Dodaj do ulubionych

problem z aranzacją pokoju

21.06.11, 18:46
Witam,
proszę, pomóżcie mi zaaranżować wnętrze mojej sypialni/pokoju dziennego. Pomieszczenie jest nieduże, ale nie to jest największy problem - stanowi go sufit wyłożony ciemnobrązowymi panelami oraz jedna ze ścian i podłoga, wyłożone panelami także brązowymi, ale nieco jaśniejszymi. Przy jednej ścianie na całej jej długości stoi meblościanka w kolorze ciepłego brązu. W pokoju znajdują się także dwie ciemnoczerwone kanapy (mieszkam z siostrą). I teraz moje pytanie: jakie dobrać dodatki oraz kolory trzech pozostałych ścian? Myślałyśmy o czerwonych dodatkach (dywan, zasłony), a ścianach kremowych lub zółtych, ale czy efekt nie będzie zbyt przytłaczający i monotonny, zważywszy na niewielkie rozmiary pokoju? Czekam na Wasze pomysły :-)
Obserwuj wątek
    • milamilka Re: problem z aranzacją pokoju 22.06.11, 13:08
      Czy ja dobrze rozumiem że w panelach ciemno brązowych jest sufit, podłoga i jedna ze ścian??? Rany to musi byc jakas masakra... Zerwij te panele.
      • cleir Re: problem z aranzacją pokoju 22.06.11, 13:59
        Mniej więcej tak, sufit jest ciemnobrązowy a panele na jednej ścianie i podłodze są jasnobrązowe, więc w połączeniu z niewielkim rozmiarem pomieszczenia, przypomina ono jakąś klaustorfobiczną klatkę;// Niestety, mimo szczerych chęci, plan z zerwaniem paneli nie wypali, pozostaje mi więc tylko jakoś ciekawie zaaranżować wnętrze, tak żeby wyglądało ono chociaż na trochę bardziej przestronne i wesołe...
        • oreri Re: problem z aranzacją pokoju 22.06.11, 17:52
          Wszystko można zerwac.
          No ale jesli upieracie się przy tym, aby one pozostały, to pomyślcie przymanjmniej o przemalowaniu tego na inny (np.: biały) kolor.. wnętrza skandynawskie bardzo często mają panele (nawet na sufitach) własnie pomalowane na biały kolor.. do tego proste w formie meble i moze wyjść bardzo ciekawie
          • cleir Re: problem z aranzacją pokoju 22.06.11, 21:23
            Przyznam, że nie myślałam wcześniej o pomalowaniu paneli, ale brzmi ciekawie...tylko czy takie pomalowane nadal będą wyglądały estetycznie, tzn. czy nie będzie jakichś nierówności, grudek itp.? I czy nie zniszczy to samych paneli? Jakiego rodzaju farbą można dokonać takiego zabiegu? Trochę dużo tych pytań, ale nie jestem znawcą w tym temacie;-)
            • ann-a69 Re: problem z aranzacją pokoju 23.06.11, 21:30
              ja mam u siebie pomalowaną bozerię, wygląda ok. Farba Fluger-Interior High Finish --Akrylemalje- farba akrylowa do wnętrz, świetnie się trzyma na drewnie , możesz to zobaczyć na zdjęciach ;
              www.stylizacjewnetrz.pl/projekt-i-realizacje.html
              jako aranżacja korytarza, pozdrawiam
              • cleir Re: problem z aranzacją pokoju 24.06.11, 08:44
                a więc decyzja podjęta - panele jednak zrywamy. W takim razie ponawiam moje pytanie: jak mogłabym zaaranżować pokój z czerwonymi kanapami w tle? Czy może iść w tą stronę, tzn. czerwone dodatki + kremowy/ szary kolor ścian, czy nie będzie to wyglądało zbyt krzykliwie? A może macie jakieś inne, ciekawe pomysły?;-)
                • oreri Re: problem z aranzacją pokoju 24.06.11, 10:38
                  stawiałabym na to, aby były one akcentem we wnętrzu
                  ściany stonowane /np.: szare (jasne) tak jak napisałaś/ do tego czerwone - czarne dodatki.. dużo zalezy od odcienia tej czerweni.. jesli zrobisz intensywny kolor ścian to kanapy zaczną się zlewać z otoczeniem.. a po jakimś czasie zaczniesz żle się czuć w takim wnętrzu.. czerwony kolor i inne intensywne barwy napędzają do działania.. będzie cięzko odpocząć w takim wnętrzu.. dlatego lepiej jeden mocny akcent.. nie rpzesadzałabym także w ilości dodatków w intensywnym kolorze
                  możesz także pomyśleć o jednej ciemniejszej ścianie lub jakimś akcencie graficznym..
                  nie wiem jak konkretnie wygląda ten pokój, gdzie są okna itp.. wiec trudo poradzić coś konkretnego.. można jedynie dać kilka sugestii
                  • cleir Re: problem z aranzacją pokoju 27.06.11, 01:45
                    Coś powoli mi już świta;) Dzięki za wszystkie Wasze rady!
                    • marjola_1 Re: problem z aranzacją pokoju 28.06.11, 10:48
                      W wypadku namnożenia dość ciemnych, ciepłych barw najlepiej przełamać monotonnie czymś co nada przestrzeni odrobinę lekkości, jednocześnie przyciągnie uwagę. Poza tym można osiągnąć konkretny efekt doświetleniem powierzchni, akcesoriami, roletami czymkolwiek co nie zagraca jej i nie przytłacza domowników. Miałam taki problem z łazienką, gdyż jestem fanką nieco "mrocznym wnętrz, polecam korzystanie z usług projektowych sklepów wnętrzarskich, takie oferuje np. lazienkaplus.pl, w wypadku sypialni, salonu i tym podobnych też z pewnością coś znajdziesz.

• media_hole Re: problem z aranzacją pokoju 29.06.11, 11:28
                        Czerwone kanapy można potraktować jako jedyny intensywny kolorystycznie akcent pokoju - ja poszłabym trochę w folk, trochę w grafikę, i pozostałe meble i dodatki utrzymałabym w tonacji białej i czarnej (skoro już zdzieracie panele, to będzie więcej pola do popisu). Co prawda to trochę większa sprawa (wymiana mebli), ale może warto dla fajnego efektu (chodzi mi po głowie coś takiego: n-design.pl/#/pl/galeria/rezydencja_pan_tadeusz__ochota_warszawa?p=356 - ciekawe, czy podobny wystój nie sprawdziłby się w Waszym pokoju).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka