Gość: zygmunt_j IP: *.toya.net.pl 09.08.04, 13:08 Kupuję działkę, która położona jest na nierównym terenie. Jesli chcialbym nawieźć ziemi aby wyrównać jej część, to moge to zrobic bez żadnych pozwoleń? Jesli nie to jak postąpić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vampi_r Re: NIERÓWNA DZIAŁKA 09.08.04, 18:22 Możesz nawieźć ziemi bez żadnych pozwoleń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jap Re: NIERÓWNA DZIAŁKA IP: *.aster.pl / 212.76.39.* 09.08.04, 22:51 Tak jak napisał vampi_r, w zasadzie nie ma potrzeby załatwiania jakiegokolwiek zezwolenia, ale nie zwalnia to od pewnego myślenia i odpowiedzialności. Masz sąsiada? Jeśli usypiesz górkę, może być tak, że cała woda deszczowa będzie spływać do niego i zacznie się z tobą procesować. I będzie miał rację niestety, bo nie możesz zmieniać "warunków wodnych", czy jak to tam nazwać. Nie możesz mu zrobić oczka wodnego. ;-)) To zależy też, jaki to grunt. Piasek wodę wchłonie, po glinie będzie spływać. Musisz pomyśleć, aby potem nie mieć kłopotów. Ja też mam krzywo, dosypuję głownie piasek, a na to pójdzie humus. Mam nadzieję, że będzie wsiąkać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: NIERÓWNA DZIAŁKA IP: 217.153.88.* 10.08.04, 09:31 A nie możesz zostawić tak jak jest? Taka nierówna działka jest IMO ładniejsza od płaskiej jak stół a z całą pewnością daje dużo większe możliwości aranżacji terenu. A że trzeba więcej się nagłówkować niż przy stolnicy? No to co? J. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: NIERÓWNA DZIAŁKA 10.08.04, 10:11 Jak zrozumiałem z postu kolegi Zygmunta, to chce on wyrównac jedynie część działki, a nie całą. Nierówna działka to i owszem jest atrakcyjniejsza w sensie aranżacji i o wiele ciekawsza. Gorzej jednak jeśli chce się wyniesc stół i krzesła, by jadać (a jakże) na dworze, przyjmować gości na garden party, itp. Wtedy przydałoby się miec w jednym miejscy teren nieco równiejszy - przynajmniej o powierzchni 100 m2. I tak se myslę, że o to chodziło Zygmuntowi. Bo jeśli chce równac całą działke, to ma zupełna rację kolega Jap, że powinien lepiej przemyśleć by nie zalewać sąsiada spływajacą wodą. Odpowiedz Link Zgłoś