Gość: wodolot IP: *.pozn.gazeta.pl 03.09.02, 18:17 Czy możecie polecić jakiś piec gazowy (dwufunkyjny)? Powierzchnia mieszkania - 73 m2. Stare budownictwo (kamienica). Z góry dziękuję za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Jaki wybrać piec? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.02, 10:52 Jestem na takim samym etapie jak Ty. I znalazłem piec Ulrich.Dwufunkcyjny, kondensacyjny, z zamnkniętym obiegiem. Prawda, że cena wyższ niż zwykłe piece, ale zwróci się oszczędnością i komfortem. I jeszcze coś- możesz go uruchamiać zdalnie- przez telefon, np. wracasz do domu i dzwonisz w drodze, żeby mieszkanko było ciepłe na twój powrót...ekstra jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: instalator Re: Jaki wybrać piec? IP: *.smlw.pl 16.09.02, 21:55 Tak na prawdę to 90% oferty na rynku różni się od siebie oprawą marketingową i serwisem. W większości przypadków widać to również po cenie, choć obecnie mocno się spłaszczyły. Zasadnicze techniczne różnice tkwią w elektronice, ale te w wiekszości są proponowane jako opcje. W mojej opinii dla użytkownika najważniejsza jest dostępność i jakość serwisu, bo okres gwarancyjny z reguły trwa tylko rok, a tego typu urządzenie powinno być przeglądnięte przynajmniej raz w roku, tuż po albo lepiej przed sezonem grzewczym. Najlepiej rozbudowaną sieć serwisową ma Bosch (Junkers), ale z jego jakością bywa różnie, choć firma dokłada najwięcej na rynku starań o wyszkolenie serwisantów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cyd Re: Jaki wybrać piec? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 23:32 bezsprzecznie najlepsze są Wiessmanny, np. vitopend 100. Sprytny jes Nectra Calydra f. Chaffoteau & Maury, bo daje od razu ciepłą wodę, nie musisz czekać, jak przy junkersie. Odradzam Vaillanta. Odpowiedz Link Zgłoś
gosh2 Re: Jaki wybrać piec? 18.09.02, 21:13 Gość portalu: Cyd napisał(a): > bezsprzecznie najlepsze są Wiessmanny, np. vitopend 100. Sprytny jes Nectra > Calydra f. Chaffoteau & Maury, bo daje od razu ciepłą wodę, nie musisz czekać, > jak przy junkersie. Odradzam Vaillanta. Wiessmanna odradzano mi ze wzgledu na zbyt mala kubature domu - 130m2. DLACZEGO ODRADZASZ VAILLANTA????????? DZIEKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zen Re: Jaki wybrać piec? IP: *.chomiczowka.net.pl 22.09.02, 10:12 Przychylam się do opinii pierwszego głosu, ulrich ( japoński produkt, koreański montaż, niemiecki dystrybutor) zastosował bardzo oryginalne rozwiązania. Kocioł kondensacyjny jest super, ale doradzam przeprowadzenie obliczeń, przy tak małym metrażu prawdopodobnie najlepszym wyjściem byłoby zastosowanie kotła sakata z zamkniętą komorą spalania i modulowanym palnikiem. Kocioł może pracować jako jedno lub dwufunkcyjny. Termostat pokojowy jest w cenie urządzenia. Taki kocioł nabyłem w firmie WODNIK na Wale Miedzeszyńskim 466 i jestem cholernie zadowolony. Nie mam z kotłem najmniejszych problemów. Wogóle go nie słychać jak pracuje, a cenowo bije na łeb potentatów na rynku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś