tzn.aga
23.08.11, 22:14
Mam problem z drzwiami wewnętrznymi i chciałam sie poradzić osób bardziej doświadczonych. Mieszkanie - standard - 30 letni blok.
Kilka lat temu robiliśmy duży remont, ale - niestety - nie wymieniliśmy futryn. Zostały stare metalowe z zawiasami w różnym stanie. W jednym pokoju zawias jest chyba przyspawany, bo pod nim jest gruda, która powoduje, że drzwi normalnie sie nie zamykają. W ich zamknięcie i otwarcie trzeba włożyc dużo siły co jest uciążliwe i niewygodne.
Przy remoncie planowaliśmy odnowienie starych drzwi. Odnowiliśmy jedne i straciliśmy zapał bo efekt jest marny, a roboty było dużo.
Zdecydowaliśmy się na kupno nowych drzwi. Firmy oferujące drzwi z montażem przekonują mnie, że ich drzwi z ich montażem zostaną dopasowane do tych zawiasów i będą dobrze działały. Trochę sie tych firm boje, bo przyjdą, wezmą kase, zamontują drzwi i powiedzą, że przecież dobrze działają, a ja sie czepiam. Tak miałam z oknami te pare lat temu.
Z kolei firmy ogólnoremontowe odpowiadaja mi, że drzwi montuja tylko w pakiecie z remontem. Trochę boje się też zaryzykować i kupić drzwi w casto czy gdzieś i metodą domową (mąż, ojciec) je dopasować. Bo skoro obecnych nie udało sie im zrobic dobrze to nowych też raczej nie zrobią.
Czy istnieje możliwość wymiany samych zawiasów? Wtedy takie drzwi z marketów budowlanych by pasowały bez wiekszych problemów.
Proszę o pomoc i rady, bo nie mogę już patrzeć na te nasze drzwi, które szpecą nam mieszkanie.