Dodaj do ulubionych

Gazetka KWW Kalinowski Wójtem.

07.11.14, 17:55
zamknięty
Panie Krzysztofie ......... co się z panem stało?
cytat z gazetki: "Pan Ruciński - wilk w owczej skórze". Wilk w owczej skórze to określenie ludzi przewrotnych i zakłamanych. Proszę podać fakty Panie Krzysztofie. Kiedy skłamałem przy podejmowaniu decyzji jako Radny. Kiedy, przy jakich uchwałach, mówiłem inaczej niż głosowałem.
Czy kiedykolwiek wnosiłem projekty uchwał o likwidacji małych szkół, czy kiedykolwiek zagłosowałem przeciwko "szkołom" czy budowie infrastruktury przy nich. Nie. Jest to do sprawdzenia w protokołach z sesji Rady Gminy.
Rozbudowa Szkoły Podstawowej w Dębem jest konieczne. Doskonale Pan wie, że jest to realne. Dziś o tym rozmawialiśmy.
Gdyby Pan zechciał skorzystać z nowelizacji przepisów ustawy o systemie oświaty pewnie dziś nie byłoby problemu świetlicy dla oddziałów przedszkolnych np. w SP Dębe Wielkie.
Panie Krzysztofie płacę dziś wysoką karę za to, że pozwoliłem sobie mieć odmienne zdanie niż Pan w różnych sprawach. Nie cierpi Pan ludzi, inaczej patrzących na otaczającą nas rzeczywistość, mających inną wizję sprawowania urzędu wójta. O tym też rozmawialiśmy wielokrotnie.
Wierzę głęboko w to, że prawda sama się obroni.
Ufam, że ewangeliczna prawda: "po czynach ich poznacie" jest silniejsze niż kilka zdań w pańskiej gazetce, a ludzie którzy doświadczyli moich czynów pamiętają je.

Tomasz Ruciński
    • noem-i35 Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 07.11.14, 19:30
      zamknięty
      A gdzie można poczytać tę gazetkę?
      • dracena111 Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 07.11.14, 21:36
        zamknięty
        Gazetka byla w sklepach, publikacja typowo wyborcza same sukcesy...nawet kanalizacja, az 6 km wykonaych bo nie wiadomo czy odebranych. Chyba nie....
        • stopobatelom Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 07.11.14, 22:27
          zamknięty
          Syn sąsiada przyniósł ten Biuletyn ze szkoły w Dębem to pewnie przez protest przeciw kampanii w szkołach biuletyn zalega tam na parapetach.
          • dtrela Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 07.11.14, 23:16
            zamknięty
            W innych Szkolach rowniez lezy propaganda sukcesu!!!!
            Nie prowadzi sie kampani na terenie Szkol....
            Dzisiaj najazd Kalinowskiego a to biuletyn a to gazetka obrzucajaca Wszyskich kandydatow blotem...typu "a ten prose pani" to wilk a ten nepotyzm, a ten beznadziejny bez pomyslu a ja taki sliczny...brrr
            Ktos nie chce oderwac sie od koryta... hmm W koncu najlepsze" wojtowskie" uposażenie w powiecie
    • dtrela Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 07.11.14, 23:35
      zamknięty
      KK nie wyglada mi na to, ze lubi sprzeciw czy akceptuje odmienne zdanie hmm...widac to po kandydatach na radnych...
      "mierni bierni ale wierni" glownie oddani soltysi bez pojecia o biznesie, zarzadzaniu tylko z polnej jest ok a reszta ... sory maja przyklepac PPP za 11 mil za 5 budynkow za 11 mil w Karczewie zrobili 10 budynkow duzych ( znam dobrze okolice poludniowo wschodnie mazowieckiego) . To mam quiz gdzie pojdzie reszta forsy.?????? Dodam, ze ppp sluzylo do dalszego zadluzania sie dla zaduzonych az izba obrachunkowa nakazala doliczac te wynalazki finansowe.
    • lady2014 Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 07.11.14, 23:47
      zamknięty
      Panie Wójcie!!
      Niedopuszczalne jest i mam nadzieję, że nie będę osamotniona w tym przekonaniu, że dzieciom w szkołach podsuwa się pod nos gazetkę chwalipięty Kalinowskiego, chyba że za przyzwoleniem pseudodyrektora szwagra, który robi kampanię w swoim i otwartym dla siebie zespole szkół...tryb wyborczy w sądach jest naprawdę skuteczny i przekonała się o tym Pani "to już było" Wodnicka. Pan jako wójt wszechwiedzący nie powinien sprowadzać się do taniej propagandy Krzysia Misia muzyka, bo rodzice nie będą pobłażliwi kiedy wciska się na terenie szkoły beznadziejne gazetki, których w tych wyborach aż nadto.
      Nazywanie Pana Rucińskiego wilkiem w owczej skórze to naprawdę duży komplement w porównaniu do Pańskiego osła w lwiej skórze...tchórz i pozer, Panie wójcie chyba obecna kampania przerosła Pana i Pański komitet...nieprawdziwe mapki, artykuły chwalipięty są niczym w stosunku do bardzo pozytywnej kampanii Pana Rucińskiego, podobno nawet nagrał piosenkę wyborczą?? Czy któregoś z urzędniczych taboretów było na to stać ??? Nie, dlaczego, bo ich duma nie pozwala na utożsamianie się z muzyką dla wszystkich...Pan jest wójtem nie burmistrzem a nie daj Boże Prezydentem:)) Wójcie upuść powietrze z klaty, bo Pana rozsadzi, i czas na zmianę doradców, bo źle Pana wyprowadzą, a do tego Chema...uuuu chyba Prezes odwdzięcza się za małą przysługę przymknięcia oka na zatwierdzone kody syfu, który przyjeżdża do Pańskiej gminy. Teraz dostanie się Kończykowi i Puławskiemu, a król Kalinowski znowu błyszczy ozłocony.....
      • noem-i35 Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 08.11.14, 10:28
        zamknięty
        Mówicie o oficjalnym "Biuletynie Informacyjnym Gminy Dębe Wielkie"? Tam chyba nic nie było o wilkach... Ten biuletyn zawsze trafiał do szkół. Szkoda tylko, że ostatni numer ma na stronie tytułowej takie same fotki, jak p. KK zamieścił w swoim filmiku przedwyborczym. Sfotografowane obiekty to chyba zasługa całego samorządu, a nie tylko Wójta. Zastanawiają mnie systematyczne "wykopki" na urządzanym właśnie placyku zabaw przy "Wrzosowianach" w Rudzie. Jakieś prace archeologiczne? Może o tym należałoby również napisać w gminnym periodyku.
    • tomasz_rucinski23 Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 08.11.14, 09:12
      zamknięty
      [b]Panie Krzysztofie tu wilk w owczej skórze.[/b] ( auuu, auu, auuu).
      Po wnikliwej analizie pańskiej gazetki dochodzę do wniosku, że pan albo pański komitet wyborczy nie do końca albo bardzo pobieżnie przeczytali nasz program wyborczy.

O części zarzutów już się wypowiedziałem w pierwszym pości.

A co Pan powie o:

1. 50 % pensji wójta na potrzeby gminy i utworzeniu w tym celu fundacji,

2. pomyśle utworzenia Spółdzielni Socjalnej,

3. pomyśle utworzenia Zakładu Pracy Chronionej,

4. zatrudnieniu osób niepełnosprawnych w UG ,

5. utworzeniu stowarzyszenia na rzecz osób niepełnosprawnych.

Czy pana zdaniem jest to niepotrzebne? A może nierealne? Jest to utopia?

Panie Krzysztofie czy te wymienione zadania to nie praca społeczna na rzecz naszych mieszkańców? Czy według pana społecznik to organizator festynów, imprez sportowych za duże gminne pieniądze?

Tomasz Ruciński
      • obiektywny-2 Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 08.11.14, 10:01
        zamknięty
        Pan Krzysztof Kalinowski - Tańczący z wilkami.........a może Wilk i zając
        • biedzik Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 08.11.14, 14:40
          zamknięty
          To wycie (AUUU) jest żenujące... Traci pan na tym. Słowa uznania dla pana Kalinowskiego, że nie daje się wciągnąć w te pyskówki i cały czas trzyma klasę. Tak trzymać :)
          • tomasz_rucinski23 Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 09.11.14, 03:00
            zamknięty
            Szanowny biedzik, wycie (auuu) miało być odebrane jako śmieszne w tej całej sytuacji, bo tylko śmiechem można potraktować takie wypowiedzi jak pan to określił człowieka trzymającego klasę. (nawet jeśli za chwilę powstanie zarzut, że to nie pan Kalinowski pisał gazetkę, tylko jego komitet wyborczy, to z pewnością na taki zapis pozwolił, przychylił się do tego aby taki był)

Pan Kalinowski ostatnio wcale nie chce rozmawiać i debatować . Nie zorganizował debaty publicznej w sprawie termomodernizacji - wniosek o debatę został złożony przez panią Wodnicką, Pana Wieczorka i przeze mnie . W przedstawionej prezentacji na ostatniej komisji RG pan Kalinowski oznajmił, że termomodernizacja nie będzie kosztować tak jak przewidywał ok. 5 milionów zł a blisko 11,5 milionów zł. Do dziś nie otrzymałem tej prezentacji, choć poprosiłem pana Kalinowskiego o jej niezwłoczne przesłanie droga elektroniczną. Zobowiązał się do tego publicznie do tej pory mimo kilku ponagleń tej prezentacji nie otrzymałem.

Dlatego też nie jest dziwnym, iż nie chce debaty przedwyborczej. (jakiś czas temu rozmawialiśmy o tym w cztery oczy, mój pełnomocnik nie mógł skontaktować się z pełnomocnikiem wyborczym pana Kalinowskiego) Lepiej jest napisać kilka zdań w gazetce, niż zorganizować debatę jako urzędujący wójt. Wczoraj byłem ze swoim pełnomocnikiem na wzorcowo przeprowadzonej debacie w gminie Siennica. Tam organizatorzy i uczestnicy przygotowywali się do debaty 3 tygodnie. Poważnie potraktowali swoich wyborców, ustalili termin, zakres tematyczny, problemy. Mieli czas aby bardzo dobrze przygotować się do debaty.(ująć ją w swoich planach spotkań wyborczych całej kampanii wyborczej)

Pan Kalinowski jakiś czas temu na tym forum dyskutował otwarcie z panią Wodnicką. Czynił to chyba nawet w godzinach pracy urzędu.............

Tak trzymać
            • biedzik Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 09.11.14, 15:46
              zamknięty
              Pana prawo mieć własne zdanie, moje prawo mieć swoje. Mija czas kadencji i każdy może ocenić co było na plus a co nie. Ja uważam, że ta kadencja była udana. Niełatwo przez 4 lata od razu zrobić z naszej gminy krainę dostatku...Ostatnie lata pokazały, że coś drgnęło w naszej sennej społeczności. Że można wybrać sobie do jakiego lekarza chcę pójść( a nie być skazanym na jedną opcję), że dzieciaki mają gdzie pograć w piłkę, siatkę popołudniami, że lokalne drogi są w końcu przejezdne, że jesienią nie ma już zalanych podwórek itd. itd. Po tylu latach marazmu w końcu jest działanie i mnie to przekonuje. Dziwnym trafem dopiero tuż przed wyborami zerwał się szum... ale to akurat jest typowe, tak jest wszędzie. Prawo kampanii wyborczej...
    • graubek Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 08.11.14, 18:38
      zamknięty
      Panie Tomku jezeli moge tak powiedziec lepieji byc wilkiem w owczej skorze niz oslem w lwiej...
    • stary-czlowiek Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 08.11.14, 23:13
      zamknięty

Panie Ruciński:

Bardzo proszę o potwierdzenie czy:
      - prawdą jest że ok 3 lat temu Gmina miała budować tak bardzo potrzebny nowy budynek przedszkola a pan głosował przweciwko razem z częścią radnych ?
      - czy to prawda że w swoim płomiennym przemówieniu argumentował pan że to nie ma sensu bo liczba dzieci spada ( a jeśli tak to gdzie spada bo chyba nie w naszym Dębem)
      - czy to prawda że dosłownie kilka dni później rozpoczął pan (a formalnie pana żona) procedurę związaną z pozwoleniem na rozbudową własnego przedszkola w Rudzie ? Jeśłl to prawda to czy nie widzi pan w tym konfliktu interesów ?

Proszę o odpowiedź.

głsował z grupą radnych przeciwko budowie gminnego przedszkola 4 oddziałowe
      • dtrela Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 09.11.14, 00:45
        zamknięty
        Stary czlowieku jako, ze skonczylam najlepsza uczelnie z zarzadzania w srodkowej europie to pozwole policzyc przynajmiej co zgrubsza.
        1.Budynek kilka baniek ( wladza rozrzutna pewnie z 5 milionow) + odsetki od kredytow
        2.Gmina panstwowemu przedszkolu daje 100%dotacji prywatnemu tylko 75% a punktom przedszkolnym tylko 40%....wiec ktory wariant tanszy?
        3.Inwestycja potrwa pare lat , pozwolenia, przetarg , kredyty, budowa, odbiory...
        4.Kobiety z wyzu demograficznego czyli rocznik 76,78, 80 juz przestaly rodzic dzieci, przyszedl kryzys, zresztą maja po 1 do 2 dzieci i natym koniec. Problem z przedszkolami byl bo bylo lawinowo duzo dzieci...teraz prywatnych jak grzybow po deszczu dookola.....
        5.To chyba dom starcow trzeba wybudowac bo spoleczenstwo sie starzeje bo ubywa dzieci..Model 2rodzicow+1dziecko
        6.Dzieki takim glupim ad hoc pomyslom gmina rosnie w dlugi nie proporcjonalnie do inwestycji.
        • dtrela Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 09.11.14, 00:48
          zamknięty
          Ten watek byl wklejam bardzo ciekawy post, wtedy nie bylo kampani. Pozdrawiam autora, ma glowe na karku
          Cytuje;
          "essa_to_ja 19.01.13, 23:39

To są bardzo dobre pytania, czekamy na odpowiedź z gminy lub od radnych. 
          Proszę nam też powiedzieć ile teraz kosztuje utrzymanie przedszkola per capita i ile dopłaca gmina per capita do dziecka w innym przedszkolu? 

Wklejam jeszcze taką jedną małą statystykę ze strony gminnej 
          www.debewielkie.pl/index.php?pid=32 
          www.debewielkie.pl/img/userfiles/files/clip_image002%288%29.gif 
          a teraz zagadki dla bystrych: 
          1. o ile procent w porównaniu do lat poprzednich wzrósł w naszej gminie przyrost naturalny w latach 2011-2012? 
          2. ile % osób jest w tzw. wieku rozrodczym? 
          3. ilu nowych mieszkańców przybyło w latach 2005-2011? 
          • dtrela Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 09.11.14, 00:58
            zamknięty
            Jeszcze wkleje madre posty, ktore zostaly bez odpowiedzi ( bo za trudne i nie pasowaly radnej do wizji Naczelnego Festyniarza);

Re: Ratujmy przedszkole i żłobek w Dębem!!

Odpowiedz

monika_tkaczyk 18.01.13, 22:57

Przedszkole miało być budowane w formule partnerstwa publiczno-prywatnego, gdzie kosztem dla gminy nie jest sama inwestycja ale raty które płaci inwestorowi. Poza tym projekt był w Wieloletniej Prognozie Finansowej która pokazuje długofalową strategię gminy , a nie w budżecie na ten rok. Pierwsze raty w wys. 350 tys zł były planowane w 2015 r. W tej chwili gmina płaci za nasze dzieci w innych przedszkolach około 700 tys zł rocznie. Ja bardzo żałuję że większość radnych zdecydowała o wyrzuceniu projektu. 
            Przy okazji proponuję aby inni radni jeśli mają coś do powiedzenia nie ukrywali sie pod pseudonimami.
            -- 
            Pozdrawiam, 
            Monika Tkaczyk 

Re: Ratujmy przedszkole i żłobek w Dębem!!

Odpowiedz

kajko-bez-kokosza 19.01.13, 00:57

Pani Moniko wszystko pięknie pani mówi mam takie pytania 1.kto będzie właścicielem przedszkola gdy gmina będzie spłacać raty? 2. jakie koszty rocznie ponosi przedszkole w wyniku funkcjonowania ? 3.Koszt wybudowania przedszkola wraz z projektami 4.Czy gmina ma wogóle jakiś teren pod budowę przedszkola czy musi zakupić grunty ?

• dtrela Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 09.11.14, 01:10
              zamknięty
              I Tu widac JAKA nany wladze, jezeli chodzi o finanse.
              Dzieci kosztuja 700 tys +350 tys raty za budowe =1 milion i 50 tysiecy wydatkow a raczej wiecej bo dotacja na gminne przedszkole to 100%a nie 75% lub 40% Na dzieci i tak trzeba placic przeciez cala gmnia nie bedze jezdzila do Debego. Poza tym oprucz rat za budynek trzeba dac dotacje na karzde dziecko 100% bo to gminne i troche prywatne..

Niech Nas opatrznosc ma w opiece 16 go.
              • dtrela Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 09.11.14, 01:48
                zamknięty
                Sory za blad, zmeczenie materialu
      • obiektywny-2 Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 09.11.14, 05:27
        zamknięty
        nie wiem gdzie ale słyszałem jak obecny wójt mówił niedawno, że i tak w ciągu 2 lat w dębem ktoś prywatny pobuduje przedszkole.
        nie udało się w partnerstwie publiczno prywatnym to może uda się całkowicie prywatnie?
      • stary-czlowiek Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 09.11.14, 09:26
        zamknięty
        kandydat pan Ruciński jest jeden więc prosze jego o odpowiedź a nie inne osoby. Prosze o odpowiedzi TAK lub NIE a nie jakieś pobocznę wątki
        • dtrela Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 09.11.14, 14:47
          zamknięty
          A to Dobre....pytania sa intencjonalne skoro mnie pan usilnie ucisza.. A i jeszcze jedno jabym byla az tak skumplowana z p.TR to bym lepiej potraktowala jego radna..
      • tomasz_rucinski23 Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 09.11.14, 14:55
        zamknięty
        Szanowny stary-człowieku w tej kwestii już wypowiadałem się. Prawdą jest też to, że 12 radnych na 15 głosowało przeciw tej uchwale, wśród nich byłem i ja.
        Dziękuje za stwierdzenie, iż przemówienie było "płomienne". Dołożyłem należytej staranności aby pozyskać jak największą liczbę danych, informacji aby swoją wypowiedzią przekonać pozostałych 3 radnych. Mówiłem o demografii powołując się na dane statystyczne z GUS. Mówiłem także i pokazywałem niebezpieczeństwa jakie niesie za sobą budowa budynku w formule partnerstwa publicznno - prywatnego. Ostatnie informacje przedstawione o formule partnerstwa pp w kwestii termomodernizacji (miało być ok.5 mln wyszło ponad 11 mln) pokazują , iż moje wątpliwości były uzasadnione.

w tym kontekście nowego wymiaru nabierają słowa z gazetki pana Kalinowskiego o moim programie wyborczym cyt.: "prorokuje nieuniknione"........

Nie mogłem rozpocząć procedury, gdyż taką rozpoczęła żona. Nawet starała się o uzyskanie dofinansowania z LGD. Niestety nie wyszło........a może całe szczęście w kontekście ostatnich wydarzeń ....

a ostatnio pan Kalinowski wspominał, że w przeciągu 2 lat powstanie prywatne przedszkole w DW. Czy będzie tak jak z Chemą, że radni dowiedzą się od mieszkańców o decyzjach w tej sprawie. Pomijam sprawy kontraktów (nie było by problemów ze świetlicą dla oddziałów przedszkolnych w szkołach np. w SP Dębe Wielkie) Sami Państwo przeanalizujcie co jest korzystniejsze dla gminy, naszych mieszkańców.
    • tosia11.0 Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 09.11.14, 14:22
      zamknięty
      A o przedszkolu w Dębem pan zapomniał? Był pan przeciwny powiększeniu przedszkola a teraz takie obietnice wyborcze???
      • tosia11.0 Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 09.11.14, 14:26
        zamknięty
        Po co te głupie zaczepki na forum, czytam i nie wierze . Zamiast sobie pomoc to szkodzą.
        • dtrela Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 09.11.14, 14:53
          zamknięty
          ZACZEPKI sa po to abysmy sie spierali o niewazne rzeczy.
          ps Otworzono w Karczewie zupelnie nowa przychodnie 2 pietrowy duzy budynek ( mysle, ze 4 klasy przedszkola zmiescilyby sie)kosztowalo to 3,4 miliona a nie 11 milionow.
          • stary-czlowiek Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 09.11.14, 16:20
            zamknięty
            panie Ruciński,

skoro udowadniał pan ze budowa bminnego przedszkola nie ma sensu bo wg GUS liczba dzieci spada (chyba w Polsce bo nie w Dębem) to po co rozbudował pan z żoną od razu swoje prywatne przedszkole ? Przecież wg GUS liczba dzieci spada w Polsce - to zalatuje niezła prywatą.

Bardzo proszę o potwierdzenie czy to jest prawda czy ludzie kłamią.
            • graubek Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 11.11.14, 21:06
              zamknięty
              Panie Kalinowski to byla bardzo podniosla msza,i akademia dzieci wspaniale .Pytanie czemu zepsul Pan to wszystko tym zalosnym zawodzeniem jezeli to jest pokazanie wyborcom ze znajdzie pan prace na estradzie ,to prosze to robic poza Kosciolem
              Ps nagralem Pana wyczyny estradowe ciekawy jestem ktora rozglosnia pierwsza sie pokusi o wyemitowanie tego wyczynu na pozimie mandaryny na festiwalu w Opolu.Dobre jest jednak to ze pan K zosal powalony na kolana przy wejsciu i juz sie biedak nie podniusl a uslyszal tylko jedna zwrotke
              • cornelius84 Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 11.11.14, 21:26
                zamknięty
                zgadzam się z przedmówcą całkowicie z tym żeMandaryna śpiewała w Sopocie,a nie w Opolu
              • lewfurman Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 11.11.14, 21:30
                zamknięty
                graubek tak czytam wszystkie Twoje wpisy i nie mogę wyjść z podziwu ile jadu może w Tobie być. Potrafisz tylko krytykować, zapraszam do kandydowania na wójta za cztery lata. Jeszcze jedna uwaga "podniusł" pisze się tak "podniósł".
                • graubek Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 11.11.14, 22:03
                  zamknięty
                  Jak widzisz mam pelne kwalifikacje nawet blad ortogaficzny zaistnial, wiec Kalinowski ma konkurencje.Dalsza czesc dotyczaca jadu jest dyskusyjna, wedlug mnie to tylko fakty ,ktore mozna podac pod dyskusje na dwa sposoby - nudny lub z odrobina ironi albo szydertwa. Polecam slownik on wyjasni arkana tych terminow.
                  Dziekuje za uwazna lektore moich postow.
              • stopobatelom Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 11.11.14, 21:44
                zamknięty
                Wracając do poważnego tematu o przedszkolach i żłobkach o ciekawym rozwiązaniu ponoć słyszano z ust Pana Kończyka. Rację ma dtrela sugerując, że nie stać gminy na inwestycję w nowe budynki bez względu na przeznaczenie, ale Pan Kończyk znalazł rozwiązanie o wiele tańsze. Ponoć mamy w gminie trochę nieużytkowanych lub użytkowanych jedynie częsciowo budynków, wystarczyłoby je tylko przystosować do konkretnego celu. Istotne jest również to, że budynki te są rozrzucone po całej gminie, więc nie byłoby problemu z dowozem dzieci, czy seniorów. Z relacji osoby obecnej na spotkaniu z powyższym kandydatem ponoć wypowiedziano więcej pomysłów z bardziej racjonalnym wykorzystaniem zasobów gminy. Muszę wybrać się na jakieś jego spotkanie bo tu to bardzo enigmatyczny kandydat i oceniany pozytywnie i negatywnie.
                • farertol Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 11.11.14, 22:02
                  zamknięty
                  Nie było mi dane poznać szczegółów tego tańszego rozwiązania. O jakich nieużytkowanych budynkach mowa?
              • laik56 Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 12.11.14, 09:52
                zamknięty
                Graubek,trzeba przyznać że śpiewał bardzo ładnie ,mnie osobiście repertuar trochę nie pasował do 11 Listopada i te słowa "Nie da się zepchnąć z swego stanowiska" tak zadźwięczały mi w uszach ,jakby śpiewał o sobie.
    • stopkali Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 11.11.14, 22:04
      zamknięty
      tak sobie siedzę w domu i po tym dzisiejszym występie w kościele napisałem krótki tekst pt. "CZYNY ZAMIAST OBIETNIC"
      Zacznijmy od obietnic, składanych przez wójta gminy Dębe Wielkie Krzysztofa Kalinowskiego w Biuletynie Informacyjnym Gminy Dębe Wielkie w czerwcu 2012r.
      Obietnice dotyczą funkcjonowania i rozwoju Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej, którego organem założycielskim jest Urząd Gminy Dębe Wielkie.
      W Biuletynie czytamy , że ?SPZOZ jako jedyny publiczny zakład opieki zdrowotnej na terenie gminy Dębe Wielkie nadal funkcjonuje i będzie rozwijał swoja działalność leczniczą , a za opiekę będą odpowiedzialni uznani lekarze jak chociażby dr Małgorzata Wrońska?. Ponadto , w tym samym Biuletynie wójt gminy Dębe Wielkie Krzysztof Kalinowski roztacza plany rozwoju usług przez SPZOZ oraz informuje o akcjach badan profilaktycznych.
      Jak to wygląda obecnie?
      Dr. Wrońska po kilku miesiącach pracy dwa razy w tygodniu po kilka godzin przestała przyjmować w SPZOZ-ie, pozostawiając zawiedzionych pacjentów.
      SPZOZ, który miał rozwijać działalność -jako jedyny na terenie gminy publiczny zakład opieki zdrowotnej - przestał istnieć po roku od ogłoszenia przez wójta Krzysztofa Kalinowskiego jego imponujących wizji .
      Dlaczego Rada Gminy pojęła decyzję o prywatyzacji SPZOZ-u, który był dobrze wyposażony w sprzęt medyczny , posiadał własną karetkę transportową , zatrudniał (czego również można było dowiedzieć się z czerwcowego Biuletynu) sześciu lekarzy oraz miała na koncie środki finansowe pozwalające na dalszy rozwój placówki, oraz przynosił stały dochód?
      Tego się raczej nie dowiemy.
      Wiemy natomiast , że podczas głosowania nad uchwałą o prywatyzacji jedyną osoba wstrzymującą się od głosu była radna Monika Tkaczyk , której talenty ekonomiczne, zgodne z deklarowanym przez nią wykształceniem , podpowiadały zapewne, że nie zabija się kury , znoszącej złote jaja.
      Od złożonej przez wójta gminy Dębe Wielkie obietnicy ? funkcjonowania i rozwoju jedynego publicznego zakładu opieki zdrowotnej na terenie gminy Dębe Wielkie? do momentu przekształcenia zakładu w prywatną placówkę minął zaledwie rok.
      Karetka transportowa została sprzedana. Ponad dwa lata minęły od wójtowskich zapowiedzi w Biuletynie, a w budynku przychodni nadal nie ma windy, chociaż zgromadzone na koncie zlikwidowanego SPZOZ-u środki pokryłyby koszty instalacji dźwigu oraz częściowej termomodernizacji budynku.
      Sprawiedliwie należy zauważyć, że od około miesiąca (okres przedwyborczy!) w budynku działa ekipa remontowa. Pozostaje mieć nadzieję , że wójt gminy Dębe Wielkie Krzysztof Kalinowski ma wpływ na zakres i tempo prowadzonych prac ,ponieważ przez dwa lata od zapowiadanej przez niego modernizacji budynek przychodni jest dla części jej pacjentów po prostu niedostępny.
      Wójt gminy Dębe Wielkie Krzysztof Kalinowski walczy obecnie o powtórny wybór na zajmowane dotychczas stanowisko. Jego hasło wyborcze to ?Czyny zamiast obietnic?.
      Na przykładzie SPZOZ-u w Dębem Wielkim widać ,że nie są to puste słowa.
      Obiecał dynamicznie rozwijającą się publiczną placówkę -zamiast tego w czyn wprowadził jej likwidację.

• stary-czlowiek Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 11.11.14, 23:02
        zamknięty
        co do historii naszego ośrodka zdrowia to przypominam dokonania kandydtaki na radną z komitetu Rafała KOńczyka - p dr Wójcik. Otóż jak większość z Was pamięta nie było nic oprócz kolejek o 5.00 rano po numerek, spóźnień lekarzy po poł godziny minimum. Tak wyglądało to za jej czasów kiedy była kierownikiem gminnej przychodni. Wszyscy psioczyliśmy ale potulnie staliśmy po numerki jak zwykłe barany (ja również).

Potem przeniosła się z większością personelu do prywatnego biznesu w którym była mniejszościowym wspólnikiem). Ta samo załoga ale już można było się zapisać do lekarza na telefon czy na wizytę za 2 dni a nie z dnia na dzień. Od razu zmiana. Dlaczego takich zmian nie wprowadziła jak pracowała w gminnym ośrodku ? Przecież akurat takie zmiany wymagały tylko trochę dobrej woli i nic więcej.

Teraz w gminnej przychodni też się pozmieniało na lepsze a będzie lepiej. Trochę cierpliwości Panie i Panowie.

Temat ten można ciągnąć jeszcze o inne ciekawe wątki ale juz późno.
        • stary-czlowiek Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 11.11.14, 23:07
          zamknięty
          dla jasności. Teoretycznie można było zapisac się do lekarza w gminnym ośrodku ale dodzwonić się nie było sposobu bo albo było ciągle zajęte albo nikt nie podnosił słuchawki a nawet jak się udało to nie było numerków. Taki pic na wodę.
        • fe-torek Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 11.11.14, 23:49
          zamknięty
          To takie dorabianie idologi do podjetej decyzji .Faktem jest ze ten fatalnie kierowany osrodek mial ok 300 tys zlotych na koncie do zabrania no i karetka za 60 tys, czyli mozna bylo podratowac deficycik i pozbyc sie niezbyt lubianego bo kompetentnego podwladnego, lepiej miec klakiera .Dzieki temu genialnemu posunieciu mamy karetke raz w tygodniu -to juz duze ulatwienie- i kolejek nie ma, bo chorowac najlepiej w dni
          wyznaczone.Niepelnosprawni na pewno zachowaja to dzialanie na dlugo w pamieci jako szczegolne
          osiagniecie naszego niedocenionego jeszcze przez krytyke wokalisty.Bardzo tez moze byc interesujacy sam
          przetarg na przejecie osrodka, ale to inny watek i pewnie wypowie sie sama pani Doktor.Stary czlowieku
          twoje zapewnienie, ze bedzie lepiej wskazuje, ze mozesz to zrealizowac wiec jestes Wojtem, albo pisales mu
          gazetke. Te same zwroty zostaly w niej uzyte.
          Ps faktycznie warto isc spac moze jutro zadzwoni jakis lowca talentow ...
          • essa_to_ja Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 12.11.14, 00:22
            zamknięty
            Każdy ma własne zdanie i ma do tego prawo.
            Z mojego punktu widzenia, ośrodek zdrowia jest po "przemianach" zdecydowanie bardziej przyjazny dla pacjenta. Personel jest milszy, nie ma kłopotów z wizytą u lekarza, receptą czy laboratorium. Jak dotąd, nie poczułam się tam odprawiona z kwitkiem, podczas, gdy wcześniej był problem z głupią receptą na mleko dla dziecka czy wielka kolejka na pobranie krwi, gdzie stały również ciężarne kobiety z małymi dziećmi pod opieką i nikomu nie przychodziło na myśl, że należy im dać jakieś fory. Pojawili się także nowi specjaliści - alergolog, endokrynolog, 2 subtelnych ginekologów. To wszystko widzę z perspektywy osoby, której rodzina nie choruje jakoś bardzo, ale wymaga stałego przyjmowania leków, więc w ośrodku bywam u lekarza minimum raz w miesiącu.
            Nie twierdzę, że to zasługa samego wójta, pewnie bardziej konkurencji, ale dobrze, że są dwa ośrodki i mamy wybór.
          • stary-czlowiek Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 12.11.14, 00:24
            zamknięty
            ty swoje, ja swoje niech tak zostanie i juz - miłej nocy
            • oto_masz Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 12.11.14, 00:38
              zamknięty
              Od kilku lat chwalę zmiany w starej przychodni. Leczę się tu od ponad 10 lat i faktycznie dzisiaj to niebo a ziemia w porównaniu z poprzednią wersją - kiedy nie było konkurencji, a dr Wójcik przejęła stery po dr Balowej. Wtedy to był horror.
              Mam nadzieję, że po remoncie będzie jeszcze lepiej.
            • graubek Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 12.11.14, 00:52
              zamknięty
              Nawet kolysanki nie zaspiewsz na doranoc szkoda bardzo
              • oto_masz Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 12.11.14, 01:09
                zamknięty
                Graubek, śpiewać dla Ciebie to oczekiwać szyderstwa.
                Chyba że będzie to pieśń pochwalna, która tak zdobyła Twoje serce. Ale możesz sobie sam włączyć YT
                Bo tak szpetnie krytykować śpiewy kościelne - to już naprawdę wstyd i żenada.
                • dtrela Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 12.11.14, 08:15
                  zamknięty
                  Jednym z miejsc w ktoym myslalam, ze umre ze smiechu to akapit w gazetce KK w ktorym to przypisuje sobie zaslugi za powstanie nowego osrodka...
                  Co do kolejek sa mniejsze bo jak mialy przerobic 2 lekarki wszystkich w starym osrodku... teraz mamy z 5 lekarzy na terenie 2 pediatrow codziennie w Nowej chyba 1 od czasu do czasu w starej. Czysta matematyka na poziomie podstawowym ale jak ktos ma braki juz tutaj to nie dziwie sie, ze ma problemy z liczeniem kosztow kredytow ( kapital +raty +oplaty) panie wojcie.
                  Ja tez mam podejrzenia ktory komitet jest ktory.... wypowiadaja sie tak STRONNICZO i nie przyjmuja logicznych argumentow....styl jest taki.jak masz racje to cie zaatakuja z innej strony najlepiej osobisty atak aby tylko ludzie stracili z oczu wazne watki, wazne sprawy.
                  Coraz bardziejSzaowny Komitecie wam nie ufam. Co chcecie schowac ?????
                  • piernik61 Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 12.11.14, 08:57
                    zamknięty
                    pozwolą Państwo,że dodam coś od siebie,a skłonił mnie do tego fakt,że czytałem sobie to forum bardzo wnikliwie i NIGDZIE nie znalazłem wpisu,który poruszałby temat osób niepełnosprawnych (czytaj poruszających się na wózkach).Owszem,bardzo wnikliwie zastawiano się nad niepełnosprawnością pana Rucińskiego-chociaż bardziej nad jego rentą a raczej jej wysokością - ale jakoś żaden z kandydatów nie przyjmuje do wiadomości faktu,że nie każdy obywatel naszej gminy jest młody i zdrowy.A co z nami?Czy wiecie ile osób w naszej gminie skazane jest na przymusowy pobyt w domu bo po prostu nie ma możliwości wyjścia z niego lub rodziny się ich wstydzą?Co obecny wójt zrobił aby nasze życie było lżejsze?Spacer obecnymi drogami w pełnej ciemnicy graniczy ze świadomą eutanazją,załatwienie jakiejkolwiek sprawy w urzędzie - utopia,jak mam się dostać do urzędnika?wizyta w ośrodku zdrowia - chyba na podwórku bo do gabinetu się nie dostanę (dobrze,że jest "konkurencja"z windą),skierowanie na badania mogę sobie wsadzić w....bo nie zrobię z tego samego powodu,prześwietlenie czy inne badanie - zapomnij, kiedyś zawiózł mnie ratownik karetką i było ok, dziś muszę liczyć na ludzi,którym się jeszcze chce pomóc.I to jest ułamek naszych potrzeb, prawa do godnego życia.To,że jeździmy na wózkach nie oznacza,ze jesteśmy idiotami.Wielu z nas to osoby wykształcone z doświadczeniem zawodowym,których los na skutek różnych wydarzeń życiowych posadził na wózku.I tutaj światełko - tylko pan Tomasz Ruciński w swoim programie wyborczym zwrócił się do nas; zakład pracy chronionej, możliwość zatrudnienia w urzędzie (tylko jak tam się dostać - chyba,że będzie winda) - BRAWO, mam nadzieję że nie tylko ja ale reszta "kulasów" poprze tę inicjatywę, a tym samym Pana Tomka - wreszcie jakaś szansa dla nas.
                    A na festyny organizowane przez obecnego wójta nijak się dostać - widocznie były one tylko dla pięknych,młodych i zdrowych.
                    A nigdy nie wiadomo co w życiu człowieka spotka.....
                  • graubek Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 12.11.14, 10:37
                    zamknięty
                    To raczej jest oczywiste chca ukryc wszystko co dotyczy dlugu gminy ale faktycznego,stanu realizacji dyrektyw unijnych,organizacji pracy w UG,itd .Nieda sie niestety ukryc ze mamy Wojta z aspiracjami na poziomie Pawarotiego z mozliwosciami Mandaryny.
                    Ps jak mnie nos nie myli to w ramach odwetu pod siedzibami innych komitetow beda organizowan wystepy z udzialem naszej gwiazdy ,proponuje zakup zatyczek do uszu
                • graubek Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 12.11.14, 10:41
                  zamknięty
                  Bez pojecia wpis polaczony z ignorancja bo jedyny ktory powinien sie wstydzic nawet zato nie przeprasza.Ps proponuje zapoznac sie z terminologia co to jest muzyka sakralna a tu niebyl krytykowany spiew w kosciele tylko czlowiek ktory wpadl na pomysl dosc podly robienia lansu swojej osoby w tym dniu
                  • aldona072 Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 12.11.14, 11:09
                    zamknięty
                    jak byś chodził do kościoła od lat dnia 11 listopada , a nie tylko przed wyborami, to byś wiedział że pan K.K co roku przygotowuje wspólnie z młodzieżą uroczystość Święta Niepodległości
                    • essa_to_ja Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 12.11.14, 13:28
                      zamknięty
                      aldona072 napisał: "jak byś chodził do kościoła od lat dnia 11 listopada , a nie tylko przed wyborami, to byś wiedział że pan K.K co roku przygotowuje wspólnie z młodzieżą uroczystość Święta Niepodległości"

Oberwało się KK, że wydaje kasę na festyny i bywanie - tym razem nie bywał, na kwiaty nie wydał, delegacji nie wysłał - same oszczędności, a tu znowu źle zrobił.
                      I gdzie ta wyborcza konsekwencja? ;)
                    • graubek Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 12.11.14, 13:35
                      zamknięty
                      Oczywiscie ze tak coroczny lans od 4 lat malo smaczny .Podczas prowadzenia wyborow wyjatkowo nie trafiony .Kosciol to nie miesce na promocje wlasnej osoby podczas kampanii.Jak organizowal 11 listopada Prezydent O twocka to nikt do niego nie mial pretansji .Argument z chodzeniem do kosciola wskazuje, ze brakuje ci jakiegokolwiek odniesienia co do etycznego uprawiania polityki, zwlaszcza przez tego kandydata, choc znalazl sie tam jeszcze jeden, ktory probowal zwrocic na siebie uwage .
                    • aldona072 Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 12.11.14, 13:45
                      zamknięty
                      ale graubek jest patriotą tylko przed wyborami pył walki wyborczej opadnie, a pan g zasiądzie spokojnie przed telewizorem i nie będzie wiedział co się dzieje w gminie i kto jest aktywny nie tylko przed wyborami
                      • graubek Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 12.11.14, 15:18
                        zamknięty
                        Widze u ciebie dolek intelektualny, bo uzywasz argumentow ad persona i mierzysz wszystkich swoja miara. Patriota sie jest albo nie jest sie nim wcale bez wzgledu na to jaki program telewizyjny sie oglada i na jakim kontynencie swiata.
                        • oto_masz Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 12.11.14, 15:27
                          zamknięty
                          graubek napisała:
                          [i]> Widze u ciebie dolek intelektualny, bo uzywasz argumentow ad persona i mierzysz
                          > wszystkich swoja miara. Patriota sie jest albo nie jest sie nim wcale bez wzgl
                          > edu na to jaki program telewizyjny sie oglada i na jakim kontynencie swiata. [/i]

Argumenty [i]ad personam[/i] to specjalność graubeka (graubeki?), tudzież złote myśli - jak ostatnia nt. patriotyzmu ([i]wężykiem, Jasiu[/i]!) - uprasza się pozostałych dyskutantów, by nie rywalizowali z "mistrzem".
                      • aldona072 Re: Gazetka KWW Kalinowski Wójtem. 12.11.14, 15:33
                        zamknięty
                        no zdołował mnie okrutnie :), zauważyłam że jak ma problem i nie bardzo wie co odpisać to lubi dokopać i obrazić wyrazy sympatii graubek :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka