aand 13.07.04, 22:06 Oto zbiory Muzeum Propagandy. Władać nim będzie Trumwirat w składzie: All2, Awee i Ogabignac. Proszę przynosić eksponaty, donnerwetter! ;) www.ww1-propaganda-cards.com/a031slide.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aand Re: A kustoszami będą... 13.07.04, 22:09 ...H.olender i Alex.4 :) Dział zbiorów specjalnej troski ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: Muzeum propagandy ;) 13.07.04, 23:48 Fajne:) Dziś już tylko taki mały eksponacik bez obrazka ale obiecuję, że się poprawię. Miesiąc tamu zwiedziłem dawny budynek Reichstagu w Berlinie. Jest tam taka mała wystawa o dziejach budynku po dojściu Adolfa do władzy. Pierwszą rzeczą jaką zrobił to zdelegalizował połowę partii a drugą połowę rozwiązał. A jak już została tylko jedna prężna partia to wcale tam żaden parlament się nie zbierał bo partią ma żądzić wódz a nie jacyś szaraczkowie. Potem to w Reichstagu huczne wesele odpalił Goerig a potem Reichstag spalił się ze wstydu. Mnie przy wejściu nawet rewidowali ale szukają już innych zabawek bo zapalniczki nie zabrali;) Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Muzeum propagandy ;) 14.07.04, 05:48 Na Okęciu też rewidują - nawet jak chce się wejść na tras widokowy. Trzeba uważać żeby nie zgubić paska od spodni albo i samych spodni... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: Muzeum propagandy ;) 15.07.04, 05:22 tu napisałem "żądzić" - prawidłowo jest "żołądzić" albo "rządzić";) Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Muzeum propagandy ;) 14.07.04, 00:03 aand napisał: > Oto zbiory Muzeum Propagandy. Władać nim będzie Trumwirat w składzie: All2, > Awee i Ogabignac. Proszę przynosić eksponaty, donnerwetter! ;) To chyba takie właśnie obrazki przynosiły damy z towarzystwa do szpitala, w którym leżał Szwejk. Rzeczywiście, od razu dodają zdrowia i ducha bojowego. Tylko kto będzie zbierał za bilety? Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Muzeum propagandy ;) 14.07.04, 05:52 all2 napisała: > To chyba takie właśnie obrazki przynosiły damy z towarzystwa do szpitala, w > którym leżał Szwejk. Rzeczywiście, od razu dodają zdrowia i ducha bojowego. Bo generałowa mówiła przecież: "Czeski szolnierz ist dopry szolnierz..." > Tylko kto będzie zbierał za bilety? Nikt się nie zgłasza? Może są chętne lub chętni, bitte bitte... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Muzeum propagandy ;) 14.07.04, 09:00 aand napisał: > Oto zbiory Muzeum Propagandy. Władać nim będzie Trumwirat w składzie: All2, > Awee i Ogabignac. Proszę przynosić eksponaty, donnerwetter! ;) www.poster.com.pl/propaganda-1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: Muzeum propagandy ;) 14.07.04, 09:22 jakby wywalic te madre hasla, to to sa calkiem niezle plakaty Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Muzeum propagandy ;) 14.07.04, 12:18 To ja w ramach wpisowego na ten stołek opowiem o pewnym miejscu. Bardzo jestem ciekawa, czy jeszcze ono istnieje... Krym, wtedy jeszcze Związek Radziecki. Pośrodku wielkiego, płaskiego stepu stoi coś, co na pierwszy rzut oka przypomina skrzyżowanie obelisku z piramidą. Z daleka wygląda jak pomnik, w miarę zbliżania widać, że jest to ogromne jak wieżowiec. Czarny granit albo bazalt, w każdym razie jakiś ciemny kamień. W przeliczeniu na wartości cmentarno-kamieniarskie - majątek ;) Do tej konstrukcji dojeżdża specjalny autobus. Obok jest parking. W obelisku są drzwi. Za nimi najpierw hol w marmurach i czerwonym aksamicie, potem schody w górę - dość wąskie, jak na wieżę, wyłożone czerwonym chodnikiem. Wchodzi się i wchodzi. Na ścianach fotografie żołnierzy Armii Czerwonej. Przyćmione światło, z góry dobiegają dźwięki podniosłej muzyki. Po którymś tam obrocie schodów ukazuje się wreszcie coś w rodzaju kaplicy. Nadal czerwony aksamit i przyćmione światła. Pośrodku wypisz wymaluj ołtarz z wielkimi portretami bohaterów wojny ojczyźnianej. Dokoła kwiaty. Z głośnika za ołtarzem wylewa się organowa muzyka. Chwila napięcia - po czym światła nagle się rozjaśniają, a muzyka staje się coraz głośniejsza, aż dudni w uszach. Wypisz wymaluj jak w końcówkach patriotycznych filmów amerykańskich. Druga scenka - wielki dom towarowy w Noworosyjsku czy Nowosybirsku, już nie pamiętam. Trzy kondygnacje wypełnione od góry do dołu mosiężnymi popiersiami Lenina. Mniejsze, większe, kieszonkowe i takie, z których od biedy można by zrobić pomnik. Tanio, po parę rubli. Druga rzecz jaką można tam kupić - metalowe znaczki na szpilce, wzornictwo zróżnicowane, ale wszystkie o tematyce rewolucyjno-patriotycznej. Na Lenina niestety miałam za mały plecak, ale znaczków kupiłam chyba ze 2 kg ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Muzeum propagandy ;) 14.07.04, 20:55 all2 napisała: > > Druga scenka - wielki dom towarowy w Noworosyjsku czy Nowosybirsku, już nie > pamiętam. Trzy kondygnacje wypełnione od góry do dołu mosiężnymi popiersiami > Lenina. Mniejsze, większe, kieszonkowe i takie, z których od biedy można by > zrobić pomnik. Tanio, po parę rubli. Druga rzecz jaką można tam kupić - > metalowe znaczki na szpilce, wzornictwo zróżnicowane, ale wszystkie o tematyce rewolucyjno-patriotycznej. Na Lenina niestety miałam za mały plecak, >ale znaczków kupiłam chyba ze 2 kg ;) A ja na Białorusi widziałem znaczek z dzieciątkiem Lenin. Nie żartuję, słowo! :) Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Muzeum propagandy ;) 14.07.04, 21:15 To jak w tym muzeum: szkielet Lenina jako starca, drugi - w wieku męskim, i trzeci, malutki szkielecik Lenina w dzieciństwie... Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Achtung! Nowe cenne eksponaty ;) 14.07.04, 20:59 Zwłaszcza ten co wyrobił 721 % normy... ;) www.komunizm.px.pl/propaganda.htm Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Achtung! Nowe cenne eksponaty ;) 15.07.04, 00:17 www.republika.pl/printo/warszawa/ Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Muzeum propagandy ;) 15.07.04, 05:49 O danke, danke :)) Mamy też i takie panoptikum ;) republika.pl/adnikiel/ Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Dział kust. H.olendra dedykowany Alexowi4 ;) 15.07.04, 21:36 www.hermes-press.com/brainwash1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Dział kust. Alexa4 dedykowany H.olendrowi ;) 15.07.04, 21:39 www.afsi.org/arablies.htm Odpowiedz Link Zgłoś
all2 A to też propaganda ;) 16.07.04, 01:02 www.worldgallery.co.uk/dgra.html albo w wersji dla mniej wymagających: www.ms-reklama.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: A to też propaganda ;) 16.07.04, 05:36 Nieprawda! To jest tfurczość przez duże Tfu! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ineess Re: A to też propaganda ;) 16.07.04, 07:51 Inny przykład kiosk.onet.pl/art.html?NA=2&ITEM=1175522&KAT=240 Nie wiem,czy warto to czytać - raczej nie. Sugestia: Słowa słabsza lub silniejszy proponuje zamienić na inny (inna). Na szczęście przynajmniej gdzie niegdzie siła fizyczna nie ma takiego znaczenia jak w czasach epoki kamienia łupanego. Autorka!!!! zdaje się nie wzięła tego pod uwagę. Jeżeli chodzi o religie ... ...to gdzie jest granica interpretacji? ...na ile jest ona tak dobre jak jej wyznawcy? ... ...a ile jest w niej propagandy? _______________________________________ Przede wszystkim wyzbądźmy się przemocy Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: A to też propaganda ;) 16.07.04, 22:03 ineess napisała: > Inny przykład > kiosk.onet.pl/art.html?NA=2&ITEM=1175522&KAT=240 > > Nie wiem,czy warto to czytać - raczej nie. > Sugestia: > Słowa słabsza lub silniejszy proponuje zamienić na inny (inna). > Na szczęście przynajmniej gdzie niegdzie siła fizyczna nie ma takiego znaczenia > > jak w czasach epoki kamienia łupanego. > Autorka!!!! zdaje się nie wzięła tego pod uwagę. > > Jeżeli chodzi o religie ... > ...to gdzie jest granica interpretacji? > ...na ile jest ona tak dobre jak jej wyznawcy? > ... > ...a ile jest w niej propagandy? Oj, to ja nie wiem :) To jak zagadka Kaspera Hausera (Każdy za siebie i Bóg przeciw wszystkim)... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: I to też propaganda ;) 17.07.04, 03:10 Virtual Museum of Political Art: members.telering.at/pat/museum.htm Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: I to też propaganda ;) 17.07.04, 08:57 awee napisała: > Virtual Museum of Political Art: Awee, super strona :)) Najbardziej podoba misie obraz z gensekami. Jednego to nawet nie znam :) Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Muzeum propagandy 16.02.05, 10:14 Sztuka ulicy www.3fala.art.pl/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: Muzeum propagandy ;) 16.02.05, 15:02 Juz nie bede propagowal ustroju szczesliwosci na Kubie. Zobaczylem Meksyk a wlasciwie troche liznalem i nabralem pokory;) Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Pocztówka z Mazur ;) 24.04.05, 18:18 www.polskaludowa.com/dziwolagi/jpg/pocztowka_Mazury_1.jpg Pocztówka z Mazur znad jeziora Wierzbiny z 1955 r. przedstawiająca stado krów zażywające kąpieli w jeziorze. Napis na odwrocie pocztówki głosił: „Bogactwo wód na Mazurach, w krainie jezior, związane jest z żyznymi łąkami, umożliwiającymi hodowlę dorodnego bydła”. Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: Pocztówka z Mazur ;) 24.04.05, 19:33 Fajne - bo sam takie widoki obserwowałem. Nigdy natomiast nie mogłem zrozumieć dlaczego właśnie wtedy krówki dostają stadnych potrzeb - małych i dużych. Odpowiedz Link Zgłoś