alma14 04.07.06, 18:35 NAPEWNO PAMIĘTACIE OKRUTNĄ ŚMIERĆ OSKARKA Z PIOTRKOWA. NIEDŁUGO POWSTANIE NAGROBEK. NA www.oskarek.org. JEST PROJEKT RZEŹBY KTÓRA STANIE NA GROBIE OSKARKA. ANIOŁ STRÓŻ BĘDZIE CZUWAŁ NAD NASZYM OSKARKIEM. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamikaze_pkow1 Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 04.07.06, 20:37 Bez komentarza. A nie przyszlo nikomu na mysl ze za pieniazki wydane na ten pomnik mozna by pomoc kilku rodzinom ?.... byc moze sa wsrod nich inne Oskarki ktore mozna jeszcze uratowac ? Niestety widac jest tak jak napisal Galczynski "My, Polacy, my lubim pomniki". Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 04.07.06, 20:55 Pomysł z pomnikiem wydaje mi się słuszny. Co pradwda może to byc spowodowane wyrzutami sumienia społeczności, które nie mogło/nie chciało pomóc maltretowanemu dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 04.07.06, 21:01 ale chyba wyrzuty sumienia lepiej jest zalagodzic nie dopuszczajac by podobna historia wydarzyla sie juz wiecej w przyszlosci niz budowac pomnik. Odpowiedz Link Zgłoś
mamatyzi Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 05.07.06, 00:06 alma14 napisała: > NAPEWNO PAMIĘTACIE OKRUTNĄ ŚMIERĆ OSKARKA Z PIOTRKOWA. NIEDŁUGO POWSTANIE > NAGROBEK. NA www.oskarek.org. JEST PROJEKT RZEŹBY KTÓRA STANIE NA GROBIE > OSKARKA. ANIOŁ STRÓŻ BĘDZIE CZUWAŁ NAD NASZYM OSKARKIEM. szkoda, że nie czuwał nad chłopcem, gdy żył, że nie było osoby, która wtedy dostrzegła, że dzieje mu się krzywda. rozumiem ideę. nie rozumiem po co informujesz o tym na forum? po to żeby każdy myślał jaka jesteś dobra i wspaniała? Odpowiedz Link Zgłoś
alma14 Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 06.07.06, 11:13 dziwi mnie Wasza reakcja, bo nie kto inny jak Piotrków był tak oburzony tragedią. Kiedy zaczęliśmy zbierac pieniądze i szukac osób, które z Piotrkowa by pomogły , niestety nikt się nie zgłosił i nie jest to wyrzut w stosunku do was. Tragedia Oskarka nas poruszyła,a poniewaz nie miał nikogo i dodatkowo nie pomógł mu nikt chociaż wszyscy wiedzieli, dlatego możemy mu postawić chociaz nagrobek. Czy uważasz,ze małe4 letnie dziecko na to nie zasługuje? Przeczytaj sobie raport z sekcji zwłok,a moze to ruszy twoje sumienie i zaczniesz reagowac na cierpienie małych dzieci, bo one niestety nie potrafią poprosić o pomoc. Po tragedii wielu z nas pomaga dzieciom i nawet jak uda nam się uratowac chociaż jedno dziecko to będzie to sukces. nie robimy z siebie bohaterów jest to zwykły ludzki odruch i jezeli masz trochę uczuć to daruj sobie komentarze. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 06.07.06, 19:56 a czy ty uwazasz ze nagrobek wszystko zalatwi ? Przeciez o wiele wazniejsze od takiego nagrobka jest to by podobna historia nie wydarzyla sie w przyszlosci. Mysle ze to bedzie o wiele wiekszym dzielem niz wystawienie za iles tam tysiecy PLN pomnika. Odpowiedz Link Zgłoś
alma14 Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 06.07.06, 11:30 wydawało mi się,ze skoro wchodzą na tą stronę ludzię z Piotrkowa to was ta informacja zainteresuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mamatyzi Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 06.07.06, 13:50 alma14 napisała: > wydawało mi się,ze skoro wchodzą na tą stronę ludzię z Piotrkowa to was ta > informacja zainteresuje. beznadziejna jesteś naprawdę. uważasz, że każdy musi się obnosić z tym co nosi w sobie? gdybyś napisała, że potrzebujecie pieniądze na nagrobek-rozumiem. ale ty tylko informujesz, nie wiem po co. za każdym razem kiedy przechodzę obok tej kamienicy myślę o tym chłopcu. Odpowiedz Link Zgłoś
alma14 Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 06.07.06, 14:27 wiesz wydaje mi się,że twój poziom jest niski i gdybyś miała trochę rozumu to wchodząc na naszą stronę zwróciłabyś uwagę ,ze zbieramy na nagrobek,ale są to tylko pieniądze ,które Oskarkowi nie przywrócą życia,ale za te pieniądze postawimy mu nagrobek. To jest informacja dla wszystkich z Piotrkowa,któRych los Oskarka wzruszył. może skomentuj inny temat,albo po prostu daruj sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamatyzi Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 06.07.06, 22:50 tak mój poziom jest niski, bo nie weszłam na waszą stronę, bo nie dałam pieniędzy na nagrobek. pozostawiam twoje pustosłowie bez komentarza. robie to dla Oskarka. Odpowiedz Link Zgłoś
alma14 Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 06.07.06, 14:32 żałuję,ze napisałam na waszym forum przecież macie wazniejsze tematy. a mój post był tylko informujący o tym,ze stawiamy nagrobek <nie POMNIK>. Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 06.07.06, 19:45 Poczekaj trochę, a emocje opadną. Odpowiedz Link Zgłoś
alma14 Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 06.07.06, 20:59 Kamikaze Pustymi słowami raczą nas od prezydenta, poprzez rząd...... i cała reszta władzy. Napisz w takim razie jaki masz pomysł na zmianę sytuacji takich dzieci, bo krytykując osoby które się angażują i coś robią niewiele zdziałasz. Może masz pomysł co robić, bo narazie tylko piszesz coś co jest bez sensu i bez znaczenia. Ja napisałam na forum bo mam nadzieję,że jakąś część osób z Piotrkowa to zainteresuje. Jeżeli ciebie to nie interesuje to nie krytykuj/ Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 06.07.06, 21:17 no wiesz....obietnica ze wybudujecie pomnik nie jest z pewnoscia "dzialaniem". Z calym szacunkiem ale Oskarkowi i tak juz nie pomozecie a pomnik nic nie zmieni. Jak pomoc? w Piotrkowie na ul. Wysokiej jest Ośrodek Adopcyjno-Opiekuńczy a na ul Wojska Polskiego jest Pogotowie Opiekuńcze. Chcesz wiecej danych ? Odpowiedz Link Zgłoś
alma14 Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 07.07.06, 08:05 Kamikaze GDYBYS WSZEDŁ NA NASZĄ STRONĘ TO BYS PRZECZYTAŁ,ZE OPRÓCZ NAGROBKA POMAGAMY TEZ INNYM DZIECIOM .między innymi dzieciom z Domu Małego Dziecka w Łodzi, Dom Małego Dziecka w miejscowości Jawor, Przyłączymy się do akcji Fundacji Dzieci Niczyje aby walczyć z przemocą wobec dzieci, wspieramy podopiecznych Stowarzyszenia Patkub. Ja zadałam Tobie pytanie co ty robisz?, ale pewnie nie uzyskam odpowiedzi. NIE STAWIAMY POMNIKA TYLKO NAGROBEK,A ON SIĘ OSKARKOWI NALEŻY I KONCZE JUŻ TĄ PRZEPYCHANKĘ. DLA ZAINTERESOWANYCH ADRES strony www.oskarek.org. Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 07.07.06, 17:02 masz racje nie uzyskasz odpowiedzi , jednak z innej przyczyny niz myslisz. Mi na rozglosie nie zalezy i wole pozostac anonimowy. Proste. Nadal uwazam ze zamiast stawiac tego aniolka na co troche grosza trzeba jednak wysuplac mozna zamiast tego spozytkowac pieniazki w inny sposob. Chociazby na wsparcie w wiekszym zakresie wymienione przez ciebie instytucje. Nie wiem czy bylas kiedys w tych rejonach roznych cmentarzy gdzie spoczywaja male dzieci. Dawniej byla to tylko mogila usypana z ziemi, wbity krzyz oraz tabliczka z danymi dziecka. To wszystko. Surowosc i skromnosc. Rozumiem ze czasy sie zmienily a i ś.p. Oskarek zasluguje na lepsza mogile ale bez przesady. Najlepszym pomnikiem dla niego, tyle ze takim niewidocznym wlasciwie, bedzie fakt ze jego los nie spotka innych dzieci. Niestety pycha coniektorych nakazuje zbudowac okazaly nagrobek po to by pozniej pokazywac co sie robi dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
sabinka2006 Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 16.07.06, 12:14 Czy anonimowy byłeś również kiedy mordowano Oskarka, teraz mnie nie dziwi dlaczego nikt temu dziecku nie pomógł, biedactwo mieszkało w Piotrkowie mieście anonimowych tchórzy, pijaków i patologicznego marginesu społecznego........... Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 16.07.06, 12:21 a ty co wtedy robilas ? Moze rozmawialas z kolezanka na gadu gadu ? Najpierw spojrz na siebie a dopiero pozniej zabieraj glos. Odpowiedz Link Zgłoś
sabinka2006 Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 17.07.06, 12:46 Ja mieszkam ponad 200 km. od Piotrkowa, z czego z jednej strony się cieszę a z drugiej żałuję, moze gdybym znała to dzieciątko byłby teraz wśród nas a tak Oskarek mógł liczyć tylko na takich jak ty.........beznadziejnych ignorantów i samolubów, rozumiem że nie każdy mieszkaniec tej dziury miał kontakt z tym maluszkiem ale z drugiej strony ci którzy go mieli nie zrobili nic, a takich ścierw było bardzo wielu, a na siebie spogladam co dzień czego na twoim miejscu nie robiłabym już nigdy chyba że tylko po to aby sobie napluć w pysk. Zabierać głos natomiast będę zawsze wtedy kiedy mam coś istotnego i mądrego do powiedzenie nawet do takich jak ty........a tobie podobni włącznie z tobą kierując się tą zasadą powinni milczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
alma14 Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 07.07.06, 18:17 a nam nie chodzi o rozgłos, a o to że Piotrków, Łodz.........to miasta gdzie najczęściej dochodzi do przemocy wobec dzieci i pojawiły się już głosy ,ze właśnie tragedia Oskarka uratowała dziecko z jakiejś patologicznej rodziny w Piotkowie czy Łodzi. O mnie nikt nie pisze w gazetach bo nie potrzebuję rozgłosu,ale gdyby moja czujność i pomoc uratowałą chociaz jedno małe dziecko, a tak już się stało to mam w nosie czy ktoś będzie o o mnie pisał czy nie. Wiesz kamikaze właśnie taka postawa jak twoja powoduje ,ze ludzie nie reagują, boją się , wolą nie słyszec bo po co, przeciez to dziecko już nie żyje to po co zawracac sobie nim głowę........ wybacz ale nie rozumiem takich ludzi jakt ty. Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 07.07.06, 22:08 a ja nie rozumiem takich jak ty. Oskarkowi juz nie pomozecie a za zebrane czy tez za te ktore macie zebrac pieniazki mozecie pomoc jakiemus dziecku. Wy wolicie wydac je na pomnik. Wasza wola, chociaz mnie sie takie cos nie podoba i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
alma14 Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 07.07.06, 18:10 nagrobek będzie z piaskowca ,a nie z marmuru i bedzie bardzo skromny . Wiesz nie chodzi o pieniądze,ale o pamięć i o to aby ten nagrobek stał się symbolem i pokazał ludziom,że warto reagowac na płacz dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
tosainu Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 09.07.06, 20:34 Oboje macie rację. Lecz racja Kamikadzego jest większa. Szkoda, że nie powiediał jak pomaga, co zdecydowanie umniejsza rangę jego słów. Kamikadze, że wierzę ci, za krótko miałaś smętnik. A nagrobki - za duzo u nas biedy, żeby wydawać uzbieraną kasę. Lepiej faktycznie dać ją dzieciom. Które często bie mają co jeść. Oskarek byłby - jak sądzę - zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
tosainu Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 10.07.06, 12:47 Miało być "Kamikadze, nie wierzę Ci" - sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 10.07.06, 16:49 trudno, bede musial jakos z tym zyc, bedzie trudno ale no coz... :)) A wiecej z cala pewnoscia nie powiem i obiecuje sie juz wiecej w ten sposob nie wychylac bo widze ze tylko nieporozumienia przez to sa. Odpowiedz Link Zgłoś
tosainu Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 10.07.06, 17:16 "...będę musiał jakoś z tym żyć..."- strasznie zblazowany. "Nie ma sensu.." To po cholerę siedzisz na tym forum ? Baba jesteś czy chłop ? A może tosa zalazła Ci za skórę ? TOSA PRZEPRASZA! Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 10.07.06, 17:41 widze ze na zartach sie nie znasz. Patrz na tzw. emotikonki. Odpowiedz Link Zgłoś
tosainu Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 10.07.06, 19:07 Znam wyobraź sobie. Jednakże jesteś za bardzo napięty - niestety. I nie bądź taki zajadły na mnie, nie masz powodu.... CZYŃ POKÓJ! POZDR. - T.I. Odpowiedz Link Zgłoś
alma14 Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 14.07.06, 12:41 nie bardzo rozumiecie naszą intencję. wejdz na stronę www.patkub.com, www.niebij.pl, przeczytaj o dzieciach i o tym jaki los je spotkał, nam nie chodzi w wydawanie pieniędzy, a o to aby Oskar był przykładem że trzeba reagowac, masz rację jemu już nie pomożemy,ale każdy kto odwiedza grób Oskarka a jest dużo takich ludzi to napewno chwilę pomyśli i nastepnym razem zareaguje na płacz dziecka.pozdrawiam was Odpowiedz Link Zgłoś
paniladna Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 15.07.06, 16:17 Uważam to za dobry pomysł i popieram. Niech figurka przypomina nam wszystkim, co może dziać się za ścianą... Szczerze powiedziawszy, postawiłabym tego aniołka tuż przed oknem pierdla, żeby to coś, na co dziecko wołało "tato" widziało go dniem i nocą. Odpowiedz Link Zgłoś
sabinka2006 Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 17.07.06, 12:56 pani"ladna" i do tego mądrze mówi Odpowiedz Link Zgłoś
alma14 Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 29.07.06, 21:03 Witam ponownie dla zainteresowanych zbieramy na transport rzeźby na nagrobek dla Oskarka, koszt ok 600 zł. dla zainteresowanych podaję adres strony www.patkub.com,www. oskarek.org, na tych stronach jest podany numer konta. Liczymy na was PIOTRKOWIANIE I DZIĘKUJEMY ZA KAŻDĄ OKAZANĄ POMOC. Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 29.07.06, 21:48 Budowanie pomników nic nie pomoże, 2 tyg. temu utopiło się dziecko, bo mamusia nie potrafiła upilnować. O jej prowinencji nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
alma14 Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 23.08.06, 19:51 mam do was pytanie czy ktoś znał rodzinę Oskarka. Może jego matkę Joannę Małgorzaciak, oraz tego potwora Nurkowskiego. Moze ktoś widział Oskarka i moze coś o nim powiedzieć. Proszę napiszcie . jak wiecie co z procesem to tez napiszcie. Czy Piotrków jeszcze pamięta tą tragedię Odpowiedz Link Zgłoś
alma14 Re: NAGROBEK DLA OSKARKA 21.09.06, 22:23 Witam Na MIEJSCOWYM CMENTARZU NA GROBIE MAŁEGO CHŁOPCZYKA OSKARKA MAŁGORZACIAKA STANĘŁA RZEŹBA ANIOŁA STÓRÓŻA. PROSZĘ NIE ZAPOMINAJCIE TRAGEDII OSKARKA I PAMIĘTAJCIE,ŻE TEN POMNICZEK JEST SYMBOLEM,ABY KAZDY KTO STANIE NAD GROBEM OSKARKA PRZYPOMNIAŁ SOBIE O TYM CO GO SPOTKAŁO I REAGOWAŁ NA PRZEMOC WOBEC DZIECI. DZIECI SĄ CUDEM I PAMIĘTAJMY,ŻE NIE POTRAFIĄ SIĘ BRONIĆ PRZED OKRUCIEŃSTWEM LUDZI DOROSŁYCH. PROSZĘ PAMIĘTAJCIE. Odpowiedz Link Zgłoś
iris2220 Nagrobek dla Oskarka 31.12.14, 09:54 Alma14, proszę o kontakt w sprawie nagrobka Oskarka, czy ktoś odwiedza jego grób, chciałabym zapalić jemu świeczkę, Wiem, że to już sporo lat minęło ale wierzę, że pamiętasz o nim. mój mail : Iris2220@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
dorota172poczta nagrobek dla Oskarka 12.02.18, 20:44 Witam. Chciałabym się dowiedzieć czy jest nagrobek u Oskarka. Wiem,że minęło wiele lat ale On zawsze będzie w moim sercu i chciałabym wiedzieć czy ktoś odwiedza jego grób bo z tego co mi wiadomo nie miał nikogo bliskiego kiedy był wśród nas. Odpowiedz Link Zgłoś