Dodaj do ulubionych

dom na wąskiej działce

IP: *.uminho.pt / *.scom.uminho.pt 14.03.06, 22:46
Moja działka ma 15 metrów szerokości i 40 długości. Marzy mi się domek parter
+ poddasze, garaż nie konieczni o pow. użytkowej 120-150 m2. Czy to wogóle
możliwe przy takim wąskim pssku ziemi. Myślełam o technologi drewnianego
szkieletu, bo ściany są cieńsze od tradycyjnych a tak samo ciepłe co ty na
to ?
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: dom na wąskiej działce 14.03.06, 22:55
      Cena to druga sprawa.
      Pierwsze to problem ograniczeń związanych z odległością zabudowy od granic
      działki.Mam nadzieję,że wiesz o czym mowa.
      • Gość: K. Re: dom na wąskiej działce IP: *.uminho.pt / *.scom.uminho.pt 14.03.06, 23:03
        Zdaje sobie sprawe że musze odliczyć po 4 metry działki z każde strony (no
        chyba że będzie to dom bez okien). Przejrzałam mnóstwo gotowców i na tak
        wąskiej działce to proponują domki letniskowe, a mnie nie oto chodzi.
        Chciałabym całoroczny dom na parterze kuchnia (może być otwarta) z salonem,
        toaleta, dodatkowy pokój i jakieś pomieszczenie gospodarcze, na piętrze
        łazienka, 3 pokoje w tym jeden najlepiej z osobną łazienką.
    • Gość: arch.1234 Re: dom na wąskiej działce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 23:01
      Poszukaj architekta i z nim załatwiaj sprawę .
      Można zaprojektować stosunkowo " wąskie i długie " domy .
      Są to często bardzo ciekawe rozwiazania .
      Nawiasem mówiąc, specjalizują się w nich zwłaszcza japończycy , tworząc
      parterowe, np. atrialne ( bez zewn.okien), nawet szeregowce . Nieraz nazywa się
      je wagonowcami. Ale to na prawdę b.dobre rozwiązania .
      Dom szer. ok. 7 m ( po obustronnym odjęciu 2x4m=8m ) nie będzie wcale takim
      wąskim domem .
    • Gość: cromwell Re: dom na wąskiej działce IP: 217.153.82.* 15.03.06, 07:59
      racja
      poszukaj architekta
      jego broszka zeby nie wyszla z domu kicha
      przy okazji postara sie o takie warunki zabudowy ze bedziesz zadowolony
      a 4m odstepy od granicy mozesz sobie darowac

pzdr.
      • Gość: kid Re: dom na wąskiej działce IP: *.131.rev.vline.pl 15.03.06, 14:53
        Jeżeli zrezygnujesz z okien z jednej strony to masz do granicy 3m.Szer.domu 7m
        i od frontu 5 bo muszą być okna.Czyli dom musiałby być 7x17=119m2Jedyne
        rozwiązanie to dogadanie się z sąsiadem i wystąpienie do starostwa o wydanie
        pozwolenia na postawienie domu bliżej granicy/do 1,5/.A wtedy możesz stawiać
        8,5x14 a taki projekt już ma sens.Pozdrawiam
        • Gość: K. Re: dom na wąskiej działce IP: *.uminho.pt / *.scom.uminho.pt 15.03.06, 15:56
          Dogadać się z sąsadem może być problem. Jego dom stoi 2 metry od granicy mojej
          działki (dawniej była to jedna działka) i budują bliżej granicy zasłonie mu
          dostęp do światła. Po przeciwnej stronie jest łąka ale sąsiad uparty i na układ
          też nie pójdzie. :(
          • Gość: kid Re: dom na wąskiej działce IP: *.131.rev.vline.pl 15.03.06, 16:05
            Jeżeli dom sąsiada stoi 2m od granicy możesz wystąpić o pozwolenie budowania w
            tej samej odległości bez jego zgody
            • Gość: K. Re: dom na wąskiej działce IP: *.uminho.pt / *.scom.uminho.pt 15.03.06, 17:23
              Dzięki za podpowiedź.
              • Gość: roco Re: dom na wąskiej działce IP: *.jgora.dialog.net.pl 15.03.06, 18:14
                Nie wierze w zgode na budowe blizej niz 8 m od budynku sasiada (przepisy ppoż)
    • Gość: cromwell Re: dom na wąskiej działce IP: 217.153.82.* 15.03.06, 18:39
      K zastanow sie czy w ogole chcesz budowac
      wymyslanie sztucznych przeszkod nic nie da
      zglos sie do dobrego biura projektow
      ( i tak musisz bo nie znajdziesz gotowca )
      gosc przyjedzie , oblooka i powie jak sprawy sie maja
      to kosztuje grosze
      przynajmniej dowiesz sie czy masz szanse na wiekszy dom postawiony w granicy
      jakie sa zalozenia miejscowego pzp
      a sasiad nie ma nic do gadania
      chyba ze musisz poprowadzic media przez jego dzialke
      wybacz ale troche mnie wkurza takie jalowe piepschenie o niczym

chcesz sie budowac to atakuj a nie marudz

pzdr.
    • Gość: R Re: dom na wąskiej działce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 20:31
      jak to nie ma gotowców na waska dzialke.....

a to to co....
      www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=196&IdKolekcji=24
    • Gość: R Re: dom na wąskiej działce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 20:45
      www.archipelag.pl/projekt.php?pid=476&KatID=3991200&CanBack=1
    • Gość: gosciowa Re: dom na wąskiej działce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 21:00
      www.lipinscy.pl/14162.xml?int_2lteq=15&page=2&w=yes
      • Gość: max Re: dom na wąskiej działce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 21:24
        www.projekty.ign.com.pl/projekt.php?opcja=opis&id=33&nazwa_projektu=LUBA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka