saunne 04.02.05, 09:58 Zastanawiam się...(!!!) czy nie zacząć uczyć się chińskiego. Tylko nie wiem gdzie i za co. ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ormond Re: Chiński 04.02.05, 10:24 saunne napisała: > Zastanawiam się...(!!!) czy nie zacząć uczyć się chińskiego. > Tylko nie wiem gdzie i za co. > > ;) Pozyskanie narzeczonego / kochanka narodowosci Chinskiej byloby nieocenione. Gdzies czytalem, ze chinski jest nieslychanie latwy od strony gramatyki np wcale nie ma czasow, konigacji, deklinacji. Problem zaczyna sie gdy zaczynamy mowic. To samo slowo wymowione inaczej (iloczas), moze moze miec kilkanascie najrozniejszych, odleglych od siebie znaczen. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Chiński 04.02.05, 11:00 Szkoła Jezykow Obcych Empik uruchomila nie dawno kurs jezyka japonskiego, popros ich to moze zaczna uczyc chinskiego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Chiński 04.02.05, 11:01 saunne napisała: > :-) > > chyba zacznę poszukiwania... > Ostatecznie mozna sie poswiecic dla nauki ;) A tu mala perelka chinskiej taoistycznej madrosci: Nie wychodząc z domu, można poznać świat. Nie wyglądając przez okno, można zobaczyć, jak wielkie jest Tao. Im bardziej się oddalamy, tym mniej wiemy. Dlatego też mędrcy nie podróżują, a wszystko wiedzą. Nie widzą, a wszystko jest dla nich jasne. Nie robią nic, a wszystko samo się dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
poziomk Re: Chin´ski 04.02.05, 14:40 polecam polski migany a nie tam chinski, przynajmniej sie przydaje.... Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Chin´ski 04.02.05, 18:57 No chiński też się przyda... w 2008 r. na przyklad... Ucz, się ucz, nauka to potęgi klucz ;) Nie wiedzialam o tym japońskim w Empiku. Ale nie wiem czy mi sie oplaca. Japonskim mówi jakieś 50-60 mln ludzi a chińskim ponad 1 300 mln.... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Chin´ski 04.02.05, 19:16 Zakoleguj sie z Chinczykiem i udzielajcie sobie lekcji na wymiane. Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Chin´ski 04.02.05, 19:20 Ciekawe czy w Białymstoku mam szansę go znaleźć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Chin´ski 05.02.05, 04:03 saunne napisała: > Ciekawe czy w Białymstoku mam szansę go znaleźć ;) Jezeli jakiegos spotkam to wysle go do B.;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Chin´ski 05.02.05, 11:51 Pewnie go Saunne spotkasz szybciej niż myślisz. Jeszcze parę lat i spodziewałbym się zauważalnej liczby chińskich firm w Polsce. Może Białymstokiem nie pogardzą... Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Chin´ski 05.02.05, 17:57 no właśnie dlatego warto uczyć się chińskiego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
juliettamasina Re: Chiński 05.02.05, 22:42 myślałam, że to wątek o chińskim horoskopie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Chiński 05.02.05, 22:52 A pamiętacie ten stary kawał o studencie, któremu kazano nauczyć się chińskiego na egzamin, a on zapytał ze stoickim spokojem: na kiedy? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Chiński 06.02.05, 00:44 www.mandarintools.com/ Możesz zacząć od numerów / lista po lewej / Gdzieś widziałam alfabet ale się ulotnił ;) Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Chiński 07.02.05, 01:49 Saunne. Domniemywuję, że trafiłaś na jakąś zieloną herbatę z instrukcją obsługi po chińsku. Zgadłam? :) Odpowiedz Link Zgłoś