Dodaj do ulubionych

Vat na material+usluga

29.01.11, 15:09
Czy ktos sie orientuje w temacie.

Chce wziac firme bud-remontowa i chcialbym aby firma wykonala usluge z ich materialem.
Czy wtedy firma wystawi mi fakture na calosc 8%, czy dziala to inaczej?
Generalnie na meterialy vat jest 23%
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Vat na material+usluga 29.01.11, 15:54
      Dokładnie tak to działa, nie zależnie od tego jaki VAT wyda firma od Ciebie weźmie 8% za wszystko, czyli i za materiały i za robociznę jedną stawkę, czyli na stawce VAT 23% zaoszczędzisz 15%, a przy stawce 8% nic nie zaoszczędzisz ;-). Cyba, że Jesteś firmą i robisz remont biura wtedy zapłacisz 23%. Możesz robić remont mieszkania ale w budynku który w większości jest przeznaczony na działalność komercyjną, np. biurową i również zapłacisz 23%, ale zawsze raz, Vat od faktury za całość wykonania razem z materiałami.
      • venoos1 Re: Vat na material+usluga 30.01.11, 10:23
        A to nie jest tak, że jeśli bedziesz miał fakture osobna na materiał a osobna nauslugi to pozniej mozesz sie starac do Urzedu Skarbowego o zwrot Vatu? Z tego co wiem mozna sie starac ale tylko na materiały, wiec chyba lepiej miec wyszczególnione materiały i uslugi.
        Ja zaczynam wlasnie budowe i tak mi powiedziano w US
        • Gość: monter co Re: Vat na material+usluga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 17:36
          może być i tak tylko wówczas zwrot otrzymasz w wysokości ok 12% i za te materiały których stawka wat przed wprowadzeniem stawki 22% wynosiła 7%.nie otrzymasz zwrotu za wszelkiego rodzaju pompy , prawdopodobnie drewno,baterie , wanny , kibelki i prysznice ta litania jest większa i to możnaby podyskutowac ze specjalistą.
          Poza tym do urzędu trzeba złożyć mały stosik papierkó w i czekać .
          Nie kazdy wykonawca chce wystawić fa na usługę z materiałem bo to wiąże sie z pewnymi niedogodnościami dla niego
          pozdr monter co

• Gość: Mariusz firma Re: Vat na material+usluga IP: *.retsat1.com.pl 31.01.11, 00:02
            osobiście staram się odseparować usługę od zakupionych materiałów
            powód jest prosty na fakturze wystawionej wraz z mat muszę zapłacić podatek dochodowy od całości , poco płacic za wydatek poniesiony za zakup mat .
            Państwo samo stwarza nam problemy i każe płacić dwa razy za to samo .
            Dla osoby prywatnej 8% VAT zawsze stwarza problem w postaci dodatkowego wydatku .
            Ale w tej kwestii zawsze można się dogadać z wykonawcą .
            pozdr Mariusz
    • walus72 Re: Vat na material+usluga 01.02.11, 11:59
      Witam
      Ja wystawiam fakturę Vat za usługę w wysokości 8%. Materiały jeśli kupuję to na nazwisko inwestora. Sprawa prosta i nie włóczę się po skarbowych. A na materiałach nie muszę zarabiać, bo zarabiam na wyjazdach po nie, bo to mój czas (a czas to pieniądz) i paliwo, które spalam.

A jeśli chcecie poczytać o odpisach to zapraszam domoweremonty.blogspot.com/2011/01/zwrot-vat-za-materiay-budowlane.html
      Pozdrawiam
    • walus72 Re: Vat na material+usluga 01.02.11, 12:10
      Witam
      Ja wystawiam fakturę Vat za usługę w wysokości 8%. Materiały jeśli kupuję to na nazwisko inwestora. Sprawa prosta i nie włóczę się po skarbowych. A na materiałach nie muszę zarabiać, bo zarabiam na wyjazdach po nie, bo to mój czas (a czas to pieniądz) i paliwo, które spalam.

A jeśli chcecie poczytać o odpisach to zapraszam domoweremonty.blogspot.com/2011/01/zwrot-vat-za-materiay-budowlane.html
      Pozdrawiam
    • Gość: Parkiety Mława Re: Vat na material+usluga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 20:44
      Stawka Vat 8% jest najbardziej korzystna dla klienta ponieważ:
      - inwestor za wszystkie materiały płaci Vat 8% i nie musi po niego biegać do US, gdzie i tak nie otrzyma zwrotu na wszystkie materiały. A ponadto to czas , a czas to pieniądz.
      - wykonawca zakupując materiały przeznaczone do wykonania usługi automatycznie przejmuje odpowiedzialność za ich przydatność oraz jakość.
      - w tej sytuacji gwarancja czy rękojmia ma pełny wymiar.
      Pozdrawiam.
    • aekilor Re: Vat na material+usluga 02.02.11, 14:03
      Jeżeli firma bierze na siebie zakup materiałów, to tobie wystawia jedną fakturę VAT za usługę. Koszty materiałów i zapłacony podatek Vat zostanie im zwrócony, więc nie mogą Cię nim obciążyć po za Vat za wykonaną usługę.
      • jarecki_2 Re: Vat na material+usluga 02.02.11, 14:24
        Ty zdrowy jesteś czy chory?? Jaki koszt materiałów i vat zostanie zwrócony?? Koszt materiałów nie zostanie zwrócony, to po prostu koszt , a VAT nie jest zwracany a tylko różnica między pobranym a wydanym. Jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to się nie odzywaj, a przynajmniej jak masz zamiar pojechać aż tak grubo.
        • Gość: monter co Re: Vat na material+usluga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 19:54
          owszem masz rację i należy jeszcze dodać iż różnica zostanie zwrócona z regóły po kontroli i po czasie do 90 dni- po kontroli w firmie oczywiście
          pozdr monter co
          PS; vAT TO JEST COŚ CZEGO NIE MA DLA FIRMY - FIRMA TYLKO POSREDNICZY W PRZEKAZANIU TYCH KWOT DO SKARBU PAŃSTWA .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka