Dodaj do ulubionych

Problem ze zmianą koloru dachu w wz, pomocy!!!

08.04.13, 09:01
Witam! Jakiś czas temu przed zakupem działki z obawy o możliwość wybudowania domu na jej terenie złożyliśmy wniosek o wydanie warunków zabudowy. Uzyskaliśmy WZ i dokonaliśmy zakupu tylko części opisywanej wyżej ziemi. Nadano nam nowy numer działki, więc musieliśmy ponownie wystąpić o wydanie WZ. Była to tylko formalność, ale dokonano jednej zmiany. Narzucono nam kolor dachu w odcieniach czerwieni. Początkowo nie przywiązaliśmy do tego uwagi, ale po rozmowie z architektem okazało się, że nie ma powodu abyśmy w tym miejscu mieli czerwony dach, a projekt, który wybraliśmy ma dach w odcieniach. Brązu. Udałam się do urzędu i pytając panią dlaczego za pierwszym razem kolor dachu był bez znaczenia, a teraz musi być czerwony, usłyszałam w odpowiedzi, że pierwsze wz to pierwsze, a drugie wz to drugie :) I że jak słyszy imię i nazwisko naszego architekta to jej się niedobrze robi :) Pani kazała nam złożyć podanie do urbanisty, uiścić zapłatę i czekać.... Teraz moje pytanie: czy narzucenie koloru dachu jest wymysłem urzędniczki zajmującej się naszą sprawą, czy faktycznie to sprawa urbanisty? Dodam, że w sąsiedzi mają brązowe dachy. Przede wszystkim chodzi mi o zaoszczędzenie czasu i informację, czy urzędniczka działa zgodnie z prawem. Z góry dziękuję za odpowiedź w mojej sprawie.
Obserwuj wątek
    • Gość: kitkat22 Re: Problem ze zmianą koloru dachu w wz, pomocy!! IP: 217.153.34.* 11.04.13, 11:53
      złóż zapytanie i załącz dokumentację zdjęciową, czyli zdjęcia okolicznych domów najlepijej żeby oprócz dachu widoczna była tabliczka z nazwą ulicy i numerem domu
    • Gość: 2-qwerty Re: Problem ze zmianą koloru dachu w wz, pomocy!! IP: *.adsl.inetia.pl 13.04.13, 07:32
      czy sąsiednie działki sa zabudowane jeśli tak to jaki maja kolor dachu. WZ wydaje się wtedy kiedy nie ma obowiązującego planu zagospodarowania a robi się na podstawie analizy działek sąsiednich. Jeśli przynajmiej na jednej z działek w bezpośrednim sąsiedztwie Twojej jest inny kolor dachu niż czerwony to możesz powołać się ne tę konkretną inwestycję. A może teren jest objęty nadzorem konserwatora albo jest taki zapis w studium uwarunkowań przestrzennych.
      Musisz się o to zapytać. jeśli jest jakiś konflikt pomiedzy architektem a urzędem to dla świetego spokoju zmieniłabym architekta.
    • Gość: cromwell Re: Problem ze zmianą koloru dachu w wz, pomocy!! IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 13.04.13, 14:17
      nie rozumiem dlaczego upierasz sie przy tym kolorze
      brazowy dach to ni przypial ni przylatal
      rozumiem czarny lub grafitowy od koloru gontu czy blachy cynkowej
      rozumiem zielony od blachy miedzianej
      podobnie szary od dachowki cementowej
      czy tlenkowy
      jak piszesz czerwony
      przeciez wiekszosc dachow na swiecie kryte jest czerwona dachowka
      wiec nie widze powodu do dymu

prosze powiedziec jaka naturalna okladzina dachowa jest w kolorze brazowym
      bo jakos wyobrazni mi nie staje
      rownie dobrze mozesz se sieknac dach niebieski albo rozowy
      • Gość: obieżyświatek Niebieskie dachy Żarnowca IP: *.dynamic.chello.pl 13.04.13, 15:30
        Niebieski dach? Czemu nie! kiedyś wędrowałem koło Żarnowca na pomorzu (śp elektrownia atomowa ) i jakież było moje zdumienie kiedy natrafiłem w okolicy bodajże Choczewa czy Odargowa na chaty z niebieskimi dachami. Wyglądało dziwnie... ale co tam. co kraj to obyczaj...
        • Gość: dcs Re: Niebieskie dachy Żarnowca IP: *.31-7-46.tkchopin.pl 08.06.13, 10:45
          to pozostałość po budowie ej żarnowiec. Wysiedlali jedną wioskę, no i pobudowali ludziom domy z niebieskimi dachami. W okolicy dużo domów stoi dzięki budowie, 10 % betonu szło na lewo, na lokalny rynek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka