Dodaj do ulubionych

Płyty GK w łazience

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 22:06
Witam,

Chciałbym wyremontować starą łazienke i założyć w niej płyty GK (zielone).
jednak nie chce klaść płytek ceramicznych na ścianach tylko pomalować je
farbą - i tu mam problem - wiem jak ta farba wyglada ale nie wiem jak sie
nazywa. kiedys slyszalem nazwe "lateksowa" o wydaje mi sie ze to o to mi
chodzi. czy znacie jakies farby ktore sie nadaja do pomalowania lazienki i co
sadzicie o uzyciu farby zamiast plytek - dzieki z goryy za odp

Pozdr
Obserwuj wątek
    • pyot Re: Płyty GK w łazience 22.01.06, 00:09
      Hej...
      --
      Zazwyczaj nie ingeruję w jakikolwiek sens zadawynych pytań,czasami tychże logicznośc...,nie nie,nie chodzi tu o to, co byc może myślisz...:)
      - musisz jednakowoż,zadbać o dobrą wentylację pomieszczenia
      - wiesz również,że gips jako naturalny składnik,materiał,jedt doskonałym wymiennikiem,"magazynem" wilgotności w danym pomieszczeniu,innymi słowy; gdy wilgotno -chłonie ją,gdy sucho-odddaje :)
      - hmmm,sporo tego...
      Majster pobierał z magazynu emulsję (towar muszę dodać ekskluzywny ponad miarę),pod czujnym okiem i ochrona odbywał się transport do budynku.Wcześniej,wlewano do 200L beczki wapno gaszone,dobrze rozmieszane,przecedzone przez sito,pończochę....Pod marsowym okiem majster nakazywał wlewać farbę do wapna.Zasada oficjalna głosiła,że emulsji w wapnie ma być 50% na 50% ( dokładnier jak cukru w cukrze).I tyle teori :)
      Zgadnij,jakie były proporcje rzeczywiste,kiedy to kryzys nie pozwalał na zakup tego,co się chce i ile ?
      Mam na myśli koniec lat 80' :)
      Gwoli ścisłości dodam,że go wapna dolewało sie ok 150 g pokostu lnianego dla lepszego "poślizgu" :)
      Reasumując ,wapno naprawdę jest ok.
      - >> sadzicie o uzyciu farby zamiast plytek - dzieki z goryy za odp<<

No i super.
      Gdzie tylko jestem i mogę coś zasugerować,proponuję odchodzic od sztampy jaką jest bez wątpienia (moim zdaniem)oklejanie ścian od posadzki po sufit glazurą.
      Pominę tyu względy praktyczne,tu nie ma o czym dyskutować, ponieważ w tym wypadku są zame zalety,ale co przecież niebagatelne- estetyka.
      Kładz fartuszki,otoczki,klej przy bliskich źródłąch wody,twórz wzory,wtapiaj szkło dymne,instaluj światło bo wiedz,że z pozoru jeden niemrawy punkt świetlny może odmienic całe wnętrze...,bądz orginalny :)
      Jasne,nic na siłe,to przede wszystkim Ty będziesz użytkownikiem,to Ty musisz się dobrze czuć i nikt inny nie może Ci nakazać...,Twój wybór :)
      Pozdrawiam.
      P.
      • Gość: krzysiek Re: Płyty GK w łazience IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 22:10
        pyot
        dzieki z dlugi wyklad i rady:):):)
        `wybor w moim przypadku wynika ze znudzenia lazienki w plytkach!!! tym bardziej
        ze widzialem w necie kilka aranzacji lazienek bez plytek i przyznam ze efekt
        100 razy lepszy pod warunkiem odpowiedniego zestawienia kolorow scian.

o wentylacji pamiettam jak najbardziej i bede szukal farby za nie mniej niz
        60zl/10l - dzieki bardzo

p.s. wyklad bardzo "kwiecisty" i interesujacy:)
    • Gość: jojo Re: Płyty GK w łazience IP: *.acn.waw.pl 22.01.06, 06:23
      zadzwon do np. beckersa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka