26.08.12, 16:26
Rośnie akcyza i ceny paliw coraz bardziej zastanawiam się nad montażem pieca na pellety. Jesteśmy w trakcie wyboru instalacji i szukamy alternatywy dla pieców olejowych. Czy ktoś korzysta z takiego systemu ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Wysocki Re: Pellety IP: *.static.chello.pl 27.08.12, 15:26
      Witam,

do ogrzewania domów i innych pomieszczeń polecam pellety. Jest to paliwo z biomasy, które ze względu na właściwości energetyczne oraz wygodę dla użytkownika, jest rozpoznawane jako jedno najbardziej efektywnych źródeł energii.
      Pellety zaliczają się do paliw ekologicznych - bardzo niska zawartość dwutlenku siarki i innych szkodliwych substancji w spalinach, sprawia, że po spaleniu pozostaje przyjemny zapach drewna.
      Plusem jest również niewielka ilość popiołu (poniżej 0,5 procent dla pelletu produkowanego przez Stelmet) może zostać użyta jako naturalny nawóz w ogródkach.
      Ponadto Pellety Stelmetu przekraczają parametry wartosci opalowej wymagane przez certyfikaty DIN oraz DINPlus. Dla pelletu LAVA ta zawartosc to ok. 19,00 GJ/kg a dla pelletu OLIMP ok 20,00 GJ/kg, (wartosc opalowa byla wyzsza niz 18,00 GJ/kg)

W dłuższej perspektywie jest to bardziej opłacalna metoda ogrzewania. Oprócz tego bezproblemowość i wygoda -bezcenne.

W razie wątpliwości chętnie odpowiem na Wasze pytania.

Pozdrawiam
      Andrzej Wysocki
      • Gość: NiżnyjGorod Proszę o pomoc eksperta od pallet IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.12, 18:45
        Czy mógłby się Pan ustosunkować do tez przedstawionych przez jakiegoś gościa w innym wątku? Gość twierdzi, że nie opłaca się ogrzewanie palletowe ponieważ:
        "Dlatego, że jest drogie. Palet to odpadowe drewno z tartaków i zakładów (np. Barlinek) przetworzone do postaci drobnego brykietu. Chytrzy producenci nie chcą płącić za jego utylizację więc wymyślili sobie że zapłacą ludzie. Stąd masowa kampania w poszukiwaniu frajerów.
        1. Piec na palet jest ok 30-50% droższy od np. pieca węglowego z podajnikiem ślimakowym i do tego jest urządzeniem skomplikowanym czyli łatwo o kosztowną awarię.
        2. Piec jest skomplikowany w ustawianiu parametrów spalania (źle ustawisz nadmuch - ciepło pójdzie w komin albo nie będzie grzało)
        3. Brykiet palet jest drogi. Średnia aktualna cena to 800 zł/tona.
        4. Brykiet palet jest małowydajny. Jakby nie patrzeć ekologiczny palet to czyste drewno. Współczynnik energetyczny pozyskania ciepła dla drewna w stosunku to węgla wynosi 1:3-5. Czyli aby otrzymać tyle ciepła co ze spalenia 1 t. węgla musimy spalić 3 do 5 ton granulatu palet. Chyba, że producent doda do brykietu jakieś świństwa np. suchy olej to wyjdze nam 2 do 3 t. Tylko, że wtedy możemy takie cudo porównać do spalania w domu śmieci.
        5. W piecu na na brykiet palet nie napalisz ani węglem ani porąbanymi szczapami np. z własnego lasu.
        Podsumowanie
        Sezonowe ogrzanie domu kosztuje skromnie mówiąc 3-4 razy drożej niż węglem a obsługa pieca i jego awaryjności jest dużo wyższa. Zakładając taki typ opalania uzależniamy się wyłącznie od jednego, wątpliwej jakości rodzaju paliwa."
        I co Pan na to?
        • Gość: ml Re: Proszę o pomoc eksperta od pallet IP: 213.199.248.* 27.08.12, 20:49
          Pelety są alternatywą jedynie dla ekogroszku. Nie zaobserwowałem żadnych zalet pelet w stosunku do węgla. Różnice to: pelety - kurz jasny, węgiel - kurz czarny. Z jednego i drugiego syfu pełno w kotłowni (chyba nawet z pelet więcej). Pelet jest mniej energetyczny niż węgiel, co skutkuje tym, że trzeba częściej dokładać opał i więcej go kupić.
          Generalnie w przypadku pelet i ekogroszku nie można mówić o alternatywie dla paliw takich jak gaz czy olej. Komfort w przypadku tych drugich jest bezporównywalnie większy. W przypadku pelet, czy ekogroszku (i kotłów z podajnikiem) możemy jedynie mówić o alternatywie dla pieców węglowych bez podajnika. Przy dzisiejszych cenach węgla/pelet/gazu dziwię się, że kogoś w ogóle jeszcze interesują paliwa stałe w nowych instalacjach.
          • Gość: Ivica Re: Proszę o pomoc eksperta od pallet IP: *.play-internet.pl 01.09.12, 17:45
            Przesada - popiołu z pelletu jest znacznie mniej, piec czyści się z tego powodu o wiele rzadziej, niż w przypadku innych paliw stałych. Popiół z pellet możesz rozsypać w ogrodzie, z węgla/groszku musisz gdzieś wywieźć. Różnice są naprawdę spore...
            • Gość: mazi Re: Proszę o pomoc eksperta od pallet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.12, 21:18
              Jedni mówią że można popiół wysypać do ogródka a drudzy mówią że nie można. Jak to w końcu jest??
              • Gość: jezus Re: Proszę o pomoc eksperta od pallet IP: 46.187.177.* 03.10.12, 11:51
                można, można, po 1 tonie pelletu, zostaje jakieś niecałe 3 kilo popiołu, rozsypujesz po ogródku i po kłopocie.
                • Gość: ml Re: Proszę o pomoc eksperta od pallet IP: 213.199.248.* 03.10.12, 17:50
                  No tak, tylko że te 3 kilo popiołu to pełne wiadro. A tonę pelletu zużyjesz w niecały miesiąc... przy dobrze ocieplonym niedużym domku.
                  • Gość: jezus Re: Proszę o pomoc eksperta od pallet IP: *.centertel.pl 08.10.12, 15:40
                    no tak, tak ale jak każdy popiół zakwasza ziemię i trzeba wapna wiosną posypać
              • Gość: Annia 70 Re: Proszę o pomoc eksperta od pallet IP: 194.181.94.* 13.10.12, 09:09

jeżeli chodzi o popiół z pelletu to nim z mężem nawożę nasz ogródek także nie ma obawy
                (palimy Olimpem -on jest chyba ze Stelmetu)
                • Gość: jezus Re: Proszę o pomoc eksperta od pallet IP: 46.187.177.* 22.10.12, 20:06
                  tak, Olimp jest ze Stelmetu! ;) tez nim pale, lepszy od Lavy moim skromnym zdaniem
            • Gość: biały Re: Proszę o pomoc eksperta od pallet IP: 194.181.94.* 11.11.12, 15:57
              uważam że opalanie pelletem dobrej firmy np Stelmet który trzyma swoje parametry i jest suchy i nie ma z niego popiołu bardzej się opłaca niż ekogroszek.
          • Gość: Andrzej Wysocki Re: Proszę o pomoc eksperta od pallet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.12, 10:47
            Witam!

Z 1 tony naszego Pelletu OLPIMP pozostaje 2,3 t popiołu.
            Czy jest Pan pewien, że taki sam wynik osiąga się z tony węgla?
            Zazwyczaj z 1 tony węgla pozostaje około 40kg popiołu.

Ponadto Pellety Selmet pakowane są w zgrzewanych workach, co sprawia,
            że nie ma obaw o zabrudzenie kotłowni.
            A każda paleta dodatkowo foliowana hermetycznie co zabezpiecza
            pellet przed wilgocią a co za tym idzie, przed utratą właściwości opałowych.

Pozdrawiam
            Andrzej Wysocki
            • Gość: Andrzej Wysocki Re: Proszę o pomoc eksperta od pallet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.12, 20:39
              Oczywiście chodziło o kg!
              Z 1 tony naszego Pelletu OLPIMP pozostaje 2,3kg popiołu.
              • Gość: ml Re: Proszę o pomoc eksperta od pallet IP: 213.199.248.* 02.09.12, 21:35
                Ok, ale na 1t pelletu zużywam 0,5t ekogroszku. Nie mówię, że stosowałem Wasz pellet, ale nie sądzę żeby był on dużo lepszy od innych spotykanych na rynku. Z dobrego, suchego ekogroszku mam niewiele więcej popiołu. Ot opinia zwykłego, szarego palacza... Poza tym ilość popiołu nie świadczy o komforcie użytkowania. Dla mnie najważniejsza jest częstotliwość zasypywania zasobnika. W przypadku pellet muszę zasypać kocioł śrdnio dwa razy na tydzień, w przypadku groszku raz.
              • Gość: wyciorKominowy Perpetum mobile nie istnieje. IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.12, 09:27
                Dlaczego Cwaniaku nie wytłumaczysz ludziom dlaczego mało popiołu zostaje (na marginesie - kłamiesz o ilości) Odpowiem za Ciebie.
                Pallet to zmielone drewno, jest bardzo lekki, aby uzyskać ciepło jednostkowe takie jak z 1 tony węgla to trzeba spalić 3 tony palletu (nie będę rozpisywał się o ekonomii). Piece palletowe posiadają silny nadmuch który porywa cząsteczki spalonego i niespalonego palletu w komin. Część z nich uchodzi w atmosferę a część osiada w przewodach kominowych tworząc ryzyko powstania palletowego pożaru kominowego. Tak więc jak za mocno podkręcisz nadmuch to palet pójdzie w komin a jak za słabo to wybuchnie...
                Mówienie więc o rzekomym braku popiołu jest niedorzeczne...
                Teoretyzując natomiast - gdybyśmy spalali idealnie czysty chemicznie węgiel to:
                "C+O2=>CO2" otrzymalibyśmy czysty dwutlenek węgla...
                Problem (dla palleciarzy) leży w tym, że czysty węgiel w największym swym skupieniu to węgiel a nie drzewo i do tego jest czarny a nie żółtawy jak pallet.
              • Gość: peyter17 Re: Proszę o pomoc eksperta od pallet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 16:30
                Przez 15 lat paliłem twu węglem, zakupiłem kociołek Orligno 100 z palnikiem na pellet. Od 5 miesięcy nie mam żadnej roboty w kotłowni jako palacz. Pelletu schodzi więcej, ale ja mam więcej czasu dla siebie.Latem można kupić taniej pellet,wystarczy pokręcić się po okolicy,są różni prywatni produceńci którzy sprzedają rocznie ponad 500 ton i ceny maję pellet czasami tańszy od węgla.Właśnie kupiłem tonę za 660 złotych. A w kotłowni mam czyściutko. pozdrawiam
    • bigtrailer Re: Pellety 03.09.12, 11:01
      Ja proponuję zwrócić uwagę na taki aspekt. W przypadku ekogroszku zakup jest pewną loterią. Nawet jak znajdziemy dobrego dostawcę to różnice jakościowe w poszczególnych partiach towaru są naprawdę duże. W skrajnym przypadku groszek może być niepalny.
      Natomiast pellet jest wyprodukowany z biomasy pochodzenia drzewnego. Tutaj nie ma takiego problemu, może być co najwyżej z iglastego (trochę mniej kaloryczny).
      • Gość: NiżnyjGorod Komuś zdrowo odbiło... IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.12, 12:40
        ...albo za kasę jest gotowy każdemu wmówić, że białe to czarne i odwrotnie...
        Zacytuję: "...W skrajnym przypadku groszek może być niepalny".
        Człowieku (jeżeli jeszcze nim jesteś) masz jeszcze w sobie choć trochę zwykłej ludzkiej uczciwości? Czy parcie na kasę za promowanie badziewia pt. "pallet ekologiczny" całkowicie wyparło Ci trzeźwość myślenia?
        Powyższy post dowodzi jakimi oszukańczymi metodami posługują się sprzedawcy - naganiacze "palletu".

• bigtrailer A może tobie chłopie odbiło 03.09.12, 20:00
          Ja nie mam żadnego interesu w promowaniu pelletu, natomiast sądząc po twoim nicku ty reprezentujesz ruskie kopalnie. Podałem przykład z autopsji, gdzie po zakupie tzw. czeskiego ekogroszku nie chciało się palić w ogóle ! I nie tylko ja mam takie doświadczenia. Natomiast sens mojej wypowiedzi dotyczył różnicy paliw kopalnych i drzewnych. Te drugie nie posiadają zanieczyszczeń i innego syfu.
          • Gość: ml Re: A może tobie chłopie odbiło IP: 213.199.248.* 03.09.12, 20:14
            Jak Cię nie stać na dobry ekogroszek to kupujesz czeski, chytry dwa razy traci. Groszek z pewnego źródła nie jest loterią. Tak samo jak pellety, są gorsze i są lepsze. Zdziwiłbyś się kolego co w peletach siedzi.
          • Gość: NiżnyjGorod Re: A może tobie chłopie odbiło IP: *.dynamic.chello.pl 04.09.12, 03:53
            W groszku siedzi węgiel i klasyczne substancje smoliste, znane ludzkości od wieków. Ponieważ jest to tylko zmielona i przesitkowana kopalina nic więcej w niej być nie może. Kamienia nie nasączysz chemią. Zresztą po co? Węgiel się pięknie pali i to bez poprawiania go...
            W eko-pallecie może siedzieć najcięższa współczesna chemia. Od zmielonych laminatów począwszy, poprzez zastygłe farby, oleje i dowolne substancje wspomagające palenie a na toksycznych śmieciach które trzeba po cichu zutylizować skończywszy.
            Ty kupiłeś czeski ekogroszek który nie chciał się palić. Ja kupiłem ekko pallet V kategorii który zatruł dymem okolicę... Ja kupiłem 1 tonę węgla 1 klasy za 800 zł Ty musiałeś kupić 4 tony czystego, ekologicznego (bez domieszek chemicznych) palletu za 3200 zł. I co jest lepsze?
            ( To miał być dowcip oczywiście...)
      • Gość: Janusz Re: Pellety IP: 91.234.103.* 20.09.12, 15:23
        Palę Peletem od trzech lat i generalnie jestem zawiedziony. W 99 % przypadków Pelet jest tzw. Lewizną czyli produkowany i sprzedawany na lewo a co za tym idzie z byleczego i na sztukę. Taki Pelet pali się jak chce i tzw. Producent podaje kaloryczność wyższą niż książkowa. Prawda jest niestety taka , ze Pelet w dobrej cenie czyli za ok. 600 zł. Nadaje się zazwyczaj do niczego.
        Pali się jak papier i zatyka piec. Wiosną kupiłem Pelet z barlinka atestowany power i nagle się okazało ,ze pali ok. 40 % mniej. Wada jest taka że kosztuje brutto za 1 tonę 940 zł. Więc do tanich nie należy. Co do brudzenia kotłowni to bez przesady , ekogroszek to jest masakra. Podsumowując wybrałbym teraz gaz a nie Pelet. Jak macie jakieś namiary na dobry Pelet to poproszę.
      • Gość: mazi88 Re: Pellety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.12, 18:53
        Wiadomo jak to jest. Co roku niby ten sam gościu nam dostarcza opał a jakościowo jest różny. Miałem już tak. Zresztą znajomi także. Jeśli produkcja pelletu jest zautomatyzowana to powinna każda partia być taka sama jak rozumiem.
        • Gość: paulk Re: Pellety IP: *.centertel.pl 08.10.12, 15:44
          ja palę Lavą Stelmetu i jestem zadowolony. Trochę tańszy od Barlinka, bo ich ceny już niestety też przerabiałem :/
        • Gość: Andrzej Wysocki Re: Pellety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 22:45
          Witam!

Jeśli chodzi o Pellt Stelmet to jakość naszego produktu jest stała i gwarantowana!
          Produkujemy pellet z własnych trocin, dlatego też produkt charakteryzuje stała
          jakość na wysokim poziomie. Jasny kolor granulatu jest wynikiem użycia do produkcji
          surowca pochodzącego wyłącznie z drzew iglastych (sosna, świerk), a uzyskane
          certyfikaty jakości DIN 51731 nr. 5H128 oraz DIN Plus nr. 7A091 są gwarancją
          najwyższej jakości wytwarzanych produktów. Pellet jest wytwarzany na nowoczesnej
          linii produkcyjnej - suszarnia bębnowa została zastąpiona suszarnią taśmową,
          w której temperatura suszenia wynosi tylko 100˚C, co pozwala uniknąć nadpalenia
          materiału i wypalenia lepiszcza.

Pozdrawiam!

Andrzej Wysocki
          • Gość: Akuk'u Szczegół IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 02:20
            A co jest lepiszczem, jeżeli można zapytać? Klej z mąki czy odpady polakierowe?
            • Gość: Andrzej Wysocki Re: Szczegół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.13, 22:42
              Witam!

W żadnym wypadku nie są to odpady polakierowe!!
              Firma Stelmet szczyci się najwyżsym poziomem ekologii na rynku.
              Lepiszczem naszych pelletów jest lignina - naturalny składnik drewna iglastego.
              Lepiszcze nie zostaje wypalone podczas suszenia - nasz pellet jest wytwarzany
              na nowoczesnej suszarni taśmowej, w której temperatura suszenia wynosi tylko 100˚C,
              co pozwala uniknąć nadpalenia materiału i wyżej wymienionego lepiszcza.

Pozdrawiam!

Andrzej Wysocki

• Gość: gościu54 Re: Pellety IP: 194.181.94.* 13.10.12, 08:58

zauważcie że po przez paleniem pelletem zmniejsza się zużycie pieca co daje jego dłuższą żywotność
      • santo222 Re: Pellety 22.10.12, 10:01
        Gość portalu: gościu54 napisał(a):

>
        > zauważcie że po przez paleniem pelletem zmniejsza się zużycie pieca co daje jeg
        > o dłuższą żywotność

Według mnie jest to prawda pasowałoby zakupić ten pellet i spróbować
        • Gość: paulk Re: Pellety IP: 46.187.177.* 22.10.12, 20:03
          na pewno nie jest tak inwazyjny dla pieca jak ekogroszek, ktory straaaasznie brudzi i za duzo zostaje po nim popiolu
          • Gość: mazi88 Re: Pellety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.12, 21:50
            O tym że jest mniej szkodliwy dla pieca pierwszy raz słyszę ale jeśli to prawda to duży plus.
            • Gość: Darkan Re: Pellety IP: *.play-internet.pl 31.10.12, 23:01
              Pewnie, że pellet mniej niszczy piec, gdyż po prostu jest w nim mniej zanieczyszczeń - to chyba oczywiste. To tak jak z układem paliwowym w samochodzie: wlejesz dobre paliwo - nie masz problemów, sypiesz (dobry) pellet - nie masz problemów.
          • Gość: kamil80 Re: Pellety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.12, 11:00
            ja zmieniłem ekogroszek na pellet LAVA i absolutnie tego nie żaluję. jest bardziej ekonomiczny, jak się zrobi wyliczenie w skali roku, to wychodzi awet dwa razy mniej pieiędzy wydawanych a ogrzewanie.
    • animalbar Re: Pellety 07.11.12, 13:34
      Właściwa decyzja! Sądzę, że nie pożałujesz...
      Co raz częściej ludzie wybierają opał z biomasy, chociaż o dziwo i tak nie tak często, jakbym to sobie wyobrażał na zdrowy rozsądek.
      • Gość: Gosia Re: Pellety IP: *.dynamic.chello.pl 09.11.12, 22:06
        No i nadal nic nie wiem...Czytam różne fora odnośnie ogrzewania domu peletem. Budujemy z mężem dom i nadal nie wiemy jakie założyć ogrzewanie. Bardzo proszę o opinie osoby, które ogrzewają dom tym właśnie paliwem. Jak to wygląda z autopsji, czy w sezonie letnim korzystają z peletu do ogrzewania wody? Ile ton peletu zużyję przez cały rok? (zimą do ogrzewania domu i wody, latem do ogrzewania wody )
        • Gość: Daro Re: Pellety IP: 194.181.94.* 19.11.12, 18:15
          Cześć,

to zależy od użytkownika znam ludzi co ogrzewają pelletami na ciepłą wodę w lato można i tak bo teraz ten prąd drogi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka