Dodaj do ulubionych

Problem ze starymi futrynami w bloku

01.01.14, 14:16
Mam w mieszkaniu u siebie stare futryny stalowe. Chcę wymienić drzwi bo są bardzo obskurne ale okazało się że drzwi potrzebują wpustu w futrynie 2,5 cm a futryna ma 2 cm. Kucie i zakładanie nowych nie wchodzi w grę. Co można zrobić żeby to spasować bo na chwilę obecną jest opcja żeby przespawać zawiasy z futryny. Może macie jakiś inny pomysł proszę o pomoc .
Obserwuj wątek
    • cyklina-klimkiewicz Re: Problem ze starymi futrynami w bloku 01.01.14, 20:16
      Zamów takie by się do futryny nadawały. To żadna trudność. Te które masz też można poprawić i dopasować. B.Klimkiewicz.
      • lukaszxd94 Re: Problem ze starymi futrynami w bloku 02.01.14, 22:02
        jak juz pisałem drzwi kupione a pod wymiar nie wchodzi w grę bo wtedy drzwi są dwa razy droższe
        • cyklina-klimkiewicz Re: Problem ze starymi futrynami w bloku 03.01.14, 11:17
          Naprawa tych drzwi, to bez przesady, nie jest aż taka kasa by nie było stać na robotę. B.Klimkiewicz.
    • jarecki_2 Re: Problem ze starymi futrynami w bloku 03.01.14, 12:14
      Ni widzę drzwi i ciężko coś powiedzieć, ale jeśli wykonawca, który jest na miejscu i widzi drzwi twierdzi, że żeby nie niszczyć drzwi należy przespawać zawiasy żeby jako tako działało to przespawać. Teraz nie ma się co zastanawiać, trzeba było pomierzyć i sprawdzić wszystko przed zakupem.
      Zawsze można wyjąć futryny i wstawić nowe....
      • lukaszxd94 Re: Problem ze starymi futrynami w bloku 03.01.14, 12:28
        wiem że można nowe futryny ale to było niedawno remontowane mieszkanie a są to stare metalowe ramy wyjecie ich by niemożliwe i naprawde różnica nawet 100 zł w drzwich w moim przypadku robi różnice
        • jarecki_2 Re: Problem ze starymi futrynami w bloku 03.01.14, 12:36
          Pozostaje przespawać zawiasy..... choć na dobrą sprawę nie bardzo wiem co to pomoże, owszem, drzwi się penie zamkną (będą odstawały o te pół centymetra który brakuje), ale czy na klamkę? nie wiem, nie widzę. Zdał bym się na wykonawcę jednak, to on widzi co jest kłopotem.
          • cyklina-klimkiewicz Re: Problem ze starymi futrynami w bloku 03.01.14, 22:24
            Stare drzwi można odnowić oklejając fornirem tak jak i metalowe futryny. Zawiasy poprawić wyregulować, Ale drzwi i futryny zawsze powyżej 100 zł wyniesie, choć według mnie to bardzo tanio. Poniżej 100zł żadnych drzwi i futryn się nie naprawi bo w tej robocie sa jeszcze podatki i inne materiały oraz VAT. B.Klimkiewicz.
            • jarecki_2 Re: Problem ze starymi futrynami w bloku 04.01.14, 08:59
              Nie czytasz, człowiek pisze, że dodatkowy wydatek ponad to co konieczne i najtańsze jest problemem. Najtaniej będzie więc przespawać zawiasy dostosowując futryny do już kupionych skrzydeł. Człowiek ma już kupione skrzydła, nowe, więc nie ma co proponować oklejania starych skrzydeł zwłaszcza, że oczywistym jest, że oklejane/odnawiane skrzydła nigdy nie będą takie jak nowe. Tak więc mamy nowe skrzydła, ale nie pasują ot tak, nie chcemy robić ruiny i wyrywać starych futryn, więc należy zrobić to co można a więc przespawać zawiasy, pomalować lub okleić futryny i założyć nowe skrzydła, przy czym pomalować lub okleić inwestor może sobie sam co zmniejszy mu koszty..... ot tyle
              • cyklina-klimkiewicz Re: Problem ze starymi futrynami w bloku 05.01.14, 10:47
                Ja to zrozumiałem tak, że ma zrobić remont za minimalną kasę. Że 100 zł na remont to duży problem. Uważam ,że poniżej 100 zł to niczego nie zrobi i tak też napisałem. Moim zdaniem naprawa tego co jest okazuje się zawsze tańsza niż wymiana na drugie szczególnie jak czsu trochę te drzwi mają i zmieniły się standardy. Zrozumiałem to tak, że on się przymierza do remontu i komentuje to co jest w sklepach. Dodam też , ze wiewm ile czasu trzeba poświęcić by odszukać to co można zastosować do remontu starych drzwi i jak trudno coś do tego wyszukać bo sam ostatnio tym się zajmowałem. B.Klimkiewicz.
    • Gość: Sylwia321 Re: Problem ze starymi futrynami w bloku IP: *.via.zamek.net.pl 04.01.14, 10:23
      Zapytaj ekspertów z firmy Parmax - na pewno coś doradzą.
    • Gość: gość Re: Problem ze starymi futrynami w bloku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.14, 11:25
      A może rozważyć montaż drzwi z nowymi ościeżnicami regulowanymi ? nie trzeba wyrywać starych, ale niestety zmniejszy się rozmiar drzwi. Np. z 80 cm na 70 cm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka