Dodaj do ulubionych

Bronislaw Wildstein prezesem TVP

11.05.06, 21:05
Ciekawe jakie sa wasze opinie na ten temat. Bo to dosc dziwne ze czlowiek o
dosc radykalnych pogladach ma szefowac czyms co jest z nazwy przynajmniej
publiczne no i powinno sluzyc wszystkim. Chyba mimo wszystko nalezy sie ciszyc
ze prezesem nie zostal wybrany np. Rydzyk ;)
Obserwuj wątek
    • delahalle Re: Bronislaw Wildstein prezesem TVP 11.05.06, 22:38
      No wy pewnie wolelibyście redaktora Michnika, a może nawet Urbana ;)
      Ja jestem bardzo zadowolony.
      • mamatyzi Re: Bronislaw Wildstein prezesem TVP 12.05.06, 00:29
        ciekawe jakim będzie prezesem.
      • buleczka8 Re: Bronislaw Wildstein prezesem TVP 12.05.06, 11:15
        Jateż popieram tą kandydature. Poczciwy i prawdomówny człowiek.
    • krzysiek491 Re: Bronislaw Wildstein prezesem TVP 12.05.06, 09:27
      Miłościwie nam panujący Prawi, Sprawieliwi, Rodzinni i Samosiębroniący dają
      kolejny czytelny sygnał jak budować IV RP. Na Prezesa bardzo wpływowej
      instytucji publicznej wysunęli dziennikarza, który zasłynął balansującym na
      granicy prawa wyniesieniem z IPNu listy osób poszkodowanych i donoszących oraz
      jej opublikowaniem w internecie. Tak więc administratorzy danych w policji,
      wydziałach komunikacji, bankach itp. oraz hakerzy - WYKRADAJCIE dane, hasła,
      konta i publikujcie je w internecie - spotka was zasłużona nagroda.
      Przypominam, że Wildstein został po tym incydencie wywalony z pracy przez
      przełożonych, tzn. nie potraktowano go jako wschodzącej perły dziennikarstwa,
      pewniaka do nagrody Pulitzera, tylko pokazano mu jego słuszne miejsce. Ale
      władza ma zazwyczaj zdanie odbiegające od obiektywnej prawdy. Moim zdaniem taka
      piracka publikacja listy skrzywdziła wiele osób, które się na niej znalazły, a
      którym w wyniku tej publikacji mogło życie stanąć na głowie. A przecież można to
      było zrobić w cywilizowany sposób, jak zrobiły to Niemcy czy Czechy, tzn
      wszystkie odtajnione teczki umieścić w pełnej treści do wglądu (może być i w
      necie), bez żadnych "filtrów" (z wyjątkiem informacji o specjalnym znaczeniu dla
      bezpieczeństwa, obronności, itp) i wówczas okazałoby się, że Pan Heniu został
      złapany, jak wchodził skacowany do pracy i kazano mu donosić na kolegów, którzy
      wynoszą pod kurtkami służbowe narzędzia i części zamienne, a Pani Krysia w
      zamian za nie doniesienie mężowi o przytulanym tańcu z obcym mężczyzną w
      sanatorium, musiała informować kto przychodzi do mieszkającej naprzeciwko
      kobitki handlującej lewą wódą. Ale po opublikowaniu listy, oboje są traktowani
      przez bliskich i znajomych jako TW - taki publiczny wyrok na człowieka, bez
      prawa do obrony.
      Powyższe jest moją prywatną opinią na temat zasług pana Wildsteina dla IV RP.
      Żeby nie było niedomówień, to w czasie upadku komuny nie miałem jeszcze 15 lat,
      więc moje krytyczne uwagi nie wynikają z faktu, że moje nazwisko znalazło się na
      tej liście.
      • ziontr Re: Bronislaw Wildstein prezesem TVP 12.05.06, 17:58
        Wildstein zrobił, to co powinien zrobić każdy dziennikarz, czyli wykradł
        sekretne tajemnice władzy. Czytając ten tekst odniosłem wrażenie, że jesteś
        zwolennikiem karania dziennikarzy za ujawnianie tajemnic władzy. Co do Twojej
        odezwy do administratorów policji itd. chcę jedynie zwrócić Twoją uwagę tym, że
        Wildstein nie był pracownikiem IPN, a więc nie obowiązywała go tajemnica
        państwowa. Dalsza Twoja argumentacja jest taka, że czekam na kolejny epos, tym
        razem w sprawie biednych UBeków poparzonych w czasie palenia akt konfidentów.
        • koalamis Re: Bronislaw Wildstein prezesem TVP 12.05.06, 19:06
          nie ma sie co przejmować, jak będzie złym prezesem i tak wszystkiemu winna
          będzie Platforma :))
        • kamikaze_pkow1 Re: Bronislaw Wildstein prezesem TVP 12.05.06, 23:12
          ale krzysiek ma duzo racji w tym co pisze. Wyniesiona przez Wildsteina lista
          przyniosla bardzo duzo szkody. Nadmienic tutaj trzeba ze nie jest to jak sie
          powszechnie uwaza lista donosicieli ale po prostu lista materialow bylej SB i
          nazwiska donosicieli pomieszane sa z tymi na ktorych donoszono. Ponadtro jest to
          lista z tego co mi wiadomo dotyczaca jedynie danych warszawskiego oddzialu IPN
          wiec jak widze np. ze ktos z Gdanska pisze cos co brzmi jak ostrzezenie, ze
          czyjes nazwisko jest na liscie Wildsteina to mnie krew zalewa. No i co z tego ze
          jest. Przeciez nie jest nspiane ze to lista donosicieli (podobnoi nie jest
          prawda ze jedno zero to cos tam a dwa zera to cos tam) a ponadto ze ktos jak sie
          nazywa Jan Kowalski to znaczy ze to chodzi o tego konkretnego Jana Kowalskiego
          bo takich moze byc kilkunastu. Sens opublikowania takiej listy widzialbym tylko
          wowczas gdyby byla to lista pelna i dotyczyla calego kraju, wyzczegolniono by
          tylko donosicieli i podano przynajmniej miejscowosci w ktorych mieszkaja. A
          przeciwnym razie jest to tylko rozroba polityczna, szukanie czarownic i nic
          pozatym. Wildstein na fali tego rozglosu wyszedl wysoko i uzyskal poklask u
          lustratorow. Czy mozna to uznac za wzorowe dzinnikarstwo ? Tego bym nie
          powiedzial. To tyle jesli chodzi o samego pana Wildsteina.
    • mamatyzi Re: Bronislaw Wildstein prezesem TVP 12.05.06, 23:41
      trzeba przyznać, że jednak po ujawnieniu tej listy Bronisław rozwinął skrzydła
      i mimo, że wyleciał z rzeczpospolitej chętnie wzięli go inni, stał się
      medialny. oczywiście nie twierdzę, że zrobił to dla rozgłosu. myślę, że gdyby
      nie było takich dziennikarzy wiele rzeczy nie wyszłoby w polsce na jaw a zawsze
      znajdzie się ktoś komu się coś nie będzie podobało. taka jest demokracja, tego
      chcieliśmy. fakt, że wielu ludziom lista nie poszła na zdrowie, niektórzy
      pewnie nawet nie wiedzieli, że są na niej. ale emocje chyba opadły. kto wie co
      się jeszcze kryje w archiwach ipn, ale bronisław jako prezes tvp już nic nie
      wyniesie.

szanuję go jako dziennikarza.
      • ziontr Re: Bronislaw Wildstein prezesem TVP 13.05.06, 00:23
        Nie zgadzam się z Krzyśkiem, bo uważam, że opublikowanie tej listy było jedynie
        faktem medialnym. Gdyby rzeczywiście zgodnie z jego twierdzeniem ta lista
        wywołała tyle szkód, to konsekwencje byłoby widać do dzisiaj. Pamiętacie, ze
        burza wokół publikacji trwała krótko. Zgadzm się, ze okoliczności wyniesienia
        jej z IPN-u były mocno kontrowersyjne. Nadal jednak uważam prawo społeczeństwa
        do informacji stoi podad zakazami i nakazami władzy. Niezależnie od opcji
        politycznej każdy z rządzących ma coś do ukrycia.
        Argument z babą, która kablowała na meliniarę jest tani.
        • kamikaze_pkow1 Re: Bronislaw Wildstein prezesem TVP 13.05.06, 09:46
          spoleczenstwo ma prawo do informacji, ale ta informacja powinna byc pelna. NIe
          ma nic gorszego jak podanie fragmentu informacji z falszywym w dodatku
          komentarzem. Mozna bylo poczekac jeszcze jakis czas i opublikowac pelna liste ze
          wszystkich oddzialow IPN i wyszczegolnic tylko donosicieli bez niepotrzebnego
          pietnowania tych na ktorych donoszono. Bo w tej chwili mamy cos takiego ze
          niewazne czy tobie ukradli czy ty ukradles, najwazniejsze ze jestes zamieszany w
          kradziez.
          Taki styl "dziennikarstwa" ktory polega na wywolaniu awantury politycznej jest
          zlym przykladem i zastanawiajace ze takiego dziennikarza bierze sie jeszcze na
          prezesa telewizji PUBLICZNEJ.
          • ziontr Re: Bronislaw Wildstein prezesem TVP 13.05.06, 13:42
            Mozna bylo poczekac jeszcze jakis czas i opublikowac pelna liste z
            > e
            > wszystkich oddzialow IPN i wyszczegolnic tylko donosicieli bez niepotrzebnego
            > pietnowania tych na ktorych donoszono.

Kto i kiedy miał to opublikować i na jakie podstawie?
            Pełne dane osobowe konfidentów - przy obowiązującej ustawie o ochronie danych
            osobowych jest tak samo realne jak ....
            Moim zdaniem ta cała afera była burzą w szklance wody. Nikt nie ucierpiał, a
            byli konfidenci mogą spać spokojnie. Nawet baba donosiciel - postrach meliniarzy.
            • kamikaze_pkow1 Re: Bronislaw Wildstein prezesem TVP 13.05.06, 19:39
              > Kto i kiedy miał to opublikować i na jakie podstawie?
              > Pełne dane osobowe konfidentów - przy obowiązującej ustawie o ochronie danych
              > osobowych jest tak samo realne jak ....
              > Moim zdaniem ta cała afera była burzą w szklance wody. Nikt nie ucierpiał, a
              > byli konfidenci mogą spać spokojnie. Nawet baba donosiciel - postrach meliniar
              > zy.

Obecna wladza ktora chciala (przynajmniej do wyborow) wszystkich lustrowac
              moglaby przeprowadzic odpowiednie zmiany prawne tak by akurat kapusiow mozna by
              ujawnic. Niestety okazuje sie ze lepiej jest prowadzic dzika lustracje od czasu
              do czasu kogos lapiac niz przeprowadzic pelna lub nie przeprowadzac wcale.
              Najgorsze jest wlasnie to ze jestemy "pomiedzy" jedni chca lustracji a inni nie.
              I obecna ustawa lustracyjna jest wlasciwie taka wysrodkowana. A czas najwyzszy
              powiedziec sobie ostro: albo lustrujemy wszystkich albo nikogo bo innej
              mozliwosci nie ma.
              • ziontr Re: Bronislaw Wildstein prezesem TVP 14.05.06, 22:35
                > I obecna ustawa lustracyjna jest wlasciwie taka wysrodkowana. A czas najwyzszy
                > powiedziec sobie ostro: albo lustrujemy wszystkich albo nikogo bo innej
                > mozliwosci nie ma.

Popieram pogląd, bo to oczywiste.
    • felczerzyna Wstyd 28.05.06, 23:34
      Krzysku 491 i wy inni, co to nie mieliście, kiedy było trzeba, 15 lat. Czy ty,
      czy wy w ogóle wiesz, wiecie, kim jest Bronisław Wildstein? Bo jeśli wiecie
      tyle, że wyniósł tę listę, to naprawdę głęboko trzeba wam współczuć. Z waszych
      wypowiedzi wynika, że nie znacie historii swego kraju, a jeśli nawet nauczyciel
      i wychowawca jak p.Kamikaze ma takie braki, Najmądrzejszy Na Forum, no to
      takie będą Rzeczpospolite, jak jej młodzieży chowanie. Wstyd.
      • maddox84 Re: Wstyd 29.05.06, 15:52
        Faktycznie jedyne co wiem o tym człowieku to że był działaczem podziemia w
        czasach komunizmu i był szpiegowany przez najbliższych przyjaciół, stąd tak
        bardzo jest wyczulony na punkcie ujawnienia wszystkich agentów z czasów PRL.. i
        choć mam szacunek do niego za to co robił to jednak nie sądzę aby byłą to
        odpowiednia osoba na to stanowisko :(
        A Ty felczerzyno nie pisz że nic nie wiemy na temat pana Wildsteina tylko
        przybliż nam jego historię... ja chętnie bym się dowiedział czegoś więcej niż
        już wiem...
        • adolfinum Re: Wstyd 29.05.06, 16:10
          maddox84 napisał:

> Faktycznie jedyne co wiem o tym człowieku to że był działaczem podziemia w
          > czasach komunizmu i był szpiegowany przez najbliższych przyjaciół, stąd tak
          > bardzo jest wyczulony na punkcie ujawnienia wszystkich agentów z czasów PRL..
          i
          > choć mam szacunek do niego za to co robił to jednak nie sądzę aby byłą to
          > odpowiednia osoba na to stanowisko :(
          > A Ty felczerzyno nie pisz że nic nie wiemy na temat pana Wildsteina tylko
          > przybliż nam jego historię... ja chętnie bym się dowiedział czegoś więcej niż
          > już wiem...

Przyznaję rację felczerowi, sorry. Ujmując rzecz w skrócie, nie pisałbyś dziś
          madoksie na tym forum, gdyby nie p. Wildstein i garstka jeszcze jemu podobnych
          osób, bo po prostu, nie byłoby żadnego forum, madoksie. A p. Wildstein -
          wybitny działacz opozycji i sądzę, że też wybitny publisysta, ściśle się
          określił, obejmując stanowisko szefa TVP, co donosiła szeroko prasa i
          zaznaczył, że jeżeli nie uda mu się zachować BEZSTRONNOŚCI, to poda się do
          dymisji. I tak się jakoś składa, że akurat jemu wierzę, że tej zapowiedzi
          dotrzyma. Napiszę tez tutaj wyraźnie, że niezbyt ochoczo tutaj zaglądam, bo jak
          tak się wczytać w te wasze posty, właśnie także nawet w wypowiedzi kamikaze, to
          po wgłębieniu się w nie bardzo często doszukać się można niedojrzałości i
          sorry, cech infatylizmu nawet.
          • adolfinum Re: Wstyd 29.05.06, 16:13
            adolfinum napisała:

Napiszę też tutaj wyraźnie, że niezbyt ochoczo tutaj zaglądam, bo jak
            tak się wczytać w te wasze posty, właśnie także nawet w wypowiedzi kamikaze, to
            po wgłębieniu się w nie bardzo często doszukać się można niedojrzałości i
            sorry, cech infatylizmu nawet.

INFANTYLIZMU, zjadło mi się "n", uprzedzam, przed ewentualnym obszczekaniem za
            chwilę. Pzdr
          • maddox84 Re: Wstyd 29.05.06, 16:16
            Macie racje... na pewno jest to postać załużona dla wolnej polski i osobiście
            jestem wdzięczny i p. Wildsteinowi i wielu innym z tego pokolenia którzy
            wywalczyli mi możliwość życia w wolnym kraju.. co nie zmienia faktu że mam pewne
            obawy.. oceniać go na tym stanowisko będę dopiero po tym co zrobi...
            pozdrawiam
            • maddox84 Re: Wstyd 29.05.06, 16:17
              Ja tez sie od razu poprawie, oczywiście powinno być "wolnej Polski"
      • kamikaze_pkow1 nieWstyd 29.05.06, 18:55
        po pierwsze skoncz z tymi bzdurami jakoby mialbym byc nauczycielem. Twoja
        sposkowa teoria dziejow sie nie sprawdza.
        Po drugie co do samego Wildsteina. To co on zrobil kilkanascie lat temu to
        chwala mu za to, chociaz takich jak on byly setki. Liczy sie jednak
        terazniejszosc. Wildstein zaprezentowal swoje cechy charakteru podczas
        ujawniania tajnej listy niewiadomokogo. Ponadto jego dziennikarstwo jest
        nacechowane silnym ladunkiem emocjonalnym a jego artykuly sa zdecydowanie za
        ostre i zawieraja zbyt wiele elementow polityki by stwierdzic ze taka osoba jest
        dobra na stanowisko dyrektora PUBLICZNEj w koncu telewizji. Od dawna mowilo sie
        ze telewizja publiczna jest zbyt upolityczniona i ze dalej tak byc nie moze, po
        czym na dyrektora wysuwa sie osobe bardzo kontrowersyjna o scisle okreslonych
        pogladach politycznych ktore w dodatku glosno artykuluje. To nie jest dobry
        pomysl na publiczna telewizje. W dodatku sklocony z chyba polowa swiata
        dziennikarskiego a spora czesc dziennikarzy zapowiada odejscie z telewizji
        publicznej (np. wystepujaca nadal M. Olejnik).
        Pozatym jesli juz ma byc koniecznie dyrektorem ktos "za zaslugi" jak zdaje sie
        sugerujesz to czemu np. nie bedzie to red. Michnik, postac o wiele bardziej
        zasluzona ? :) Wiec MIchnik moze byc specu od zyciorysow ? :))
        Tak na marginesie to w Polsce pokutuje kompleks przeszlosci. Ciagle wraca sie do
        tego co kto robil 20-25 lat temu. Od tego czasu naprawde wiele sie zmienilo tak
        jak zmienili sie ludzie ktorzy wowczas tworzyli historie. Wystarczy spojrzec na
        np. M. Jurczyka, ktorego gwiazda bardzo wyblakla.
        Wystaczy spojrzec na takich dzialaczy jak np. odsunieci obecnie na dalszy tor
        Walesa, Mazowiecki, Modzelewski, Bugaj, Frasyniuk .... ze tez wymienie tylko
        kilka tych nazwisk. Czemu zatem oni nie maja teraz wedlug ciebie otrzymac jakis
        intratnych stanowisk ?
        • krzysiek491 Re: nieWstyd 30.05.06, 09:05
          Ja też tak uważam. Kto chce niech się zrzuci na pomnik dla Wildsteina, za jego
          zasługi w obalaniu komunizmu. Wolałbym jednak aby moje pieniądze z abonamentu
          wydawał ktoś kompetentny, a nie wygodny dla aktualnie rządzącej opcji
          "bezstronny fachowiec"
          • ziontr Re: nieWstyd 30.05.06, 17:48
            Robert Kwiatkowski i Włodzimierz Czarzasy (Czażasty - czy jak mu tam).
            • kamikaze_pkow1 Re: nieWstyd 30.05.06, 17:55
              ale w imie zastapienia tychze panow (jeszcze D. Waniek mozna dorzucic) nie mozna
              robic przegiecia w druga strone. Ciekawe kiedy telewizja publiczna bedzie
              naprawde publiczna. Zeby taka byla najpierw musi byc apolityczna a to jak widac
              osiagnac jest nieslychanie trudno.
              • ziontr Re: nieWstyd 30.05.06, 20:09
                Przegięcie w drugą strone? Nie słyszałem żeby Wildstein zamieszany był w jakieś
                przekręty.
                ad rem. Nie znam w tym kraju człowieka całkowicie apolitycznego, który mógłby
                zostać prezesem TVP. Polska to nie Anglia, TVP to nie BBC.
                • kamikaze_pkow1 Re: nieWstyd 30.05.06, 20:35
                  tu nie chodzi o przekrety, a raczej o uprawianie polityki. Jedna skrajnosc nie
                  moze byc odpowiedza na druga. Nie mialem tu na mysli przekretow.
                  • ziontr Re: nieWstyd 30.05.06, 20:42
                    Ja postrzegam tego człowieka jako przeciwnika politycznej poprawności.
                    Ponadto posiada on opinię człowieka niezależnego od wszelkich frakcji. Jeżeli
                    się zbłaźni to pewnie wszycy mu na tym forum dokopiemy.
    • s10in Terentiew!!! 06.06.06, 20:20
      Terentiew odchodzi. Boże dobry zapłać! 30 lat w TVP!
      Jeżeli nowy prezes Bronisław Wildstein tylko tyle by zdołał zrobić, to i tak
      już ma poczesne miejsce w Historii.
      Dziękujemy!
      • delahalle Re: Terentiew!!! 06.06.06, 21:01
        Hehe, zaczęły się porządki :)
      • ziontr Re: Terentiew!!! 07.06.06, 16:28
        Przyłączam się do składanych podziękowań.
        Nina do Polsatu ! Sport :)
      • kamikaze_pkow1 Re: Terentiew!!! 07.06.06, 16:53
        jak to ! to juz ine bedzie Bezludnej Wyspy i benefisow na okraglo ? :))
        • ziontr Re: Terentiew!!! 07.06.06, 17:32
          a także Marysi Biesiadnej i innych wynalazków. Jaka ulga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka