23.02.13, 11:21
Wrzucam swój wątek z "Klubu Bab Budowniczych" bo babą jestem i co dwie głowy to nie jedna :)
Dom stoi jakby na odludziu, po drugiej stronie cmentarz, po trzeciej, za siatką nieużytek gdzie dotychczas menele grasowali, jeden sąsiad który palcem by nie kiwnął gdyby nas rabowali. Idąc chodnikiem można dostrzec czy w domu ktoś jest i ile ludzi chociaż od ulicy 60 m dom stoi. Wścibscy jawnie zaglądają, co trochę im uniemożliwi planowane później lite ogrodzenie.
W związku z tym zastanawiałam się nad zabezpieczeniem, zwłaszcza nocą, bo jak śliwka w kompot tam wpadniemy po blokowym bezpiecznym życiu. Z rolet podtynkowych zrezygnowałam, bo słabe toto, nożyczkami można przeciąć, ażurowe, ciepła nie trzyma a drogie dosyć. Kraty? No cóż, prócz przesłonięcia widoku na urokliwy, obszerny ogród, jak w pierdlu bym się czuła. Ale kiedyś książczyna wpadła mi w ręce o amerykańskim bandziorze, którego dom na pozór nie chroniony, matą naciskową otoczony był. Mata żwirkiem dla niepoznaki przysypana, kabelek do prądu i wystarczyło, że jakieś 50 kg tam stanęło...Więc ja do mojej firmy monitorującej mówię, żeby mi coś takiego zrobili prócz wewnętrznych czujek ruchowych, które kota mogą nie tolerować. Firma wrzask podniosła, że drogie to wściekle a w ogóle w Polsce nie stosowane. Co drogie - pytam. Przecież to pewnie działa na zasadzie maty grzejnej. A jak nie ma w Polsce, to wyprodukować. Nie wiem, czy się poczuli zagrożeni w swoich czujkach ruchu, czy rzeczywiście technologia produkcji na poziomie Einsteina. Nie przeszło.
Więc pomyślałam o sposobach naszych dziadów i pradziadów - okiennicach drewnianych. Solidnych, dębowych, na kłódkę od środka zamykanych, sztabami żelaznymi wzmocnionych, takich, co zwykłym łomem nie rozwali. Dla estetyki na biało pomalowanych. Nad nimi czujki zewnętrzne być by mogły wrażliwe na rozbijanie tych okiennic. Przynajmniej na parterze, gdzie z ziemi do domu lekko wskoczyć można lub wejść przez szklane drzwi tarasowe..
Tylko mam dylemat - przed ociepleniem je montować należy czy po? A znacie może stolarza, który by takowe zrobił?
--
Obserwuj wątek
    • xfinlandia Re: Okiennice 24.02.13, 23:03
      O rety. Pora nie ta już chyba, bo ciężko mi się to rozumie..
      Okiennice - mają specjalne okucia z wersjami montowanymi do ściany, ew. do okna).
    • magjug Re: Okiennice 25.02.13, 09:51
      wiesz co? mój adwokat zamontował sobie rolety w chałupie, ale z jakimś metalowym rdzeniem... szczegółów przyznaję nie znam, ale wiem, że są wzmocnione w środku metalem i dodatkowo zrobili mu taki rowek w parapecie, ze roleta się troszkę chowa w parapet, żeby nie można było podważyć. może jednak o coś takiego podpytać.
      • leda16 Re: Okiennice 25.02.13, 21:41
        Wysokości mojej pensji daleko do adwokackiej :). Chyba okiennice drewniane będą tańsze. Zamykane na kłódkę i z czujkami drgań (gdyby ktoś z kłonicą na nie leciał) W internecie widziałam szereg ładnych fotografii. Lite i panelowe, tak jak rolety.
        Wszystkim dziękuję za odpowiedź.
        • Gość: kolorDomku Marzenie... IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.13, 22:03
          Pomysł rewelacyjny!
          Gdybym ja u siebie mógł to bym też tak zrobił i wierz mi wcale bym się nie zastanawiał...
          Ech... takie kolorowe, dwuskrzydłowe, z otworkiem pośrodku każdegfo skrzydła...
          Powodzenia życzę...
          PS. Istalacja przed ociepleniem. Bezwzględnie!
          • leda16 Re: Marzenie... 26.02.13, 08:34
            Gość portalu: kolorDomku napisał(a):
            > PS. Istalacja przed ociepleniem. Bezwzględnie!

Dzięki. A czemu nie chcesz zrobić sobie okiennic? Za drogie są? Ja myślę o białych, ale cen też jeszcze nie znam ;). Gdy okażą się droższe od monitoringu kontraktonowego, wybiorę tę pierwszą opcję.
            • Gość: kolorDomku Re: Marzenie... IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 22:35
              Za drogie? Nie, po prostu mieszkam w mieście, w bloku.... i z wielu powodów nie mogę takowych założyć.
              PS. A zimą dodatkowo ocieplają...
    • lissa80 Re: Okiennice 22.08.16, 08:55
      Jak dla mnie, to w tej sytuacji najlepszym rozwiązaniem będą okiennice drewniane w całym domu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka