Dodaj do ulubionych

Problem z drenazem- potrzebuje porady

22.04.12, 20:38
dom wybudowalismy w 2009 roku i juz na etapie budowy za namowa kierownika zrobilismy drenaz wokol domu i do tego studnie do ktorej wplywala woda z tego drenazu . Ziemia w naszej okolicy nalezy do tych gliniastych. Dodam ze rynny dachowe nie zostaly podlaczone do w/w studni tylko do tej pory leza sobie luzem i podczas deszczu cala woda leci sobie na dzialke. I tak sobie teraz mysle ze ten drenaz ( wpuszczony do studni to blad , gdyz tak naprawde to studnia jest wciaz wypelnona woda wrecz sie z niej wylewa . Od stopnienia sniegu mamy jedno wielkie bajora na dzialce ( ok 10 ar). Latem z tej studni korzystamy ( podlewamy trawe) ale teraz nie mamy co zrobic z ta woda, a jest jej wciaz mnostwo. Myslalam zeby zabetonowac otwor do studni aby woda z drenazu tam nie wplywala a ewentualnie schowac te rynny .Czy to dobry pomysl. Dodam ze mam wrazenie ze w tej studni to zbiera sie woda z calego osiedla. Nasz dom stoi najnizej a nie widzialam zeby ktorys z sasiadow mial taka studnie a mowia ze rury maja rozprowadzone po calej dzialce. Prosze o rade. Czy to jest dobry pomysl?
Obserwuj wątek
    • bunclik Re: Problem z drenazem- potrzebuje porady 23.04.12, 00:16
      drenaż bardzo dobry pomysł zaś zbiornik bez żadnego odpływu zły pomysł jeśli zbiornik się wypełni to i tak drenaż wody nie odbierze i stoi tak jak w twoim przypadku
      musisz znaleźć sposób by ta wodę ze zbiornika odprowadzić pompa głębiowa z wężem i do kanalizacji ( po cichu )lub przyłącze zbiornika do ścieków wtedy chyba płaci się za odbiór wody deszczowej ale sprawdź sam co i jak
    • piegoosek Re: Problem z drenazem- potrzebuje porady 23.04.12, 00:50
      ja powiem co my chcemy zrobic, tez mamy 10ar. dzialki i dom z dachem kopertowym 400m2 pow.: wkopac nie jedna, a cztery studnie chlonne, szczelne w kazdym narozniku dzialki, do studni beda doprowadzone rury podlaczone do rynien, te rury juz w ziemi to beda specjalne rury z dziurkami, owiniete geowloknina, ktore po przejeciu wody z rynien juz pod ziemia beda pozbywaly sie znacznej czesci wody, do studni odprowadzona bedzie ta woda, ktora ew. nie zdarzy wyplynac przez te rury. dodatkowo od studni beda wyprowadzone dodatkowe rury (rowniez takie w geowlokninie), wkopane nizej w ziemii, ktore beda rozprowadzaly nadmiar wody - u nas co prawda jest piaseczek, ew. problem to, ze bedzie sie to wszystko zanieczyszczalo tym piachem...
      moze chaotycznie, ale moze skorzystasz :)
      • arkanna Re: Problem z drenazem- potrzebuje porady 23.04.12, 17:56
        "specjalne rury z dziurkami, owiniete geowloknina"

-tak u mnie tez tak jest tylko ze do jednej studni to wplywa, innych w planach nie mialam /nie myslalam zeby robic. Grunt u mnie to glina , z tego co pamietam to wody gruntowe tez bardzo plytko sa:-( taki urok tej okolicy. Kanalizy brak -wiec odpada. Zadnych studzienek w poblizu tez. Dzis dowiedzialam sie ze gdzies w polu jest jakkas studzienka , ok 250 m ode mnie. Moze tam sie podlaczyc?

"juz pod ziemia beda pozbywaly sie znacznej czesci wody,
        > do studni odprowadzona bedzie ta woda, ktora ew. nie zdarzy wyplynac "

- ja to mam wrazenie ze ta ziemia u mnie to nic nie wchlania tylko wszystko oddaje do tej studni, wlacznie z woda gruntowa z calej okolicy.
    • Gość: cromwell Re: Problem z drenazem- potrzebuje porady IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 23.04.12, 17:59
      kierownik budowy powinien smazyc sie w piekle
      podloze gliniaste jest wystarczajacym uszczelniaczem
      jezeli byl mozliwy odplyw z dzialki w niecce powinien zrwobic opaske wokol posesji odprowadzajaca wode

jakie sa szanse?
      wlasciwie znikome
      skoro cala woda splywa na twoja dzialke to twoja wina
      widzialy galy co braly
      pozostaje przekopac sie z rurami do najblizszego wodosplawu/ za zgoda wlascicieli dzialek
      albo wiercenie glebinowych otworow chlonnych
      przeciez cos pod ta glina musi byc innego
      oby to byly warstwy przepuszczalne
      • rege2 Re: Problem z drenazem- potrzebuje porady 24.04.12, 00:29
        u nas wody gruntowe są 0.5-1 m pod trawnikiem i też problem z odpływem zwłaszcza w okresie deszczowym
        sąsiad zainstalował w studzience pompę , która się samoistnie włancza, przekopał rurę do rowu
        • Gość: rubinowa Re: Problem z drenazem- potrzebuje porady IP: 150.254.245.* 24.04.12, 08:00
          10 arów to nie jest za wiele, ale może warto byłoby wykopać głęboki stawek, który przebije się przez glinę, może poniżej jest już warstwa przepuszczalna (nie bardzo znam się na strukturze ziemi). Pomysł stąd, że u nas właśnie tak zrobiliśmy (choć nie mamy gliniastej ziemi). Wokół domu wyłożyliśmy kostką granitową tzw. rynsztok, który odprowadza deszczówkę z rynien właśnie do tego stawku.
    • andrzej.sawa Re: Problem z drenazem- potrzebuje porady 24.04.12, 08:30
      Mam trochę złośliwe pytanie - poco robi się drenaż?
      Żeby obniżyć poziom wody wokół budynku.Jeżeli woda gruntowa jest wyżej niż drenaż,to bez odbioru wody ze studni rewizyjnej i to szczególnie na nieprzepuszczalnym podłożu,nic nie będzie.
    • Gość: tibellis Re: Problem z drenazem- potrzebuje porady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.12, 09:05
      Polecam www.najlepszedomy.pl - żeby uniknąć nieprzemyślanych kroków, warto poczytać fachowe porady przed rozpoczęciem prac
      • andrzej.sawa Re: Problem z drenazem- potrzebuje porady 24.04.12, 11:11
        No ale po czytaniu trzeba kogoś kto ma praktykę zaprosić na miejsce.
    • Gość: cromwell Re: Problem z drenazem- potrzebuje porady IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 24.04.12, 19:49
      jeszcze raz powtorze
      bo jacyc nieprzewidzialni sie pojaiwja
      po pierwsze sprawdzic oplacalnosc odwodnienia dzialki rurami do sasiedniego wododzialu i skonsultowac prace z sasiadami
      po drugie wykonac otwor pilotazowy
      zeby stwierdzic jaka warstwa gliny zalega na dzialce i jakie kolejne warstwy przepuszczakne sa pod glina
      pozniej decydowac sie na odwodnienie poziome, studnie chlonne czy sprzedaz dzialki
      • arkanna Re: Problem z drenazem- potrzebuje porady 24.04.12, 21:32
        na etapie budowy zrobilismy dokumentacje geotechniczna. Niby tam wszystko jest napisane ale po 4 latach cos tu nie gra. Nie wiem czy przyczyna nie lezy w sasiadach ( na kogos musze zwalic) bo dlaczego u nich sucho od tygodni a u nas bagno.Wczoraj przekopywalam ogrodek, po wbiciu łopaty plum-plum. Ogrodek graniczy z sasiadami i ich garazem .Rury ida pionowo w głab ziemi i pod fundamentem plotu wychodza na moja dzialke. Podejrzewam ze tak sa pochowane wszystkie rury .

A mam jeszcze pytanie -czy musze uzyskac jakas zgode , ewent gdzie pytac zeby podlaczyc sie do tej studni w polu? No i moze ktos wiejakie bede + - koszty.
        • andrzej.sawa Re: Problem z drenazem- potrzebuje porady 25.04.12, 11:21
          Czyli u Ciebie są w ziemi jakieś instalacje,których nie ma na mapie?W geodezji powinni mieć mapy,jeżeli na nich nie ma to zgłoś,że faktycznie coś jest.
          • arkanna Re: Problem z drenazem- potrzebuje porady 25.04.12, 14:10
            na to wyglada ze tak- samowolka budowlana sasiadow, rozprowadzic rury w glab ziemi po swojej dzialce i wyloty zrobic na granicy cudzej :-( ale wracajac do mojego pierwszego posta. Po co mi byl ten drenaz ? Czy moge go zaplombowac (rure do studni) i niech sobie ta woda krazy bo teraz nie dosc ze i tak mam ciagle mokro to musze te wode spuszczac ze studni. Czy moge tak zrobic czy bardziej sie pograżam. Druga opcja -podlaczyc drenaz do studziennki ale czy musze miec na to zezwolenie.
            • Gość: cr Re: Problem z drenazem- potrzebuje porady IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 25.04.12, 19:32
              lo ludzie kochane
              pisze trzeci i ostani raz
              dom jest w niecce czyli w zlewisku wod wszelakich z innych posesji
              i nie musza sasiedzi zakladac rury
              woda i tak splynie do ciebie
              wiec nie szukaj winnych
              winna jestes ty ze kupilas badziewiarska dzialke

powtarzam poraz drugi
              glina izoluje wode
              twoj pozal sie Boze kierownik budowy powinien siedzec za wykonanie drenazu wokol budynku
              bowiem drenaz sciaga wode zewszad
              trza bylo obkleic dom glina
              lepiej by bylo
              podloczenia wszelakie systemow odwadniajacych z drenazami nie ma sensu z uwagi na wysoki stan wod gruntowych
              te studzienke mozesz sobie wsadzic
              juz pisalem ze pasi odprowadzi wode do sasiedniego wododzialu z zgoda sasiadow
              albo wiercic otwory chlonne do warstwy przepuszczalnej
              paniala?
              prosciej nie mozna pisac

po drugie pewnie jest dostepna mapa geologiczna w starostwie
              na jej przykladzie mozna pokusisc sie o sensowne dzialania

przykladzik mieszkam wg tej mapy na 5 m piasku i 25 gliny
              grubosci warstw wychodza w kierunku polnocnym i tak 200 m dalej konczy sie piasek i zaczyna glina
              stad wody opadowe wyplywaja u sasiadow
              ale to trzeba wiedziec
              nowoprzyjety zaczal budowe ekstra
              przyjechali wiertacze szukac wody
              mowie gosciom ze prozny trud
              ale maja swoje wskazania i nie ustapia
              przelecieli warste gliny i po ptokach
              pod glina jest carbon czyli warstwy przepuszczalne w postaci wegla i piaskowcow
              2 tygodnie wiercili do glebokosci 80 m zanim odpuscili
              a wystarczylo luknac w mapy geologiczne
              czego tobie zycze
              • arkanna Re: Problem z drenazem- potrzebuje porady 26.04.12, 17:49
                ii chwała ci za to , ze ostatni raz :-) moze i madrze piszesz ale w taki irytujacy sposob ze az sie nie chce czytac. A na moje pytanie i tak nie odpowiedziales. Pozdrawiam
            • rege2 Re: Problem z drenazem- potrzebuje porady 25.04.12, 21:42
              Czy moge go zaplombowac (rure d
              > o studni) i niech sobie ta woda krazy

wody nie zaplombujesz, zawsze wyrówna poziom
              pomyśl albo o pompie albo odpływie do rowu i tym samym pozbywasz się wody z działki
              nie słyszałam ,żeby była potrzebna na to zgoda
              wody deszczowe można odprowadzać do rowu, przynajmniej w moim rejonie
              a czy problem z woda masz przez cały rok czy tylko okresowo?
              • arkanna Re: Problem z drenazem- potrzebuje porady 26.04.12, 17:51
                dzieki za wszystkie posty. Juz wiem co mam robic. Za namowa C wrzuce granat bo sprzedac nie zamierzam ( zart)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka