Dodaj do ulubionych

Pytanie do budowlańców

14.03.11, 16:05
Koledzy. Zrobiłem znajomemu kalkulację na część prtac wykończeniowych domu.Jako kumplowi udzieliłem 10% rabatu.Wyszło ca 5700,-. Nie odzywał się parę dni a dziś mówi mi lekko skruszony że kumpel z podstawówki zronbi mu to za 1/3 ceny bo już kiedyś kładł płytki. Wychodzi to mniej więcej tak

- ułożenie pytek 17 zł/mkw
- montaż geberitu z zabudową 100,-
-ułożenie cokolików 3,-
-montaż umywalki 25,-
-cięcie płytek do kąta 45 -17,-

itd,itp. Czy to normalne ???
Obserwuj wątek
    • jar.os Re: Pytanie do budowlańców 14.03.11, 17:45
      hihihi poczekaj aż mu zrobi , jego mina po skończonej robocie - bezcenne
      • Gość: wojtek651 Re: Pytanie do budowlańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 18:09
        Może zrobi bardzo dobrze bo jest geniuszem?Problem w tym że nie ma zadnych narzędzi płytkarskich.
        • lai-k Re: Pytanie do budowlańców 14.03.11, 18:19
          ......ale na bank ma ulotki z poradami z Castoramy he.....he......he.
          • bunclik Re: Pytanie do budowlańców 14.03.11, 18:36
            jeśli kiedyś kładł to znaczy ze jest niezły
            napisz później jak to się skończyło ok
            • jar.os Re: Pytanie do budowlańców 14.03.11, 18:40
              bunclik napisał:

> jeśli kiedyś kładł to znaczy ze jest niezły
              > napisz później jak to się skończyło ok
              BĘDZIE UBAW
              • Gość: wojtek651 Re: Pytanie do budowlańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 18:47
                W sumie kumpla lubię więc mi go żal aczkolwiek już byłem przygotowany na tę robotę a tu zonk.
                • Gość: wojtek651 Re: Pytanie do budowlańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 18:52
                  Z drugiej strony to nasuwa się pytanie ile gość zarabia miesięcznie. Ja bym to zlecenie zrobił w ca 20-25 dni czyli miesiac z pilarką,gilotyna ,laserem itp i z dwunastoletnim doświadczeniem.I pracuję po 10 godzin dziennie. Oni we dwóch pracuja po 6 godzin dziennie.Nie sa w stanie zrobić tej roboty szybciej niż w e dwa miechy zwłaszcza że nie maja sprzętu i nie wiedzą jak. Wychodzi na to że ten kumpel znajomego robi za ca 1000 miesięcznie.Nieźle
                  • jar.os Re: Pytanie do budowlańców 14.03.11, 19:01
                    Wojtek nie badz zazdrosny o robotę , daj chłopom zarobić , nawet i tego zasr......go tysia
    • jar.os Re: Pytanie do budowlańców 14.03.11, 19:07
      wojtek spytaj się tego swojego kumpla czy ten jego kumpel z podstawówki przypadkiem się nie leczy na głowę
      • bunclik Re: Pytanie do budowlańców 14.03.11, 19:12
        Panowie bieda jest i będzie jeszcze gorzej ci co płaca zusy, podatki padną na pysk i będziemy robić za tysiąc miesięcznie żeby tylko na czysto to było po wszystkich odliczeniach a z drugiej strony jak nie zaczną nam płacić godne pieniądze to nie będą mieli dobrze zrobionej roboty
        • jar.os Re: Pytanie do budowlańców 14.03.11, 19:18
          Panie bunclik , od maja to wogule nic nie będą mieli robione bo nie będzie komu , a jak już to będą zapisywać się w kolejki
        • Gość: wojtek651 Re: Pytanie do budowlańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 19:21
          Ja Panowie mam już dość.Przy tych cenach to nawet robiąc na czarno nie przeżyjemy.Już kombinuję inne interesy.A faktem jest że jakość wykończeniówki będzie jeszcze niższa.Chyba że dobrzy rzemieślnicy będa tyrać po 300 h miesięcznie za 1500 zł.Ale w to to już nie uwierzę.
          • bunclik Re: Pytanie do budowlańców 14.03.11, 19:46
            znaczy się byle do maja co

a tak na marginesie o co chodzi z tym majem
          • Gość: tomek-dortmund Re: Pytanie do budowlańców IP: *.dip.t-dialin.net 14.03.11, 19:48
            Mylicie sie, od maja rynek niemiecki jest otwarty, wiec powyjezdzacie, a na wasze miesjce pojawia sie pracownicy ze wschodu. Jakosc wykonczen tak czy siak spadnie i w niemczech i w polsce ^^, bedziemy zestresowani biegali z budowy na budowe, soboty jesli juz nie sa to beda normalnym dniem roboczym, a po 10-20 latach organizm bedzie tak zuzyty ze nawet mlotka juz nie podniesiesz. Perspektywy nieciekawe, ja juz przestalem zasuwac po 12 godz, mam to gdzies, mam gdzies te 500€ wiecej i tak samo jak wojtek mysle o czyms innym, czy znacie 70-cio letniego murarza?
            • Gość: wojtek651 Re: Pytanie do budowlańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 20:33
              Nie.Ale znam wielu 70-letnich nieboszczyków.
              • jar.os Re: Pytanie do budowlańców 14.03.11, 20:56
                Panowie , uszy do góry , wiosna idzie , ja tam przyszłości aż tak czarno nie widzę ,a co do siły roboczej ze wschodu to polski inwestor piętnaście razy się zastanowi zanim da taakim zarobić ,robiłem ostatnio wykończenie deweloperki gdzie posadzki i tynki robili białorusini , ręce opadły , wszystko do równania , wiekszość polskich inwestorów wie czego chce i wie jak mniej wiecej ma to wyglądać , ibędą płacić jeszcze dobry grosz aby mieć w swoim lokum porządnie zrobioną robotę ,
                • Gość: wojtek651 Re: Pytanie do budowlańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 21:21
                  To mnie trochę pocieszyło ale już i tak rozkręcam druga działalnośc .Zapraszam kolegów na stronę www.lakemaster.pl
                • bunclik Re: Pytanie do budowlańców 14.03.11, 21:25
                  obyś miał racje
                  tez narazie nie muszę się martwic wpadło troszkę metrów płytek do roboty wiec luzik
                  • jar.os Re: Pytanie do budowlańców 14.03.11, 21:44
                    ja tam nigdzie sie nie wybieram , poczekam , przeczekam , będzie dobrze , z tego co wiem to na razie ceny stoja , chodzi o docieplenia, sąsiad , fachowiec z branży ma tyle zleceń że dokupywać będzie sprzęt , i z tego co ptaszki ćwierkaja , tak słyszałem ,ceny wzrosną , panowie , nie załamujcie sie , będzie okiej , pozdrawiam
                    • bunclik Re: Pytanie do budowlańców 14.03.11, 21:54
                      tylko już teraz nie znajdziesz dobrych ludzi do pracy a co będzie jak to mówicie w maju
    • Gość: MAGMAN Re: Pytanie do budowlańców IP: *.kalisz.mm.pl 14.03.11, 22:13
      Witam. Niestety tak nadal jest. Szara strefa i tyle. Pózniej są zlecenia typu "zlecę poprawkę remontu po ..." itd. Kto ceni jakośc, umowę, rachunek - zapłaci normalną stawkę, a ten kto oszczęcza traci 2 razy. Pozdrawiam. www.magman.pl
      • jar.os Re: Pytanie do budowlańców 15.03.11, 06:59
        i tak jeszcze jakis czas będzie , poprawki po kolegach po fachu to chleb powszedni , ale ludziska mądrzeją , każdą złotówkę oglądaja dwa razy zanim ją wydadzą ,ale zauważcie drodzy koledzy że coraz częściej inwestorzy dają namawiać się na materiały lepsze a co za tym idzie droższe , droższe materiały zapewniają jakość ( choć nie we wszystkich przypadkach - dobry fachofiec z parku wszystko potrafi spier.........ić) i tak będzie z robocizną , będą płacić , choć z ciężkim sercem , za dobrze zrobiona robotę , bo po prostu zrozumieją że nie stac ich będzie na taniochę bo taniocha potrafi długi czas odbijać się czkawką ,i tu jest szansa dla nas , niech powyjeżdżają co niektórzy co tutaj już są spaleni , a jest ich sporo ,sam znam takich , pootwierali firmy i po jakimś czasie komornik dobrał sie do tyłków , bo ludziom nie płacone , w hurtowniach pozaciągane kreski i ogólnie dooopa z tyłu ,jak się spier....liło robotę ,a w Anglii , Irlandii , Holandii , i innych krajach strugają big majstrów ,i niech wyjeżdżają - ja zostanę i będę w całej Polsce gasił światło na wieczór , pozdrawiam wszystkich którzy zostana

• Gość: saint Re: Pytanie do budowlańców IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.11, 18:33
      I Ty te 17 m2 chciałeś przez miesiąc układać tempo zaje....e szacun.
      • Gość: wojtek 651 Re: Pytanie do budowlańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.11, 18:46

Czeski błąd Miało być 70 mkw.
    • tamin Re: Pytanie do budowlańców 19.03.11, 19:57
      Jak ktoś potrzebuje kasy to i za bezcen zrobi.
      • Gość: lee2011 Re: Pytanie do budowlańców IP: *.legnica.vectranet.pl 21.03.11, 22:51
        Zawszę znajdzie się ktoś kto zrobi taniej, tylko jak zostanie wykonana ta praca. Czasem ludzie nie zdają sobie sprawy, że na wlasne życzenie dają spartaczyć sobie wymarzoną łazienkę czy po prostu wykończenie domu i jeszcze zato płacą. A póżniej placz jak można tak spieprzyć robotę pozdrawiam cię i rada miej jeden staly cennik chyba że ktoś jest wart tego aby zejść z ceny.
    • Gość: mariusz Re: Pytanie do budowlańców IP: *.152.156.248.dsl.dynamic.eranet.pl 25.03.11, 22:09
      bardzo tanio

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka