Dodaj do ulubionych

Jaki wybrać piec?

IP: *.pozn.gazeta.pl 03.09.02, 18:17
Czy możecie polecić jakiś piec gazowy (dwufunkyjny)? Powierzchnia mieszkania -
73 m2. Stare budownictwo (kamienica).
Z góry dziękuję za pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Jaki wybrać piec? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.02, 10:52
      Jestem na takim samym etapie jak Ty.
      I znalazłem piec Ulrich.Dwufunkcyjny, kondensacyjny, z zamnkniętym obiegiem.
      Prawda, że cena wyższ niż zwykłe piece, ale zwróci się oszczędnością i
      komfortem.
      I jeszcze coś- możesz go uruchamiać zdalnie- przez telefon, np. wracasz do domu
      i dzwonisz w drodze, żeby mieszkanko było ciepłe na twój powrót...ekstra jak
      dla mnie.
    • Gość: instalator Re: Jaki wybrać piec? IP: *.smlw.pl 16.09.02, 21:55
      Tak na prawdę to 90% oferty na rynku różni się od siebie oprawą marketingową i
      serwisem. W większości przypadków widać to również po cenie, choć obecnie mocno
      się spłaszczyły. Zasadnicze techniczne różnice tkwią w elektronice, ale te w
      wiekszości są proponowane jako opcje. W mojej opinii dla użytkownika
      najważniejsza jest dostępność i jakość serwisu, bo okres gwarancyjny z reguły
      trwa tylko rok, a tego typu urządzenie powinno być przeglądnięte przynajmniej
      raz w roku, tuż po albo lepiej przed sezonem grzewczym. Najlepiej rozbudowaną
      sieć serwisową ma Bosch (Junkers), ale z jego jakością bywa różnie, choć firma
      dokłada najwięcej na rynku starań o wyszkolenie serwisantów.
    • Gość: Cyd Re: Jaki wybrać piec? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 23:32
      bezsprzecznie najlepsze są Wiessmanny, np. vitopend 100. Sprytny jes Nectra
      Calydra f. Chaffoteau & Maury, bo daje od razu ciepłą wodę, nie musisz czekać,
      jak przy junkersie. Odradzam Vaillanta.
      • gosh2 Re: Jaki wybrać piec? 18.09.02, 21:13
        Gość portalu: Cyd napisał(a):

> bezsprzecznie najlepsze są Wiessmanny, np. vitopend 100. Sprytny jes Nectra
        > Calydra f. Chaffoteau & Maury, bo daje od razu ciepłą wodę, nie musisz
        czekać,
        > jak przy junkersie. Odradzam Vaillanta.

Wiessmanna odradzano mi ze wzgledu na zbyt mala kubature domu - 130m2.
        DLACZEGO ODRADZASZ VAILLANTA?????????
        DZIEKI
        • Gość: zen Re: Jaki wybrać piec? IP: *.chomiczowka.net.pl 22.09.02, 10:12
          Przychylam się do opinii pierwszego głosu, ulrich ( japoński produkt, koreański
          montaż, niemiecki dystrybutor) zastosował bardzo oryginalne rozwiązania. Kocioł
          kondensacyjny jest super, ale doradzam przeprowadzenie obliczeń, przy tak małym
          metrażu prawdopodobnie najlepszym wyjściem byłoby zastosowanie kotła sakata z
          zamkniętą komorą spalania i modulowanym palnikiem. Kocioł może pracować jako
          jedno lub dwufunkcyjny. Termostat pokojowy jest w cenie urządzenia. Taki kocioł
          nabyłem w firmie WODNIK na Wale Miedzeszyńskim 466 i jestem cholernie
          zadowolony. Nie mam z kotłem najmniejszych problemów. Wogóle go nie słychać jak
          pracuje, a cenowo bije na łeb potentatów na rynku. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka