Dodaj do ulubionych

Ateny - miasto bez architektury?

• Gość: ola Re: Ateny - miasto bez architektury? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 23:15
      jak czytałam ten artykuł, dokładnie takie samo zdanie mam na temat włoskich miast.
    • Gość: jot Re: Ateny - miasto bez architektury? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.09, 00:44
      no tak, gosces powinien jeszcze do kompletu dodać coś o żydach i ich negatywnym wpływie. chyba nie jesteś świadomy faktu, że to arabowie jako pierwsi wprowadzili w hiszpanii wodociągi i oświetlenie uliczne. wątpię co więcej, żebyś miał jakąś styczność z jakimkolwiek z arabskich zabytków. ale oczywiście, co europejskie nie może być złe
    • Gość: Pan KLEKS Re: Ateny - miasto bez architektury? IP: 82.160.117.* 12.09.09, 01:39
      kiedy przyjechałem do Aten, byłem niesamowicie zawiedziony, wszystko to o czym pisze tutaj autorka nad wyraz nie pozwalało mi tam egzystować, owszem, akropol, widok z którejkolwiek góry na miasto, czy wieczorną porą kolacja nad morzem z widokiem na pięknie rozświetloną linie brzegową - niesamowite. Bród, hałas, brak zieleni i miejsca dobijało mnie. Inną rzeczą jest, że kiedy jestem w Polsce, wspominam Ateny jako naprawdę niezwykłe miasto. Może się srogo zawieść jadąc tam, ale trzeba tam pojechać :)
    • Gość: uj Re: Ateny - miasto bez architektury? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 12.09.09, 03:09
      Boze, to artykul o mnie i o RZYMIE! Dokladnie takie same odczucia. Kontenery na smieci na ulicy, identyczne budynki, halas i syf. Erasmus Rzym pozdrawia
    • Gość: ! Re: Ateny - miasto bez architektury? IP: 82.194.62.* 12.09.09, 08:15
      TO ZE KOMENTARZE WYPIEWAJA AUTORKE AZ ZDUMIEWA!!!
      JAKI AUTOR TACY CZYTELNICY WIDAC...
      BELKOT, NIESTETY NIEPODPARTY ZADNA LITERATURA FACHOWA. COS TAKIEGO MOZE NAPISAC TURYSTA ALBO KOMENTATOR TELEWIZYJNY A NIE STUDENT WYDZIALU ARCHITEKTURY! WSTYD ZE COS TAKIEGO SIE PUBLIKUJE POD PATRONATEM arcytektury...
      CO NA TO NASI SZACOWNI PROFESOROWIE?
      CZY SELEKCJA STYPENDIALNA JEST NAPRAWDE NA ODPOWIEDNIM POZIOMIE?
      watpliwe po przeczytaniu ...
    • Gość: ja Re: Ateny - miasto bez architektury? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.09, 09:51
      a ty wez wylacz capslok czlowieku.

oskarzasz komentujacych o brak argumentow, sam majac jakoe jedyny argument OBRAZANIE komentujacych.
      spadaj psedudoznawco na forum na swoim poziomie (www. debile.pl)

TO ZE KOMENTARZE WYPIEWAJA AUTORKE AZ ZDUMIEWA!!!
      JAKI AUTOR TACY CZYTELNICY WIDAC...
      BELKOT, NIESTETY NIEPODPARTY ZADNA LITERATURA FACHOWA. COS TAKIEGO MOZE NAPISAC TURYSTA ALBO KOMENTATOR TELEWIZYJNY A NIE STUDENT WYDZIALU ARCHITEKTURY! WSTYD ZE COS TAKIEGO SIE PUBLIKUJE POD PATRONATEM arcytektury...
      CO NA TO NASI SZACOWNI PROFESOROWIE?
      CZY SELEKCJA STYPENDIALNA JEST NAPRAWDE NA ODPOWIEDNIM POZIOMIE?
      watpliwe po przeczytaniu ...
    • Gość: iXoRnA Re: Ateny - miasto bez architektury? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.09, 10:08
      tnij.org/zajefajny-konkurs-wygraj-10000zl-w-5-min
    • Gość: agz Re: Ateny - miasto bez architektury? IP: *.zone6.bethere.co.uk 12.09.09, 12:06
      dlatego polecam Thessaloniki - wiecej zieleni i w ogole piekne miasto z niesamowitym klimatem !!!
      Ateny coz....ponad polowa populacji greckeij tam mieszka ,wiec nie wiem skad to zdziwienie ,ze tlok i budynek na budynku, poza tym liczne trzesnienia ziemi ,temperatury , brak miejsca na zielen ot takie drobiazgi :P
    • Gość: fotini Re: Ateny - miasto bez architektury? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.09, 12:54
      Ateny - mieszkalam tam kilka tygodni w malutkim mieszkanku na najwyzszej kondygnacji , taras mialam na dachu . Nie da sie opowiedziec atmosfery tego miasta , goracych , parnych wieczorow , ktore spedzilam 'na dachu' - patrzac na Akropol i oswietlone wzgorza ..Z balkonow zaslonietych markizami dochodzila muzyka ,ktos glosno rozmawial , smial sie ..nizej -odglosy samochodow - warkot motorow.. i klaksony .
      Zapachy przyrzadzanych kolacji ..
      I potem poranki - biel i szarosc .. szaro-bezowy Akropol szaro-zielonkawe wzgorze Likavitos ..biale i szare budynki z wyplowialymi takaninami markiz..
      bylo tak inaczej . monochromatyczne . dziwne ..
      Dla mnie Ateny sa niesamowite ..miasto . .

• dompado Re: Ateny Teleperformance Hellas 05.11.09, 17:31
        Witam,
        czy ktoś z Was miał może doświadczenie z firma Teleperformance Hellas bądź zna
        kogoś kto tam pracuje badz pracowal i moglby mi cos opowiedziec o tej firmie?
        Dziękuję serdecznie!
    • Gość: wawelski Re: Ateny - miasto bez architektury? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.09, 13:02
      Miasto to nie budynki, miasto to ludzie. Ateny to zywe miasto, chaotyczne, ale zywe. Warszawa jest chaotyczna i martwa. Jedeyne sensowne kluby, puby znajduja sie na Starej Pradze, ale jet to niebezpieczna dzielnica.
    • Gość: asdf Re: Ateny - miasto bez architektury? IP: *.aster.pl 12.09.09, 13:23
      Ateny to jedne z bardziej zanieczyszczonych miast europy. Poziom benzenu, toluenu i innych węglowodorów 10krotnie przewyższa dopuszczalne normy.
      Warszawa to przy tym mieście oaza ciszy i spokoju.
    • Gość: msz Re: Ateny - miasto bez architektury? IP: *.range86-154.btcentralplus.com 12.09.09, 16:31
      Spedzilam w Atenach 5 tygodni, mieszkalam w hotelu na 8mym pietrze, czyli na wysokosci smogu. Okna nie mozna bylo otworzyc, bo po pierwsze mozna sie bylo udusic, a po drugie halas z ulicy byl ogluszajacy (przez cala noc!!!) Poza Akropolem, miasto okropne. Dodam, ze bylam w listopadzie, zycia latem po prostu sobie nie wyobrazam.
    • Gość: Gość Re: Ateny - miasto bez architektury? IP: *.mmj.pl 13.09.09, 21:05
      Mieszkałam w Atenach przez pare miesięcy i nie zgadzam sie z artykułem. Każde miasto ma swoje ciemne miejsca, ale takiego klimatu jaki panuje w starej dzielnicy Plaka nie znajdzie sie nigdzie w Europie. Dla sceptyków polecam nie tylko dzielnice oblegane przez turystów, ale również góre Likavito czy malowniczy port pełen restauracji Microlimano. Gdy jednak bedziecie chcieli sie wyrwac na chwile wystarczy wskoczyc na Attiki Odos i po h można byc na zachodzie słonca na przylądku Sunio lub na piaszczystej plazy niedaleko Korytnu.
    • Gość: . Re: Ateny - miasto bez architektury? IP: 82.194.62.* 14.09.09, 19:02
      zlecialo sie stado wron
    • Gość: mjzebrowski Re: Ateny - miasto bez architektury? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.09, 10:49
      Genialne szkice.
    • Gość: maa Re: Ateny - miasto bez architektury? IP: *.sgh.waw.pl 17.09.09, 12:46
      W Atenach byłem w czerwcu przez dwa tygodnie. To absolutnie najbrzydsza stolica jaką widziałem (łącznie z Plaką). Już nawet Tirana mi się bardziej podobała. Jest to miasto całkowicie nie dla człowieka... niezorganizowanie, azjatycki ruch uliczny, brud, smród, hałas, watahy bezpańskich psów, ogólna degrengolada. Gdy przyleciałem na Okęcie, to miałem ochotę ziemię całować!
    • Gość: Olio Re: Ateny - miasto bez architektury? IP: *.acn.waw.pl 17.09.09, 18:24
      Saloniki , to dokładnie taka sama porażka. W Kawali jeszcze ujdzie ale naprawdę można się wyzbyć naszych polskich kompleksów.
    • meet_amor_foza [...] 18.09.09, 11:07
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • 1piesikot Ateny - miasto bez architektury? 19.09.09, 14:22
      Architekci rzadko są obdarzeni talentem do pisania.
      Ktoś powinien to przeczytać przed publikacją...
    • Gość: kotipies Ateny - miasto bez architektury? IP: 77.69.195.* 22.09.09, 18:31
      ktos powinien to przeczytac przed publikacja i ktos kto daje do druku powinien kilka razy sie zastanowic i siegnac do literatury.....
      spedzila rok na wluczeniu sie i nawet nie zajrzala do ksiazek?
      byla na wydziale architektury?
      zna tytuly greckich publikacji architektonicznych?
      poszla do bibliotek, muzeow?
      ....a na wydziale z nikim nie miala kontaktu zeby przedyskutowac swoje watle spostrzezenia?.....

• Gość: gość Ateny - miasto bez architektury? IP: *.fema.krakow.pl 03.01.10, 02:39
      Ateny żyją niesamowitym rytmem południowego miasta. Brzydota Warszawy i Aten jest porównywalna - jednak ów rytm chyba przeważa szalę urody miasta na korzyść Aten. Z drugiej strony brzydota Warszawy i jej nijakość to wynik heroizmu mieszkańców naszej stolicy i o tym wszyscy pamiętamy! Kochamy Warszawę przede wszystkim za jej bohaterstwo. Natomiast należałoby wystosować apel do młodych Warszawiaków - by bardziej dbali o stolicę, wymuszali powstawanie nowych, fajnych budowli. Warszawa powinna być miastem nowoczesnym, pełnym wieżowców, które przysłoniłyby nieszczęsny Pałac Kultury! (Zresztą taka bodajże była koncepcja Pani Prezydent Gronkiewicz - Walc). Nie wiem skąd bierze się obawa warszawskich urbanistów i części społeczeństwa przed wieżowcami w centrum!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka