Dodaj do ulubionych

drzwi wewnętrzne-kupić czy odnowić?

23.08.11, 22:14
Mam problem z drzwiami wewnętrznymi i chciałam sie poradzić osób bardziej doświadczonych. Mieszkanie - standard - 30 letni blok.
Kilka lat temu robiliśmy duży remont, ale - niestety - nie wymieniliśmy futryn. Zostały stare metalowe z zawiasami w różnym stanie. W jednym pokoju zawias jest chyba przyspawany, bo pod nim jest gruda, która powoduje, że drzwi normalnie sie nie zamykają. W ich zamknięcie i otwarcie trzeba włożyc dużo siły co jest uciążliwe i niewygodne.
Przy remoncie planowaliśmy odnowienie starych drzwi. Odnowiliśmy jedne i straciliśmy zapał bo efekt jest marny, a roboty było dużo.
Zdecydowaliśmy się na kupno nowych drzwi. Firmy oferujące drzwi z montażem przekonują mnie, że ich drzwi z ich montażem zostaną dopasowane do tych zawiasów i będą dobrze działały. Trochę sie tych firm boje, bo przyjdą, wezmą kase, zamontują drzwi i powiedzą, że przecież dobrze działają, a ja sie czepiam. Tak miałam z oknami te pare lat temu.
Z kolei firmy ogólnoremontowe odpowiadaja mi, że drzwi montuja tylko w pakiecie z remontem. Trochę boje się też zaryzykować i kupić drzwi w casto czy gdzieś i metodą domową (mąż, ojciec) je dopasować. Bo skoro obecnych nie udało sie im zrobic dobrze to nowych też raczej nie zrobią.
Czy istnieje możliwość wymiany samych zawiasów? Wtedy takie drzwi z marketów budowlanych by pasowały bez wiekszych problemów.
Proszę o pomoc i rady, bo nie mogę już patrzeć na te nasze drzwi, które szpecą nam mieszkanie.
Obserwuj wątek
    • realsylwia-10 Re: drzwi wewnętrzne-kupić czy odnowić? 23.08.11, 22:40
      My ostatnio odnawialiśmy stare drzwi (wiesz malowanie itd.), ale nie było w naszym przypadku problemu drzwi źle osadzonych. Osobiście odradzam Ci samodzielny montaż chyba, że chłopaki znają się na rzeczy :)). Firmy, które montują drzwi powinny zrobić to dobrze, ale sama wiesz jak jest, może być różnie. Życzę szczęścia w poszukiwaniu dobrego fachowca.
    • cyklina-klimkiewicz Re: drzwi wewnętrzne-kupić czy odnowić? 23.08.11, 23:06
      W Brico to taka mała suma,że odnawiać nie warto. zamienisz jedna na drugie, potem wyregulujesz, Dasz radę . Weź miarkę idź do sklepu, dobrze pomierz i pozapisuj. kup i zamień. B.Klimkiewicz.
    • jarecki_2 Re: drzwi wewnętrzne-kupić czy odnowić? 23.08.11, 23:14
      Spokojnie da się dopasować nowe skrzydło do futryny, trochę pracy, pomyślunku. Kłopot trochę w tym, że cena wymiany całych drzwi jest niższa i mniej kłopotliwa oczywiście, niż dopasowanie samego skrzydła i dla tego nie bardzo chce się fachowcowi podjąć.
    • marecka.1 Re: drzwi wewnętrzne-kupić czy odnowić? 03.10.11, 13:49
      hm, ja proponuję po prostu porozmawiać z producentem, swoje drzwi kupiłam w Pol-Skone, myślę, że jeśli przedstawisz sytuację to uzyskasz na nią pełną odpowiedź o możliwościach. Z montażem takie firmy też polecą kogoś kto się tym zajmie. Tak, to jest jakiś większy wydatek, ale chyba warto ? Drzwi i okna to jedne z najważniejszych elementów mieszkania moim zdaniem.
    • Gość: hugo Re: drzwi wewnętrzne-kupić czy odnowić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.11, 14:16
      Jeśli nie potraficie poradzić sobie z taką pierdołą jak trochę spawu pod zawiasem to lepiej weź firmę. Nawet jeśli zmierzysz te drzwi to nowe i tak nie będą pasować bo nie wiesz co i gdzie mierzyć.
      • olala00 Re: drzwi wewnętrzne-kupić czy odnowić? 07.10.11, 16:56
        zrobiłabym jak marecka.1. mam drzwi z porty, które kupiłam w dobre dla domu. mimo, że firma mieści się w warszawie, można spokojnie umówić się na dowóz. panowie bez problemów zamontowali mi drzwi. sama bym się obawiała bawić z takimi rzeczami :)
        • robert_antczakxyz Re: drzwi wewnętrzne-kupić czy odnowić? 25.10.11, 00:21
          Dokładnie tak, najlepiej kupić z montażem, firma przyjedzie zdejmie wymiary poda koszty i wszystko będzie jasne. Ja ze swojej strony polecałbym wymianę całości. Futrynę można wyciąć, a nie wyrywać, wtedy będzie to najlepiej wyglądać, a ten zabieg prędzej czy później i tak nikogo nie mienie. Kolejna sprawa to ta ze nie zawsze da się nowe drzwi dopasować do starej ościeżnicy ze względu na pewne wymiary czy wypaczenia po 30 latach pracy budynku. Ogólnie tutaj bez fachowca i pomiarów ani rusz.

Pozdrawiam
    • tzn.aga Re: drzwi wewnętrzne-kupić czy odnowić? 02.12.11, 19:47
      Jednak - ze strachu przed niedopasowaniem nowych drzwi - okleiliśmy stare. Samo oklejenie było szybkie i proste, przygotowanie drzwi do oklejenia trwało pare godzin. Wyszło to dość fajnie, ale niestety drogo. Okleina o szerokości 90 cm a długości 2,5 m kosztowała 63 zł (wystarczyłoby okleiny 2,3m). Klamka - jedna z tańszych - 24 zł, plastikowa "szyba" - 45 zł, drewniana kratka - 45zł x 2szt. Wyszło na więc 222zł. Za taka kwotę można spokojnie kupić nowe drzwi w jakimś supermarkecie budowlanym, więc jeśli ktoś ma zawiasy w dobrym stanie to proszę sie nawet nie zastanawiac, tylko kupowac nowe drzwi.
      • Gość: anka Re: drzwi wewnętrzne-kupić czy odnowić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.11, 10:01
        tzn.aga napisała:
        > więc jeśli ktoś ma zawiasy w dobrym stanie to proszę s
        > ie nawet nie zastanawiac, tylko kupowac nowe drzwi.

A ja radzę nie postępować zbyt pochopnie z taką wymianą. Jeśli już - to wymieniać komplet futryn z drzwiami. Tylko wtedy jest pewność sukcesu. Nowe drzwi mogą (z dużym prawdopodobieństwem) nie pasować do starych futryn. Zwłaszcza takich z przed kilkudziesięciu lat. Wiem co mówię, widziałam już piękne nowe drzwi w starych futrynach. Zawiasy dało się dopasować bez problemu, a że drzwi nie dało się zamknąć, bo brakło 1-2mm otworu... to taki "mały" szczegół.
    • Gość: kolasa Re: drzwi wewnętrzne-kupić czy odnowić? IP: *.play-internet.pl 07.12.11, 12:01
      Radziłabym ci kupic drzwi nowe i załatwić firmę montującą, u mnie w mieście akurat jest Dobre dla domu i się zajmują takimi sprawami. Poproś ich aby przyszli, wymierzyli, a potem dopiero zamontowali. To problemu nie będzie.
      • Gość: Gość Re: drzwi wewnętrzne-kupić czy odnowić? IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.12.11, 22:10
        Po pierwsze myślę, że odnawiać nie ma sensu. Kupę roboty a przy dzisiejszych cenach nowych drzwi, podejrzewam, że koszt twojego czasu będzie większy niż np. koszt drzwi w takiej opcji. Efekt przy tym może być nie do końca zadowalający - coś o tym wiem. Warto wymienić przynajmniej skrzydła. Tylko na pewno skorzystaj z usług fachowca - jak nie masz doświadczenia to zbyt duże ryzyko robić to na własną rękę. Rozważ jednak wymianę drzwi z futrynami - tylko w tym wypadku masz 100% pewność, że efekty będzie taki jakiego oczekujesz.
        • buscio drzwi pikowane 19.12.11, 15:58
          drzwi mozna odnowic tylko trzeba pomyslu,szukalem tkaniny i natrafilem na pomysl nowych drzwi
          pianka+material+nici - obijasz i efekt drzwi tanim kosztem odnowiony - hurtownia bestsale.pl
          pozdrawiam
    • heniek113 Re: drzwi wewnętrzne-kupić czy odnowić? 31.01.12, 23:27
      Drzwi należałoby wymienić z zawiasami. Te sprzed 30 lat zapewne do niczego się nie nadają. Najlepiej skorzystać z fachowców. Moge polecić www.max-door.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka