Dodaj do ulubionych

Jaki program BIM dla architekta?

IP: *.play-internet.pl 30.09.17, 17:15
Cześć wszystkim,

Jestem na etapie wyboru oprogramowania BIM do architektury. Zrobiłem krótkie rozeznanie na naszym rynku i znalazłem takie systemy.

- ArchiCAD
- Revit Architecture
- VectorWorks
- EliteCAD
- Allplan

Na studiach projektowałem w ArchiCAD, ale nie jestem do niego przekonany. Prosiłbym więc Was o poradę, który z tych programów będzie najlepszym wyborem. Interesuje mnie stosunek jakości do ceny oraz bezterminowa licencja(subskrypcje odpadają). Z góry dzięki!

Obserwuj wątek
    • daro2211 Re: Jaki program BIM dla architekta? 31.10.17, 00:06
      Cześć,

Ja polecam EliteCAD AR 14, który chociaż może nie jest tak popularny jak pozostałe programy na liście, to jednak moim zdaniem poziomem niczym nie odbiega od np. ArchiCADa. Jest przy tym 2 razy tańszy.
      • eri22 Re: Jaki program BIM dla architekta? 01.11.17, 18:16
        od revita chyba ze trzy razy, a przy tym zdaje sie ze duuuzo lepsze warunki subskrypcji. W zasadzie - za grosze. Choc ja nieustająco jeszcze w revicie, ale juz chyba niedługo.
    • przemek023 Re: Jaki program BIM dla architekta? 27.12.17, 21:55
      Obejrzyj sobie jeszcze Arcadia BIM. Licencja jest bezterminowa. Program jest łatwy w obsłudze, wykrywa kolizje i umożliwia współpracę między branżami i z tego co widziałem, ma dobrą cenę.
    • Gość: Antonio Re: Jaki program BIM dla architekta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.18, 00:19
      Jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny to ArCADia wypada bardzo dobrze. Tak jak poprzednik pisał licencja jest bezterminowa. Oprogramowanie odwzorowuje strukturę architektoniczną i umiejscowienie elementów instalacji, umożliwia współpracę między branżami (np. projektant instalacji elektrycznych może sprawdzać kolizje z instalacjami gazowymi lub wodno-kanalizacyjnymi czy centralnego ogrzewania). Warto się zainteresować.
      • przemek023 Re: Jaki program BIM dla architekta? 27.01.18, 23:51
        I z tego co się orientuję, mieli całkiem niezłą promocję - przy wyborze produktów za 6 000 zł netto, zapłacą za nie 1 500zł netto. Oferta chyba obowiązywała do wczoraj, tak więc warto śledzić na bieżąco ich stronę.
    • przemek023 Re: Jaki program BIM dla architekta? 28.01.18, 00:20
      Próbowałeś może Arcadi?
      • galaxia Re: Jaki program BIM dla architekta? 13.07.19, 00:37
        Daj se luz z parafią, serio
        • galaxia Re: Jaki program BIM dla architekta? 13.07.19, 00:37
          Z Arkadią
    • Gość: T0m22 Re: Jaki program BIM dla architekta? IP: *.echostar.pl 31.01.18, 15:14
      No cóż...
      Do pracy zarobkowej - komercyjnej czy do stosunek/cena jakość...
      Nie ma szybszego programu jak ARCHICAD - pracuję od wersji 4,5-19 obecnie
      Niestety jest to teraz kombajn nastawiony na BIM (czy jak to tam nazywają), który nowego użytkownika może przerazić. Dla mnie przejścia z wersji były raczej intuicyjne. Ale są filmy szkoleniowe, poradniki, fora, tutoriale.... kiedyś buło 680 stron instrukcji drukowanej.

ARKADIĘ polecam wszystkim rzeźbiarzom... tym co mogąc pracować wiertarką robią dłutem. Też posiadam licencję na to oprogramowanie.
      Archicadem prosty obiekt zrobię 4x szybciej ze stoperem w ręku.
      Pozdrawiam.
      • galaxia Re: Jaki program BIM dla architekta? 13.07.19, 00:36
        Zgadzam się w całej rozciągłości - Arcadia to nie jest program do pracy.
        W Archicadzie robi się 5-6x szybciej niż w Arkadii która wiecznie albo nie działa albo przycinania albo przywiesza itd.
    • Gość: Antonio Re: Jaki program BIM dla architekta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.18, 16:52
      Każdy program wymaga przyzwyczajenia i wyrobienia sobie nawyków. Ja uważam, że na dzień dzisiejszy to najlepszy BIM należy właśnie do ArCADii. Producenci baaardzo rozwinęli swoje pakiety. Jeśli chodzi o szybkość to przy dużych projektach oczywiście ma znaczenie specyfikacja sprzętowa.
    • Gość: Marie Re: Jaki program BIM dla architekta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.18, 12:39
      Hej. A czy te programy Arcadia bedą dobrym początkiem dla studentki architektury? Właśnie szukam czegoś porządnego.
      • galaxia Re: Jaki program BIM dla architekta? 28.06.19, 20:06
        Nie, lepszym wyborem będzie wersja edu Archicada.
      • galaxia Re: Jaki program BIM dla architekta? 13.07.19, 00:39
        Nie nie sa. Archicad ew Revit mają sens, reszta to zabawki
    • Gość: Antonio Re: Jaki program BIM dla architekta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.18, 19:32
      Oczywiście! Te pakiety dla studenta bedą doskonałe. I co ciekawe studenci uczelni wyższych i uczniowie z kierunkowych szkół średnich mogą korzystać z bezpłatnego pakietu PARTNER STUDENT na cały okres nauki.
      • ilyushin Re: Jaki program BIM dla architekta? 04.03.18, 17:47
        Gdzie/jak można zdobyć pakiet Arcadii dla studentów?
    • Gość: Marie Re: Jaki program BIM dla architekta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.18, 01:49
      A jest jeszcze taki jeden program jak ArCon. Jakie opinie o tym produkcie?
    • Gość: Antonio Re: Jaki program BIM dla architekta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.18, 02:01
      ArCon to aplikacja dedykowana dla architektów, inżynierów budowlanych, projektantów wnętrz oraz producentów
      mebli (prezentacja asortymentu w realistycznych wnętrzach). Służy do tworzenia projektów architektonicznych składających się ze wstępnej dokumentacji technicznej, rzutów, przekrojów i elewacji. Jest używany do fotorealistycznej wizualizacji z opcją spaceru w czasie rzeczywistym po zaprojektowanym obiekcie i jego otoczeniu.
    • darioman88 Re: Jaki program BIM dla architekta? 13.03.18, 12:28
      Ja używam Arcadia BIM i zdecydowanie mogę polecić każdemu, kto szuka systemu, który tworzy kompleksowy model budynku, odwzorowuje strukturę architektoniczną i umiejscowienie elementów instalacji. Jest dość intuicyjny i może być nakładką na AutoCAD. LIcencja jest beztreminowa, ale to już ktoś tu wspominał ;)
      • rbmk1000 Re: Jaki program BIM dla architekta? 08.04.18, 20:22
        Jak jest ze stabilnością? Jak z pomocą techniczną?
    • Gość: Rw Re: Jaki program BIM dla architekta? IP: *.bb.online.no 11.04.18, 23:26
      Cześć. Ja używam kilku programów na raz ponieważ nie ma chyba takiego programu w którym jest wszystko.

AutoCAD do tworzenia modeli 3d z których później robie rodziny w revicie. Poprostu pojedyncze modele w cadzie robi się dużo szybciej niż w revicie.
      Samo projektowanie w revicie
      Analiza błędów w solibri model checker.
      Dla wykonawców polecam darmowy Dalux viever- w Polsce chyba nikt nie używa ale w Skandynawii bardzo popularna aplikacja łącząca na jednym ekranie model 3d i rzut 2d w tym samym czasie

Kiedyś do łączenia kilku ifc używałem polskiego BIMviever ale nie posiada funkcji spaceru, ciężko się w nim mierzy cokolwiek i nie ma automatycznego wykrywania kolizji . Dlatego przeszedłem się na solibri
      Cały pakiet dość drogi ale i umila życie
    • Gość: Wojtek Re: Jaki program BIM dla architekta? IP: *.dynamic.mm.pl 08.08.18, 16:22
      Arcadia... kiedyś robiłem w niej jakiś domek. Szło nawet szybko, choć by zamknąć bryłe - chodzi o 4 ściany - to mordowałem się długi czas. Linie nie dociągnięte, problemy ze śledzeniem. Jak już po kilku dniach miałem dach to... troche się współpracownicy nasłuchali brzydkich wyrazów i nawet szef odpuścił. Program tak potwornie mulił, i to na każdym kompie, a nie były to commodore na kasety. Po jakiś dwóch latach był nowy pracownik, zapalony, zaczął coś majstrować z tą ArCADią. Skończyło się tak samo.
      Fakt, można kupić cały pakiet Intersoftu, płacąć 2-3 tysiące rocznie (ja tak robię) i mieć wszystko. Korzytam tylko z programów obliczenioych a do 3D kupiłem Allplana. Korzystam od kilku tygodni ale nic nie muli, nie tnie, po prostu rysuje to co chce narysować.
      Jeśli chodzi o wsparcie techniczne to i przy Intersofcie (Arcadia) i Allplanie jest bardzo dobre. Dzwonie po prostu i pytam.
      • archigraf3d Re: Jaki program BIM dla architekta? 28.04.20, 11:25
        witam, a z jakich programów obliczeniowych korzystasz z arcadii? potrzebuje programu który będzie liczył obciazenia powierzchniowe. jest taki program arcadia-rama. czy w nim tez się rysuje? Allplan wykonuje obliczenia?
    • Gość: AdamZap Re: Jaki program BIM dla architekta? IP: *.dynamic-zab-06.vectranet.pl 15.08.18, 20:33
      Korzystałem z kilku programów CAD, między innimi te, które wymieniłeś. Mogę doradzić abyś sprawdzał stosunek ceny do jakości. Ja wybrałem Ironcada - z różnych względów: cenowych, funkcji które posiada i szybkości. Teraz jest promocja bodaj -80%. Dobry program do projektowania 3D wcale nie musi kosztować majątku. Poczytaj o warunkach promocji na ironcad.pl
    • archigraf3d Re: Jaki program BIM dla architekta? 10.08.19, 17:01
      witam, czy ktos cos wie na temat akcji w izbie architektów? są programy BIM oferowane. Nie mogę tylko doczytac dokładnie o co chodzi. architekt może korzystac za darmo i jeszcze dać komus. jest jakaś opłata po zrobieniu ale nie rozumiem jak oni to będą sprawdzać. Ktos z Was w to wchodzi? Pzdr FM archigraf
    • Gość: aaaa Re: Jaki program BIM dla architekta? IP: *.cust.avamex.pl 06.11.19, 16:46
      polecam program Allplan, znajdziesz go na www.allbim.pl
      • Gość: yyyy Re: Jaki program BIM dla architekta? IP: *.cust.avamex.pl 06.11.19, 16:47
        również polecam www.allbim.pl
    • bimdrone Re: Jaki program BIM dla architekta? 29.02.20, 18:00
      Revit ;)
      • archigraf3d Re: Jaki program BIM dla architekta? 28.04.20, 11:29
        A Revit robi obliczenia? trzeba coś dokupić? potrzebuje program który policzy mi halę 3d. układ pretowy, blachownicowy ze stęzeniami, cięgnami. chodzi mi o obciążenia powierzchniowe. znalazłem tylko w internecie Arcadia-rama 3d. cenowo wyglada dobrze ale nie wiem czy potem da się zrobić rysunki. pzdr FM
    • betka43 Re: Jaki program BIM dla architekta? 17.06.22, 13:24
      Możesz jeszcze rozważyć ZwCAD 2022 bardzo fajny i stabilny CAD, do tego baza nakładek i opcja testu przez 30 dni za darmo.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka