Dodaj do ulubionych

Granatowa sofa i... co dalej?

28.03.04, 23:07
Witam gorąco po raz pierwszy na Forum!
Zawitałam do Was, ponieważ zupełnie nie mam pojęcia o urządzaniu mieszkania!
Nie ukrywam, że BARDZO liczę na Waszą pomoc. Niedawno kupiliśmy mieszkanie
łącznie z wyposażeniem (niestety, bardzo marnym). Jestem zmuszona całkowicie
zmienić jego wystrój. usi pozostać jedynie granatowa sofa, ławostół w kolorze
olcha i wiklinowe fotele (to mam nowe). Ale co dalej? Chodzi mi głównie
o kolorystykę mieszkania. Czy możecie zaproponować mi kolor ścian (mieszkanie
jest małe), poduszek na sofę, kolor zasłon, dywanu? Nie chcę jedynie
zestawienia granat - żółć, bo wydaje mi się nieco "opatrzone".

Czekam z zapartym tchem
Ala

Obserwuj wątek
    • babkana102 Re: Granatowa sofa i... co dalej? 28.03.04, 23:24
      A może zestawienie granatu i jasnej oliwki z pomarańczowymi dodatkami ?
      • 1paula Re: Granatowa sofa i... co dalej? 28.03.04, 23:27
        a moze szarosci, popielate, "golebie" kolory?
        pzdr.:)
        • lilka.k Re: Granatowa sofa i... co dalej? 29.03.04, 10:47
          MOja kumpela własnie się wprowadziła do nowego domu i w swoim pokoju ma wlasnie
          granatową sofę i do tego bardzo jasne meble (wyglądają jak surowe dzrewo, piękne),
          a sciany pomaluje na pomarancz,bo chce,zeby współgrało z meblami a kontrastowalo
          w sofą, to jest dobry pomysł,bo będzie połączenia ciepłego pomaranczu i zimnego
          granatu,jezeli nie boisz się kontrastów, to bym proponowala cos takiego.
          Lilka.k
      • ledum Pytanie do babkany102!!! 29.03.04, 21:59
        Gorąco dziękuję za wszystkie propozycje, przemyślałam każdą z osobna
        i na dzień dzisiejszy wydaje mi się, że właśnie babkana102 najbardziej trafiła
        w mój gust. Pozwól więc, że jeszcze troszkę Cię pomęczę! Znalazłam oliwkę
        (niestety, nie jasną)w palecie barw dekoralu i wydaje mi się bardziej brązowa
        niż zielona. Czy myślisz, że można zastosować jakiś żywszy zielony kolor?
        A jeśli chodzi o dodatki, to proszę, powiedz mi jaki powinien być przy tym
        dywan,zasłony i poduszki na sofę (od nich zacznę ze względu na kruchość
        finansów :))Boję się, żeby nie przesadzić, z którymś kolorem. Pytałam już o to
        na początku. Czy widziałaś już może mieszkanie w takiej kolorystyce?

Chyba będzie pięknie!
        Ala
        • anlenki Re: Pytanie do babkany102!!! 30.03.04, 13:03
          WIdzialam kiedys polaczenie granatu i swiezej ostrej zeleni w rownych ilosciach
          (cierpka cytryna Duluxa chyba). Wydaje mi sie jednak ze trzeba by tu zelaznej
          konsekwencji kolorystycznej - to dosyc duzy kontrast.
        • babkana102 Re: Pytanie do babkany102!!! 02.04.04, 21:13
          Ledum, tak mi przykro, ze az musiałas mnie szukać. Przegapiłam Twój apel i
          przepraszam.Ja od razu powiem , ze ta moja propozycja to nie jest propozycja
          fachowca. Tak wyobrażnia zobaczyłam, że do tej granatowej sofy pasowałaby mi
          oliwka.Masz racje, gotowa oliwka jest brazowawa i w takiej postaci na scianie
          wygląda szaro i brudno. Ja zawsze jak maluje ,farbe ostatecznie dorabiam w domu
          w bliskiej obecnosci rzeczy do których ma pasowac.Załózmy, ze mam farbe oliwkę
          i granatowa sofę. Farbe ożywiam zielenią, żółcią i odrobiną granatu w kolorze
          sofy, zeby uzyskac odcień. Dotad tak robię az uzyskam kolory oliwko zieleni
          współgrające z tym granatem. Ostateczny kolor niech nie wyjdzie smętny, może
          iść w żywszą zielen bardziej.Żółci dodaje prawie zawsze bo ona kazdy kolor
          ociepla a ja nie lubie zimnych.Używam zwykłych barwników w takich plastikowych
          kwadratowych buteleczkach / ok. 4 zł./Zawsze udawało sie do tej pory.Nigdy nie
          nakładam na ściane farb gotowych ani z mieszalni bo nie trafiłam 2 razy.Jesli
          nie jesteś jeszcze wprawiona w dobieraniu kolorów, to na podłoge najlepiej
          połóz jakis jasnoszary bezpieczny dywanik. Na kanape rzuc poduszki w kolorach
          z dywanu i ze ściany i może z bladorózowych zasłonek? Albo mocno bordowe
          dodatki? W dobieraniu kolorów najlepiej trzymac sie natury , np kwiatów. Kolor
          kwiatu zawsze pasuje do koloru łodygi i liści, zauważ. Podciagniemy teraz ten
          watek, moze specjalisci pomogą porzadnie. Pozdrawam serdecznie.
        • babkana102 Re: Pytanie do babkany102!!! 02.04.04, 21:15
          Albo oczywiscie te pomaranczowe dodatki.
    • portalegre Re: Granatowa sofa i... co dalej? 29.03.04, 12:05
      Ja planuję do sofy moze nie granatowej, ale ciemnoniebieskiej sciany bordowe.
      Do granatowej beda pasowac takze sciany kremowe, kosc sloniowa, piasek, bez.
      • ledum Re: Granatowa sofa i... co dalej? 06.04.04, 20:02
        Jak dobrze, że się znalazłaś! Poddałaś mi, taki superpomysł,"napaliłam" się na
        niego, a tu pustka w głowie :) Teraz trochę mi się rozjaśniło. Dziękuję.
    • melaska Re: Granatowa sofa i... co dalej? 02.04.04, 22:25
      Przypuszczam, że to Ci nie podpasuje, ale może innych zainspiruje:-)

Kolory: biały, granatowy + różne odcienie niebieskiego + żywa, jasna zieleń w
      małych ilościach.

Ogólnie kolorystyka prosto z IKEA, ale mnie się podoba:-)(vide zasłonki na
      moich ostatnich obrazkach, tylko na żółte ściany proszę nie patrzeć;-)

Ściany białe - bardzo, bardzo oryginalnie:-) :-) :-) Polecam i namawiam.
      Meble bardzo jasne, z białymi frontami. Mają się nie rzucać w oczy.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka