Dodaj do ulubionych

Kaflowego pieca czar

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 13:45
Sama mam w domu piece, ale te stare, zwykłe i całkiem proste.Wiem ile one
przysparzaja kłopotu, ale i tak są ogniskiem domowego ciepła,niestety nie
pasuja zbytnio do wnetrza. Bardzo lubię trzeskające ogniki. Piece
przedstawione przez was są naprawdę super i znakomicie pasują do wystroju
wnętrz, ciekawa tylko jestem jaka jest ich cena wraz z moztażem?
Obserwuj wątek
    • Gość: ZEUS to piekna sprawa taki piecyk... w sumie mam komine IP: *.bardo-slaskie.sdi.tpnet.pl 27.10.04, 13:59
      k ale pale w nim tylko czasem, mam gazowke i wychodzi mi taniej niz koks czy
      wegiel.. ale taki piecyk jest super, zaczynam myslec o nim intensywnie w moim
      salonie.. ;)
    • mirko46 Re: Kaflowego pieca czar 27.10.04, 21:13
      Mam dwa piece kaflowe a opalam je również węglem. Z artykułu wynika że
      nowoczesne wkłady opalane są drewnem i to może być problemem. Bardzo interesuje
      mnie ten sposób ogrzewania mieszkania ale głównie chodzi o ogrzewanie węglem
    • Gość: jasiu... Alternatywne doprowadzenie powietrza IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 28.10.04, 18:32
      Czy wie ktoś, jak można wykonac alternatywne doprowadzenie powietrza do pieca,
      tak by przy plastikowych, szczelnych oknach piec nie powodował wysysania
      powietrza z pomieszczeń, co powoduje napływ zimnego powietrza z zewnątrz. Czy
      jest jakaś metoda, by korzystając z pieca, tak doprowadzić powietrze z zewnątrz,
      żeby wchodziło ono bezpośrednio do paleniska, nie przechodząc przez nagrzany pokój?
    • Gość: józef róg Re: Kaflowego pieca czar IP: 217.97.144.* 01.11.04, 12:56
      A SKĄD SIĘ BIERZE W PIECU TEMPERATURA 1100STOPNI SKORO PIEC JEST OPALANY
      DREWNEM A W KOMUNKU OPALANYM DREWNEM OSIĄGA SIĘ OK 480STOPNI
    • Gość: Paweł Re: Kaflowego pieca czar IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.04, 06:53
      Piece kaflowe najbardziej są rozpowszechnione w Austrii. Praktycznie nie ma tam
      domku jednorodzinnego bez pieca kaflowego. W polsce bardziej popularne stały
      sie kominki, piece natomiast są bardziej wydajne i dłużej oddają ciepło, Szkoda
      tylko, że jest tak mało materiałów technicznych związanych z konstrukcją tych
      pieców jak również materiałów potrzebnych do ich budowy.
    • Gość: danele Re: Kaflowego pieca czar IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.02.05, 15:39
      To dobrze, że pisze sie też o piecach (w Polsce rozumie sie tutaj tylko piec
      kaflowy) w czasie gdy głównie u nas w kraju dominuje kominek z wkładem jak
      źródło ciepła pochodzące bezpośrednio z palenia drzewem. Szkoda tylko, że autor
      tego tekstu opiera sie na materiałach reklamawych głownie 1 firmy i dostał tak
      mało do przetłumaczenia albo tłumaczonego tekstu w tym temacie. Podejżewam, że
      niewiele tak naprawdę wie o piecach. Problem w Polsce jest taki, że jest bardzo
      mało informacji czy to w postaci artykułów, czy książek, które w dostateczny
      sposób edukowały by w całym zakresie korzystania jak i próby zbudowania takiego
      pieca (niekoniecznie obłożonego kaflami). Wiem to z autopsji, bo 1,5 roku
      zbierałem materiały edukacyjne do poznania tej tematyki, by we efekcie samemu
      zbudowac piec. Stety, niestety musiałem sie oprzeć na literaturze niemieckiej, a
      i z materiałami do budowy było wiele problemów żeby je skompletować. Po całości
      stwierdzam, że w Polsce zatrzymano się w rozwoju technologii budowania piecy
      gdzies koło 1945 roku. Stąd taki artykuł jest juz plusem szkoda, że taki
      powierzchowny. Chętnie podzielę się doświadczeniami z osobami zaiteresowanymi
      temetem piec, niekoniecznie kaflowy. danielsagar.com
      • Gość: alpinspec Re: Kaflowego pieca czar IP: *.cybranet.pl 16.04.05, 15:59
        Interesuje mnie budowa takiego pieca. Proszę o wszelkie dostępne materiały na
        ten temat
    • Gość: Bielawski Re: Kaflowego pieca czar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 14:28
      Potwierdzam mało jest firm mogących budować piece kaflowe klasyczne i te
      nowoczesne oparte na współczesnej wiedzy . Jestem zdunem i przedstawicielem
      pewnej kaflarni na polskim rynku. Od pewnego czasu staramy sie zorganizowac
      sieć firm zduńskich aby nasze kafle trafiały do klientów z pełną profesjonalna
      obsługą . Jest z tym ogromny kłopot ,cześc firm wykonuje tylko kominki i kafle
      traktuje jak okładzine np marmurową , klasyczni zdunowie maja moc pracy przy
      remontach piecy w domach komunalnych. Dodatkowo w świadomości wielu klientów
      zadomowił sie typ kominka zimnego i czesto kafle kupwane w naszej
      firmie "kominkowcy-izolatorzy" wykładaja wełna mineralna " bo tak ich
      nauczyli" . pozdrawiam mistrz zdun Dariusz Bielawski 022 499 8586

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka