Dodaj do ulubionych

Miesznie farb witrazowych

25.02.06, 20:02
Czy jest to mozliwe? Chcialabym zakupic podstawowe kolory i nastepnie poprzez
mieszanie otrzymywac zadany kolor, czy ktos tak probowal? Nigdy nie
probowalam witrazowego malowania na szkle a bardzo to za mna "chodzi".

Aby byc skromnym trzeba miec z czego.
Obserwuj wątek
    • maryblade Re: Miesznie farb witrazowych 26.02.06, 20:54
      Pewnie, że można a wręcz należy :) kup żółty, ciemny czerwony i cjan :) taki
      niebieski a otrzymasz dziesiatki odcieni :)
      • grazyna10 Re: Miesznie farb witrazowych 26.02.06, 22:56
        Dzieki, zakup kilkunastu kolorow mnie przerazal, zwlaszcza pod wzgledem
        finansowym.

• anka_r Re: Miesznie farb witrazowych 26.02.06, 23:39
          Oczywiście, że można mieszać, tylko pamiętaj, żeby te kolory kupić jednej firmy!
          zmieszanie farb różnych firm nie jest polecane. Warto jeszcze kupić farbę
          bezbarwną - przyda się do rozjaśniania odcieni (na takiej samej zasadzie, jak
          farby wodne rozjaśniasz przez dodanie wody). Swego czasu zadałam podobne pytanie
          na tym forum (wątek już nie istnieje - nie wiem, kto wymyślił, żeby posty
          starsze niż rok były kasowane) i dobrzy ludzie doradzili mi, żeby potrzebnego
          koloru mieszać sobie tylko tyle, ile ci w danym przypadku potrzeba, bo zmieszane
          farby źle się przechowują. Dlatego, kiedy eksperymentuję z odcieniami,
          oczywiście najpierw na jakimś niepotrzebnym kawałku szkła, dodaję farby kroplami
          i kiedy osiągnę pożądany efekt, zapisuję sobie "wzór" na jego stworzenie - tzn.
          np. 2 krople tego + 3 krople tego itd :)Dobrze jest stworzyć sobie paletę - wzór
          możliwych kolorów (podobną do wzorów kolorów farb, jakie mają w sklepach
          plastycznych). Miłego eksperymentowania.
          • grazyna10 Re: Miesznie farb witrazowych 28.02.06, 20:21
            Dzieki Aniu za rady. Pomysl z paleta kolorow i wzorem na ich otrzymywanie jest
            super, faktycznie zaoszczedza czasu na przyszlosc. Wczoraj poszlam nawet do
            sklepu aby farby kupic, a tu pech, zamkniete z powodu grypy. Jeden sklep
            hobbystyczny mam tylko. Sama chcialam czas grypowy fajnie wykorzystac, musze
            wiec troche poczekac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka