Forum   karkówka

karkówka

(62 wyniki)
  • Pierwszy raz wzięłam sie za pasztet. Miałam w przepisie 1kg karkówki. No fajnie, tylko w sklepie mnie facet spytał - jaka - wołowa czy wieprzowa. A ja, licho wie! W przepisie nie było sprecyzowane ;) . Kupiłam więc karkówkę wołową. A teraz patrzę po innych przepisach, ze chyba powinnam była kupić wieprzową... :/ Mam więc 80 dag karkówki wołowej, 20 dag wieprzowej (dzisiaj dokupione), plus 50 dag wątróbki i słoninę.... Wyjdzie z tego pasztet? Jadalny...? ;)
  • karkówka(25)

    Choćbym nie wiem co robiła karkówka mi nie wychodzi. Ostatnio wypróbowałam przepis na karkówkę na kapuście,wyszło obrzydlistwo,karkówka zamiast ładnie się przyrumienić ugotowała się. Nawet pies odmówił konsumpcji. Kotlety też wychodzą mi twarde jak podeszwa i z reguły nie słone,mam problem z proporcjami soli do mięsa. Czy jest gdzieś może strona tylko z mięsami,chciałabym wreszcie nauczyć się przyrządzać,mąż jest typowo mięsożerny.
  • Witam. Jak upiec szynkę, schab i karkówkę w piekarniku, żeby były soczyste? Jak długo piec, i w jakiej temperaturze i jak marynować? W googlach są przepisy, ale ja chcę od was. Pozdrawiam.
  • Danie oczywiście nie jest wegetariańskie.Nie wiem dlaczego , mimo że zanaczałam to -wyszło co innego.
  • i chciałabym pokroić ją w plastry i udusić w sosie. I nie wiem jak to zrobić. Proszę o radę ale tak krok po kroku.
  • czy nadaje sie do spożycia? leżała u mojej mamy w zamrażarce, chyba w niskiej temp non stop przez 1, 5 roku. Nie śmierdzi, choc świeżym mięsem nie pachnie :( Mozna zrobić z niej mielone?
  • Pasztet zrobiłam z karkówki wieprzowej. Nie wykorzystałam wołowej, którą kupiłam wcześniej. Póki co wrzuciłam ją do zamrażarki. Podpowiedzcie, proszę jak ją wykorzystać? A, przy okazji. Ile może stać pasztet domowy w lodówce?
  • przyznaje sie bez bicia, ze na miesie znam sie malo :/ Znalazlam fajny przepis na pieczona karkowke, jako wedline na kanapki. No i mam problem, bo nie wiem, jak to sie bedzie nazywac po ang. Na kilku stronach znalazlam "shoulder", ale to łopatka :/ Czym wlasciwie roznia sie te mieska? Prosze o szybka odpowiedz :) Ewa
  • Mam spory kawałek karkówki na jutro na obiad i niewiem co przyrządzic??Niemam wogóle pomysłu na tą karkówkę ani co z nią zrobić, ani z czym:(:( Pomózcie proszę!!
  • szybkie i przepyszne!!!!! polecam
  • Wiecie co? Ponieważ bardzo lubię karkówkę, postanowiłam zrobić ją tym razem inaczej, tylko, że nie wiem, co z tego wyjdzie ...:) A mianowicie wymyśliłam sobie, że potnę ją jak na kotlety, rozbiję, obłożę śliwkami suszonymi (wcześniej muszę je wymoczyć, prawda?) i zawinę jak roladkę i podam własnie jako taką małą roladkę, albo potnę po upieczeniu na plastry ... Taką mam wizję ...:) ALE 1) Czy muszę te "roladki" zawinąć nitką, bo inaczej w pieczeniu mi się rozpadną? 2) Jak długo ...
  • Czy karkówkę nastawioną w naczyniu żeliwnym na tzw. długie pieczenie ( 4 godziny) należy przykryć? Czy zostawić odkrytą?
  • Zamierzam wziąć karkówkę na grilla, przyprawioną, lekko rozbitą itd. Ile taka karkówka surowa wytrzyma bez lodówki? Innymi słowy, czy jak ją w poniedziałek wyjmę z lodówki, a zechcę robić dopiero w czwartek, to czy się w międzyczasie nie zepsuje? Czy jest jakiś sposób, żeby się nie zepsuła (nie mam możliwości wziąć ze sobą lodówki, na miejscu też nie ma)?
  • jak długo i w jakiej temperaturze trzeba piec w piekarniku 1 kg karkówki, zeby wyszła wyśmienicie? czy lepiej w naczyniu żaroodp. i przykryć? czy w "rękawie"? Prosze o pomoc, trafiam na mało precyzyjne przepisy, np ten forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29093135&a=29093135
  • Mam pytanie. Czy można karkówkę - uprzednio posmarowaną marynatą na noc - po prostu usmażyć na patelni? Nie będzie twarda? Pytam, bo wszędzie są tylko przepisy na karkówkę pieczoną, ewentualnie grillowaną, a ja nie mam takiej możliwości jej przygotowania. Bardzo proszę o podpowiedzi, będę bardzo wdzięczna. Z góry pięknie dziękuję.
  • Wczoraj na obiad upiekłam karkóke na soli. Został mi spory kawałek. Jak moge to wykorzystać na dzisiejszy obiad? Prosze o propozycje.
  • Pomóżcie, mam 40 kg karkówki ale wszystko w plastrach... Na grill nie sezon, duszona już mi się przejadła a pieczyste chyba nie wyjdzie z plasterków... Macie jakieś pomysły???
  • chciałam upiec karkówkę w rekawie, z czym ją moge podać, aby ładnie wygladało na półmisku.Chcę zrobic dla gości.Jak myślicie,czy pasują kopytaka i anannasy z puszkilub brzoskwinie. z góry dziękuję za pomoc ania
  • Można tak upiec, wcześniej natarwszy rozmaitymi przyprawami? Czy lepiej w naczyniu żaroodpornym zamkniętym?
  • Zrobiłam tak: karkówkę w grube plastry zalałam zalewą z : kolendry i białej gorczycy, musztardy rosyjskiej i miodu. Poleżało to dobę w lodówce. Potem do piekarnika. Chciałam błysnąć na 40 męża. Niby jedli ale jak to spróbowałam to myślę, że chyba przez grzeczność. Sporo zostało, fakt, że była kupa innego żarcia. Chyba coś zrobiłam nie tak. Jak dla mnie było gorzkawe (może przez musztardę) i takie jakieś ...... niedobre. Co zrobiłam nie tak?
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się