumieniem - ma być własnoscią spółdzielni,
                                        natomiast będzie ono przesunięte na teren działki developera. Jednym
                                        słowem - ogródki od ul. Muszlowej nie będą sięgały tak daleko jak to
                                        teraz wygląda, bo obecnie płot stoi na dzialce społdzielni,
                                        ogrodzenie docelowe musi być wykonane na naszej działce.Zastanawia
                                        mnie tylko to, na jakiej podstawie developer sprzedaje naszą
                                        własność.
                                        • Gość: gosc Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.08, 10:18
                                          Mam pytanie, czy ktos wie cos na temat tego, ze ten parking od ul.
                                          Muszlowej , nie powinnien tam wogole byc. Osoba z bloku na Muszlowej
                                          to jedna z osob dzialjacych w Społdzielni mieszkaniowej Gorczewska i
                                          tak zalatwiła, ze tam wogole powstal parking. Wyremontowana droge
                                          Muszlowa tak aby byla przejezna z Krysztalowa, a potem powstał
                                          parking. Moze i dobrze, ze ta droga nie jest przejezna, bo nie
                                          bedzie ruchu pod oknami, ale czy to jest legalne. Tego nie wiem.
                                          Stad tez moze sie dogadywali odnosnie ogrodzenia od strony
                                          Muszlowej.
                                    • Gość: gość Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.eranet.pl 23.07.08, 20:20
                                      W odpowiedzi na pytania od "bbb".
                                      1. Aneks dotyczy ostatecznego rozliczenia wartości mieszkania na
                                      podstawie obmiaru geodezyjnego, zawiera wpis na temat rezygnacji z
                                      odsetek, termin odbioru nie jest określony, zawiera też zgodę na
                                      prowadzenie prac wykończeniowych po dbiorze technicznym.
                                      2. Wpłacenie ostatniej raty jest konieczne przez rodpoczęciem prac
                                      wykończeniowych
                                      3. W aneksie jest napisane, że opłaty za media i utrzymanie będą
                                      naliczane od momentu jego podpisania
                                      Nie wiem nic na temat ogrodzenia, jesli chodzi o wykańczanie
                                      mieszkania przed wizytą nadzoru, deweloper wyraża na to oficjalną
                                      zgodę. Kierując się zwykłą logiką, wiadomo że protokół odbioru
                                      mieszkania jest potwierdzeniem wykonania go zgodnie z projektem. Nie
                                      potrafię wyobrazić sobie sytuacji gdzie fakt zmian w mojej własności
                                      może wpłynąć na decyzję nadzoru budowlanego.
                                      • Gość: Redrock Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.centertel.pl 24.07.08, 23:04
                                        Uzupelnienie postu "Gościa" w odpowiedzi do "bbb" - jezeli chodzi o
                                        wykanczanie mieszkan to prace wykonczeniowe w niektorych trwaja juz
                                        od poczatku miesiaca i z kazdym tygodniem pojawia sie kolejna ekipa.
                                        Tak wiec raczej bezzasadne wydaja sie byc uwagi ze beda jakiekolwiek
                                        problemy z odbiorem przez nadzor (jezeli mialoby tak byc, to raczej
                                        nie dostalibysmy zgody na te prace). Ponadto, w budynku zostaly
                                        zamontowane juz domofony (tego elementu brakowalo przy odbiorach
                                        technicznych), liczniki na wode, wylany murek pod ogrodzenie, trwaja
                                        prace wykonczeniowe na klatkach - gipsowanie scian. Jestem
                                        codziennie na budowie i wszystko wskazuje na to, ze deweloperowi
                                        rowniez zalezy aby jak najszybciej oddac budynek do uzytkowania.
                                        • Gość: nowy gosc Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.08, 19:02
                                          mam pytanie do Państwa, którzy juz odebrali mieszkania i są w
                                          trakcie prac wykończeniowych, czy do mieszkań podłączona jest juz
                                          woda z której mozna korzystać przy pracach wykończeniowych i nie ma
                                          problemu z wodociągami miejskimi? będac pare dni temu przed
                                          budynkiem można było zauważyc że do naszego budynku podłączony jest
                                          od sąsiadującego budynku po przeciwnej stronie ulicy jakis przewód
                                          wody dociągający do naszego budynku wodę.
                                          • Gość: gosc Re: Green House Development - Kryształowa IP: 80.48.14.* 04.08.08, 13:02
                                            Nie ma jeszcze wody właczonej, ale podlaczenie do budynku podobno
                                            juz jest, ale osoby wykańczające korzystaja z wody developera, albo
                                            swojej.
                                            • Gość: nowy gosc Re: Green House Development - Kryształowa IP: 217.153.180.* 07.08.08, 10:47
                                              a czy wiadomo, kiedy zostanie podłaczona woda z wodociągow
                                              miejskich , a nie z przylącza wody od sąsiadującego budynku? czy sa
                                              jakies formalne problemy? od dewelopera trudno uzyskać jakies
                                              informacje w tym zakresie, zapewnienia od ponad miesiąca są takie że
                                              bedzie to na dniach... tylko termin sie dziwnie wydłuża, ponadto
                                              brak jeszcze koncowej elewacji wykonczeniowej na budynku, w srodku
                                              nadal nie sa klatki ostatecznie wykonczone, jest juz sierpien a
                                              nadal trudno okreslic kiedy bedzie budynek oddany do odbioru.
                                          • Gość: Redrock Re: Green House Development - Kryształowa IP: 195.205.251.* 04.08.08, 14:12
                                            Witam,
                                            nie ma najmniejszych problemow z woda. Wystarczy zamontowac kran i
                                            woda dostepna jest bezposrednio w mieszkaniu.
                                  • Gość: Redrock Re: Green House Development - Kryształowa IP: *.centertel.pl 13.07.08, 11:27
                                    Witam,

jestem w bardzo podobnej sytuacji jak Panstwo - rowniez zalezalo mi
                                    na jak najszybszym odbiorze mieszkania i je odebralem - podpisujac
                                    oczywiscie wspomniany aneks.
                                    Dla innych uzytkownikow portalu - potwierdzam caly wpis dotyczacy
                                    usterek (w moim przypdku byly zblizone do tych opisanych) jak
                                    rowniez zapisow w umowie dotyczacych rezygnacji z odsetek za
                                    opoznienia - jezeli komus zalezy na czasie i bedzie wykanczal
                                    mieszkania "w trakcie trwania budowy" aby jak najszybciej sie
                                    przeprowadzic, to i tak jest to lepsze rozwiazanie niz dochodzenie
                                    jakichkolwiek odsetek i czekanie az deweloper zalatwi wszystkie
                                    formalnosci, podpiszemy akt notarialny i dopiero wtedy bedzie mozna
                                    przeprowadzac prace wykonczeniowe.
                                    Jeszcze jedna sprawa - dostalem zwykla poczta pismo, iz deweloper
                                    przewiduje, ze termin oddania budynku do uzytku oraz podpisanie
                                    aktow notarialnych nastapia w sierpniu tego roku. Ponadto jest tm
                                    rowniez zapis mowiacy, iz opoznienia wynikaja z przyczyn
                                    niezaleznych od dewelopera (opoznienia zwiazane z przylaczem wody) i
                                    w zwiazku z tym nie ma podstaw do domagania sie odsetek karnych.
                                    • Gość: jacek uwaga - Redrock to smolna podszywka ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 11:44
                                      • Gość: Rudy Re: uwaga - Redrock to smolna podszywka ! IP: *.aster.pl 13.07.08, 21:00
                                        tym razem kałomierz dla niedoszłych lokatorów - dev nie ma kasy na
                                        listy polecone - to daje do myślenia. Uwaga - nadzór budowlany
                                        odbiera obiekt wykonany zgodnie z projektem - jeśli przed odbiorem
                                        ludziska wykańczają mieszkania to znaczy że obiekt wykonano
                                        niezgodnie z projektem. będzie jazda. nadzór po ostatniej kontroli
                                        nik jest ostrożny :)))))
                                        • Gość: rr Re: uwaga - Redrock to smolna podszywka ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.08, 19:42
                                          O jakiej kontroli mówisz? Czyżby na ten inwestycji na czyjś wniosek
                                          była kontrola NIK-u? Czy wiesz coś czego my nie wiemy, a co
                                          zagroziłoby ukończenie inwestycji przez developera?
                                          • Gość: Rudy Re: uwaga - Redrock to smolna podszywka ! IP: *.aster.pl 14.07.08, 20:34
                                            uspokajam - NIK nie zajmuje się pierdołami. ostatnio kontrolowali
                                            działalność nadzoru w wawie, co nie rokuje dobrze przeróżnym
                                            inwestycjom, w którym dokonywane są zmiany i remonty lokali przed
                                            odbiorem. ponieważ obiekt jest wtedy wykonany niezgodnie z projektem
                                            budowlanym ! ta praktyka nadzoru stosowana jest np we Wrocławiu ku
                                            wściekłości wielu lokatorów nie mogących ruszyć palcem przed
                                            formalnym odbiorem. miłego wykańczania :)
                                            • Gość: Leszek Rudy to konfident developera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 23:49
                                              kapusta donosi na mieszkancow ktorzy protestuja

usiluje ich zwabic pod swoje skrzydla rzucajac zatrute ziarno

naiwniacy dziobia az milo

uwaga na tego uchola !
                                      • Gość: Redrock Re: uwaga - Redrock to smolna podszywka ! IP: 195.205.251.* 04.08.08, 14:16
                                        Witam,

pisze w obronie swojego dobrego imienia na tym forum - jestem jedna
                                        z osob ktora kupila mieszkanie w tej inwestycji i jezeli ktokolwiek
                                        jest tutaj "smolna podszywka" to chyba autor postu na ktoru wlasnie
                                        odpowiadam.
                                        • Gość: gksk Re: uwaga - Redrock to smolna podszywka ! IP: *.chello.pl 05.08.08, 12:14
                                          Nie interesuje mnie kto tutaj jest smolna podszywka a kto nie. Ale
                                          czy ktoś do cholery że sie tak brzydko wyraże wie kiedy bedą te
                                          zasrane odbiory!!!!!!
                                          • Gość: sady2 a ja już odebrałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.08, 11:13
                                            Ja już dokonałem odbioru i jak narazie prowadzę prace wykończeniowe.
                                            Patrząc na postępy prac uważam że budynek zostanie zgłoszony do
                                            odbioru na koniec sierpnia. Także osoby które czekają na finalne
                                            potwierdzenie jeszcze troszkę poczekają. Wcześniejszy odbiór daje
                                            możliwość przeprowadzenia prac wykończeniowych starałem się sobie
                                            wyobrazić wykonywanie tych prac po przekazaniu kluczy przez wszystkich
                                            lokatorów jednocześnie !Borowania wiercenia, kurz brud itp.. pretensje
                                            i niedopowiedzenia. A tak i tak jest bałagan związany z pracami
                                            wykończeniowymi.
                                            Z drugiej strony jednak ryzyko związane z odbiorem przed wczesnym, ale
                                            moja rada dla tych co wierzą w to że od jakiego kolwiek dewelopera
                                            można odebrać mieszkanie przykładowo z tynkami mechnicznymi gotowymi
                                            do malowania życze powodzenia. Dodatkowo wszyscy kupujący zaufali
                                            naszemu "Deweloperowi" bez wcześniejszej świetleanej przeszłości
                                            • Gość: kaska159 Kiedy zamierzacie się wprowadzić? IP: 195.205.251.* 26.08.08, 12:32
                                              do wszystkich niecierpliwych ( jak w temacie )
                                              • Gość: greck Re: Kiedy zamierzacie się wprowadzić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 09:07
                                                a czy ktos wie kiedy budynek zostanie odebrany i dostanie pozwolenie
                                                na użytkowanie od PINB'u? co ze Strażą Pożarną? nadal nie jest z
                                                zewnątrz wykończony, jesli ktos ma jakies najświeższe wiadmości
                                                proszę o informacje.
                                                • Gość: t Re: Kiedy zamierzacie się wprowadzić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.08, 09:15
                                                  Byłam wczoraj na budynku. Klatki schodowe pomalowane jeden raz,
                                                  będzie malowanie kolejne. Poręcze surowe, bez wykończenia. Na
                                                  porterze jeszcze dużo roboty do wykonania. Windy nie działają.
                                                  Zewnątrz zaczęto wykończać elewację, ale idzie im to jak krew z
                                                  nosa - wolniej się nie da. Informacje co do terminu przekazania
                                                  budynku w użtkowanie ciągle są przesuwane. Wiele osób przygotowuje
                                                  lokale do zamieszkania, prace w lokalach trwają. Myślę, że budynek
                                                  nie będzie wczesniej ukończony jak na koniec października.
                                                  Pozdrawiam. Jeśli ktoś z Państwa wie coś więcej - proszę o
                                                  informację. Trzeba jednak przyznać,że to nasze forum działa kiepsko.
                                                  Pozdrawiam.
                                                  • Gość: greck Re: Kiedy zamierzacie się wprowadzić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 15:06
                                                    wykańczać lokale można w przypadku odebrania kluczy po odbiorze
                                                    technicznym mieszkania, ale deweloper stawia warunek : podpisanie
                                                    aneksu do umowy, w którym trzeba sie zrzec odsetek za opóźnienia.
                                                    Czy większość z Państwa odebrała juz lokale i podpisała takie
                                                    aneksy? Zgadzam sie ze stwierdzeniem że koniec października to
                                                    realny termin. Będąc ostatnio na budowie pracownicy dewelopera,
                                                    którzy robią prace wykończeniowe, narzekali że nie ma materiałów
                                                    żeby dokończyc elewacje zewnętrzną, stąd takie opóźnienia- deweloper
                                                    jakos tego komentować nie chce. Miał być koniec czerwca, a nie
                                                    wiadomo czy bedzie koniec października. Czy nikt z państwa nie che
                                                    otrzymać należnych sie nam odsetek?
                                                  • Gość: t Re: Kiedy zamierzacie się wprowadzić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.08, 17:05
                                                    Nie mam zamiaru narazie odbierać lokalu. Przecież tak nawet balkony
                                                    nie są wykończone. Po odbiorze nie chcę, by mi ktś wędrował po
                                                    lokalu z materiałami budowlanymi na balkon. Myślę, że odsetki
                                                    powinni żądać wszyscy, którzy jeszzcze mogą. Jest to opóźnienie
                                                    wielomiesięczne. Myślę też, że Pan Zieliński albo udaje, że na
                                                    budowie jest wszystko ok, albo jest wprowadzany w błąd informuąc, że
                                                    za 2 - 3 tygodnie będzie pozwolenie na zasiedlenie budynku.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: Ernest Re: Kiedy zamierzacie się wprowadzić? IP: *.skynet.net.pl 09.09.08, 18:04
                                                    Odbiory z 2-3 tygodnie mają być już 4 czy 5 raz :( aby wszystko z
                                                    developerem ok? Może z płynnością problemyu aż myślec nie chcę
                                                  • Gość: greck Re: Kiedy zamierzacie się wprowadzić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 18:40
                                                    Budynek moze zostać odebrany i uzyskac pozwolenie na zasiedlenie,
                                                    jesli WSZYSTKIE prace sa juz wykonane , kierownik budowy potwierdza
                                                    że wszytko jest zgodne z projektem i jeszcze trzeba skompletowac
                                                    szereg innych pozwoleń (straż pożarna, itd.) , które trzeba
                                                    ostatecznie złożyc w PINB (Powiatowym Inspektoracie Nadzoru
                                                    Budowlanego) , ktory ma 14 dni na rozpatrzenie. Budynek nie jest
                                                    jeszce wykonczony (przykład balkony, elewacja zewnętrzna), w związku
                                                    z tym termin ostatecznego obioru inwestycji sie ciagle przesuwa...
                                                    Deweloper informuje ze do odbioru budynku przez PINB nie jest
                                                    potrzebna wykończona elewacja zewnetrzna i balkony(?) - a to
                                                    ciekawe , urzad odbierze budynek z niewykończonymi wstawkami na
                                                    balkonach, stawrzajac niebezpieczenstwo ludzi tam mieszkających ?
                                                    bardzo ciekawe... Generalnie termin bedzie sie przesuwał do momentu
                                                    wykończenia budynku plus przynajmniej te 14 dni. Będąc wieczorem w
                                                    parku, widac było zapalone swiatła w niektórych mieszkaniach -
                                                    niektórzy już mieszkaja na budowie
                                                  • Gość: greck Re: Kiedy zamierzacie się wprowadzić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 18:44
                                                    www.pinb.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=38&Itemid=50
                                                  • Gość: gksk Re: Kiedy zamierzacie się wprowadzić? IP: *.chello.pl 26.09.08, 08:52
                                                    Czy ktoś ma jakieś aktualne informacje na temat naszego budynku???
                                                  • Gość: Redrock Re: Kiedy zamierzacie się wprowadzić? IP: *.de.storck.com 10.09.08, 12:29
                                                    Uzupelniajac post greck'a - w istocie sa juz ludzie ktorzy mieszkaja
                                                    (bo nie mieli innego wyjscia) na placu budowy (inaczej nie da sie
                                                    tego nazwac), ale utrudnienia sa znaczne (wydaje mi sie ze deweloper
                                                    celowo opoznia niektore prace) - nie ma cieplej wody (rzekomo miala
                                                    juz byc w pierwszym tygodniu wrzesnia, ale kierownik budowy nie
                                                    potrafi podac prawdziwego teriminu - za kazdym razem kiedy pytam
                                                    mowi ze pod koniec tygodnia - tylko nie podaje ktory to bedzie
                                                    tydzien!), poza tym nie ma rowniez ogrzewania i nie mozna w zaden
                                                    sposob uzyskac informacji kiedy bedzie...
                                                    Prac do wykonania jest jeszcze sporo - wystaczy popatrzec na klatki
                                                    schodowe i elewacje... a ze strony dewelopera pracuje tam zaledwie
                                                    kilka osob, tempo pracy jest zerowe (czteroosobowa ekipa przez trzy
                                                    godziny przykrecila u mnie na balkonie zaledwie dwie plyty - jezeli
                                                    w takim tempie pracuja zawsze to wszystkie plyty wykonczeniowe beda
                                                    przykrecac do czerwca w przyszlym roku!) wiekszosc robotnikow na
                                                    budowie to sa pracownicy wykanczajacy mieszkania...)

O kontaktach z P. Zielinskim nawet nie wspomne - ten czlowiek chyba
                                                    dawno nie byl na budowie poniewaz kompletnie nie wie co sie tam
                                                    dzieje, a terminy ktore podaje chyba wymysla na poczekaniu...
                                                  • Gość: greck Re: Kiedy zamierzacie się wprowadzić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 13:38
                                                    Kierownik budowy (pan Bakalarz) podczas ostatniej rozmowy ze mna
                                                    powiedział ze bedzie tam tylko do konca sierpnia, czy jest w takim
                                                    razie teraz ktos na miejscu kto koordynuje tam jakąś prace? klatki
                                                    schodowe sa w takim stanie juz od kilku miesięcy czyli porecze
                                                    surowe, klatki pomalowane jeden raz, mineło kilka miesięcy i nic sie
                                                    nie zmieniło - do czerwca mozna powiedziec ze prace szły pelną parą,
                                                    od lipca wszystko staneło - zaczynam sie zastanwiac o co tu chodzi,
                                                    czemu budynek jest wykańczany w tak wolnym tempie...? czy w budynku
                                                    juz jest ciepła woda?
                                                  • Gość: max Re: Kiedy zamierzacie się wprowadzić? IP: *.chomiczowka.waw.pl 16.09.08, 10:44
                                                    Jak do końca sierpnia jak jest już wrzesień, greck - też piszesz we wrześniu. Ja
                                                    rozmawiałem z p. Bakalarzem 13.09 na budowie, co prawda nie wiele się działa :(
                                                    Zastanawiające są te zrywy w pracach
                                                  • Gość: lokator Re: Kiedy zamierzacie się wprowadzić? IP: 217.98.12.* 16.09.08, 18:21
                                                    Jak do tej pory co, nie odebraliśmy mieszkania, bo zamierzam, jak większość
                                                    mieszkańców walczyć o odsetki za opóźnienia, za moje mieszkanie jest ok 4 tys,
                                                    licząc od lipca do października daje 16 tys!! akurat tyle, co wydam na meble do
                                                    kuchni !! A im dłużej deweloper zwleka, tym my zyskujemy. Budynek nie jest
                                                    oddany w terminie, odsetki sie nalezą, sprawa łatwa do wygrania. Kto podpisał
                                                    aneks niech żałuje, chyba ze musiał mieszkać w tym kurzu i brudzie na budowie.
                                                    Co do pana Zielińskiego, to nie komentuje, odbierać kazał już w maju (sic!). Na
                                                    budowie zieje nudą, nic się nie dzieje, gdzie robotnicy??? Chcemy odbierać
                                                    mieszkania jak ludzie po podpisaniu aktu, wykańczać i mieszkać, czy to tak
                                                    trudno zrozumieć inwestorowi?
                                                  • Gość: kazek Re: Kiedy zamierzacie się wprowadzić? IP: *.chomiczowka.waw.pl 18.09.08, 23:04
                                                    Witam,
                                                    Co do odsetek za zwłokę niestety w akcie notarialnym nie znalazłem w jakiej mają
                                                    być wysokości, czy w takim razie są to odsetki ustawowe?
                                                  • Gość: Redrock Re: Kiedy zamierzacie się wprowadzić? IP: 195.205.251.* 19.09.08, 12:07
                                                    Z tymi odsetkami to chyba wcale nie jest tak znowu rewelacyjnie... w
                                                    mojej umowie jest zapis ze wynosza 0,02% za kazdy dzien opoznienia
                                                    (termin naliczania minal chyba w czerwcu), ale ogolna suma kary nie
                                                    moze byc wyzsza niz 5% wartosci calej transakcji... jestem jedna z
                                                    osob ktora podpisala aneks, w ktorym zrzeka sie ewentulanych
                                                    odsetek, niemniej to jest chyba klauzula uznana za "niedozwolona"
                                                    wiec potencjalnie jest mozliwosc dochodzenia roszczen. Poza tym -
                                                    dla zainteresowanych - nadal nie ma cieplej wody i ogrzewania (i nie
                                                    ma osoby ktora dysponuje taka informacja - P. Zielinski i Bakalarz
                                                    zwykle uzywaja zwrotu "moze" lub "na 90%" co pozostawie bez
                                                    komentarza...), ponadto nadal nie wiadomo kiedy budynek zostanie
                                                    oficjalnie oddany do uzytkowania... Mialo byc tak pieknie... a
                                                    wyszlo jak zwykle...
                                                  • Gość: max Re: Kiedy zamierzacie się wprowadzić? IP: *.chomiczowka.waw.pl 19.09.08, 12:22
                                                    Kar za odstąpienie od umowy z przyczyn sprzedającego lub kupującego jest 5%, ale
                                                    nic nie znalazłem że 5% nie może przekroczyć kary za opóźnienie, Redrock masz
                                                    akt notarialny? czy z umowy z deweloperem podajesz te procenty? PS. A jeśli tak
                                                    mieszkasz, czy wykańczasz mam pytanie czy są tam jacyś robotnicy od dewelopera?
                                                    Czy ci co się tam kręcą to są robotnikami wykańczającymi mieszkania. PS.2. 0,02
                                                    za każdy dzień (jak już minęło 122 dni, tzn 1.X) to jest już sumka razy ilość
                                                    mieszkań która możew końcu wpłynie na dewelopera
                                                  • Gość: Redrock Re: Kiedy zamierzacie się wprowadzić? IP: 195.205.251.* 19.09.08, 13:15
                                                    1. Mam podpisany akt notarialny (nie mam go w tej chwili przy sobie
                                                    wiec nie moge dokladnie tego sprawdzic), ale jest zgodny z umowa.

2. Procenty podaje z umowy (mam skan umowy na kompie) a procenty o
                                                    ktorych wspomnialem u mnie sa w par. 10 (chodzi oczywiscie o
                                                    pierwsza umowe z GHD).

3. Ze strony dewelopera jest tam moze z 4/5 pracownikow (nie widac
                                                    zeby im sie specjalnie spieszylo...)- reszta ta sa pracownicy
                                                    wykanczajacy mieszkania.

4. P. Zielinski i Bakalarz sa jednostkami dosc odpornymi na proby
                                                    nacisku - mialem juz z nimi kilka starc - odnosze wrazenie ze nie
                                                    zalezy im na szybkim domknieciu tematow. (ale jest to moze tylko
                                                    mije subiektywne odczucie...)
                                                  • Gość: max Re: Kiedy zamierzacie się wprowadzić? IP: *.skynet.net.pl 22.09.08, 13:27
                                                    Dzięki za opowiedź,
                                                    Ja niestey mam takie same odczucia, że nie bardzo im zależy na jak
                                                    najszybszym dokończeniem budowy, tylko zastanawia mnie czym jets to
                                                    spowodowane
                                                  • Gość: Rudy Re: Kiedy zamierzacie się wprowadzić? IP: *.aster.pl 22.09.08, 21:04
                                                    spowodowane jest b r a k i e m k a s y , a dlaczego wystarczy
                                                    przeczytać z kim macie doczynienia - to są sprzedawcy bułek na
                                                    dworcu, wspaniałe referencje :))
                                                  • Gość: max Re: Kiedy zamierzacie się wprowadzić? IP: *.chomiczowka.waw.pl 22.09.08, 22:00
                                                    Rudy a co ty tak dobrze poinformowany? Pracowałeś tam, wyrzucili, że szczekasz
                                                    na forum? Daj garść fatów a nie domysłów które sami mozemy sobie snuć
                                              • Gość: Arek a propos odsetek karnych i terminu oddania budynku IP: *.acn.waw.pl 24.09.08, 20:52
                                                Kilka uwag w nawiązaniu do tego, co było pisane na formum:

1- Odsetki karne:
                                                co do odsetek karnych za opóźnienie w oddaniu budynku, to wynoszą
                                                one 0,02% za dzień,czyli jeśli ktoś zapłacił 600 tys. za mieszkanie
                                                to należy mu się 120zl za dzień x 30 = 3,6tys za miesiąc. Tak można
                                                starać się do 5%, czyli do 30 tys. (czyli przy sumie 600tys. za 8
                                                miesięcy opóźnienia). Do dnia dzisiejszego są 3 miesiące, zostało
                                                jeszcze 5, jeśli GHD zwleka z oddaniem budynku, to ja też czekam
                                                cierpliwie i nie odbieram mieszkania, zresztą kiedy budowa wciąż
                                                trwa. Nie podpisze też bezprawnego aneksu o zrzeczeniu się odsetek,
                                                które każdemu z nas się należą! Jeśli będę miał problem z
                                                podpisaniem aktu notarialnego ze strony dewelopera, to pójdę do sądu
                                                i wtedy zapłacą także za postępowanie i koszty mojego prawnika.

2.- Oddanie budynku do użytkowania:
                                                nasz drogi deweloper nie udziela informacji. Co do oddania budynku,
                                                można się dowiedzieć w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego
                                                ul. Bagatela 14, tel. 022 3261535 lub 3261536 u pana Artura
                                                Banaszka. Na dzień dzisiejszy jest negatywne stanowisko straży
                                                pożarnej, wniosku więc nie ma. Poinformowano mnie, że na
                                                rozpatrzenie wniosku czeka się 4-5 tygodni po kontroli
                                                (zawiadomienie o kontroli wysyłane jest pocztą do dewelopera),cała
                                                procedura jeszcze więc potrwa, może i do grudnia.
                                                W grupie siła drodzy sąsiedzi, więc działajmy razem i zdecydowanie.
                                                W końcu dla większości z nas to inwestycja życia…
                                                • Gość: gksk Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: *.chello.pl 26.09.08, 09:10
                                                  Czy ma ktoś aktualne informacje dotyczące naszego budynku? Straż już
                                                  odebrała prace? Wniosek do Inspekcji Budowlanej został wysłany???A
                                                  co do Pana Zielińskiego i Bakalarz to zgadzam sie z poprzednikami
                                                  historie wymyślają na poczekaniu jak by mieli do czynienia z
                                                  dzieciakami nawet nie wzniosą sie na wyrzyny intelektualne żeby
                                                  wymyslec jakas konkretna wymowke.
                                                  • Gość: Redrock Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: 195.205.251.* 26.09.08, 09:54
                                                    Witam,

po rozmowie tel. z P. Zielinskim (informacje na 23.09) - straz
                                                    pozarna niestety nie odebrala jeszcze prac, a wniosek do inspekcji
                                                    budowlanej "planuja przeslac za ok. 2tygodnie"...
                                                    Oznaczaloby to zatem (majac na uwadze dotychczasowe "jazdy" z
                                                    dotrzymywaniem terminow przez GHD), ze przewidywany termin oddania
                                                    budynku to moze byc dopiero druga polowa Listopada... no chyba ze
                                                    znow sie cos obsunie...
                                                    Nie wyobrazam sobie (po takim podejsciu do sprawy przez GHD) aby Ci
                                                    ludzie byli administratorami calego budynku juz po odbiorach (co
                                                    sprytnie zastrzegli w umowie)...
                                                  • Gość: gksk Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: 193.24.14.* 27.09.08, 10:25
                                                    A czy wie ktos moze co jest powodem nie odebrania budynku
                                                    przez "strażaka"? Czy są to jakieś nieprwidłowości konstrukcyjne czy
                                                    może jakieś zaniedbania? A propo postępu w pracach na budowie to
                                                    bylem tam jakieś dwa tygodnie temu i bylem wczoraj, prace na tym
                                                    okresie czasu ida jak krew z nosa przykrecono zaledwie kilka
                                                    brazowych plyt na balkonach. Na budowie robotnikow ze mozna ich na
                                                    palcach jednej reki policzyc. Czy wie ktos moze co sie dzieje czym
                                                    to jest spowodowane?
                                                  • Gość: oszust i kłamca??? Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: *.chello.pl 02.10.08, 09:46
                                                    Wczoraj wykonałem telefon do Pana Ziel... jest do 05.10.08r. na
                                                    urlopie na poczcie głosowej podaje numer kontaktowy to Kierownika
                                                    budowy Pana Baka... . Po wykonaniu telefonu do Pan Baka... na zadane
                                                    pytanie jaki jest stan faktyczny przedsięwzięć na budowie stwierdził
                                                    ze budynek odbiera się. Kontynuując ten wątek zapytałem o jakieś
                                                    konkrety związane z tym rzekomym odbieraniem sie (strasznie
                                                    enigmatyczne pojęcie ale niech bedzie), co sie właśnie odbiera tzn.
                                                    czy strażak już odebrał ppoż-ke i co z wnioskiem do PINB-u? Pan
                                                    Kierownik najpierw stwierdził ze wniosek został wysłany a że strażak
                                                    jeszcze nie odebrał. Wiec zapytałem jak to jest możliwe? I że pytam
                                                    bo chciałem zadzwonić do PINB-u żeby sie upewnić czy taki wniosek
                                                    wpłynął. Na to Pan Kierownik mówi że jednak ma być wysłany w
                                                    następnym tygodniu i urywa ten temat. Zaczynam dopytywać go o prace
                                                    jakie właśnie sie toczą na budowie (Byłem dzień przed rozmową nic
                                                    sie nie dzieje 3 kolesi montowało lampe). Pan Kierownik pyta mnie
                                                    dlaczego tak sie dopytuje i chce sie rozłączyć bo jak twierdzi
                                                    cytuje: "Kończymy rozmowe bo Pan mnie zaczyna spowiadać" Wtedy ja
                                                    rozpoczynam temat odbiorów technicznych lokali. Pan Kierownik już
                                                    zdenerowowany pyta mnie o nazwisko i numer lokalu którego jestem
                                                    właścicielem (chyba chce zapisać sobie moje dane żeby wywiesić sobie
                                                    karteczke nad swoim biurkiem ze znaną socjalistyczną maksymą "Tego
                                                    Pana Już Nie Obsługujemy") wiec przeczuwając to zatajam swoje dane.
                                                    Na to słysze od Pana Kierownika cytuje: "Nie będe z Panem rozmawiał
                                                    bo jest Pan Oszustem i Kłamcą". Wiec ja się pytam kto tu oszukuje i
                                                    kłamie?? Pan Ziel... kazał już sobie szykować ekipe wykończeniową od
                                                    maja - 3 razy ich już przesuwałem, kiedy byłem na budowie pan
                                                    Kierownik na pytanie Zdązycie przed czerwcem zawsze
                                                    odpowiadał: "Musimy zdążyć,Zdążymy". Tego co jeszcze słyszałem nie
                                                    jestem w stanie przytoczyć bo tych bajek było mnustwo nie sposób
                                                    zapamietać. Przecież oni mają swoje obowiązki wobec nas zapłaciliśmy
                                                    za to wielkie pieniądze wiec choćby rzetelność i uczciwe informacje
                                                    sie nam należą a nie ciągłe mydlenie oczu. Pytam sie jeszcze raz kto
                                                    tu jest oszustem i kłamcą???
                                                    Drodzy wspólokatorzy prosze o jakies ustosunkowanie sie do tego
                                                    postu?? Może rzeczywiscie nie jestem obiektywny i ja jestem tym
                                                    oszustem i kłamcą??
                                                  • Gość: ?! Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: 194.156.48.* 02.10.08, 11:17
                                                    moge tylko potwierdzic że za każdym razem kiedy ja dzownie do pana
                                                    Z. otrzymuje takie same informacje, czyli "już wszystko zmierza ku
                                                    końcowi i budynek lada dzień zostanie odebrany" i takie bajki są nam
                                                    mówione od jakichś dwóch miesięcy, a na budowie nic sie nie dzieje!
                                                    to jest jakaś kpina! ja swoją ekipe wykończeniową również przekładam
                                                    od czerwca , deweloper chyba dawno nie orientował się jakie ceny
                                                    mieszkan są na rynku w okolicach Bemowa, ceny mieszkań już dawno
                                                    stanęły, a mieszkania w takiej cenie jak zapłaciliśmy tutaj mozemy
                                                    bez problemu kupić gdzie indziej. W umowie notarialnej jest zapis że
                                                    jeżeli deweloper spóźnia sie z oddaniem inwestycji 3 m-ce z winy
                                                    dewelopera ( a zgodnie z aktem notarialnym TYLKO warunki pogodowe
                                                    moga wpłynąć na opóźnienie nie z winy dewelopera )to można wycofac
                                                    sie z umowy i jeszcze otrzymujemy odsetki, moze to da panu Z. troche
                                                    do myslenia zanim następnym razem podczas kolejnego urlopu każe
                                                    kontaktowac sie z panem B., ktory udziela takich informacji. Mysle
                                                    że jakby przyszło GHD zwrocić pieniadze klku osobom, ktore chciałyby
                                                    sie wycofac z inwestycji to juz nie byłoby mu tak wesoło.
                                                  • Gość: max Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: *.chomiczowka.waw.pl 02.10.08, 14:44
                                                    Nic bardziej irytującego jak oszukiwanie nas, kilkakrotnie, walałbym rzetelny
                                                    termin np. koniec listopada a nie te same bajki co 2 tyg. tak już kończymy już,
                                                    już, już. Co to jest zamierzam wysłać pismo oficjalne pismo do właścicieli (za
                                                    potwierdzeniem odbioru) z żądaniem wyjaśnienia co naprawdę się dziej z ta budową
                                                    (z resztą bank cały czas wysyła monity kiedy będzie dokończona budowa)!!! Jeśli
                                                    mają w d.. klientów którzy przynoszą im pieniądze, to widzę świetlaną przyszłość
                                                    przed nimi. K.... to skandal żeby nie było kompetentnej osoby która może
                                                    cokolwiek prawdziwego powiedzieć, tylko te brednie tydzień, dwa.
                                                  • Gość: Redrock Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: 195.205.251.* 02.10.08, 16:37
                                                    Ja dopisze tylko tyle - wyslalem juz (juz znaczy wlasnie przed
                                                    chwila) pismo (tradycyjna poczta) z prosba o podanie terminow:
                                                    oddania budynku do uzytku oraz podpisywania aktow notarialnych
                                                    (zastrzeglem ze odpowiedz ma byc rowniez w formie pisemnej).
                                                    Zobaczymy jakie beda informacje zwrotne - jak tylko cokolwiek
                                                    odpisza podziele sie informacjami. Jak sie okazuje nie mozna polegac
                                                    na ustaleniach telefonicznych ani mailowych z tymi ludzmi - nie
                                                    biora zadnej odpowiedzialnosci za informacje ktore przekazuja - a
                                                    pojecia "termin" chyba wogole nie rozumieja.

Poza tym, macie zupelna racje piszac ze Panowie Z. oraz B. sa
                                                    zwyklymi klamcami - zero rzetelnych informacji... i najgorsze ze nie
                                                    mozna sie od nikogo nic dowiedziec. Z doswiadczenia - najwiecej
                                                    infromacji o tym co sie dzieje (o ile akurat sie cos dzieje...) w
                                                    budynku mozna zdobyc od pracownika ochrony (pod warunkiem ze gosc
                                                    jest w miare kontaktowy).

Co do terminow - elewacja jest nadal nieskonczona (brak wiekszosci
                                                    plyt na balkonach), ciepla woda i ogrzewanie niepodlaczone, klatki
                                                    brudne... od poczatku wrzesnia niewiele sie tam dzieje (zeby nie
                                                    powiedziec ze prace zupelnie stoja w miejscu). Mam maila od Pana Z.
                                                    gdzie podaje, iz termin odbioru technicznego budynku to koniec
                                                    wrzesnia, a podpisywania aktow notarialnych to poczatek
                                                    pazdziernika... tylko ciekawe o ktory budynek mu chodzilo - z cala
                                                    pewnoscia nie o nasz... tylko dlaczego wszyscy musimy placic za
                                                    czyjes niechlujstwo i opieszalosc...
                                                  • Gość: ?! Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: 194.156.48.* 03.10.08, 15:53
                                                    a czy ktoś z Państwa sprawdzał może ostatnio księge wieczysta , czy
                                                    kredyt dewelopera nadal tam widnieje? przy podpisywaniu umowy
                                                    notarialnej księga wieczysta była obciążona kredytem dewelopera , w
                                                    umowie jest oczywiście zapis, ze wszystkie kredyty dewelopera
                                                    zostaną spłacone przed przenoszeniem własności mieszkań na nas , ale
                                                    ta dziwna sytuacja zaczyna rodzić jakies podejrzenia... a w sumie
                                                    95% wartości za nasze mieszkania już wpłaciliśmy
                                                  • Gość: max Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: *.skynet.net.pl 03.10.08, 16:23
                                                    Myślę, że nadal istnieje, przecież miałbyć zdjęty dopiero przed
                                                    aktami notarialnymi.
                                                  • Gość: obciach Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: *.aster.pl 12.10.08, 05:51
                                                    obciach
                                                  • Gość: gosc Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: 217.98.12.* 06.10.08, 11:41
                                                    Kto już wprowadził się na budowę? Czy jest ogrzewanie i ciepła woda? Czy nadal
                                                    biorą nas za kretynów i każą mieszkać na niedokończonej budowie? Skndal! Inny
                                                    deweloperzy oddają mieszkania przed terminem!
                                                  • inezkaw Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu 08.10.08, 11:45
                                                    Witam
                                                    z nowości: na budowie jest juz woda ciepla i ogrzewanie.
                                                  • Gość: Fabien Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: *.pentor.pl 08.10.08, 14:31
                                                    Mam podobne doswiadczenia z firmą GHD. Od kilku miesiecy słyszę, ze
                                                    budynek bedzie oddany do uzytku w terminie, po czym na poczatku
                                                    pazdziernika nie widac końca zakończenia budowy. O faktycznym
                                                    oddaniu budynku do użytku można tylko pomarzyć. Kupiłem mieszkanie w
                                                    tej inewstycji miedzy innymi ze względu na termin oddania - PIERWSZY
                                                    KWARTAŁ 2008, u konkurencji byl to pierwszy kwartał 2009, wyszło tak
                                                    samo, a ja od miesiecy wynajmuje mieszkanie i nie moge zamieszkac we
                                                    wlasnym wymarzonym mieszkaniu. Pomysl z wykanczaniem mieszkania w
                                                    trakcie budowy jest zalosny, zaplacilem tyle pieniedzy i chce swoje
                                                    mieszkanie wykonczyc po oddaniu bydynku do uzytku, a nie martwic sie
                                                    czy dopieo polozone drewniane deski zostaną zniszczone,bo w budynku
                                                    cos jeszcze bedzie robione. Ja ekipe zaprzyjaznionej zmienialem
                                                    termin 4 razy, teraz nie jestem juz uwzgledniony w terminarzu!

Zycze GHD powodzenia w sprzedazy kolejnych inewstycji, jesli w ogole
                                                    do nich dojdzie, po przeczytaniu wypowiedzi na tym forum niewielu
                                                    zdecyduje sie na kupno mieszkaniu u tego dewelopera. Szczególnie gdy
                                                    teraz rynek robi się tak wymagający.
                                                  • Gość: ?! Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 18:50
                                                    podobno w poniedziałek prace po poprawkach ma odebrać Straż i mają
                                                    zostać wysłane dokumenty do nadzoru budowlanego w sprawie
                                                    ostatecznego odbioru budynku, co podobno trwa od 3 do 5 tyg. Ekpia,
                                                    która w tak powolnym tempie wykańcza elewacje ma zostać zmieniona -
                                                    takie info przekazuje deweloper, zobaczymy jak będzie to wyglądać w
                                                    rzeczywistości i czy coś się ruszy...
                                                  • Gość: Redrock Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: 195.205.251.* 10.10.08, 09:44
                                                    To co mowi "deweloper" to najczesciej sa klamstwa i proba zbycia...
                                                    ze tez jeszcze znajduje sie ktos kto w to wierzy!!! potwierdzaja to
                                                    poprzednie wpisy na tym forum jak rowniez stan faktyczny na
                                                    budowie...
                                                  • Gość: ?! Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: 194.156.48.* 10.10.08, 10:24
                                                    Redrock jestem w podobnej sytuacji jak Ty i też jestem zbywana od
                                                    czerwca takimi informacjami , wiec napisałam jaką wersje przedstawia
                                                    GHD a nie dlatego że w to wierze - już wiele rzeczy sie nasłuchałam
                                                    od GHD, które miały być a ich nie ma. Podobno ciepła woda i
                                                    ogrzewanie już jest, ale też nie wiem czy to prawda?
                                                  • Gość: Redrock Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: 195.205.251.* 10.10.08, 12:42
                                                    Ja juz mieszkam (wciaz na budowie niestety), wiec moge potwierdzic
                                                    ze ciepla woda i ogrzewanie sa juz doprowadzone do budynku. Do konca
                                                    prac brakuje jeszcze sporo - przykladem moga byc niewykonczone
                                                    balkony i klatki schodowe. Niemniej wyslalem do GHD zapytanie w
                                                    sprawie terminu oddania budynku i podpisywania aktow notarialnych
                                                    (twarda poczta). Zobaczymy jaka bedzie odpowiedz.
                                                  • Gość: t Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.08, 20:44
                                                    Dzisiaj rozmawiałam krótko z p. Zielińskim. Rzekomo tuż po niedzieli
                                                    mają wystapić o pozwolenie na użytkowanie budynku. Termin ostatniej
                                                    wpłaty jak i podpisania aktów notarialnych ma nastąpić wg informacji
                                                    dzisiaj uzyskanej - w IV kwartale 2008r, zaś zakres robót do
                                                    ukończenia budynku oraz ich koszt to jeszcze ok.10%. Wg informacji
                                                    developera, przewidywany termin zakończenia budowy/ przekazania
                                                    lokalu nabywcy - to III/IV kwartał 2008. Co Wy na to - realne?
                                                    Pozdrawiam.
                                                  • Gość: max Re:pozwolenie na użytkowanie budynku IP: *.chomiczowka.waw.pl 13.10.08, 15:10
                                                    trzeba będzie to sprawdzić u źródła w okolicach środy, ktoś już na forum podawał
                                                    namiar na osobę w odbiorze która udziela informacji.
                                                  • Gość: niemnie odsetki za zwłokę IP: *.acn.waw.pl 13.10.08, 21:37
                                                    Czy ktoś z was ma pomysł jak wyegzekwować odsetki o których piszecie że
                                                    będziecie uparcie się ich domagać? W umowie(przynajmniej mojej) jest zapis że
                                                    jeśli opóźnienie jest z powodów administracyjnych to nic nam nie zapłacą. W
                                                    odpowiednim czasie dostaliśmy listy że to wszystko nie z ich GHD więc nie
                                                    poczuwają się do wypłacania kar umownych. Pytanie co my teraz możemy. Próbowałem
                                                    wydobyć od GHD dokumenty które potwierdzałby że opóźnienie jest z nie ich winy
                                                    ale nie udało mi się uzyskać żadnej sensownej a tym bardziej konkretnej informacji.
                                                    Powiedzcie jaki macie plan na odbiór (jeśli uda nam się na niego doczekać)! Co
                                                    zamierzacie? Jeśli nie będą chcieli podpisać odbioru i aktu bez podpisania
                                                    aneksu to nie odbierzecie mieszkania? i będziecie się procesować w sądzie
                                                    (latami?) mieszkając gdzie indziej? Jest tu ktoś znający się na umowach,
                                                    przepisach i prawie kto na poważnie zajął się tematem? Porozmawiajmy poważnie o
                                                    konkretach! bo to że nas wszystkich wkurza opóźnienie jest oczywiste :)
                                                  • Gość: ?! Re: odsetki za zwłokę IP: 194.156.48.* 14.10.08, 08:21
                                                    W akcie notarialnym jest zapis iż opóźnienia moga wystąpić TYLKO ze
                                                    względu na anomalie pogodowe, nie ma żadnego zapisu, że opóźnienie
                                                    inwestycji może nastąpić z powodów administracyjnych (paragraf 1
                                                    ust.6 lit g) ). Wiec deweloper zgodnie z tym co podpisał w aktach
                                                    notarialnych nie ma sie czym tłumaczyć. A jeśli nawet ktoś z Państwa
                                                    nie podpisał aktu notarialnego to raczej wytłumaczenie GHD iż
                                                    decyzje administracyjne nie pozowoliły ukończyć mu inwestycji w
                                                    terminie będą raczej śmieszne - co ma wspólnego opóźniona decyzja o
                                                    podłączeniu wodociagów w czerwcu do nadal nie wykończonej elewacji
                                                    zewnętrznej budynku w październiku? ;)
                                                  • Gość: xxx Odbiór Strażaka IP: *.devs.futuro.pl 17.10.08, 12:37
                                                    Z udzielanych przez Kierownika Budowy informacji wynika że Strażak
                                                    odebrał budynek w Poniedziałek 13.10.2008 r. Mam nadzieje że ten 13
                                                    nie będzie pechowy i w dalszym ciagu nie spowolni pozostałych prac.
                                                    Jak macie Państwo jakies informacje Piszcie....
                                                  • Gość: s Re: kaucja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.08, 20:35
                                                    Czy wiadomo już coś na temat wystapienia o pozwolenie a użytkowanie
                                                    budynku i ostatecznego odbiru. Developer wymiguje sie od udzielenia
                                                    w tym temacie konkternej informacji. Jeśli tak, to kiedy?
                                                    Hipoteka kaucyjna na tej inwestycji to 12,6 mln złotych - dane
                                                    bieżące.
                                                  • Gość: ?! Re: kaucja IP: 194.156.48.* 27.10.08, 08:35
                                                    Jeśli nadal jest hipoteka wpisana w ksiegę wieczystą to sytuacja
                                                    zaczyna być nieciekawa...podpisując akt notarialny wraz z hipoteka
                                                    12mln oznacza to ze stajemy sie właścicielami mieszkania z długiem
                                                    dewelopera a żaden bank , który nam udzielił kredytu nie przyjmie od
                                                    nas jako zabezpieczenia już obciążonej hipoteki długiem dewelopera!
                                                  • Gość: Redrock Re: kaucja IP: 195.205.251.* 27.10.08, 09:50
                                                    Polecam dokladna lekture umowy, w &15 jest jasno sprecyzowane, iz
                                                    wszelkie wpisy do hipoteki nie zostana przeniesione do
                                                    nowoutworzonych ksiag wieczystych poszczegolnych mieszkan - to na
                                                    szczescie mamy na pismie. Niemniej w zaden sposob nie mozna sie
                                                    dowiedziec kiedy budynek zostanie oddany do uzytku, a tym bardziej
                                                    kiedy dostaniemy akty notarialne. Przypadkiem spotkany kierownik
                                                    budowy wspomnial, ze w najblizsza srode (29.10.2008r.) powiatowy
                                                    inspektor nadzoru budowlanego ma odbierac budynek, ale trudno ocenic
                                                    czy rzeczywiscie tak bedzie (niejednokrotnie juz bylismy zapewniani
                                                    o odbiorze itd...).
                                                  • Gość: Mark Re: Odbiór techniczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.08, 14:52
                                                    Bardzo możliwe że 29 będzie odbiór techniczny.Dostałem pismo
                                                    że 17 bm zgłoszono budynek do odbioru i że w grudniu zarezerowano
                                                    notariusza dla podpisywania aktów notarialnych.Słyszałem że odbiór
                                                    powinien być w ciągu 21 dni od zgłoszenia.
                                                  • Gość: aaa Re: Odbiór techniczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.08, 16:43
                                                    Czy jest możliwy odbiór budynku skoro nie są jeszcze zabezpieczone
                                                    balkony, wydaje mi się to mało realne...
                                                  • inezkaw Re: Odbiór techniczny 29.10.08, 14:01
                                                    W dniu dzisiejszym budynek został odebrany. Prace budowlane
                                                    przyspieszyly wiec badzmy dobrej mysli.
                                                  • Gość: gość Re: Odbiór techniczny IP: *.aster.pl 29.10.08, 14:55
                                                    inezkaw dobrze się czujesz ? a może inspektor z PINB sam wybiera sie
                                                    do prokuratury ? :)
                                                  • Gość: ?! Re: Odbiór techniczny IP: 194.156.48.* 29.10.08, 15:08
                                                    dlaczego "do prokuratury"? Mieli już wszytkie pozwolenia , a też
                                                    informowano mnie że dzis miał nastąpić odbiór
                                                  • Gość: gość Re: Odbiór techniczny IP: *.aster.pl 29.10.08, 16:08
                                                    nadzór odbiera budynek skończony, łącznie z zagospodarowaniem
                                                    terenu, nie mówiąc o pozytywnych opiniach np straży. do tego
                                                    potrzeba masy dokumentów, mozna poczytać prawo budowlane. sami
                                                    piszecie że budynek nie jest skończony. jeśli inspektor pinb miałby
                                                    odebrać taki stan to idzie pod nóż na własne życzenie.
                                                  • Gość: ?! Re: Odbiór techniczny IP: 194.156.48.* 29.10.08, 16:22
                                                    pomimo tego, ze nie wszystko jest juz skończone komplet pozwoleń GHD
                                                    już ma i wysłał do PINBU (tak jak wszyscy powinieneś chyba dostać
                                                    zawiadomienie z załącznikiem od dewelopera i informacją że zostały
                                                    zarezewowane terminy u notariusza na podpisanie aktów notarialnych w
                                                    grudniu) - pytanie tylko czy nadzór odbierze budynek...
                                                  • Gość: Redrock Re: Odbiór techniczny IP: 195.205.251.* 29.10.08, 16:28
                                                    Ponizej cytat z poniedzialkowego (27.10.2008r. dodatku
                                                    mieszkaniowego do Rzeczpospolitej) - wyglada jednak na to ze jest
                                                    mozliwe uzyskanie pozwolenia uzytkowanie budynku przed zakonczeniem
                                                    wszystkich prac a "Gosc" sie myli.

Co do pisma od dewelopera - ja nie dostalem takiej informacji.

"Kiedy odebrać mieszkanie
                                                    Grażyna Błaszczak 27-10-2008, ostatnia aktualizacja 27-10-2008 07:10
                                                    Deweloper zaprasza do odbioru wykończonego lokalu mieszkalnego w
                                                    budynku, dla którego nie ma jeszcze wydanej zgody na użytkowanie
                                                    (nie zostały zakończone prace w częściach wspólnych – korytarze,
                                                    klatki schodowe, podjazdy itd.). Czy można odmówić dokonania odbioru
                                                    takiego lokalu? Jeśli tak, to do jakiego momentu – jakie warunki
                                                    muszą zostać spełnione, jakie dokumenty uzyskane przez dewelopera,
                                                    by miał on prawo bezwzględnego żądania dokonania takiego odbioru, a
                                                    kupujący jego odebrania?

Odpowiada Magdalena Borawska - aplikant radcowski w kancelarii WKB
                                                    Wierciński, Kwieciński, Baehr.

– Warunki i termin odbioru lokalu przez kupującego są zazwyczaj
                                                    określone w umowie sprzedaży zawartej z deweloperem. Zgodnie z
                                                    ogólnymi zasadami prawa budowlanego do użytkowania budynku, na
                                                    którego wzniesienie wymagane było uzyskanie pozwolenia na budowę,
                                                    można przystąpić albo po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie
                                                    budynku, albo po dokonaniu odpowiedniego zgłoszenia właściwemu
                                                    organowi.

W przypadku wielorodzinnych budynków mieszkalnych zazwyczaj wymagane
                                                    jest uzyskanie pozwolenia na użytkowanie. Biorąc powyższe pod uwagę,
                                                    odbiór lokalu powinien nastąpić po uzyskaniu przez dewelopera
                                                    ostatecznego pozwolenia na użytkowanie budynku.

Jednocześnie należy wskazać, iż w praktyce nie jest konieczne
                                                    wykonanie wszystkich robót budowlanych, aby pozwolenie na
                                                    użytkowanie mogło zostać wydane.

Pozwolenie staje się ostateczne po upływie 14 dni od daty doręczenia
                                                    go stronom postępowania, pod warunkiem że w tym terminie nie zostało
                                                    złożone w stosunku do niego odwołanie.

Wydanie pozwolenia na użytkowanie jest poprzedzone kontrolą
                                                    odpowiednich organów oraz służb (m.in. inspekcji sanitarnej, straży
                                                    pożarnej) i dopiero jego uzyskanie przez dewelopera stanowi dla
                                                    kupującego gwarancję, iż budynek oraz lokal został wybudowany
                                                    zgodnie z pozwoleniem na budowę oraz że spełnia wszelkie wymagane
                                                    przez prawo warunki techniczne oraz wymogi bezpieczeństwa.

Rzeczpospolita"
                                                    www.rp.pl/artykul/176668,210426_Kiedy_odebrac_mieszkanie.html
                                                  • Gość: gość Re: Odbiór techniczny IP: *.aster.pl 29.10.08, 16:34
                                                    "Jednocześnie należy wskazać, iż w praktyce nie jest konieczne
                                                    wykonanie wszystkich robót budowlanych, aby pozwolenie na
                                                    użytkowanie mogło zostać wydane. "
                                                    niestety pani aplikant nie wie o czym mówi. najlepiej zadzwonić do
                                                    pinb. powodzenia mimo wszystko
                                                  • Gość: ?! Re: Odbiór techniczny IP: 194.156.48.* 29.10.08, 16:44
                                                    "gość" myśle ze odbiór jednak nastąpi na dniach , 20 listopada
                                                    został wysłany komplet dokumentów do PINB (taką informacje z
                                                    załącznikiem przesłał deweloper poleconym ), ale jak sam sugerujesz
                                                    można będzie sie samemu dowiedziec i zadzwonić do PINBU, bardziej
                                                    trzeba by było sie przyjrzec księdze wieczystej przed podpsianiem
                                                    aktów notar. , bo mimo zapisu w umowie że przy podpisywaniu aktów
                                                    nieruchomość zostanie zwolniona z wszelkich obciażen, to nadal jest
                                                    tam wpisana hipoteka dewelopera (kredyt), co jesli nie znikinie do
                                                    momentu podpisywania aktów??
                                                  • Gość: xxx Re: Odbiór techniczny IP: *.chello.pl 29.10.08, 16:51
                                                    Informacja od kierownika budowy z godziny 16.20.
                                                    PINB dokonał odbioru technicznego budynku.
                                                  • inezkaw Re: Odbiór techniczny 29.10.08, 17:07
                                                    Gość portalu: gość napisał(a):

> inezkaw dobrze się czujesz ? a może inspektor z PINB sam wybiera
                                                    sie
                                                    > do prokuratury ? :)

Gościu w portalu gazeta.pl - czuje sie bardzo dobrze i tylko
                                                    przekazuje otrzymane informacje na forum :-)
                                                  • Gość: gość Re: Odbiór techniczny IP: *.aster.pl 29.10.08, 18:17
                                                    budynku na żywo nie widziałem dawno, wiedze o stanie zaawansowania
                                                    czerpie z tego wątku. jeśli pinb wyda decyzje dopuszczającą do
                                                    użytkowania to cieszę się razem z wami ale ... zobaczymy
                                                  • Gość: s Re: Odbiór techniczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.08, 19:53
                                                    Pytanie - PILNE
                                                    Czy ktoś z Państwa przypomina sobie by podpisywał przy zawieraniu
                                                    umowy dokument o rezygnacji z negocjowania warunków umowy.
                                                    Podpisanie takiego dokumentu może być podstawą do braku możliwości
                                                    egzekwoania jakichkolwiek należności finansowych od developera, min.
                                                    odsetek za zwłokę w realizacji inwestycji.
                                                  • Gość: s Re: Odbiór techniczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.08, 19:56
                                                    Termin spłaty kredytu uwidoczniony w księdze wieczystej do okresy do
                                                    2012 i 2032 rok (nie mam przed sobą wypisu z księgi, mogę się mylić
                                                    o 2-3 lata w przypadku roku 2032)
                                                  • Gość: ?! Re: Odbiór techniczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 22:07
                                                    owszem deweloper ma taki termin na spłate kredytu,ale to juz sprawa
                                                    GHD, a to ze bank dewelopera musi zwolnic hipoteke pod tą
                                                    nieruchomość do momentu podpisania przez nas aktów notarianego to
                                                    druga sprawa. Jeśli podpiszemy akt notarialny , a nieruchomość
                                                    bedzie nadal obciążana kredytem dewelopera to ten dług przechodzi na
                                                    nas!jeśli deweloper nie spłaci swojego kredytu, bank dewelopera ma w
                                                    pierwszej kolejnosci prawo do przejęcia nieruchomosci (czyli naszych
                                                    mieszkań), czy jest to juz bardziej jasne? poza tym większośc z nas
                                                    wzięła kredyt i banki upominają sie juz o umowy notarialne i wpisy
                                                    do naszych nowo założonych ksiąg wieczystych hipoteki jako ich
                                                    zabezpieczenia, Jeśli nadal bedzie istnieć tam hipoteka 12 mln
                                                    dewelopera to ŻADEN z naszych banków u których zaciagalismy kredyt
                                                    nie przyjmie takiego zabezpieczenia, jesli hipoteka nie zostanie
                                                    zdjęta to ta sprawa zacznie byc naprawde poważnym problem dla nas
                                                  • Gość: Mark Re: Zapłata ostatniej raty=wyłączenie hipoteki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.08, 00:01
                                                    Miałem również podobne wątpliwości.W GHD dowiedziałem się że w banku
                                                    developera każde mieszkanie ma osobne konto i osobne zadłużenie.Dług
                                                    GHD wiąże się ze spłatą przez nas ostatnich rat za mieszkanie na
                                                    rachunek powierniczy w BRE (banku developera).Po ich zapłaceniu Bank
                                                    BRE wydaje ZGODĘ na"odłączenie mieszkania bez obciążenia
                                                    hipotecznego" i możliwe jest kupno mieszkania bez obciążen.
                                                    Dla własnych potrzeb dostałem PROMESĘ ZGODY od BRE (poprzez GHD).
                                                    Ponadto według developera aktualne zadłuzenie zabezpieczone hipoteką
                                                    stopniało do 3mln.Zważywszy ze wszystkie pozostałe wpłaty za
                                                    mieszkania idą na konto kontrolowane przez BRE sytuacja wydaje się
                                                    bezpieczna.Ja,po tych informacjach,śpię spokojniej czego i Wam
                                                    życzę.
                                                  • Gość: ?! Re: Zapłata ostatniej raty=wyłączenie hipoteki IP: 194.156.48.* 03.11.08, 13:40
                                                    A czy ktoś z Państwa próbował już może egzekwować od dewelopera
                                                    odsetki za opóźnienie?
                                                  • Gość: ppp Re: Zapłata ostatniej raty=wyłączenie hipoteki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.08, 19:24
                                                    Walka o odsetki dotyczy raczej tych Państwa którzy nie podpisali
                                                    aneksu. Nie wiem czy Państwo wiecie, ale developer pozostałe
                                                    mieszkania sprzedaje z marszu 10% taniej.
                                                  • Gość: max Re: Zapłata ostatniej raty=wyłączenie hipoteki IP: *.chomiczowka.waw.pl 04.11.08, 01:00
                                                    Co do mieszkań to zostało tylko kilka i to te najgorsze 40m bez możliwości
                                                    podziału na pokój i kuchnię nie mówię już o 2 pokojach
                                                  • Gość: s Re: Zapłata ostatniej raty=wyłączenie hipoteki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.08, 14:49
                                                    Rzeczywiście mieszkania są sprzedawane po 6.260zł/m.
                                                    Ciekawi mnie bardzo, czy w umowie notarialnej sprzedający określeni
                                                    są jako A. Sadowski i Grabowski jako wspólnicy spółki cywilnej i czy
                                                    są wskazane w tej umowie adresy zamieszkania wspólników. Bardzo
                                                    proszę o tą informację.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: s Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.08, 19:38
                                                    czy otrzymał Pan żądaną pisemną odpowiedź. Co developer napisał?
                                                    Jak inspektor nadzoru mógł odebać budowę i wydać pozwolenie na
                                                    użytkowanie budynku, skro nawet balkony w pelni nie są
                                                    zabezpieczone. Czy ktoś z Was próbował rozmawiać z developerem o
                                                    odsetkach? Co developer mówi na temat niedotryzmania terminu w
                                                    oddaniu inwestycji? Jakie terminy zako nczenia budowy macie Państwo
                                                    w swoich umowach? Czy mogliście negocjować treści umów? Czy
                                                    podpisywaliście zgodę na odstąpienie od negocjacji. To ważne.
                                                  • Gość: Redrock Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: 195.205.251.* 13.11.08, 14:02
                                                    Witam,
                                                    wlasnie przed chwila odebralem pismo od GHD (przeslane tradycyjna
                                                    poczta). Nie jest to dokladna odpowiedz na moje zapytanie, niemniej
                                                    przyslali:
                                                    1. Kopie wniosku o pozwolenie na uzytkowanie budynku (zlozonego
                                                    17.10.2008r.).
                                                    2. Oswiadczenie, iz na grudzien 2008r. sa zarezerwowane terminy u
                                                    notariusza (na zawarcie umow przeniesienia wlasnosci).
                                                    3. Kopie decyzji powiatowego inspektora nadzoru budowalanego
                                                    ZEZWALAJACEJ na uzytkowanie budynku (wydana dnia 03.11.2008r.).
                                                    4. Zaproszenie po odbior kluczy, kodow do domofonu, pilota do garazu
                                                    (po zajetych miejscach w garazu mozna sadzic ze kilka osob odebralo
                                                    juz klucze i piloty).

Z reszty moich pytan zostaly tylko terminy podlaczenia cieplej wody
                                                    i ogrzewania - ale te media zostaly w miedzyczasie podlaczone.
                                                  • Gość: z Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.08, 19:56
                                                    Odebrali mieszkania ci, którzy tam mieszkają. Uważajcie z odbiorami
                                                    mieszkań, bo możecie je sami wykończać. Jak wpłacimy całą kwotę to
                                                    po nas. Nie można przyjąć meszkania, gdy nie są wykończone elewacje,
                                                    ściany, balkony i nie zrobione inne rzeczy. Jest pewne obserwując
                                                    developera, że weźmie piniądze i bedzie miał nas w nosie. Dokąd
                                                    trzymamy go jeszcze w kieszeni, mamy szansę na wykończenie
                                                    inwestycji,może stanie się to dopiero za pół roku a może rok, ale
                                                    jest jakaś szansa na dokończenie robót. A o odsetkach to już w
                                                    ogole nie będzie mowy. To,że jest pozwolenie na użytkowanie budynku,
                                                    nie znaczy, że my musimy je w takim stanie przyjąć. Zastanówcie się
                                                    nad tym co piszę. Developer nie jest wiarygodny.
                                                    z
                                                  • Gość: a Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 17:10
                                                    Czy ktoś z Pańswa obierał w tym tygodniu mieszkania? Czy nadal
                                                    developer podsuwa aneksy, w których jest napisane, że zrzekamy sie
                                                    odsetek?. Jak to wygląda? Czy zauważacie Pństwo jakieś konkretne
                                                    miejsca w mieszkaniu na ktore należy zwrocić uwagę przy odbiorze
                                                    mieszkań?
                                                    Pozdrawiam
                                                    Piszcie
                                                  • Gość: Redrock Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: 195.205.251.* 27.11.08, 12:17
                                                    GHD przesyla oficjalna informacje dot. terminu podpisania aktu
                                                    notarialnego przenoszacego wlasnosc mieszkania. W moim przypadku
                                                    jest to 2-gi tydzien grudnia. Jezeli ktos dysponuje aktualna
                                                    informacja dotyczaca wpisow do ksiegi wieczystej calego budynku w
                                                    czesci dotyczacej obziazenia hipoteki to prosze o informacje (chodzi
                                                    oczywiscie o to czy w hipotece nadal widnieje kredyt GHD).
                                                    Pozdrawiam.
                                                  • Gość: gosc Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: *.acn.waw.pl 27.11.08, 22:28
                                                    drogi REDROCK, jezeli masz jakiekolwiek watpliwosc dotyczace ksiegi moze zapytaj developera,a nie na forum (bo widze ze wiedza na forum jest skromna) ja to zrobilam i wyjasniono mi wszystko. reszta sie okarze za pare dni.
                                                  • Gość: a Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.08, 20:12
                                                    Co do wpisow do ksiegi wieczystej calego budynku to chyba tak prędko
                                                    to nie nastąpi. Jeszcze nie wszyscy dokonali odbiorów. Zapewne
                                                    jeszcze potrwa to przynajmniej 2 tygodnie grudnia jak nie dalej. Czy
                                                    mogą być podpisywane akty notarialne w przypadku nie odebrania
                                                    lokali przez wszystkich "właścicieli"?Czy ktoś wie jak towygląda? Co
                                                    do kredytu, to najlepiej sprawdzić w wydziale ksiąg wieczystych na
                                                    solidarności 58.odpis otrzyma każdy, kto zna numer księgi za 30zł.
                                                    Dziwne., mówisz o podpisaniu aktu notarialnego w drugim tygodniu
                                                    grudnia, a nie znasz dokladnej daty. Czy aby developer znowu nie
                                                    skończył na obiecankach. Ciekawi mnie czy podpisywałeś aneks, gdzie
                                                    rezygnujesz z odestek, jak to wygląda?. Jak nastepuje rozliczenie
                                                    umowy? Napisz.
                                                    Pozdrwaim
                                                  • Gość: Redrock Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.08, 15:46
                                                    Odpowiedz dla "a" - znam dokladna date - dostalem oficjalne pismo od
                                                    GHD (za potwierdzeniem odbioru) z dokladnym terminem, nie chcialem
                                                    jej tylko podawac na forum. Co do aneksu - zalezalo mi na jak
                                                    najszybszym przeprowadzeniu sie, wiec aby odebrac mieszkanie
                                                    musialem podpisac taki aneks. Po podpisaniu aneksu uregulowalem
                                                    ostatnie 5% i dopiero wtedy moglem zaczac prace wykonczeniowe.
                                                    Pozdrawiam.
                                                  • Gość: a Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.08, 21:06
                                                    Jestem w kredycie. Termin wpłaty ostatniej raty w stosunku do tego
                                                    co było w umowie dawno minął. Czy developer wydaje jakieś pisma do
                                                    banku, żeby ten kredyt znowu uruchomić. (Zastanawiam się czy płacić
                                                    gotówką czy korzystać dalej z kredytu) Konto ktore jest podane w
                                                    umowie chyba sie nie zmieniło? Napisz
                                                    Pozdrawiam
                                                    Swoją drogą to ta strona jest jakaś mało aktywna. Czy tacy będą też
                                                    sąsiedzi?
                                                  • Gość: Redrock Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.08, 21:50
                                                    Co do kredytu, to do uruchomienia ostatniej transzy w moim przypadku
                                                    (kredyt w mBank'u) wymagane bylo potwierdzenie dewelopera o
                                                    zakonczeniu prac oraz informacja o tym ile faktycznie wynosi
                                                    powierzchnia mieszkania (faktyczna roznila sie nieco od tej
                                                    deklarowanej przed budowa) co mialo wplyw na ostateczne rozliczenia.
                                                    Dodatkowo, wazna moze byc rowniez informacja z umowy kredytowej
                                                    dotyczaca terminu uruchomienia poszczegolnych transz kredytu -
                                                    proponuje zatem abys dokladnie sprawdzila w swoim banku jakie
                                                    warunki powinnas spelnic aby uruchomienie ostatniej transzy bylo
                                                    mozliwe (kazda umowa moze byc przeciez inna).
                                                    Co do konta - z mojej umowy z GHD wynika, iz kazda transza platna
                                                    byla na inne konto (wynikalo to chyba z rozliczen GHD z BRE), ale
                                                    szczegolowe informacje wpisane sa w umowie z GHD (znajduja sie
                                                    rowniez we wstepnym akcie notarialnym - jezeli masz umowe w takiej
                                                    wlasnie formie).
                                                  • Gość: a Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.08, 17:53
                                                    Ja mam umowę zwykłą i mam wskazane tylko jedno konto 50 1140 2017
                                                    0000 4202 056504365. Kiedy zawierałeś umowę notarialną? To konto
                                                    chyba dotyczyło wpłat gotówkowych. Jakie masz inne? Czy developer
                                                    sam wystawia po odbiorze takie potweirdzenie czy trzeba się upomnieć?
                                                  • Gość: xyz Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.08, 18:58
                                                    Czy ktoś kto nie podpisywał aneksu próbował odzyskać odsetki za nieterminowe
                                                    zakończenie budowy? Czy ktoś sprawdzał aktualne obciążenie hipoteki?
                                                  • Gość: a Re: a propos odsetek karnych i terminu oddania bu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.08, 20:15
                                                    Około 2 - 3 tygodni temu kredyt nadal był w księdze w wysokości nie
                                                    zmienionej a więc ok. 14,5 mln złotych.
                                                  • Gość: ja Odbiory IP: *.era.pl 04.12.08, 13:23
                                                    Mam prośbę do wszystkich którzy jeszcze mają odbiory przed sobą. Zwracajcie
                                                    uwagę na części wspólne. Chodzi o to że mamy takie samo prawo czepiać się
                                                    usterek na klatkach schodowych jak w naszych mieszkaniach. Ja już odbiór mam za
                                                    sobą jakiś czas temu ale chodząc ostatnio po budynku widziałem trochę uszkodzeń
                                                    jak poobijane drzwi od klatek schodowych i garażu, porysowane ściany itp.
                                                    Zwracajcie proszę na to uwagę i wpisujcie do protokołów bo inaczej nikt tego nie
                                                    poprawi i będziemy od samego początku mieli zniszczony blok.
                                                    pozdrawiam
                                                  • Gość: cde Re: Odbiory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.08, 19:14
                                                    Czy ktoś z Was ma już podpisany akt notarialny bądź zapoznał się z
                                                    jego treścią? Czy w akcie notarialnym są zaznaczone jakieś
                                                    obciążenia mieszkania czy budynku? Czy przy podpisywaniu aktu jest
                                                    przedstawiany aktualny wyciąg z księgi wieczystej i czy w niej
                                                    obciążenia kredytem lub inne?

• Gość: cde Re: Odbiory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.08, 19:52
                                                    Czy ktoś z was podpisał już akt notarialny? Czy mieliście wgląd do
                                                    aktualnej księgi wieczystej, czy notariusz wam ją udostępnił? Czy są
                                                    tam zaznaczone jakieś obciążenia hipoteką mieszkania czy budynku.
                                                    Jakie jest aktualnie zadłużenie na budynku?
                                                    Co macie nowego. Jak przebiega sam proces podpiywania aktu? Czy est
                                                    mozliwość wczesniejszego zapoznania się z jego treścią?
                                                  • Gość: xyz Re: Odbiory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.08, 20:47
                                                    Mam umówiony termin podpisania aktu notarialnego na połowę grudnia. Developer
                                                    twierdzi że nie może dostarczyć projektu aktu notarialnego, dzwoniłem do
                                                    notariusza i tam też sekretarka twierdzi że niema takiej potrzeby bo jest
                                                    godzina na przeczytanie przy zawieraniu tej umowy. Jednak stanowczo będę się
                                                    domagać wcześniejszego zapoznania z projektem. Czy ktoś dostał wyliczenie
                                                    ostatniej wpłaty? Jeśli tak to na ile przed terminem zawarcia aktu?
                                                  • Gość: ?! Re: Odbiory IP: 194.156.48.* 05.12.08, 10:01
                                                    odnośnie wyliczenia ostatniej wpłaty, masz na myśli zmianę ostatniej
                                                    raty ze względu na zmianę powierzchni ostatecznej mieszkania? Ja
                                                    również mam termin podpisania aktu wyznaczony na drugi tydzien
                                                    grudnia, a pieniadze juz przelałam na konto dewelopera (zmniejszoną
                                                    kwotę, bo powierzchnia okazała sie mniejsza). pieniadze trzeba
                                                    przelac pare dni wcześniej przed podpisaniem aktu , bo wiąże sie to
                                                    z tym iz BRE Bank musi zwolnić hipotekę dla twojego mieszkania. Co
                                                    do wcześniejszego otrzymania aktu notarialnego też tym jestem
                                                    zainteresowana , ale jak widac nikt nam nie chce tego aktu wcześniej
                                                    udostępnić. Jeśli udałoby sie komuś taki wstępny akt uzyskać to
                                                    prosze piszcie.
                                                  • Gość: xyz Re: Odbiory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.08, 13:08
                                                    Również miałem zmniejszoną powierzchnię mieszkania i ostatnia wpłata powinna być
                                                    o tą różnicę pomniejszona. Do tej pory jednak nie dostałem ostatecznego
                                                    wyliczenia od Developera. Interesuje mnie czy ktoś dostał już takie wyliczenie
                                                    czy Pani wpłaciła pieniądze na podstawie swoich wyliczeń? Oraz czy upominała się
                                                    Pani o odsetki za zwlokę?
                                                  • Gość: ?! Re: Odbiory IP: 194.156.48.* 05.12.08, 13:55
                                                    Przy dokonywaniu ostatniego przelewu bank zarządał ode mnie pisma od
                                                    dewelopera o ostatecznej wartości mieszkania, w związku z tym GHD
                                                    przygotował aneks do umowy dotyczący TYLKO zmiany ostatecznej
                                                    wartości mieszkania. Co do odsetek, zapis o odsetkach za każdy dzień
                                                    zwłoki jest tylko w umowie zwykłej , w umowie którą ja podpisywałam
                                                    w formie aktu notarialnego niestety taki zapis nie istnieje...
                                                    prosze sprawdzić byc moze Pan ma taki zapis
                                                  • Gość: def Re: Odbiory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.08, 18:26
                                                    Czy ktoś z Państwa kto ma zwykłą umowę podpisywał już akt
                                                    notarialny? Chodzi mi o osoby, które nie odbierały mieszkań przed
                                                    uzyskaniem pozwolenia na budowę a dopiero teraz. Jak tutaj wygląda
                                                    ostateczne rozliczenie? Czy developer podsuwa nadal aneks do
                                                    podpisania? Czy jest mowa o odsetkach? I czy w ogóle ci co nie mają
                                                    umowy notarialnej podpisują akty notarialne i kiedy mieszkania przez
                                                    te osoby były odbierane?
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: xyz Re: Odbiory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.08, 22:30
                                                    Zgadza się w umowie notarialnej nie ma uszczegółowienia o odsetkach za każdy
                                                    dzień zwłoki ale jest mowa o terminie zakończenia i możliwości odstąpienia od
                                                    umowy przez nabywcę w przypadku opóźnienia większego niż 90 dni, co sugeruje,że
                                                    powinny być odsetki za opóźnienie . Natomiast deweloper zadbał by był zapis o
                                                    odsetkach, gdy kupujący spóźni się z płatnością, dlatego jest wskazane by aktu
                                                    nie podpisywać pod presją czasu nie zapoznając się z nim wcześniej, a tylko w
                                                    czasie odczytywania przez notariusza. mnie w końcu udało się uzyskać możliwość
                                                    wglądu do projektu aktu w dzień poprzedzający jego zawarcie. Jest to bardzo
                                                    dziwne,że tak trudno dowiedzieć się wcześniej co będzie w akcie tym bardziej, że
                                                    to my za niego płacimy.
                                                  • Gość: xyz CZęsci Wspólne IP: *.acn.waw.pl 05.12.08, 00:17
                                                    Drodzy Sąsiedzi i Sąsiadki.Ja odebrałem mieszkanie od developera już parę
                                                    miesięcy temu ( bo zależało mi na czasie ) i z moich informacji wynika, że
                                                    budynkiem po odbiorze przez PINB zarządza Administracja wyznaczona przez
                                                    Developera i ona odbierała części wspólne. Sam widziałem jak developer malował
                                                    parę razy korytarze (były takie białe zatarcia na ścianach co jakiś czas),
                                                    wiec..... Drodzy Sąsiedzi i Sąsiadki, myślę że musimy zacząć dbać samodzielnie o
                                                    nasz budynek,a nie szukać dziury w całym, bo wkurza mnie to jak nasi
                                                    podwykonawcy pracują jak ostatnie matoły. Nosząc różne długie elementy rysują
                                                    ściany w klatce schodowej, opierają pomontowane częściowo kuchnie o ściany i
                                                    zostawiają rysy, zapisują swoje reklamy po windach( jakiś matoł reklamuje
                                                    żaluzje - chyba zadzwonię do niego i mu powiem żeby sobie zrobił napis na du...
                                                    a nie na mojej windzie). Reasumując - zacznijmy dbać o części wspólne poprzez
                                                    pilnowanie naszych wykonawców, bo oni sobie pójdą i zniszczą nam tak ładny budynek.
                                                  • Gość: ja Re: CZęsci Wspólne IP: *.acn.waw.pl 06.12.08, 19:19
                                                    Trochę się nie zgadzam z Twoja opinią. Po pierwsze mamy takie same prawo do
                                                    odbioru części wspólnej jak własnego mieszkania. Po drugie np. drzwi do garażu
                                                    nie zniszczyli raczej 'nasi' podwykonawcy. A odbieranie części wspólnej przez
                                                    administrację wyznaczoną przez developera równa się odbiorowi przez developera
                                                    więc nie próbujcie mnie przekonać że będzie on rzetelny. Dlatego jeszcze raz
                                                    proszę żebyście zwracali uwagę na stan części wspólnych!
                                                  • Gość: dre vat na miejsce postojowe 7% IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.08, 11:25
                                                    Czy ktoś już uwzględnił to orzeczenie w końcowym rozliczeniu?

Uzasadnienie:
                                                    www.rp.pl/artykul/226145.html

• Gość: gosc Re: vat na miejsce postojowe 7% IP: *.acn.waw.pl 09.12.08, 20:23
                                                    Z mojej wiedzy, wyrok WSA nie może być precedensem w sprawie, więc każdy
                                                    przypadek jest rozpatrywany indywidualnie.
                                                  • Gość: xyz Re: CZęsci Wspólne IP: *.acn.waw.pl 08.12.08, 22:31
                                                    Troszkę masz rację z tymi odbiorami części wspólnych przez administrację ustanowioną przez developera, ale jest to moje drugie mieszkanie i w poprzedniej inwestycji było podobnie (z odbiorami). Tzn że dopóki nie będziemy wspólnotą to nie mamy za wiele do powiedzenia ( jeżeli chodzi o zarządzanie). Możemy sami wziąć się do pracy społecznej i przejąć zarządzanie budynkiem i odbiory części wspólnych, ale to dla tych co mają czas. (sam się zaangażowałem w poprzedniej inwestycji i po roku wymiksowałem się z tego) Reasumując, niepodważam togo co piszesz, ale wolałbym pisanie konstruktywne. I nadal apeluje do sąsiadów ( i ich wykonawców) O DBANIE O CZĘŚCI WSPÓLNE
                                                  • Gość: aaa Re: CZęsci Wspólne IP: *.acn.waw.pl 09.12.08, 19:39
                                                    zgadzam się z moim poprzednikiem co do odbioru czesci wspolnych. Jestem nowym
                                                    klientem tej inwestycji i obecnie czekam na przyznanie mi kredytu. Czas mam na
                                                    to do konca stycznia, Więc pytanie, czy wy ( starzy klienci macie wieksze prawo
                                                    do odbioru czesci wspolnych niz ja) Czy ja w lutym, jak bede odbieral
                                                    mieszkanie, bede tez odbieral czesci wspolne od developera, czy juz od
                                                    wspolnoty. Gdzie ja i do kogo mam zglaszac usterki które zauwaze ( do developera
                                                    czy do wspolnoty ) ze sa brudne ściany. prosze o odpowiedz??????????
                                                  • Gość: xyz Prezent na Mikołajki IP: *.acn.waw.pl 09.12.08, 19:48
                                                    A ja z innej beczki. Troszkę chciałabym pochwalić Developera, bo widzę że
                                                    wszyscy się skupiają na rzeczach dla mnie niezrozumiałych w obecnych czasach.
                                                    Patrząc na budynki naszych sąsiadów na naszej Ulicy, jestem wdzięczna
                                                    Developerowi ze zbudował tak ładny budynek i utrzymał zaplanowaną koncepcję.
                                                    Kiedyś podobał mi się budynek sąsiadów obok, ale dzisiaj widzę że nasz jest o 10
                                                    RAZY ładniejszy.
                                                    G R A T U L A C J E
                                                  • Gość: lokator Re: Prezent na Mikołajki IP: *.acn.waw.pl 09.12.08, 20:11
                                                    przyłączam się do Gratulacji
                                                  • Gość: gosc 123 Akty IP: *.acn.waw.pl 10.12.08, 21:14
                                                    Jestem już po akcie notarialnym i muszę powiedzieć że to zamieszanie na forum
                                                    było zupełnie niepotrzebne. Akt jest niezadługi , dość konkretnie i czytelnie
                                                    określa przedmiot umowy i jasno mówi o bezobciążeniowym zakupie mojego
                                                    mieszkania. Jak zawsze "wilk na wielkie oczy". Do zobaczenia na budynku.
                                                    PS. Dołączam się do pochwały, co do jakości.!!!
                                                  • inezkaw Re: Akty 11.12.08, 11:30
                                                    My również jesteśmy po akcie notarialnym i też nie mamy zastrzeżeń
                                                    co do pewności o braku obciazeniania mieszkania. Developer
                                                    doprowadził inwestycje prawie do konca za co trzeba go pochwalić.
                                                    Budynek jest ladny, fajnie wykonczony no i oczywiście uroczo
                                                    polożony. Szkoda tylko , że takie małe te mieszkanka - ale nie można
                                                    mieć przecież wszystkiego od razu...
                                                  • Gość: abc Re: Akty IP: *.acn.waw.pl 11.12.08, 21:26
                                                    Przyłączam się do Sąsiadów powyżej. Inwestycja godna polecenia !!!
                                                  • Gość: al kom Re: Akty IP: *.spray.net.pl 12.12.08, 16:29
                                                    no nie wiem czy tak godna polecenia

z dobrze poinformowanych źródeł wiem, że na rachunek spółki w BRE
                                                    wszedł komornik

• Gość: bob Re: Akty IP: *.acn.waw.pl 13.12.08, 09:22
                                                    Ja podpisywalem akt w piątek i nic niedobrego sie nie stało, (wiec sa to plotki wyssane z palca). A ja mysle ze ten post napisal Developer zeby nas nastraszyć. Jak wpadniemy w panike, to zaczniemy szybciej podpisywac aky notarialne, a tak jest jeszcze czas zeby z Developerem ponegocjować. Mi sie nieudało, bo w sumie niemialem podstaw do upustu , ale moze inni mają inne umowy. Pamietajcie nad naszym bezpieczenstwem zakupowym czuwa notariusz ( zresztą sympatyczna Pani), i nie wpadajcie w panike, bo Developerowie na tym zalezy (jak widac). Kolego a jak masz takie rewelacyjne wiesci, to sie zarejestrój, przedstaw sie nam i ostrzez innych sasiadów - bo jezeli nie jestes Developerem to znaczy ze jestes naszym sąsiadem (skoro jestes na tym forum). Z powazaniem
                                                  • Gość: lala Re: Akty IP: *.acn.waw.pl 13.12.08, 09:26
                                                    Tez tak sądze. A jak ci sie niepodoba kolego ta inwestycja i niejest godna
                                                    polecenie to po co w niej kupujesz. Przylaczam sie do posta boba. Wyczuwam
                                                    Developera w tym delikatnym straszeniu. Ja mam akt we wtorek i juz widzialam u
                                                    natariusza dokument o bezciezarowym wydzieleniu mojej hipoteki. Wszystko jak dla
                                                    mnie jest OK.
                                                  • Gość: MIS Re: Akty IP: *.acn.waw.pl 13.12.08, 12:55
                                                    Popieram, ze kolega z tym komornikiem rozsiewa jakies plotki. Ja mam akt
                                                    19.12.2008 i tez dostalem taki dokument o wyodrebnieniu mojej hipoteki. Mysle ze
                                                    gdyby to byla prawda z tym komornikiem, to bank BRE by niewydawal zaswiadczen
                                                    dla nas o bezciazarowym wydzieleniu. Drodzy Sasiedzi myslmy racjonalnie. Pozdrawiam.
                                                  • Gość: amd Parking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.08, 14:38
                                                    Drodzy sąsiedzi, prośba aby parkując swoje samochody w garażu
                                                    podziemnym mieścić sie w swoim miejscu parkingowym, i nie najeżdżać
                                                    na to obok, ani stawać na linii odzielającej miejsca... miejsca te
                                                    nie są za szerokie i jesli ja postawie swój samochód obok tak
                                                    zaparkowanego samochodu, to trzecia osoba , która też ma tam miejsce
                                                    po prostu sie już nie zmieści...
                                                  • inezkaw Re: Parking 13.12.08, 22:45
                                                    no wlasnie ... tez ostatnio widzialam bardzo ciekawie zaparkowane
                                                    samochody na -2 ... na trzecie auto nie bylo miejsca... no chyba, że
                                                    ten trzeci to Smart ;-)
                                                    PS osoby z -2 proszę o zwrócenie uwagi czy prze węźle ciepłowniczym
                                                    nie stoi woda na ziemi... dzis byla tam mała awaria.
                                                  • Gość: amd Re: Parking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 08:45
                                                    moja uwaga również dotyczy poziomu -2. Ten , ktory dziś zaparkuje
                                                    tak że uniemożliwi wjazd innym , kolejnym razem może znaleźć sie w
                                                    odwrotnej sytuacji że sam nie bedzie miał jak zaparkować, bo sie
                                                    zwyczajnie nie zmieści, wiec proponuje aby pomyśleć też czasem o
                                                    innych współużytkownikach garażu
                                                  • Gość: xyz Re: Parking IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.08, 20:08

Czy nie macie problemu przy wjeździe do garażu. Mój samochód ociera spodem w
                                                    momencie wjeżdżania przy bramie, a nie ma sportowego zawieszenia. Problem
                                                    prawdopodobnie mogą mieć dłuższe samochody typu Vectra, Laguna, Pegeot 407 itp.
                                                  • inezkaw Re: Parking 14.12.08, 21:59
                                                    trafna uwaga... masz samochód równiez jak siedzą w nim 4 osoby
                                                    ociera przy bramie podwioziem. Chyba podniesienie poziomu płytek na
                                                    podjeździe powinno rozwiązać sprawą...
                                                  • Gość: al kom Re: Akty IP: *.spray.net.pl 14.12.08, 09:26
                                                    z zajęciem to nie plotki. ghd nie spieszyło się żeby oddac jednemu z
                                                    nabywców ponad 400 tys gdy ten wycofał się z umowy. Uzyskał sądowe
                                                    zabezpieczenie i komornika zajął do tej kwoty rachunek.

niby dlaczego miałoby to przerwać proces podpisywania aktów
                                                    notarialnych?

chciałem tylko podkreślic że firma zaczyna postępować nierzetelnie
                                                    (nie oddaje kasy) i narażac się na koszty(sądowe, komornicze) oraz
                                                    na zablokowanie rachunku na pewien czas.

nie mówię że nikt mieszkania nie dostanie. sądze że może nawet
                                                    wszyscy.

chodzi mi tylko o drastycznie w moich oczach zmniejszona
                                                    wiarygodność deweleopera.
                                                    Co o znacza, że gdybym nawet bardzo chciał kupić, to bym się mocno
                                                    zastanowił po takiej historii.

nie jestem od dewelopera ani od konkurencji, ale podac danych też
                                                    nie mogę - tajemnica zawodowa, (która i tak trochę tu złamałem;) ) -
                                                    ale uważam że nabywcy powinni wiedzieć jak działa "ich" deweloper

pozdrawiam
                                                  • Gość: bob Re: Akty IP: *.acn.waw.pl 14.12.08, 22:16
                                                    Kolego skoro nie jestes developerem, tylko klientem, to skad znasz tyle szczegółów. A moze to ty masz problem z developerem i go opisujesz na forum. A jak tak to dlaczego chcesz sie wycofac z umowy

"z zajęciem to nie plotki. ghd nie spieszyło się żeby oddac jednemu z
                                                    nabywców ponad 400 tys gdy ten wycofał się z umowy".

Na jakiej podstawie mozesz sie wycofac z umowy.

A moze ci zabraklo kasy i szukasz dziury w całym, a moze znalazles cos tanszego.
                                                    Sorry kolego ze tak cie obmazuje na forum, ale wkurzasz mnie ze zalatwiasz swoje prywatne sprawy na forum publicznym. Prawda zawsze gdzies lezy po srodku, wiec nieudawaj niewinnego. Pewnie jestes chudy bolek i kombinujesz. Mam nadzieje ze niebedziesz moim sasiadem i ze bedziesz placic czynsz, Bo z takimi to sa potem same problemy.

P O S T U L U J E do moich Sasiadów.
                                                    Piszmy tutaj na forum sprawy ogólne naszego budynku, a nie jakieś prywatne porachunki,
                                                    Jak ja mialem problem z drzwiami, to spotkalem sie z developerem, i zalatwilem sprawe szybko i zadawalajaco, a nie rozwlekalem sie na forum,

UFF . Pozdrawiam
                                                  • Gość: abc Re: Akty IP: *.acn.waw.pl 14.12.08, 22:22
                                                    Uważam BOB ze troszke za mocno odpisaleś naszemu Sasiadowi, ale GENERALNIE sie z
                                                    Tobą zgadzam.

Pozdrawiam
                                                  • Gość: al kom Re: Akty IP: *.spray.net.pl 14.12.08, 22:30
                                                    klientem tez nie jestem, ani rodziną/znajomym klienta, ani nawet
                                                    potencjalnym klientem. Osoba postronną mającą okreslone informacje.
                                                    Tylko tyle i aż tyle.

po prostu mam informacje i sie z nia dziele z klientami. Gdybym ja
                                                    był klientem to raczej chciałbym wiedziec od kogo kupuje. Nie ma tu
                                                    żadnej teorii spiskowej. Że tak powiem postawa społeczna

A gośc odstąpił od umowy z tego co wiem - z powodu opóźnienia. I nie
                                                    rozumiem zdziwienia że ktoś odstąpił(pomijając kwestię dlaczego -
                                                    czy zbrakło kasy, czy deweloper zanadto sie spóźnił, źle coś
                                                    wykonał, czy też klient znalazł coś lepszego) -nie ma umów
                                                    nierozwiązywalnych. Jak deweloperzy mogą(był taki okres kiedy w
                                                    sposób naganny z tego korzystali) to i klient może.
                                                    I nie oznacza to że innych do tego chiałbym w jakiklowiek sposób
                                                    zachęcić.

po prostu chodzi mi głównie o ocenę przedsiebiorcy który pomimo
                                                    obowiazku nie oddaje kasy a kiedy klient wystepuje do sądu zeby
                                                    odzyskac co swoje - wyrok ma w gdzieś. I za to płaci określone koszty
                                                    (a raczej jego klienci płacą) i ryzykuje utratą wiarygodniości w
                                                    banku.
                                                    dla mnie postawa naganna i uważam że to forum jest odpowiednie żeby
                                                    to napiętnować.

co nie wyklucza że ten deweloper może budować dobrze - i życzę
                                                    wszystkim nabywcom żeby zakup był ok.
                                                  • Gość: BOB Re: Akty IP: *.acn.waw.pl 14.12.08, 22:58
                                                    Oj mysle ze jednak jestes niezadowolonym klientem, ŁGARZU.

1. Po pierwsze, za duzo znasz szczegółów o kasie i sadzie
                                                    2. Po drugie, za mocno sie interesujesz naszym Forum, a nie wierze w czyny spoleczene. Chodzisz po nszym forum o 23,00 i uprzejmie donosisz. Cos dziwnego.???

Obyś na mnie nie doniósł, jak mój piesek obsiaka murek.

Żenada al kom

• Gość: BOB Re: Akty IP: *.acn.waw.pl 14.12.08, 23:01
                                                    W poniedzialek bede w biurze GHD u Pana Z... to sie dopytam z ciekawosci.
                                                  • Gość: al kom Re: Akty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 08:50
                                                    wiesz co Bob - odpuść sobie inwektywy
                                                    pokaż odrobinę klasy i nie kompromituj sie takim zachowaniem

Ciebie to nie interesuje(albo nie wierzysz - jest mi to obojetne),
                                                    moze zainteresuje innych
                                                    bo niby skąd mają to wiedzieć - deweloper im się pochwali?(tak, tak,
                                                    idź do biura i się spytaj - napewno miły pan z Biura opowie o
                                                    wszystkich spornych sprawach jak na spowiedzi)

szczegóły znam bo widziałem dokumenty

a forum nieruchomości interesuje mnie całe, nie tylko ten wątek

przymierzam się do sprzedaży swojego mieszkania/wynajmu kupna innego
                                                    i chce wiedzieć co w trawie piszczy

ale co ciekawe to możliwość poznania mechanizmu tworzenia teorii
                                                    spiskowej....
                                                    za wszystko inne zapłacisz kartą mastercard

pozdrawiam i życzę więcej dystansu
                                                  • Gość: BOB Re: Akty IP: *.acn.waw.pl 16.12.08, 20:45
                                                    KŁAMCZUSZEK
                                                  • Gość: al kom Re: Akty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 07:18
                                                    co poszło się do Pana dewelopera i Pan deweloper nie potwierdził?

skoroś taki niedowiarek to z chęcią wrzuciłbym na neta i dał linka
                                                    do dokumentu - pod warunkiem bob że obiecasz że odszczekasz
                                                    wszystkie inwektywy pod moim adresem

a nawiasem - nie wiem skąd takie zacietrzewienie u Ciebie, oceniając
                                                    Twoją metodą - napewno jesteś pracownikiem dewelopera że go tak
                                                    zaciekle bronisz

i co - fajnie tak obrzucić kogoś błotem - nawet jak się otzrzepie to
                                                    zawsze coś zostanie
                                                  • Gość: max Re: Akty IP: *.chomiczowka.waw.pl 17.12.08, 18:14
                                                    Dawaj skan nie pitol
                                                  • Gość: mini Re: Akty IP: *.acn.waw.pl 17.12.08, 21:16
                                                    dokladnie al kom , dawaj skan
                                                  • Gość: bob Re: Akty IP: *.acn.waw.pl 17.12.08, 21:15
                                                    jak bys byl bardziej bystry i czytal moje wczesniejsze posty to bys nie pisal ze
                                                    jestem od developera,
                                                    a jak masz jakies dokumenty to dawaj, moze sie one przydadza innym

a ja poznalem prawde klamczuszku
                                                  • Gość: al kom Re: Akty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.08, 08:37
                                                    nagle zaczęło wam zależeć?
                                                    a mi właśnie przestało

to skoro wy jesteście tacy bystrzachy(zwłaszcza bob)
                                                    to możecie sobie sprawdzić sami
                                                    i nie potrzebujecie pomocy takiego
                                                    ograniczonego "jątrzyciela"(konkurenta/ziezadowolonego
                                                    klienta/agenta wsi/czy co tam jeszcze) *niepotrzebne skreślić

sprawdzić można u Komornika dla Warszawy Śródmieścia ze
                                                    Skierniewickiej 21 - spytajcie czy ma sprawę na ghd.

tylko uwaga dla boba - nie doznaj szoku domorosły demaskatorze
                                                    kłamców jak informacje będą sie "troche" różniły tych z ghd

żegnam oschle, czyli tak jak zostałem u przyjęty
                                                  • Gość: gość Re: al kom IP: 193.108.194.* 23.02.09, 13:56
                                                    Nie do końca rozumiem agresywnego nastawienia co niektórych tutaj.
                                                    Jeżeli uważacie, że informacje podawane przez al kom są trefne,
                                                    wypowiedzcie sie raz, kulturalnie i starczy. Nie trzeba nikogo
                                                    obrażać.
                                                    Niektórych interesują wszystkie informacje na temat dewelopera. Ja
                                                    osobiście chciałbym wiedzieć w jakiej iwestycji kupiłem mieszkanie i
                                                    jakie czekają mnie ewentualne przykre niespodzianki.
                                                    Każdy osobiście może zweryfikować czy dany post uważa za słuszny czy
                                                    też nie. I jak wspomniałem kulturalnie napisać swoja opinię.
                                                    Apeluję o mniej agresji. Pozdrawiam
                                                  • Gość: Piotrek Re: Akty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 14:27
                                                    Czy ktoś z Państwa jest już po podpisaniu aktu notarialnego?

• Gość: gosc Re: Akty IP: *.chello.pl 30.12.08, 21:37
                                                    Dolaczam sie do pytania powyzej, czy ktos z Panstwa majacych
                                                    podpisane zwykle umowy, przystapil do podpisania aktu notarialnego ?
                                                    Zastanawiam sie czy GHD zadbal o wszystkich czy moze wyznaczyl
                                                    terminy tylko dla niektorych. Zobaczymy czy GHD nie zacznie nas
                                                    zwodzic i mam nadzieje ze nie podzielimy losow mieszkancow
                                                    inwestycji w Ozarowie.
                                                    Z pytan na forum wynika ze nie wszyscy zostali poinformowani o
                                                    terminie podpisania aktow. Zakladam tez, ze tylko i wylacznie osoby
                                                    ktore podpisaly umowy przedwstepne w formie aktu. Wyglada tez na to
                                                    ze zadowolenie z bezbolesnego procesu ich podpisywania moze byc
                                                    przedwczesne.
                                                    Moze tez sie okazac ze GHD zacznie wymuszac zrzeczenia sie odsetek
                                                    za zwloke, celowo przeciagajac podpisanie aktow - obym sie mylil.
                                                    Od chwalenia GHD tez sie w zwiazku z tym powstrzymam.
                                                    Jesli ktos z Panstwa ma jakies nowe informacje, prosze je tu
                                                    zamiescic.
                                                    Ja rowniez napisze gdy uda mi sie przystapic do podpisania aktu
                                                    notarialnego.
                                                    Przylacze sie tez do prosby o dbalosc o czesci wspolne budynku.
                                                  • Gość: Piotrek Re: Akty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 20:47
                                                    Kupienie tego mieszkania to największa wtopa mojego zycia. Dobrze ze
                                                    to tylko kawalerka. wydałem 370 000. za kilka miesiecy pewnie bedzie
                                                    warte 240 000.
                                                  • Gość: Kazik Forum dyskusyjne mieszkańców IP: *.chello.pl 26.01.09, 22:58
                                                    Czas w końcu stworzyć prawdziwe forum mieszkańców - wszystkich, którzy kupili
                                                    mieszkania w bloku przy ulicy Kryształowej 42. Wiele rzeczy możemy dużo szybciej
                                                    i skuteczniej załatwić razem a nie każdy z osobna.
                                                    Zapraszam zatem do wejścia na www.krysztalowa.fora.pl
                                                    i kliknięcia linku Rejestracja.
                                                  • inezkaw Re: Forum dyskusyjne mieszkańców 27.01.09, 14:22
                                                    No wreszcie ktoś się zajął poważnie tematem, dzięki.
                                                    :-)
                                                  • Gość: em Re: Forum dyskusyjne mieszkańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 00:09
                                                    pytanie do administratora naszego forum...jak długo trwa akceptowanie mojej
                                                    rejestracji?
                                                    przy okazji dołączam się do pytanie czy ktoś z Państwa podpisał już akt (chodzi
                                                    o osoby ze zwykłą umową przedwstępną)?
                                                  • Gość: ja Re: Forum dyskusyjne mieszkańców IP: *.era.pl 30.01.09, 11:40
                                                    Tak :) Udało mi się podpisać akt mając podpisaną wcześniej tylko zwykłą umowę.
                                                    Macie jakieś pytania?
                                                  • jaludi Re: Forum dyskusyjne mieszkańców 01.02.09, 12:39
                                                    Witam wszystkich,

właśnie w piątek podpisałem umowę przedwstępną na mieszkanko :) teraz niestety z
                                                    małą obawą czekam na pozytywnę decyzję któregoś z bamku i mam nadzieję, że za
                                                    jakieś 1,5 miesiąca będę mógł zacząć coś na kryształowej robić :)

pozdrawiam, mam nadzieję, przyszłych sąsiadów
                                                  • Gość: Redrock GHD IP: *.chello.pl 22.02.09, 11:37
                                                    Jezeli ktos chce sobie zafundowac problemy zwiazane z kupnem
                                                    wlasnego M, a potem jeszcze uzerac sie z deweloperem to firma GHD
                                                    bedzie swietnym wyborem!
                                                  • Gość: Elle Re: GHD IP: *.acn.waw.pl 22.02.09, 11:55
                                                    można prosić o jakies szczegóły? zastanawiam się nad kupnem
                                                    mieszkania w tej inwestycji, wiem że było duże opóźnienie ale teraz
                                                    chyba jest już wszystko dobrze?
                                                  • Gość: paparapa Re: GHD IP: *.acn.waw.pl 22.02.09, 22:28
                                                    Budynek stoi, ale walka z developerem trwa. Aktualnie o wysokość opłat. Są one
                                                    znacznie zawyżone. Mieszkańcy protestują, a deweloper zamyka zsyp na śmieci i
                                                    chce odciąć media...

• Gość: Elle Re: GHD IP: *.pseinfo.pl 23.02.09, 12:38
                                                    a przez jaki czas deweloper zastrzegł sobie prawo zarządzania
                                                    nieruchomością? i ile wynosi opłata za zarządzanie/m2? Wiem że było
                                                    19.02. zebranie wspólnoty, niestety (lub "stety" w świetle tych
                                                    newsów) nie jestem jeszcze właścicielką więc nie mogłam w nim
                                                    uczestniczyć a bardzo mnie interesują te kwestie.
                                                  • Gość: Kazik Re: Forum dyskusyjne mieszkańców IP: *.chello.pl 31.01.09, 11:16
                                                    Staram się to robić na bieżąco :). W tej chwili nie mam żadnych czekających
                                                    rejestracji.
                                                  • Gość: gość Re: al kom IP: 193.108.194.* 23.02.09, 13:57
                                                    Nie do końca rozumiem agresywnego nastawienia co niektórych tutaj.
                                                    Jeżeli uważacie, że informacje podawane przez al kom są trefne,
                                                    wypowiedzcie sie raz, kulturalnie i starczy. Nie trzeba nikogo
                                                    obrażać.
                                                    Niektórych interesują wszystkie informacje na temat dewelopera. Ja
                                                    osobiście chciałbym wiedzieć w jakiej iwestycji kupiłem mieszkanie i
                                                    jakie czekają mnie ewentualne przykre niespodzianki.
                                                    Każdy osobiście może zweryfikować czy dany post uważa za słuszny czy
                                                    też nie. I jak wspomniałem kulturalnie napisać swoja opinię.
                                                    Apeluję o mniej agresji. Pozdrawiam
                                                  • Gość: gosc słupy energetyczne IP: 193.108.194.* 24.02.09, 11:57
                                                    Hej,

czy ktoś się zastanawiał nad bliskim sąsiedctwem dość wysokich
                                                    słupów energetycznych i ich ew. wpływie na zdrowie?
                                                  • Gość: paparapa Re: słupy energetyczne IP: 87.204.12.* 25.02.09, 09:21
                                                    ja się zastanawiałem.. jeżeli chodzi o wpływ na zdrowie, to znalazłem tylko
                                                    artykuły na podstawie jakiś nie do końca wiarygodnych badań.. jeżeli chodzi o
                                                    krajobraz, to trochę szpecą ale chyba 3ba będzie się przyzwyczaić..
                                                  • Gość: max Re: słupy energetyczne IP: *.chomiczowka.waw.pl 26.02.09, 22:29
                                                    Proszę sobie poczytać:
                                                    www.bemowo.waw.pl/bemowo/portal.php?aid=1192888199471a078778a4b
                                                    wyjaśni się co ze słupami :)

A co GHD to do przyszłych osób chcących kupić coś od dewelopera negocjujcie akty
                                                    notarialny bo może się okazać, że deweloper opóźni budowę o 6 miesięcy i nie
                                                    dość że nie zapłaci odsetek za spóźnienie, choć ma takie zapisy w aktach not. to
                                                    jeszcze wam policzy za ten okres opłaty (barddddzzoo zawyżone) za użytkowanie. A
                                                    to Polska właśnie
                                                  • Gość: Elle Re: słupy energetyczne IP: *.pseinfo.pl 27.02.09, 10:46
                                                    niestety wątpie aby z powodu budowy parku zniknęła linia wysokiego
                                                    napięcia.
                                                  • Gość: papa Re: słupy energetyczne IP: 87.204.12.* 27.02.09, 14:20
                                                    kontaktowałem się z ratuszem bemowa i na dzień dzisiejszy nie ma żadnych decyzji
                                                    związanych ze słupami.
                                                  • Gość: Dodo Re: słupy energetyczne IP: *.opera-mini.net 27.02.09, 15:39
                                                    Kiedys na sieci dostepny byl plan projektu rewitalizacji parku gorczewska I jednym z etapow bylo "dolowanie kabli wysokiego napiecia".
                                                    W chwili obecnej na inwestycje w parku przeznaczony jest 1mln. Pln na rok 2009 - nie wiem na co to starczy I co beda robili w tym roku...

W 2010 maja wydac duzo wiecej I zakonczyc inwestycje - pytanie czy przez kryzys plany sie nie zmienia...

Pozdro,
                                                    D.
                                                  • cobaq Re: Forum dyskusyjne mieszkańców 27.02.09, 12:30
                                                    Czesc - kiedy moge sie spodziewac aktwyacji konta? Zalogowalm sie
                                                    juz w niedziele na naszym forum mieszkancow i nadal nie moge wejsc
                                                    na formu :( czuje sie odcieta w tym goracym okresie.
    • jannowak53 Re: Green House Development - Kryształowa 01.01.26, 13:29
      Opinie GREEN HOUSE DEVELOPMENT GHD Deweloper roluje długi, ma problem ze zwrotem pożyczek które zaciagnął w formie obligacji. Tego typu problemy mogą prowadzić do niewypłacalności i upadłości. Ryzykowna spółka w kontekście Wave Świnoujście.

obligacje.pl/pl/a/green-house-development-prosi-obligatariuszy-o-rolowanie-dlugu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka