Dodaj do ulubionych

chłodziarko-zamrazarka ARISTON

06.05.04, 13:46
Witam mam pytanie, wczoraj popsuła się moja lodówka Ariston. Model MBA 3832A, niby wszystko jest OK, agregat pracuje , lampki się świecą, tylko że przestała mrozić :(. Zaczęło się od sygnału alarmowego o niebezpiecznym ogrzaniu zamrażarki. Zresetowałem lodówkę i myślałęm że będzie OK ale niestety te alarmy się powtarzają i lodówka nie działa :(((. Co się mogło zepsuć i dlaczego tak dużo naprawa kosztuje :(((?
Obserwuj wątek
    • czytacz3 Re: chłodziarko-zamrazarka ARISTON 06.05.04, 13:52
      mam nadzieję że zayzayer tu bywa jeszcze :)
    • zayzayer Re: chłodziarko-zamrazarka ARISTON 06.05.04, 16:17
      Prawdopodobnie uciekł gaz. Nie mam pewności bo nie kojarzę tego typu z
      konkretną lodówką. Chyba jej nie znam. Napisz jak wygląda, ile ma lat, czy
      zamrażarka mrozi, ile sprężarek. Może gaz jest rozdzielany elektrozaworami.
      Wtedy jest więcej możliwości. Może sprężarka sie dała du..?
      Czy dźwięk ma jak kiedyś?
      Co by nie było to jest to uszkodzenie raczej konkretne.
      • czytacz3 Re: chłodziarko-zamrazarka ARISTON 06.05.04, 18:17
        www.agdrtv.com/lodowki/ariston_mba_3832_v.php to jest link do info o lodówce. Ma jeden agregat i dwa termostaty. Jest w niej jakiś moduł elektroniczny właśnie do sterowania zaworami(koszt naprawy 450 pln), tak powiedział mi gość w serwisie.Objawy ma takie że niby wszystko pracuje, agregat chodzi(tyle że non stop), światełka się świecą. A nie chłodzi. Wczoraj po południu zasygnalizowała (lampkami i sygnałem akustycznym)że jest niebezpiecznie ogrzana zamrazarka. Zresetowałem ją wg instrukcji ale niestety nic nie pomogło. Co kilka godzin sygnalizowała awarie. Facet w serwisie oprócz tego modułu obstawia też zatkany układ (naprawa 250 pln, czyszczenie + napełnienie układu gazem),ale sam powiedział że to mało prawdopodobne. No i jeszcze wspomniał coś o możliwości rozszczelnienia parownika (chyba dobrze to nazywam) w środku chłodziarki i co gorsza powiedział że to jest najgorsze co może byc i największe koszty naprawy(600 pln) :(, trzeba lodówkę na drobne rozebrać. Najgorsze jest to że lodówka ma dopiero 1,5 roku i niestety jest po gwarancji. Na oko wszystko pracuje normalnie poza pracą agregatu nonstop, a nie działa. Jakie masz sugestie i co powiesz na temat cen napraw, czy to norma czy faktycznie tyle to kosztuje. I jeszcze jedno jak to możliwe żeby gaz uciekł tak sam z siebie. Awaria nastapiła praktycznie nagle, bez widocznych objawów "słabniecia" chłodzenia.
    • zayzayer Re: chłodziarko-zamrazarka ARISTON 07.05.04, 07:47
      Jeżeli zamrażarka też nie mrozi, a sprężarka pracuje to najbardziej
      prawdopodobna jest nieszczelność układu. Co do cen, to jeżeli ten fachman jest
      dobrym chłodnikiem, używa odpowiednie narzędzia i przyrządy, daje min. rok
      gwarancji na piśmie, to ceny są w sam raz. To cudo kupileś przed 01 01 2003?
      • czytacz3 Re: chłodziarko-zamrazarka ARISTON 07.05.04, 16:24
        Dzięki za odpowiedź :). Lodówkę kupiłem w listopadzie 2002 r., czy to coś zmienia? Facet jest z autoryzowanego serwisu ARISTON, więc myślę że narzędzia ma odpowiednie. A o gwarancję na piśmie na usługę poproszę.Tylko jakim cudem półtoraroczna lodówka straciła szczelność układu, czym to może być spowodowane ??
        • Gość: mac1 Re: chłodziarko-zamrazarka ARISTON IP: *.katowice.pl 10.05.04, 12:35
          Gdybyś kupił po 1.01.2003 miałbyś po roku gwarancji jeszcze rok od sprzedawcy.

Co do sprzetu Aristona warto, za radą serwisu, dokupić paszport za 150 zł i
          mieć gwarancję na 5 lat. Ten wydatek w przypadku tego sprzetu sie zwraca
          średnio po 2-3 latach. Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka