Dodaj do ulubionych

Co zrobić z tą żółtaczką ???

25.03.04, 23:43
Chciałam pomalować pokój dziecinny na żywy, ciepły kolor. No i wybraliśmy ...
Dekoral - żółty słoneczny. W zasadzie powinnam się cieszyć, bo wyszło żywo i
ciepło, ale strasznie wali po oczach. Poradźcie czy da się coś z tym zrobić,
jakoś rozjaśnić, pomalowac na nowo?
Obserwuj wątek
    • habitare Re: Co zrobić z tą żółtaczką ??? 26.03.04, 00:01
      albo pomalowac na nowo ( na ścianie zawsze kolor wydaje sie ciemniejszy, i
      bardziej intensywb=ny niz na próbce), albo zrobić "przecierkę" z jasniejszego
      koloru. powodzenia
      • anlenki Re: Co zrobić z tą żółtaczką ??? 26.03.04, 08:24
        A moze jak wstawisz mebelki i zabawki to one przytłumią ten kolor?
        A mi ten kolor sie bardzo podoba (tylko ze nie widzialam go na scianie)
    • paprykova Re: Co zrobić z tą żółtaczką ??? 26.03.04, 10:24
      Jarenka miałam ten sam problem. U moich dzieci z oszczędności czasu zrobiłam
      Dulux Banan Dream nr 4 i... oszalałam. Ale po namyśle pomalowałam dwie ściany
      przeciwległe w jednym pokoju na pomarańcz a w drugim na niebiesko (Portuguese
      Blue nr 6) Efekt jest super. Pokój pomarańczkowo - jajkowy jest ciepły
      energetyzujący wydaje się duży przestronny, zrobił sie jaśniejszy, choć jest
      schowany we wnęce budyku. Natomiast połączenie Blue z jajkiem wyszło bardzo
      stonowanie spokojnie typowo sypialniano. A najważniejsze że dziewczyny moje są
      zadowolone.
      • jarenka Re: Co zrobić z tą żółtaczką ??? 26.03.04, 19:39
        Wiecie, powiesiłam zasłonki z jasno zielonego woalu i w połączeniu z tym żółtym
        wygląda całkiem ciekawie. Może jeszcze uszyję abażur z tego samego materiału...
        Całość trochę cukierkowa, ale to w końcu pokój 5-letniej dziewczynki a nie
        living-room. Najważniejsze, że dziecko jest zachwycone, więc żólty chyba
        zostanie :)
        Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.
    • agagoszcz Re: Co zrobić z tą żółtaczką ??? 26.03.04, 20:28
      Skoro "żółty" zostaje to moja sugestia już Tobie się nie przyda, może innym...
      Miałam ten sam problem - zbyt intensywny kolor - wystarczy iść do sklepu gdzie
      mają mieszalnik i niech - tylko osoba z wyczuciem - dodadzą do farby trochę
      czarnego pigmentu. U mnie poskutkowało, kolor się wyciszył i teraz jest ok.
      Pozdrawiam Agata
    • penutka Re: Co zrobić z tą żółtaczką ??? 28.03.04, 17:56
      A może ktoś wie, jaki odcień ma żółty słoneczny emakol Dekoralu, tzn. emalia w
      puszce? Właśnie kupiłam w celu pomalowania spiżarki w kuchni i rur w łazience,
      na puszce był taki jasny żółty. No więc czy to jest taki jasny czy może, nie
      daj Boże, zjadliwy. No bo wpadający w pomarańczowy to mógłby być...
      • penutka Re: Słoneczny w puszce 28.03.04, 18:25
        Dodam, że puszka jeszcze nie otwarta i mogę zamienić na inny kolor.
        • jarenka Re: Słoneczny w puszce 28.03.04, 22:02
          Myślę, że kolor emalii będzie taki jak emulsji. Mój żółty słoneczny na puszce
          też wydawał się bardzo stonowany. Tymczasem jest to klasyczny "byczy" żółty,
          bez żadnych pomarańczy w tle. Zółty jak najbardziej żółta kredka mojej córki :))
          • penutka Re: Słoneczny w puszce 29.03.04, 12:46
            Dziękuję serdecznie. Już lecę zamieniać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka