Dodaj do ulubionych

Malowanie - problem z odcieniem tej samej farby

29.03.13, 23:45
Bardzo proszę o praktyczną poradę. Malowałem ściany w nowym mieszkaniu (tynki gipsowe). Powierzchnia został zagruntowana, następnie 2-krotnie pomalowana śnieżką grunt latekstową. Pomalowałem dwukrotnie 2 ściany w pokoju na zielono (farba dekoral) - wałkami do malowania profesjonalnego. Następnego dnia zauważyłem kilka braków i domalowałem tą samą farbą. Niestety okazało się, że na obrzerzach domowalowanych obszarów (kwadratów) powstaje taka jaśniejsza warstwa - nazwałbym to efektem wysychającej soli. Czy mogę w jakikolwiek sposób pozbyć się tych różnic w odcieniach. Czy jedyną metodą jest klejenie taśm i malowanie wszystkiego od nowa?

Dzięki za odpowiedź!
Obserwuj wątek
    • andrzej2007.832 Re: Malowanie - problem z odcieniem tej samej far 30.03.13, 08:20
      Nie powinno się robić zaprawek po malowaniu, nawet jak uda ci się poprawić tą niby sól, to i tak pod światło będą widoczne łaty, więc najlepiej przemalować jeszcze raz.
    • janusz_85 Re: Malowanie - problem z odcieniem tej samej far 01.04.13, 13:33
      Miałem podobnie jak malowałem 5 lat temu, jedyne rozwiązanie to przemalować na nowo.
      • Gość: fix Re: Malowanie - problem z odcieniem tej samej far IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.04.13, 23:29
        Problem tkwi w jakości pigmentów zawartych w farbie dekoral dulux i inne marketowe farby mają z tym problem , przy ciemnych kolorach zwłaszcza . morał jest prosty należy kupować farby renomowanych marek , takich których nie reklamuje sie na potęge w telewizji , to są masówki robione na byleczym , polecam farby sigma , beekers, fluger, para , levis iti trimaltal może być caparol niestety jakość kosztuje jak dobry rzemieślnik .

Nie można kupić mercedesa w cenie opla
        • Gość: dziadekŁawkowiec Tanie może być dobre IP: *.dynamic.chello.pl 30.04.13, 19:33
          Co Ty nie powiesz? Jako młodzik malowałem nie raz i nie dwa swój dom farbami kredowymi. Najtańszymi z możliwych. To były takie komunistyczne woreczki po 5 kg suchej farby którą się rozpuszczało samodzielnie i malowało ławkowcem. Poprawki były na porządku dziennym. Farba kryła znakomicie i jeżeli zmieściłem się w terminie miesiąca to nie widać było różnic kolorystycznych. A już coś takiego jak wykwity solne to... NIEISTNIAŁO.
    • e-rzecznik_sniezka Re: Malowanie - problem z odcieniem tej samej far 25.04.13, 10:09
      Szanowny Panie,
      W tym przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie ponowne pomalowanie ściany - zapewni to jednolity kolor na całej powierzchni. Należy unikać wykonywania poprawek po malowaniu, gdyż może to prowadzić do powstawania przebarwień koloru.
    • joanna1279 Re: Malowanie - problem z odcieniem tej samej far 30.04.13, 13:05
      Podczas remontu małego pokoju rok temu też tak się stało. Także pytałam o poradę ifaktycznie jedyną radą jest przemalowanie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka